FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 09. junij 2026 ura: 12:10

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Psihoza in depresija  (Prebrano 14422 krat)
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #20 dne:: ponedeljek, 29. avgust 2011 ura: 07:38 »

nič ni kar tako, Sandra
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
martinca
gost
« Odgovori #21 dne:: ponedeljek, 29. avgust 2011 ura: 15:49 »

Jaz ti lahko tud kaj povem, po mojem mnenju se ti ne bo poslabšalo, ker si visoko dozo Invege zmanjšala na polovico, na kateri se počutiš super in lahko normalno funkcionoraš ! Antipsihotik Ti morša misliti nase, morda je tvoja psihoza, prisluhi, prividi, trajna reč in sama sebi in svojim možganom moraš dati čas za okrevanje in lastno borbo, ne pa da vse simptome bolezni enostavno prikrijes z najmocnejsim antipsihotikom. Nič ni hudega neaj dni ali kaksen teden višje doze, toda potem pa to ni vec zdravo zaradi stevilnih kvarnih ucinkov na zdravje te vrste zdravil. Na prvem mestu pa mora poleg biti kakovost tvojega življenja, torej tvoje pocutje in tvoje najbolj optimalno funkcioniranje, zato se ne boj preveč zaradi zmanjšanja, ker antipsihotik ni zdravilo, ki bi le počasi zbiralo svoj učinek, pokaže se že kmalu ali takoj, kako je biti na njem, kot tudi, kako je biti brez njega (isti dan:) Invega je pac antipsihotik, to ni antidepresiv, pri katerem bi rapidno znižanje (kar polovica vsekakor je) povzročilo močno poslabšanje v obliki depresije  happy Tvoj cilj mora biti vedno to, da kar se da najbolje zivis in da se dobro pocutis  oki

Do tega ti je pripomogel Efectin ER, ki je zelo mocan antidepresiv in se ga pravzaprav rado daje takrat, ko nič drugo ne prime, zato ne vem, zakaj si ga takoj dobila, kaj pa če ti ne prime več (po 5 do 10 letih jemanja mislim). 

Kar se psihoze tiče, se eni ljudje naucijo ziveti tudi s prisluhi brez zdravil, ker se jih sčasoma naučijo locevati od realnosti, ampak zakaj bi se človek matral, ko pa je bolje biti komot  wav
Se strinjam : vzamem lexaurin, da lahko spim  - zakaj bi se mučila vse življenje in čakala na spremembe (finančno neodvisnost, ljubezen, neko gotovost v življenju) - ko pa tega očitno ne doživim in ne dožim , ne ni mi treba trpeti.  Saj za to pa so zdravila, v pomoč! Ampak bolje je jemati manj kot pa več, toliko da (dobro) prime.

Dobro se počutiš zaradi Efectina. zdaj še bolje, ker AP zbija dopamin in zmanjša nekaj naše pameti in si lahko nekoliko bolj aktivna. )

Zato mi je tvoja odločitev o zmanjšanju čisto ok. SaJ depresija se po zmanjšanju Invege ne more vrniti . Vrnila bi se ti po zmanjšanju Efectina! Proti psihozi pa ti očitno deluje tudi polovička, vsaj sama tako praviš. Torej počakaj kak teden ali mesec, da vidiš, kako se počutiš in kar vztraja na tem, ampak obvesti svojega psihiatra, kaj je novega in da si vredu!

Če pa se kaj poslabša, ampak ne verjamem, pa pač romaš nazaj na 12 mg pa je.
Prijavljen
Sandra22
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116

« Odgovori #22 dne:: ponedeljek, 29. avgust 2011 ura: 22:39 »

Hvala ti ful martinca! zdaj je en teden odkar jemljem polovično dozo antipsihotika in se bolje počutim, kot takrat, ko sem jemala 12 mg. Sem vprašala psih. če lahko zmanjšam ap in je rekla, da ni še čas tako, da sem kar sama zmanjšala, sem pa jemala 3 mesece najvišjo dozo.
Effectiner pa jemljem 225 mg in ta doza mi ustreza..jaz mislim, da ga bom jemala še eno leto in potem zaključila s tabletami zdaj ne vem kok časa moraš ap-je jemati, meni je že dobro sam se brala, da se lahko psihoza ponovi, če ga jemlješ sam eno leto npr. in tudi, ko ti je boljše ne smeš prenehati jemati tablet. Jaz pa nočem še enkrat skozi ta pekel. Ne razumem kako ljudje lahko živijo s prisluhi, jaz sem tudi ločila kaj je realno in kaj ni kar je za psihozo nenavadno ampak brez tablet bi se verjetno kar ubila, saj ne moreš normalno živeti in funkcionirat.
Ok sam to me je zanimalo, če se mi stanje zaradi znižanja invege lahko poslabša, zdaj bom počakala en mesec da vidim kako bo in upam, da ne bom rabila spet zviševati doze, ker se preveč redim in ker se počutim zadeta.

Hvala še enkrat, by
Prijavljen

Usoda ni stvar naključja, je stvar izbire.
martinca
gost
« Odgovori #23 dne:: torek, 30. avgust 2011 ura: 00:04 »

Caki, ce pa si prestala tako hudo psihozo, nisem vedla, ne vem, kako se bos kasneje odzvala na bistveno znizanje AP. Zato ker zdaj bo AD prisel dosti bolj do izraza : vedeti je treba, da ceprav dvigne razolozenje, lahko pri psihoticnih ali manicnih osebah visoka doza AD sproza poslabsanje psihoze (ali padec v manijo), zato je dobro jemati tudi neko srednjo dozo antipsihotika. Vsaka oseba je od druge osebe drugacna in tako tudi odzivanje na spremenjeno terapijo - odvisno od tezav, ampak tvoje pa so hude, pravis. Hocem rect, ni garancije za to, da ostanes na nizji dozi Invege vredu! Pogosto pa tudi psihiater tega ne ve, prav zaradi razlicnosti odzivanja, zato pa iz previdnosti rece, da 'raje ne znizat'.  No, zdaj se pocutis tako dobro tudi zato, ker vpliv AD toliko bolj pride na plano, saj ga AP ne zatolce vec!

Ko znizas AP, je v vprasanju tudi rahlo znizanje AD, (ampak nic se zdaj še s tem igrati), ampak sele v stanju vec-mesecnega zdravja. Pa ne bistveno znizanje, vsaj vzdrzevalna doza je koristna nekaj casa.
Kljub temu lahko pri enih znizanje prinese poslabsanje v obliki depresije..
Zdaj sem ti natresla nekaj novic, ampak ne delaj nic brez dogovora s psihiatrinjo.

Ce jemljes visoko dozo AD brez AP, prav tako lahko krenes v psihozo ali manicnost, jaz sem in marsikdo, ti pa bos zdaj vidla, kako bo pri tebi, zdaj sele v 1 do 3 mesecih, ko bo AD nabral vec vpliva in se pozna, da AP ni vec tako mocan preprecevati simptome...

Zelim ti, da imas dobro psihiatrinjo., ki se ona dobro spozna na doze zdravil in da bo vse vredu, ce dobis nazaj simptome. Ce spoznas, da je 12 prevec in 6 premalo, pac probaj redno jemati 9 mg, ce gre. Moja babica ima celo tableto proti pritisku prevec, ker je sibvka na njej in ima pritiska 95/60, ce vzames polovicko tablete, ima 150/90, zanjo je primerno vzet 3/4 tbl, da ima 130 in se pocuti dobro.

Ko sem jaz nehala z visoko dozo AP, sem bla zivcna, polna energije, anksiozna pa še bolj in vse bolj. Nic mi niso antipsihotiki resili : ko sem z njimi prenehala, sem bila samo hudo napeta in anksiozna in sem znova rabila antipsihotik, imela sem nato minimalne doze. Te minimalne doze pa se po besedah moje takratne psihiatrinje ne dajejo ljudem s hudo psihozo, niti ne pomagajo. Ne vem, kolko mi je kaj skodilo biti drugi del polovice najstnistva na AP ... Mogoce bi se moja osebnost bolje razvijala, ce ne bi bla.
Prijavljen
Sandra22
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #24 dne:: sreda, 31. avgust 2011 ura: 10:35 »

Zaenkrat ne čutim nobenega poslabšanja bom videla čez čas kako bo. Dobro je to, da dosti manj jem...
Samoplačniško bom šla še do enega psihijatra, da mi še on pove svoje mnenje.. sem poskusila tudi s psihoterapijo pa mi je brezveze to.
Hvala še 1x
Prijavljen

majč
Druge motnje
Heroj
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.103

« Odgovori #25 dne:: četrtek, 01. september 2011 ura: 06:13 »

ejla,

tudi jaz sem leta 2006 prebolela epizodo psihoze in temu je sledila depresija kot posledica zazdravljene psihoze in uporabi malo višjih odmirkov ap v začetnem obdobju, ko je blo treba psihozo zazdravit.

Kaj ti svetujem? da prelistaš literaturo z naslovom: SKRIVNOST MOŽGANSKEGA ČIPA, ki je Vodnik za samopomoč namenjen osebam s psihozo. Svoj izvod te knjige sem posodila, tko da ne vem trenutno na pamet avtorjev, vem pa da so trije tuji avtorji, med njimi Marc De Hert, Huh? Magiels, Erik Thys, če se ne motim, zadevo pa je prevajal mislim da Rok Tavčar. Gre se pozanimat za to knjigico, ker je izredno dobra.

Zdaj je težko, ampak nikar ne prekinjaj antispihotične terapije, ker se lahko zadeva ponovi in bo šlo spet vse od začetka. Te ap bo pomoje treba jemati vsaj 2 leti, je odvisno od nadaljnega poteka težav, tesnoba pa bo tudi minila ob uporabi ad-jev sploh. jaz sem s tesnobo delala zelo intenzivno na en tak mal nenavaden način in sicer pisala sem neko zgodbo o deklici, ki sem ji dala ime Kiara in katera je v bistvu imela vse moje občutke, sebe pa sem postavila v vlogo odrasle osebe, ki skrbi za to deklico oz. tega malega otroka. tako sem se samozdravila s pisanjem. terapevtskim pisanjem. in po 14 dni je tesnoba izzvenela.

Kak napotek bi ti dala? vračaj se v ambulanto, če se še ne počutiš dobro in če se počuiš slabo, bodi čim bolj oipisna v tem, kaj se ti dogaja in potem bosta s psihiatrinjo tako dolgo iskali pravo zdravilo, da ga bosta končno tudi našli. ker zdravila so kot šop ključev, psihoza pa je prostor, ki ima samo ena vrata in ta je treba odpreti. ključe pač probavaš tako dolgo, da najdeš pravega, ane?

Vse se bo uredilo. to začetno obdobje iskanja poti ven iz duševne krize je zahtevno in nekaj časa traja, morda nekaj mesecev, ampak po pol leta zna biti že veliko bolje. boš videla.

še se kaj oglasi.

aja in počasi prični prevzemati nazaj obveznosti, ko boš bolje v taki meri, kolikor zmoreš v danem trenutku. bližnji naj te spodbujajo ter opazijo in pohvalijo majhne korake, ker gre res zelo počasi, ampak možno je napredovati počasi in potrpežljivo.

vse bo o.k.. samone vdaj se. išči, raziskuj.

pa kak koledarček opravil, ki jih zmoreš si napiši čez dan.

kako pa je sicer s tabo, si v procesu šolanja? službe?

aja in ni dobro, da si veliko sama. zdaj rabiš ljudi in oporo. pazi, da se socialno ne izoliraš.

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
majč
Druge motnje
Heroj
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #26 dne:: četrtek, 01. september 2011 ura: 06:25 »

Zdravo vsem!

Imam eno vprašanje in bi prosila, če mi lahko kdo pomaga. Nazadnje sem pri psih. dobila leponex katerega sem jemala dva dni, in glede na to, da nisem mogla vstati iz postelje in sem spala po cel dan, sem ga nehala jemati. Pa še jedla sem kot pujs in ne smem se zrediti niti grama več. Zdaj pa: invega sem si znižala dozo na 6 mg, prej sem jemala 12 mg ali mislite, da se mi lahko stanje spet poslabša po enem letu rednega jemanja antipsihotikov? Namreč počutim se zelo dobro, skoraj zdrava sem moti me samo to, da preveč jem, če jemljem tako visoko dozo invege. Moja psih. se ne ozira na to jaz pa nočem biti debela. Naj še povem, da sem psihozo dobila od kajenja trave in ne kar tako in sama mislim, da če ne bom več kadila trave je ne bom nikoli več imela. Jemljem še effectiner kateri mi je super pomagal, nimam več tesnobe in nasploh se počutim super. Zdaj me je samo strah, da se mi stanje ne poslabša ker sem znižala dozo ap-jev. Prosim za pomoč...

Lp

če jemlješ sam ad-je, ap-jev pa ne ob teh težavah, ki si jih omenila, ti to lahko seveda spet nabije dopamin in se težave ponovijo.

nikakor se jaz ne bi mučila ob takih zdravilih, ob katerih bi res samo spala in bi me čisto saderala, a ne bi prekinila jemanja zdravil sama, ampak bi se vrnila v ambulanto svojega psihiatra, mu povedala katere stranske učinke slabo porenašam in bi zamenjala zdravilo.

Sandra kaj lahko storiš glede porasta telesne teže:
1.začni migat. najprej dolgi, dolgi sprehodi v naravi in to hitra hoja, ki jo počasi stopnjuješ v rekreativni tek. kakih 5 km.
2. jej z glavo. čeprav ti še paše jest in postaneš tu brezmejna, ker pač ap draži želodčno sluznico in spodbuja apetit, si reci: normalno bo, da pojem le toliko in toliko in čeprav bi še jedla, ne bom. ko se boš ustavila, bo sprva malo krize, potem pa bo občutek sitosti morda prišel.

kakih 5 let sem rabila sama, da sem iz visoke doze ap, ki je zazdravila psihotične simptome, prišla z rednim jemanjem in z delom na sebi na najnižjo dozo. dokler pa slišiš glasove ali se ti pojavljajo nanašalnost in blodnje, toliko časa nikakor ne znižuj doze, ampak prej obratno oziroma naj ti psihiatrinja zamenja zdravilo.

pa druži se z ljudmi. počni kaj skupaj z drugimi. nikakor ne bodi preveč sama. da se zamotiš. skrbi tudi za ustrezen ritem spanja in počitka. spanec naj traja 6-8 ur. raje 8. morda v začetnem obdobju malo več, ne pa preveč, ker potem pozneje ne boš dobro spala, ker boš naspana in se ti ta ritem potem poruši.

zdravil ne opuščaj na lstno pest, ampak vedno spreminjaj in opravi korekcijo farmakološke terapije po dogovoru s tvojim psihiatrom oz. psihiatrinjo.

in bodi opisna tam, povej, kaj se ti dogaja.

kako je s podporo svojcev?

maja 
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
Sandra22
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #27 dne:: četrtek, 01. september 2011 ura: 08:34 »

Majči ta vodnik sem že brala mogoče bi ga mogla še enkrat, ga imam nekje doma, mi ga je psih. dala. Sem ga brala, ko sem bila v najhujšem stanju in tisti del, ko piše, da boš lahko spet normalno živel mi je dal nekakšno upanje.. drugače pa mi ta knjigica ni bila nekaj blizu, nisem se našla tam not v tistem fantu, ki opisuje kako ga prek satelitov al neki takega, nadzorujejo če se prav spomnim. Meni so rekli, da je psihoza, ker sem imela prisluhe in ker sem si razlagala, da je to črna magija, ker druge razlage enostavno nisem imela. Tej glasovi predvsem moški pa so mi ukazovali naj se ubijem, kako naj se ubijem pa take.. vem, da mi je enkrat ukazal naj si prerežem zapestja in umijem z krvjo roke, da bo vse izginilo in sem to tudi nardila. Tok sem prejokala..ma pekel ti pravim.
Tesnoba pa je bila taka, da me je dobesedno  dušilo, napetost kot da me bo razneslo in za tem praznina, ki me je tako krčila v trebuhu, da sem se zvijala po tleh. Starša me nista razumela, mama me je peljala k nekim hođam, da mi pomagajo in vsak dan težila naj se že spravim k sebi, tata se je smejal, ker imam glasove da sem freak. Potem sem sama brskala po netu kolko sem bila sposobna in našla članek o psihozi pa sem sama sebi  rekla, da verjetno imam psihozo. To sem povedala svoji, os. zdravnici in je rekla, da je verjetno samo stres in me dala čakati štiri mesece na pregled pri psihijatru. Pa sem šla do dežurne čez nekaj časa z mamo in ji opisala simptome, tko da je ona takoj rekla, da je to psihoza in mi dala napotnico za nujno k psihijatru.
Kar se tiče zdravila mi je invega zelo pomagala in mislim, da je to pravo zdravilo zame. Vmes sem poskusila tudi druga zdravila in nobeno mi ni pomagalo.
Drugače pa delam in oktobra grem v šolo, družim se dosti vedno več pa dva psa sem si kupila in eno muco iz zavetišča, tko da nimam časa misliti na bolezen. Starša in fant me vsak dan vprašajo kako sem tko, da mi stojijo ob strani. In vsi smo veseli, da mi gre na bolje, in da sem postala tko odgovorna in skrbna. Fant je izrazil željo, da bi imela otroka ko mi bo boljše tko da čez kako leto bi ga res imela, če bi se do takrat čist pozdravila kar mislim, da se bom.
Nimam več glasov in blodenj, počutim se skoraj zdrava, če pa opazim kaj bom spet povišala dozo ap. Sam upam, da ne bo nič narobe.
Apetit pa je tako močan, da se ne morem upret hrani, če ne jem dobim krče v želodcu in postanem živčna, prav me sili da žrem. Sem poskusila z nekimi dietami sam ne gre ni šans zdaj, ko se znižala je lažje, pol manj pojem. Pa s kužki se ful sprehajam, tudi tečt sem probala zdržala 4 dni in nehala mi je preveč muka. Še vedno nimam prave volje in motivacije.
Spanje je super to se mi je uredilo, prej sem spala po 14 ur..
Majč katere tablete pa ti  jemlješ?

lp
Prijavljen

bitje1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 21

« Odgovori #28 dne:: sobota, 03. september 2011 ura: 21:23 »

Pozdravljeni.
Imam problem. Svet doživljam tako, da se zanašam na občutke, ki mi jih narekujejo moje mentalne predstave. Dojela sem, da imam zelo dobro sposobnost dojeti situacijo, ki se zgodi, tudi če nisem v njej udeležena. Vendar zgodbo nadaljujem po svoje, saj se zanašam na mentalne predstave.
Primer. Sestra in prijateljica preživita večer skupaj. Moja predstava: namesto, da bi dojela dialog dveh oseb, doživljam dialog treh oseb. Tretja oseba ni bila prisotna. Zakaj sem mislila, da so se družile vse tri?
Primer. Ena oseba je naredila samomor. Zdaj vidijo mene drugi v samomoru, čeprav ga ne želim narediti. Jaz vidim v samomoru fanta, ki mi je všeč in pet najboljših prijateljic. Ali lahko ponovimo samomor za osebo, ki je več ni? Je moje doživljaje samomora psihoza?
Primer. Ustrašila sem se, da bi bi bila izdana moja skrivnost. Sumirala sem. Mislila sem, da jo pozna ves svet.
Primer. Ljudje iz radovednosti želijo vse vedeti o meni. Odgovarjam tako, da doma pišem dnevnik. Imam občutek, da me zdaj poznajo in razumejo tudi drugi. Naenkrat menim, da sem jim dostopna. Živega dialoga ni bilo.
Primer. Čutim se polno. Kakor da bi vase sprejela življenje drugih. Se ti ljudje ravnajo po meni? Ali sem si izmislila, da smo skupaj v isti situaciji. 
Prijavljen
majč
Druge motnje
Heroj
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 05. september 2011 ura: 22:48 »

bitje1, to, kar pišeš bi lahko bila nanašalnost, kar pomeni, da maš feeling, da vse, kar se okrog tebe dogaja je povezano s tabo, da imaš občutek, da se cel svet ubada s tabo, čeprav se v resnici ne. koliko pa kaj spiš?

to da opravljaš neko posebno nalogo in da rešuješ svet ali si zelo pomembna in te tudi drugi tako dojemajo je lahko stvar manije in provzdignjenega raztpoloženja, tudi to, da razmišljaš zelo hitro in da uganeš že vnaprej, kaj bo nekdo povedal je lahko stvar zelo aktivnega dopamina. in od genija do norca je le en majhen korak.

A spiš v redu? pa a spiš dovolj?

zdaj če je to, kar sumim, da je, se ne boj, mnogi smo skozi podobno situacijo že šli, bi pa šla jaz na tvojem mestu lepo do ambulantnega psihiatra. njemu bi te zadeve malo bolje opisala, pa bi se potem z njim dogovorila, kaj bi blo za narest. hospitalizacije pa ti ne bi svetovala, če se le da morebitno kako krizo, če pride zvozi brez tega, da bi morala ostati v bolnišnici. upoštevaj navodila psihiatra, pa zdravo.

maja
Prijavljen

bitje1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 05. september 2011 ura: 23:29 »

Hvala, Maja.
Tvoj mail me je zelo razveselil. Res je nanašalnost.
Tudi kaže, da so bile v pogovoru udeležene tri osebe, ena se je prej poslovila in odšla. Prehitro sem sklepala na bolezen. Očitno so mentalne predstave pravilne.
Nekje sem prebrala, da si nanašalen, če je preveč bolečine v tebi in jo moraš prenesti na druge ljudi. Je to res? Se moram izpovedovati? Kako se odpravi nanašalnost? Že več let jo imam.

Prijavljen
bitje1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: ponedeljek, 05. september 2011 ura: 23:49 »

Pozabila sem odgovoriti, da ne morem spati.
Nič hudega, če je nanašalnost.
Bom prebrala, kaj več o tem. Vem, da je stvar v navezanosti s pomembnimi drugimi.

Sandro sem pa prepoznala in jo bom kontaktirala Smiley.

Lp, bitje1
Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar