FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 20. april 2026 ura: 02:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3 4 ... 7   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioznost je moj nov štos...  (Prebrano 26035 krat)
matheu__
gost
« dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 19:43 »

...pravi dohtarca.

Danes sem zamenjal psihiatra za psihiatrinjo. Za to sem se odločil, ker sem na zadnjih treh štirih seansah (v razponu 2 let) imel 10 minutne dejavuje. Ista generična vprašanja in isti generični odgovori z moje strani. BZ uglavnem.
In zdej sem pri novi dohtarci s katero sva dognala, da imam poleg bipolarnih vzgibov še anksiozne. Pa sej to sem že prej vedu - sam človeku se zdi fajn, če tud dohtar opazi odprt zlom z štrlečo golenico, ko mu poveš, da maš težave s hojo zadnje čase in da imaš občutek, da maš odprt zlom in da nekaj sumljivo štrli  happy Res tega se z mojim prejšnim ni dalo; Običajno mi je na začetku pustil do besede za kake 2 sekundi in pol, me prekinil sred stavka, dokončal moj stavek in začel z mantro o stvareh k me v tistem momentu (in katerem kolidrugem   pomisli ) ne interesirajo preveč. Ta mantra ima običajno zelo antidepresiven učinek; namreč medtem ko govori, dobivam sto in eno idejo, kaj bi rajši delal namesto bil tam.

No uglavnem, zdej sem pr tanovi in sem zaenkrat zadovoljen z odnosom. Jst sem govoru, ona je poslušala, pol je ona govorila in pol spet jst;  ker sem totalen fen klasičnega pogovora pri katerem en govori in drug čaka da bo na vrsti (  Grin ) mi ta način bolj odgovarja.

Aja pa še o anksioznosti. Moja se je razvila iz panike, da se mi bo odkegljalo na javnem mestu (če se mi privat tud ni v redu  Grin ) To ma precej paničarjev, kokr berem; ampak za razliko od njih mam jst utemeljen sum  Grin  Namreč sem bipolaren in mam za sabo že eno hospitalizacijo. Od takrat je sicer vse v najlepšem redu, kar pomeni, da nimam več ekstremnih razpoloženjskih nihanj. Bipolarno mam pod kontrolo, ta pridružena anskioznost me pa matra vsak teden vsaj enkrat. Včasih pa kar cel teden skupaj v obliki nedoločenih bolečin v prsih, občutku da težje diham, da mam raka (vsak mesec ciklično vsaj en dan trpim za terminalno obliko raka Sad Smiley ) Včasih se zbujam v paniki tik ko zaspim, včasih preverjam, če nek zvok (ajde črički) obstaja objektivno al haluciniram (običajno je test negativen  Grin ). Mislim ful enih težav in je pravi čudež da sem celokupno dobro socializiran in obče sprejet kot pretežno normalen.  Smiley  Nevem meni je to precej novo - generalizirana anksioznost  predaja Ful je težko si rečt, da je vse ok, da si sam domišljam, da bolečina v prsih indicira nek hud šit. Pa veš, da je ok, sam zgleda da vedet ni dovolj, al nevem. Pr bipolarni mi je lažje. Ko sem naspidiran, vem da se moram ustavit, ko sem down, sem v depri, prilagodim svoje dnevne načrte. Sam ko si tesnoben, pa en morš nič. Katastrofična misel konstatno prca v ozadju in si zaradi tega skoz pomalem slabe volje  closedeyes
A ma kdo kako idejo?

over & out
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 21:34 »

Matheu_ , welcome to the club! pomezik

Pa ne, da ti privoščim, ker ti resnično ne.zvizgam

Jaz bom pisala iz izkušenj, ki jih imam sama s sabo in z mojo mamo. Skupaj imava namreč kar nekaj možnih kombinacij; raznorazne fobije, nekaj OKM-ja, bipolarno motnjo, mogoče se bi še kaj našlo... Aja, pa tri mamine hospitalizacije in pri mami cel kup zdravil.

Aja pa še o anksioznosti. Moja se je razvila iz panike, da se mi bo odkegljalo na javnem mestu (če se mi privat tud ni v redu  Grin ) To ma precej paničarjev, kokr berem; ampak za razliko od njih mam jst utemeljen sum  Grin  Namreč sem bipolaren in mam za sabo že eno hospitalizacijo. Od takrat je sicer vse v najlepšem redu, kar pomeni, da nimam več ekstremnih razpoloženjskih nihanj. Bipolarno mam pod kontrolo, ta pridružena anskioznost me pa matra vsak teden vsaj enkrat.
Kako naj bi to zgledalo? Česa konkretno se bojiš? Jaz namreč tega strahu ne poznam, da bi se mi 'odkegljalo'. Imam pa druge strahove, kaj naj bi se mi na javnem mestu recimo zgodilo, ampak tega ne bom tukaj na javnem forumu pisala. Jaz sem si pri teh strahovih pomagala izključno s sproščanjem in avtosugestijo. Prepričevala sem se, da bo vse v redu. Dejansko je pa ta proces pri meni trajal kar precej dolgo, ker na začetku sploh nisem vedela, kaj v bistvu mi je. Sedaj sem razvila (no nisem je jaz izumila, ampak sem jo nekje prebrala, ni pa to uradno priznana metoda sproščanja) eno svojo tehniko, ki me pomirja in jo lahko izvajam tudi na javnih mestih.

Ful je težko si rečt, da je vse ok, da si sam domišljam, da bolečina v prsih indicira nek hud šit. Pa veš, da je ok, sam zgleda da vedet ni dovolj, al nevem.
Jaz osebno nimam strahov glede telesnih bolezni, zato ti tukaj resnično težko kaj konkretnega svetujem. Se mi pa zdi, da jih je tukaj gor kar nekaj, ki so se soočali tudi s tem. Glede na prebrane prispevke, se mi zdi, da boš moral ravno to storiti, da si boš rekel, da si domišljaš, da vse to ni realno, da nimaš raka... Mislim, da je rešitev samo v tem, da se prepričaš, da je s tabo vse O.K.. Ne vem, tukaj samo ugibam, ti bo kdo drug napisal kaj več.

Matheu_, imaš ogromno humorja in mislim, da si pred kratkim nekomu pritrdil, ko je napisal, da svoje težave rešuje s humorjem. Poizkusi še ti. Saj vem, nekomu svetovati je lažje kot sam realizirati, pa vendar mora vsak sam najti svojo pot.
Prijavljen
matheu__
gost
« Odgovori #2 dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 22:47 »

Citiraj
Česa konkretno se bojiš?

sej sem napisal  Smiley

Citiraj
Kako naj bi to zgledalo?

o tem pa raje nebi govoru  ninja

Citiraj
Jaz sem si pri teh strahovih pomagala izključno s sproščanjem in avtosugestijo.

Ma meni avtosugestija ne pomaga. Ker se vedno znova zasačim, ko skušam sam sebi neki podtaknit  Grin
Sproščanje pa pomaga. Nimam kake posebne tehnike - običajno pomaga če grem s svojo na sprehod al pa se uležem, ne delam nič; jamranje moji tud pomaga, pa Helex. Grin

Me pa kot po pravilu vedno po intelektualnih obremenitvah boli glava. Ampak ne na tak način, d bi analgetik lahko pomagal, pa tudi ne migrensko, da bi me svetloba ful motla. Tišči me v sencih za pop..in to vsak dan ... zanimivo je da se to tiščanje v temenih stopnjuje z delovno učinkovitostjo. Bolj ko mi laufa, bolj me boli. Logično bi blo nasprotno.  Undecided

Evo, moja je ukazala, da moram dat iz sebe, pa sem dal. Tongue Sam ni nič boljš. A to, da daš zadeve na plano deluje z zamikom ko AD-ji?  Grin

Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.606

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 22:58 »

Matheu, tudi jaz imam ansiozno panično motnjo, ki se odraža na način
simptomov, ki jih ti opisuješ.
Veliko ti je že Janja napisala in se podpišem pod njo in se z vsem strinjam. clap

V zadnjem delu pa je napisala, da ti ne more svetovat glede strahov telesnih bolezni.
Če boš sprejel, ti bom jaz!
Poglej vsi znaki paničnih napadov se odražajo na način, da se ti pojavi razbijanje srca, temnenje pred očmi, tresenje, pekoča koža, mravljinci in vrtoglavica ter
občutek izgube zavesti. Že takoj ti bom povedala, da tak panični napad traja
nekje do pol ure ali manj, vendar v začetku se stopnjuje,potem pa počasi pojenja.
Od tega se ne umre, čeprav je občutek obupen. Huh?
Jaz jih še doživljam, vendar zelo poredko, ker jih poznam in jih znam obvladat.
Takrat poskušam preusmerit misli, če je možno, da je to slučajno v trgovini, se poskušam pogovarjat s prodajalko ali s kom, ki ga poznam.
Napad lahko pride kjerkoli in ga začutiš, takrat se osredotoči na zelo počasno dihanje (vdih skozi nos - zadrži-izdih skozi usta),to naredi 3-5x, ne več, ker če
dihaš hitro in na kratko pride do hiperventilacije in ti stanje poslabša.

Zdaj pa o tem kako mi je uspelo:
Verjemi mi, ko vsega tega nisem poznala, sem tudi po večkrat na teden odšla na
urgenco, kjer pa je napad že pojenjal.
Pomembno je, da daš skozi preglede tvojih fizičnih težav kot je pregled srca, mogoče tudi pregled pri nevrologu in zagotavljam ti, da bo vse bp.
To sem storila tudi jaz, kajti nisem več mlada in sem ob takih napadih imela tudi
zelo povečan krvni tlak in pulz.
Zdaj , ko vem, da sem fizično dokaj zdrava, sicer imam zdravila za tlak, vendar mislim, da brez veze, kajti moj tlak je bil visok le ob napadih, se sploh več ne
obremenjujem in na tak način  gre stanje dosti lažje skozi.
Ne bom ti lagala in rekla, da se ne ustrašim, SE, pa še dostikrat, vendar to gre mimo, ostanejo pa bolečine v mišicah, te pa potem umirim s sproščanjem in počitkom.
Povem ti, da gre in zelo pomembno je, da se zaveš, da to ni fizično obolenje, to se
nam dogaja v mislih in bolj , ko bomo mislili, da se nam bo napad zgodil, prej bo.
Najbolje je, da ga sprejmemo, v začetku bodo pogosti, potem pa počasi postanejo
vse redkejši.
Naredi si preiskave tvojih fizičnih težav, da boš trdno prepričan, da je s tabo fizično vse OK in potem boš vse to lažje prenašal.

Želim ti, da ti uspe, kot je mnogim tu na fotumu, vendar vedi, panični napadi so lahko pogosti, lahko je samo en in nikoli več, lahko pa se občasno še pojavijo.

Še tole sem zdajle prebrala "tiščanje v prsih", to je tesnoba-rekla bi nek strah pred nečim neznanim, včasih pomaga tudi jok !
Tudi mene dostikrat boli glava v področju senc,vendar tudi meni ni potrebno vzet analgetikov, ker ni tako hudo, je pa vse povezano z anksioznostjo.

Prav je, da si to dal ven, ne more takoj pomagat,vendar pa, ko boš prebral še ostale odgovore, se boš počutil boljše, kajti morda boš spoznal stvari, za katere nisi vedel, pa čeprav, ko te berem , vem da veliko veš in poznaš. clap

Matheu drži se, vem, da boš obvladal! rozicodam
« Zadnje urejanje: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 23:09 od toja » Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
matheu__
gost
« Odgovori #4 dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 23:16 »

Citiraj
Poglej vsi znaki paničnih napadov se odražajo na način, da se ti pojavi razbijanje srca, temnenje pred očmi, tresenje, pekoča koža, mravljinci in vrtoglavica ter
nekje do pol ure ali manj, vendar v začetku se stopnjuje,potem pa počasi pojenja.

Kaj pa občutek, da izgubljaš nadzor in potenje? ...jst sem mel to dvoje plus močno razbijanje srca. Trajalo pa je dokler ni Helex primu. Sam fora je v tem, da mam to izključno preden zaspim.

Citiraj
Naredi si preiskave tvojih fizičnih težav, da boš trdno prepričan, da je s tabo fizično vse OK in potem boš vse to lažje prenašal.

Pri pulmologu sem bil, kake pol leta nazaj in je BP. Drugo pa nevem, me niti ne skrbi. Ok, zadnje čase fokusiram tud na grlo. Me je zadnjič bolelo grlo in me je zaskrbeo ko hudič, da ni kej resnega, bognedaj rak - pa sem se počut ful bedasto v čakalnici, ker sem pršu krast dohtarci čas z tako blago težavo, pol mi je dala neke septolete, pogledala in rekla da ni rak,... da pa je mal rdeče. Doh.  Grin Uglavnem skoz neki katastrofiram. Pa ni, da bi to bistveno vplivalo na vse ostalo, le v slabo voljo me spravlja.

Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 12. avgust 2010 ura: 23:26 »

Citiraj

Kaj pa občutek, da izgubljaš nadzor in potenje? ...jst sem mel to dvoje plus močno razbijanje srca. Trajalo pa je dokler ni Helex primu. Sam fora je v tem, da mam to izključno preden zaspim.

Citiraj

Pri pulmologu sem bil, kake pol leta nazaj in je BP. Drugo pa nevem, me niti ne skrbi. Ok, zadnje čase fokusiram tud na grlo. Me je zadnjič bolelo grlo in me je zaskrbeo ko hudič, da ni kej resnega, bognedaj rak - pa sem se počut ful bedasto v čakalnici, ker sem pršu krast dohtarci čas z tako blago težavo, pol mi je dala neke septolete, pogledala in rekla da ni rak,... da pa je mal rdeče. Doh.  Grin Uglavnem skoz neki katastrofiram. Pa ni, da bi to bistveno vplivalo na vse ostalo, le v slabo voljo me spravlja.

Poglej Matheu, izgubljanje nadzora je tist strah, ko imaš občutek, da se boš onesvestil.
Napadi lahko pri nekaterih pridejo res samo ponoči ali pred spanjem, ker si ti je to tako zgodilo in ko vzameš helex je po določenem času ok, kar pomeni, dasi se pomiril.

Prosim te ne misli, da si zelo bolan, ker nisi, poglej dokazano.
Poskusi se čimmanj obremenjevat s telesnimi simptomi, dopovej si, da vsaka bolečina v telesu, pa tudi ni rak, vsak cmok v grlu je lahko 1001 stvar, lahko pa
samo napad tesnobe, prišel boš tudi do hripavosti, to je vse od nervoze.
Preveč se bojiš telesnih sprememb in prav je, da jih tudi pri zdravniku preveriš, ker
le tako boš prišel do spoznanja, dasi telesno zdrav!

Nočko! happy

Prijavljen

Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #6 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 00:07 »

Matheu_, kot vidim te je že Toja oborožila z ogromno informacijami. rozicodam

Sproščanje pa pomaga. Nimam kake posebne tehnike - običajno pomaga če grem s svojo na sprehod al pa se uležem, ne delam nič; jamranje moji tud pomaga, pa Helex. Grin
Ko mene zagrabi moja simptomatika, potem moram ukrepati, samo ležanje ali sprehod pri meni ne zaleže, ker se simptomatika še poveča. Jamranje pa mi zadevo v tistem momentu celo tako zelo poslabša, da o tem ni govora. Vse to, kar si omenil, lahko sledi šele takrat, ko je mojega napada, ki ni podoben tistim, ki jih opisujejo tukaj gor, že konec. Pa ne vem no, jaz sem neka čudna vrsta, vse moram delati po svoje in tudi zadeve, ki jih doživljam, niso tako zelo specifične kot jih opisujejo mnogi tukaj gor.

Evo, moja je ukazala, da moram dat iz sebe, pa sem dal. Tongue Sam ni nič boljš. A to, da daš zadeve na plano deluje z zamikom ko AD-ji?  Grin
Jaz dam dostikrat ven iz sebe. Zaupam se nekaj ljudem, ki jih ni ravno veliko. Če mi kaj pomaga? Pomaga mi v toliko, da ne tiščim v sebi, in da vem, da me nekdo razume. Boljše pa mi zagotovo ni, boljše mi je šele takrat, ko mi uspe določene stvari, ki me ovirajo, premagati.

Sam fora je v tem, da mam to izključno preden zaspim.
Jaz sem se s svojo obliko napadov srečevala že pred spanjem, med spanjem, med jedjo, na morju, na smučanju... Ma, kjer češ, ni da ni... Shocked sesmejem
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #7 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 06:19 »

a da bi jo pa sprejel kot del sebe, pa ni opcija?

Kaj pa občutek, da izgubljaš nadzor in potenje? ...jst sem mel to dvoje plus močno razbijanje srca.

pride in tudi mine  kiselnasmeh pomisli (razbijanje srca pa jaz sprejmem kot dejstvo, da sem še "o, super, srce čutim, kar pomeni samo to, da me še ni pobral  Tongue")
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #8 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 09:45 »

Hja, živemu se vse zgodi.  Smiley

Citiraj
Pr bipolarni mi je lažje. Ko sem naspidiran, vem da se moram ustavit, ko sem down, sem v depri, prilagodim svoje dnevne načrte. Sam ko si tesnoben, pa en morš nič. Katastrofična misel konstatno prca v ozadju in si zaradi tega skoz pomalem slabe volje   

Ko boš obvladal strah, bo tudi to bolj izi in predvidljivo. Navaditi se je treba in sprejeti.
če zmorem jaz, zmoreš tudi ti.

Meni pomaga naslednje:

Brez diagnoz, ker se začnem pomilovati, kar poslabša simptome in me pripelje v depresijo.

Fizično delo, ki ga opremim z glasbo in prepevanjem po trenutnem navdihu.   onaposlusa

Avtogeni trening.

Zavestno zanemarjanje simptomov (moji so zelo podobni tvojim).

Ponavljanje hecnih manter, da preusmerim pozornost. Praktično: deklamiranje in prepevanje otroških pesmi (Župančič, Pavček, Čuk se je oženil, Lisička je prav...) in slovenskih komadov (Mlakar, Uršič, Domicelj, Lovšin...). To delam tako, da si čimbolj živo predstavljam pube, ki sedijo v livarni in štrajkajo, Cicibana, ki ga je pičila čebela in ima bunko, srbi ga.... s čimbolj nazornimi podrobnostmi, obleka, pokrajina, okolica, občutek.....  sesmejem

Nasprotna namera je primerna metoda za terapijo posameznika pri tesnobnih in prisilnih nevrozah. Gre za to, da bi spodnesli začaran krožni proces pričakovane bojazni in nastopnega simptoma, in sicer s tem, da si s strahom pričakovani predmet bojazni paradoksalno sami želimo priklicati, kar blokira pričakovano bojazen in s tem krči simptom. To pomeni, da pacienta spodbujamo, naj dela ali si želi, da bi se zgodilo ravno tisto, česar se boji. Pomagamo si lahko s humorjem, kjer se pacient nauči smejati lastnim bojaznim in prisilam. Zdravilni učinek nasprotne namere je v tem, da se okrepi človekova zmožnost za odmik od sebe - samo-odtrgovanje. Iz Franklove logoterapije. Meni deluje na javnih krajih. Ko sem se naučila je 100%.

Stiskajoč glavobol v sencih odpravljam s kitajsko mastjo, tisto sveže, po mentolu dišečo žavbo. Ne odpravi vedno, me pa zelo osveži. Kontraindikacije so občasni mozolji.  Angry

Citiraj
Evo, moja je ukazala, da moram dat iz sebe, pa sem dal.
Podpora in razumevanje najbližjih in najljubših je neprecenljiva.

En zabaven, duhovit, prizemljen tip na enem forumu, Matheu_ al kaj, je enkrat napisal, da se je v slabih dneh obesil na nekaj minut dobrega počutja dnevno. Poskusi. Po moje bo šlo.  Smiley

Drži se.

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
Amelie
gost
« Odgovori #9 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 10:37 »

Jagodka oki

Fizično delo, ki ga opremim z glasbo in prepevanjem po trenutnem navdihu.   onaposlusa

Evo, meni tudi to pomaga. Npr. da neseš smeti, pomiješ posodo, zglancaš štedilnik, pa bo. Smiley
Prijavljen
matheu__
gost
« Odgovori #10 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 11:40 »

Citiraj
Poglej Matheu, izgubljanje nadzora je tist strah, ko imaš občutek, da se boš onesvestil.

Ja nekako to, da bom padel v nezavest al pa fasal epiletpični al pa meni že znano akutno fazo manije, raka žrelne votline. Pa nimam nobenih simptomov, edin simptom je, da me je strah da jih bom dobil.  Smiley Vse to po mojih opažanjih poteka vzporedno z izgube nekega bazičnega občutka varnosti. Ful težko opisat.

Citiraj
Jamranje pa mi zadevo v tistem momentu celo tako zelo poslabša

Ma to je najboljše. Verjetno zato, ker redko ostanem resen, ko začnem jamrat in na kocnu mi je že vse funny. Sam jamranje ni smiljenje samemu sebi (tega ne počnem). Jamranje je, da svoji dragi pokažeš, kje vse te boli  Grin

Citiraj
Jaz sem se s svojo obliko napadov srečevala že pred spanjem, med spanjem, med jedjo, na morju, na smučanju... Ma, kjer češ, ni da ni.

hm. No jst ko delam oz. sem zaposlen z biločem, je ok.  Bilokaj mi pobere itak 100% dneva, razen tik pred spanjem in zgodaj zjutraj, ko nisem še čisto zbujen. In ravno zjutraj in zvečer katastrofiram. Če me zagrabi zjutraj ni kul, ker me pol cel dan prca. Zvečer je malo bolje, ker do naslendjega dne že pozabim. Mam pa včasih srečo in fašem zvečer in pol še zjutraj v opomin. Ljubim take dneve  Grin

Citiraj
a da bi jo pa sprejel kot del sebe, pa ni opcija?

ma sej sem sprejel. Sam bi vseeno rad ublažil. Ker preprosto ni kul bit zaskrbljen, še posebej, če nimaš objektivnih razlogov za to.

Citiraj
Hja, živemu se vse zgodi.  Smiley

no kidding  Smiley

Citiraj
Ponavljanje hecnih manter, da preusmerim pozornost. Praktično: deklamiranje in prepevanje otroških pesmi (Župančič, Pavček, Čuk se je oženil, Lisička je prav...) in slovenskih komadov (Mlakar, Uršič, Domicelj, Lovšin...). To delam tako, da si čimbolj živo predstavljam pube, ki sedijo v livarni in štrajkajo, Cicibana, ki ga je pičila čebela in ima bunko, srbi ga.... s čimbolj nazornimi podrobnostmi, obleka, pokrajina, okolica, občutek.....  sesmejem

no sej to že delam. Vsak večer pred spanjem gledam butast sitcom, ki naredi prijetno praznino v glavi. Prazna glava je mega. Folk ti jo polni cel dan. In če maš zvečer kam downloadat, si zmagal v življenju.  Smiley

Citiraj
Stiskajoč glavobol v sencih odpravljam s kitajsko mastjo, tisto sveže, po mentolu dišečo žavbo. Ne odpravi vedno, me pa zelo osveži.

Jagoda, meni vsi po vrsti govorijo da ma to neko vezo z dioptirjo, pri čemer je moja enaka že deset let. Šele tanova hohtarca je začela sumit tesnobo. Kar se mi zdi logično, ker je edina stvar ki pomaga proti tej vrsti glavobola Helex. Ja poznam kitajsko mast. Tudi jo mam cel lonček pri roki. Hvala za nasvet. Bom probal.

Citiraj
Evo, meni tudi to pomaga. Npr. da neseš smeti, pomiješ posodo, zglancaš štedilnik, pa bo. Smiley

Grin
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 12:13 »

Matheu_  rozicodam

Postavila ti bom eno vprašanje in sicer:
"Ali mogoče ti veliko bereš zdravniške knjige, kjer so postavljene razne diagnoze"

Če to počneš, ti svetujem, da jih nehaš!

Poglej, jaz sem imela doma knjigo "Zdravstveni vodnik" in vedno
pogledala noter, če me je kje malo zabolelo.
Seveda točno na straneh, kjer so narisane sheme, vsaka bolečina me je
pripeljala do diagnoze " RAK". sesmejem

A, veš kje je pristala knjiga, v smeteh! zardevam

Od takrat, nikdar več ne gledam teh stvari in kadar je res zelo hudo, raje
grem do zdravnika in se tam prepričam, samo to je vedno redkeje,
morda 1x na leto ali pa še to ne, ker sem spoznala, da mi te simptome
povzroča samo branje takih knjig.

Še tale nasvet, ko bereš forum, tu so napisane razne stvari, povzami samo
tisto, kjer se najdeš, ostalo pa preberi in si ne dovoli, da te prestraši in
pobere energijo.

Lepo bodi in drži se! rozicodam
Prijavljen

abcd
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« Odgovori #12 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 16:37 »

Dobrodošel med nami. jok

Tudi jaz imam podobne težave kot ti: POTENJE, DIAGNOSTICIRANJE, CMOK V GRLU, SLABŠI VID, ODPOVEJO MI ROKE, NOGE, POŽIRANJE, pa še kaj bi se našlo...

Sedaj se ne ustrašim več toliko, še vedno pa se sprašujem , le kaj bi to bilo, da ni MS ali tumor v glavi ali ...

Delajmo na temu; s pozitivizmom, po katremukoli postopku, da bomo boljši, ker je življenje tako lepo!!

Matheu  sunny

Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: petek, 13. avgust 2010 ura: 19:28 »

abcd clap

Zelo lepo si napisal in vse to sem doživljala tudi sama,
ni še dolgo od tega, zdaj pa sem pogumna in znam lepo
vse to premagat.

Ne želim nikomur vlivati lažnega upanja, da to mine popolnoma,
se pa da zelo omilit, pridejo pa še padci, ki me vržejo, vendar
pa tudi za tem posije  sunny, pa sem spet na konju.

Tako kot si napisal, delajmo s pozitivizmom, da bomo boljši,
ker je življenje tako lepo! clap clap clap

ps: Sem prebrala tvoj prvi post, v katerem si opisal tvoj boj
s težavami in uspeh, ki si ga doživel v enem letu.
Bodi prijazen, daj prosim malo bolj opiši kako je to zgledalo
v praksi, saj boš s tem veliko pomagal meni in vsem nam na
tem forumu.
Pozitivne izkušnje in SREČNI konci so za vse nas dobrodošli
in nas navdajajo z upanjem!
« Zadnje urejanje: petek, 13. avgust 2010 ura: 19:34 od toja » Prijavljen

Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #14 dne:: sobota, 14. avgust 2010 ura: 08:07 »

Citiraj
Bilokaj mi pobere itak 100% dneva, razen tik pred spanjem in zgodaj zjutraj, ko nisem še čisto zbujen. In ravno zjutraj in zvečer katastrofiram. Če me zagrabi zjutraj ni kul, ker me pol cel dan prca. Zvečer je malo bolje, ker do naslendjega dne že pozabim.

Moji najbolj nadležni simptomi so (bili) vrtoglavica, slabost, podobna nosečniški, hitro bitje srca in občutek, da se mi bo samo stemnilo. Točno, kot opisuješ, ko je telo sproščeno, je udarilo.
Nadležno je zjutraj, pred novim dnevom. Pri meni zaleže, da vstanem takoj, ko se zbudim. V desetih minutah gibanja se mi stanje večinoma poleže. Če sem se v paniki zbujala ponoči, sem se tudi dvignila, celo vstala. Simptome lažje obvladujem v vertikali, v budnosti, daje mi občutek, da imam kontorlo nad sabo  Grin

Citiraj
Vse to po mojih opažanjih poteka vzporedno z izgube nekega bazičnega občutka varnosti. Ful težko opisat.

Najbrž so to izkušnje vseh, ki se s tem spopadamo. Odlična iztočnica za seanso s psihiatrinjo.

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
ljubica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 829

« Odgovori #15 dne:: sobota, 14. avgust 2010 ura: 09:30 »

Matheu__, ja ta bazični občutek varnosti se začne podirat, ko te zgrabi panika. Grozno za občutit. Ampak - mene naprimer vedno zanima, kam potem izgine ta občutek. Ker vedno, ampak vedno do sedaj (!) se je potem vrnil blagodejni občutek varnosti.
Nimam bolj pametnega nasveta zate, kot to, da preveriš pri sebi, v katerih situacijah se ti dogajajo. Ker pri meni jih naprimer sproža to, da od sebe zahtevam preveč, tudi energijo trošim in se ne poslušam.
Ker telo je pametno in nam pove, kar želimo pred seboj skriti!
Drži se!
Prijavljen
matheu__
gost
« Odgovori #16 dne:: nedelja, 15. avgust 2010 ura: 20:17 »

Citiraj
"Ali mogoče ti veliko bereš zdravniške knjige, kjer so postavljene razne diagnoze"

Ma ti moram rečt, da niti ne. Ko sem zbolel za bipolarno sem se precej poučil. Ampak samo o tem. Sem premal motiviran, da bi se šel ljubiteljsko samodiagnosticiranje vsevprek. Bi pa dal roko v ogenj da sem bipolaren  Tongue Housa pa tudi gledam, ja  Grin

Citiraj
Dobrodošel med nami.
Tudi jaz imam podobne težave kot ti: POTENJE, DIAGNOSTICIRANJE, CMOK V GRLU, SLABŠI VID, ODPOVEJO MI ROKE, NOGE, POŽIRANJE, pa še kaj bi se našlo...

no razen potenja, drugih zadev k si jih ti naštel nimam. Hvala za dobrodolšlico  Grin

Citiraj
Nimam bolj pametnega nasveta zate, kot to, da preveriš pri sebi, v katerih situacijah se ti dogajajo. Ker pri meni jih naprimer sproža to, da od sebe zahtevam preveč, tudi energijo trošim in se ne poslušam.

Točno ljubica, to se zgodi vedno, ko je dosti dela in imam malo časa zase... in zgleda da ne predelam pravočasno dnevnih težav; to se nabira in  pol se zgleda sprošča somatsko... 

Citiraj
Pri meni zaleže, da vstanem takoj, ko se zbudim. V desetih minutah gibanja se mi stanje večinoma poleže.

No jst tud vstanem takoj ko se zbudim, sam zarad AP-ja (ki ga mam za BP), pridem k sebi šele čez kako uro in tisti čas, ko se spravljam k sebi je kritičen...

Prijavljen
ljubica
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: nedelja, 15. avgust 2010 ura: 20:48 »

Matheu__, drugače je Helex blagodejen, ampak istočasno tudi nekaj v svojem ravnanju spremenim in je potem dvojni učinek. Najslabše pa je delovati z istim tempom, trmasto vztrajati, pa jemati Helex in podobno. Tisto ni dobra rešitev.
Kako ti gre danes?
Prijavljen
matheu__
gost
« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 16. avgust 2010 ura: 16:10 »

Škatlo Helexa 0,25 mam za kake pol leta. Jemljem ga pa izključno zvečer, ker ob teh svojih epizodicah ne morem zaspat.
Citiraj
Kako ti gre danes?

Danes in včeri je blo ok. Čez vikend sem aktivno zabušaval, danes pa delam bolj ali manj. Tako da ni panike  Grin
Prijavljen
ljubica
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 16. avgust 2010 ura: 19:50 »

Lepo!! oki pomezik
Prijavljen
Strani: [1] 2 3 4 ... 7   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar