FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 21. avgust 2026 ura: 08:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 ... 39 40 41 [42] 43 44 45 ... 48   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Slabo :(  (Prebrano 168374 krat)
Lira
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 415

« Odgovori #820 dne:: petek, 09. maj 2014 ura: 13:52 »

Čriček, ne pozabi, da poleg zdravil lahko veliko narediš tudi sam. Tehnika štirih korakov, ki jo je omenil že Onix, je zelo učinkovita. Opis najdeš med drugim tudi tukaj:

http://www.opsesivno-kompulzivni-poremecaj.com.ba/
http://hope4ocd.com/foursteps.php

Pa knjiga Kognitivno-vedenjska terapija za telebane je tudi zelo fajn. Preberi si vsaj posamezne odlomke v zvezi z OKM, ki jih je tukaj objavila Trina:

http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,7542.msg204089.html#msg204089
http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,12162.msg294133.html#msg294133

Evo, par odstavkov točno zate:

Tolerirajte vznemirjajoče podobe in neprijetne ideje

Ko se trudite preprečiti ali odstraniti določeno misel, nanjo v bistvu nevedoma usmerjate še več pozornosti. Če na določene vrste miselnih vsebin gledate kot na tabu, vas je še bolj strah, da se bodo pojavile. Paradoksalno s tem povečate pogostnost teh vsiljivih podob in misli – in poleg tega iz njih naredite še večjo motnjo, na katero se odzivate s še več vznemirjenja.

Vedite, da je misel samo misel

Čeprav so nekatere misli in podobe neprijetne – jih lahko prenesete. Ko dvigate svojo toleranco do nezaželjenih mentalnih podob, hkrati manjšate svoj strah pred njimi. Nič ni narobe, če vam določene vrste misli niso všeč, le ne pozabite, da niso nič več kot misli.

Pustite, da nedobrodošle misli ugasnejo same od sebe

Ključ je v tem, da obravnavate te misli, kot da so popolnoma nepomembne. Kadar vam je kaj le malo ali sploh nič pomembno, se za to ne zmenite ali mu namenite le malo pozornosti. Namesto da se borite proti tem trivialnim (čeprav mučnim) mislim, ne storite ničesar. Snemite boksarske rokavice in preprosto pustite, da vam um naravno zdrsne k drugim, nevtralnejšim podobam in mislim.

Poskusite takole:
*   Naj se nezaželjene misli odvijajo v ozadju, kot da so samo hrup. Glejte nanje kot na statični šum na radiu ali ulični hrup na drugi strani okna. Lahko jih sfilitrirate in se osredotočite spet na svoje opravilo.
*   Zaposlite svoj um s čim drugim, bolj zanimivim ali privlačnim. Dvignite telefonsko slušalko in opravite nekaj pomembnih klicev, rešite križanko ali pojdite na sprehod.
*   Pospešite svoj srčni utrip. Tek, šport ali energično sesanje vam lahko pomagajo olajšati tesnobo in razjasniti misli.

Ko boste nezaželjenim mislim namenjali manj pozornosti, boste najbrž ugotovili, da vaša sovražna čustva do njih postajajo manj intenzivna. Sčasoma vam bo mnogo lažje preprosto pustiti mislim, da ugasnejo, saj boste že zmanjšali njihov čustveni učinek.

Lahko da vas bo mikalo prositi prijatelje (ali celo svojega KVT-terapevta) za zagotovilo, da vaše misli niso nevarne. To znajo biti spolzka tla, saj s tem nezavedoma jačate strah in netoleranco do nezaželjenih miselnih vsebin. Namesto da sprašujete po zagotovilu, se spomnite, da je treba misli te sorte obravnavati kot nepomembne. O nepomembnih rečeh pa najbrž ne tuhtate in ne govorite brez prestanka – torej tega tudi zdaj ne počnite.

Vir: KVT za telebane
« Zadnje urejanje: petek, 09. maj 2014 ura: 14:50 od Lira » Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 145

« Odgovori #821 dne:: petek, 09. maj 2014 ura: 15:10 »

Hvala Lira. Ja, obupujem in težko mi je, res težko. Sem mislil, da bo prej šlo na bolje. Ni pravičen ta svet, da se slabe stvari dogajajo dobrim ljudem. In take bolezni dobimo še zlasti dobri in pošteni. Želel bi si, da bi se vsi tukaj pozdravili, da ne bi trpeli teh groznih muk. Da bi bili srečni in zdravi.
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« Odgovori #822 dne:: petek, 09. maj 2014 ura: 19:28 »

Čriček res ti bo bolje. Če si pr dr. Dernovškovi v to sploh ne dvomim. Popolnoma ji zaupaj in verjemi ji, kar ti reče. Mene je ona rešila in celo življenje ji bom hvaležen. Poglej si tudi res te 4 korake od dr. Jeffreyja Schwartza, zame najboljša metoda za spopadanje z mislimi. Vse bo vredu, zaupaj v to, vsako trpljenje ima nek namen in sigurno boš ko boš prišel ven iz teh muk še veliko bolj cenil življenje kot prej. Drži se!
Prijavljen
Dharma
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 533

« Odgovori #823 dne:: petek, 09. maj 2014 ura: 19:47 »

Samo slabo mislim, da tega ne bo nikdar konec. Misli o smrti mi prihajajo po glavi, da bi bilo bolje, če bi izginil. Krivda je velika. Sem povsem depresiven. Ne vem kako bom zmogel. Se ne morem prenašati. Tablete mi sploh še niso prijele, da moram čakati še en mesec, če ne bodo, da bo treba zvišati dozo. Kako bom zdržal? Hodim spat zelo zgodaj, še ko je svetlo, ker mi je dan predolg. Med spanjem sem vsaj normalen. Zbujam se ves prepoten, z mravljinci po telesu in nervozen. A bo to kdaj minilo?

jaz sem bila ista. dnevi so bili preeedolgi, življenje predolgo vse je bilo predolgo brez pomena, nisem znala uživat v trenutku, kar teleportirala bi se nekam v prihodnost ali na drug svet, prav tako sem imela težave, da se zbujam premočena in tesnobna in še in še in še.
in odgovor: BO MINILO!  oki ampak najprej te čaka prebrodit zadevo, dati skozi nevihto, potem bo posijalo sonce. Kdaj? Veliko je odvisno od tebe  pomezik samo rešitev moreš najti in se pripraviti na to, da te čaka delo na sebi.
Lp
Prijavljen
Dharma
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 533

« Odgovori #824 dne:: petek, 09. maj 2014 ura: 20:12 »

Hvala Himiko. A bodo zdravila zbrisala te občutke krivde, misli na smrt in ostalo, ki me tako zelo morijo ter mi ne dajo dihati? Koliko časa pa to lahko traja, da se človek pozdravi oz. da zdravila primejo? Se mi zdi, da se nikamor ne premakne. Zadnje dneve je še slabše in še več misli, ter misli o smrti. So grozne, sploh nočejo oditi. Kako naj bom zadovoljen, ko pa še sam sebe komaj trpim. Počutim se kot popolnoma druga oseba, kot da to nisem jaz. Kot da se gledam nekje od daleč in sem z enega drugega planeta, kjer je nesreča, smrt.

še na tole ti odgovorim  Smiley
vse kar imaš v glavi in se vrti iz dneva v dan, je ponavadi težko, da zdravila pomagajo. Zdravila pomagajo do določene mere, da se vsaj približno spraviš k sebi in zagledaš tisti žarek, ki naznanja, da zmoreš preprodit stvari, če si le pripravljen vložiti nekaj v to.
Čisto normalno je, da se stvari nočejo premaknit, da imaš v glavi kaos, da so misli katastrofalne...načeloma ni normalno no  sesmejem ampak pri nas, ki se nam to dogaja "je" in veliko truda bo potrebno, da si boš uredil misli na nek nivo, ki bo sprejemljiv.
Iskreno ti iz svojih izkušenj povem, da če se zavedaš težav in če se zavedaš, da te misli niso ok in če se zavedaš, da rabiš pomoč in je treba nekaj naredit, potem si že na dobri poti, da to prebrodiš! Ampak to ni dovolj! Resnično boš mogel zbrat vso svojo moč, da se boš z vsem kar te pesti spopadel, ampak lej... DA SE!  boks

Začetniški nasveti  director
 - daj na stran vse, kar ti sproža negativne misli (pri meni je bilo to tv in vse spletne strani, časopisi z črno kroniko in s tem kako v K je svet, knjge z duhovno vsebino in horror ipd filmi)
 - začni delat nekaj zase (pri meni je bil to šport, ker kadarkoli sem končala trening sem se počutila kot zmagovalec, dejastvo da sem naredila nekaj produktivnega in za sebe je itk neprecenljivo in še odkljukaš lahko dober dan že samo zaradi tega...da o koristih ne govorim)
- vsak dan naredi nekaj novega, zanimivega, nekaj kar še nisi počel ali že dolgo nisi počel (pri meni je bilo to kuhanje kakih novih, zanimivih jedi, delanje smootijev, ki jih prej nisem, preizkušanje nove hrane in še kaj)
- glej na stvari kot otrok, z zanimanjem, opazuj stvari, okolico, naravo, poslušaj veter, vodo... glej kako vre voda itd (bodi odprtega uma, ni nič narobe če kdaj pobožamo drevo na sprehodu...vsaj na nek naćin začutiš življenje  pomisli )
- da o spročanju, meditaciji in ostalih stvari ne govorim, ki si vrjetno že vse slišal  Smiley

Sliši se kot, misija nemogoče, ta moment lahko o tem misliš kar hočeš in VEM, da je težko iz črnine. Ampak drugega kot prisilit, se ni. Ko se 1x prisiliš in po malem začneš početi take in drugačne stvari boš opazil da bodo nihanja, kar pomeni da nekaj se dogaja in boš tud videl sčasoma, da greš v pravo smer, da te čaka še veliko dela, ampak vsaj na neki stabilni točki boš.

Torej počas, korak po korak
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #825 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 08:44 »

Hvala vsem, ki mi pomagate. Hudo je in kar ne vem, kako bi iz tega šel ven. Danes sem se zbudil spet nervozen kot vsak dan, z mravljinci po telesu in glavi. Težko se je sprijazniti, da nisem zdrav. Rad bi bolj dolgo spal a ne gre, ker sem takrat normalen. Sedaj je 25 dni odkar imam cipralex 20 mg.  V začetku junija pa imam kontrolo. Nimam samo okm, tudi depresiven sem. Prosim vas še naprej za podporo.
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #826 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 08:51 »

Grozno je to stanje. Brez pomoči res ne zmorem, prosim stoje mi ob strani. Da bom šel iz te luknje ven. Kako je hudo, ko človek ni normalen in zdrav ter, ko stalno misli cel dan skoraj samo eno. Kako so te misli in depresija obupne. Kako se človek sekira in kako krivdo ima, da si je sam to nakopal. Krivda me tudi prepreda.   
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8.091

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #827 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 10:15 »

Čriček, da se ne boš ukvarjal samo s tem kar ne zmoreš in kaj ti misli in počutje trenutno počneta,
si malo preberi tole Spletna orodja .
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Srečkica
Global Moderator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 844

« Odgovori #828 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 10:54 »

Čriček pozdravljen  Smiley,
tudi jaz sem bila v taki koži kot si ti sedaj. Meni je v teh najslabših dneh pomagalo reševanje križank in igric na netu, saj mi itak ni šlo, zamotila sem pa se veš in malo preusmerila misli  kiselnasmeh.
Vem da ti je sedaj hudo, najhujše mogoče, ampak bo šlo - verjemi.
Najprej je dobro da veš, da normalen SI. Imaš pa težave in motnje, ki so obvladljive.

Ne obupaj, potrudi se in tako kot ti je napisala že Dharma - DA SE!  oki
In tako kot so ti napisali že moji predhodniki, ogromno pa je odvisno tudi od tebe - "instant" rešitve žal ni  kiselnasmeh.

Mi pa ti bomo stali ob strani, te bodrili in se veselili s tabo, ko boš korak za korakom  napredoval.
Drži se in držim pesti zate, da čimprej splezaš iz luknje rozicodam.
« Zadnje urejanje: sobota, 10. maj 2014 ura: 12:49 od Srečkica » Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #829 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 12:42 »

Hvala ti Lost in hvala Srečkica. Sedaj je tega malo več kot 3 mesece, ko se je začelo. Najprej sem imel efectin 2 meseca a ni bilo nič bolje. Zdaj pa imam cipralex 20 mg, katerega je bilo treba povečevati postopoma. Zdravnica mi je rekla, da se njegov učinek pokaže šele po 6-8 tednih, če je prava doza. Torej moram čakati še en mesec do kontrole. Ne morem si misliti, da sem bil pred 4 meseci še zdrav, zdaj pa tole. Res je hudo. Hvala vam vsem za podporo. Ja, res je grozno čez dan kako se ti dnevi vlečejo. Ponoči gre, ker spim, a takoj, ko se zbudim se že pričnem sekirati. Prebral sem na spletnem orodju KVT v 7 korakih. Skušam ne imeti misli, a kar pridejo in nočejo stran. Pred par dnevi so bile skoraj ves dan in je bilo obupno. Kako si želim, da bi bilo tega že konec, konec misli, konec sekiranja,  konec nervoze, dolgih dni in, da bi čimprej ozdravel.
Prijavljen
Poni
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.395

« Odgovori #830 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 12:55 »

Čriček

Veš, tudi jaz navijam zate. Sicer se zdajle ne morem spomniti nobenih besed, ki bi ti jih napisal v podporo. Ampak vsekakor navijam zate in verujem, da ti bo uspelo. Ker je že mnogim uspelo, ki pišejo na tem forumu.
     Še nekaj sem hotel napisati, pa so mi prav ta moment vse besede nekam pobegnile.

Poni
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #831 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 17:44 »

Hvala vsem. Sem šel namreč na eno operacijo, ki ni uspela kot bi morala. Zaradi tega sem se zelo nasekiral, ker ni bila potrebna. Imam zelo močno krivdo zaradi tega. Poleg tega nisem zadovoljen v službi, kjer so slabi odnosi in sodelavci/je pa moram tukaj ostati, ker ni izbire. Tudi v privat življenju ni teklo kot sem si zastavil. Vse to me zelo teži ter obremenjuje. Kako si bom odpustil krivdo in napako, ki sem jo storil ter šel naprej? Vedno sem si težko oprostil stvari, ki so se izkazale, da so napačne. In to me zelo teži.
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #832 dne:: sobota, 10. maj 2014 ura: 21:37 »

Hvala vsem za podporo. Človek težko zdrži brez ljudi, ki mu stojijo ob strani in ga bodrijo. Jo bom še potreboval.
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #833 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 01:16 »

Onix kako to izdržati, da se človek pomiri s krivdo in gre naprej? Kako si ti zmogel in se pozdravil?
Prijavljen
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #834 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 09:26 »

Grozno mi je. Vsak dan, ko se zbudim je telo nervozno, v mravljincih, čuden občutek v sklepih. Težko prenašam.  Zato sem moral vzeti dopust, ker ne moram trpeti. Včeraj je bil grozen dan za mano, komaj sem ga preživel. Kako bo šlo ne vem.  Sedaj poležavam in upam, da bi zaspal , da bi bilo vsaj takrat v redu.
Prijavljen
majč
Druge motnje
Heroj
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.103

« Odgovori #835 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 09:50 »

In take bolezni dobimo še zlasti dobri in pošteni.

Tole bi paskoraj podpisala, saj sem spoznala že ogromno ljudi s težaavami v duševnem zdravju, ki pa so zelo kvalitetni in v redu ljudje. še edini se normalno odzivamo na dogajanje v družbi, ker dejansko trenutno je porazno predvsem iz vidika morale in etike do sočloveka in tega,, kar kdo dela. jaz pravim, da sem spoznala veliko lepih lastovk. dejansko imam rada te vrste ptic, ki mi polepšajo dan, ko krožijo po nebu, metaforično pa lastovke uporabljam kot primerjavo za kvalitetne izjemne ljudi. tako je treba gledati na situacijo, biti vesel, da te obkroža velik delež kvalitetnih ljudi pa čeprav le virtualno. seveeda pa lahko greštudi na kako srečanje dam-ovcev in skupino za samopomoč.

samo ne ostani ppri samopomilovanju, prav? malo še potrpi, da zdravilaa prinesejolajšanje, čudežne ozdravitve pa ne prričakuj, za to boš moral brcat in delat sam, ko boš to zzmogel. zdravila so berglje, hoditi pa moramo po svojih nogah. tako kot kost se tuddi duševna raanjenost ob pravem tretmaju lahko pozdravi ali vsaj zazdravi.

kakšno operacijo si dal čez, čee ni skrivnost?

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #836 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 11:51 »

Zanima me, če tudi vi skoraj 24 ur na dan razmišljate le o svoji misli, razen ko spite ne? Meni stalno hodi po glavi. Pa še kolege sprašujem koliko sem kriv. Doživljate isto?
Prijavljen
majč
Druge motnje
Heroj
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.103

« Odgovori #837 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 12:35 »

Zanima me, če tudi vi skoraj 24 ur na dan razmišljate le o svoji misli, razen ko spite ne? Meni stalno hodi po glavi. Pa še kolege sprašujem koliko sem kriv. Doživljate isto?

čriček, jaz bi se nehala ukvarjati s krivdo (to počneš zaradi depre, ki ti narekuje tako močne občutke krivde). torej nehaj se spraševati o krivdi. jaz sem začela molit, da me Bog reši teh težkih občutij in zavedala sem se, kako zelo me kljub temu ljubii in kako poln je mmilosti tudi v odnosu do mene.
še enkrat: sprejmimo, da smo vsi ranljivi pred življennjem, da sta tako uspeh in neuspeh del življenja, nečesa, kaar se nam slej ko prej zgodi.

Ni hribov brez dolin,
ni dolin brez hribov.
Naš sveet ni svet ravnin.
Življenje razumeti;
ni se na vrh povzpeti,
je hrib in dol živeti

(avtorja žal ne vem na pamet)
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
čriček
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #838 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 17:17 »

Saj molim, veliko. A je moral iti kdo zaradi okm in depresije v bolnico? Vam je to bolj pomagalo kot biti doma in jemati tablete? Kaj je najbolje, da se čimprej pride k sebi in., da ni več misli?
Prijavljen
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 857

« Odgovori #839 dne:: torek, 13. maj 2014 ura: 17:53 »

Čriček, meni ni bilo potrebno iti v bolnisnico zaradi okm in depresije.
Morda se poskusaj zaposliti z resevanjem krizank, igranjem igric - takrat se mozgani preusmerijo. Če lahko, je zelo dober za okm tudi tenis, squash, badminton. Če se ne motim, imas tudi kuzka, morda se lahko pripravis, da gres z njim na sprehod? Meni je bil in je kuza v veliko pomoc - ce ne drugega, me je zamotil s svojimi vragolijami!

Drzi se!

Maja  rozicodam --> prelepo si napisala!
Prijavljen
Strani: 1 ... 39 40 41 [42] 43 44 45 ... 48   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar