FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 31. maj 2026 ura: 14:14

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ima kdo izkušnje s psihoterapijo?  (Prebrano 2991 krat)
rocco
gost
« dne:: ponedeljek, 09. november 2009 ura: 12:19 »

Evo pa sem se tudi jaz odločil, da napišem svojo zgodbo... Smiley

Začelo se je pred cca. 3. leti, ko sem bil star 24 let.. Panični napadi (zaradi misli "kaj če padem skupaj"), predvsem na javnih krajih pa tudi tam, kjer me noben ne bi mogel najti... S to težavo sem se spopadel tako, da sem vedno in povsod imel zraven nekaj malega za jest, saj sem bil prepričan, da padeš skupaj, ko premalo ješ. Vendar prav veliko ni pomagalo (razen da sem se zredil) - nekajkrat dnevno sem doživljal pravi pekel.

Potem sem menjal službo in po 2. mesecih sem enkrat ravno poskušal zaspati, ko se je začel nek drugačen krog.. Kaj če ne bom mogel zaspat, če bom potem zjutraj zamudil v službo in me bodo odpustili, kaj če.... Skratka drugačna oblika straha kot prej.. Naslednji dan se je isto ponovilo še v avtu, ko sem čakal v koloni.. Kaj če znorim, se mi zmeša, obrnem volan in se zaletim, postanem samomorilen,..... Skratka too much....

Temu je sledil obisk pri psihiatru in začetek terapije z AD Asentra... Od 50mg do 150mg in po enem letu po nasvetu psihiatra počasi nazaj na 0... Moram reči, da so AD-ji pomagali do neke mere, oz. se mi je zdelo da imam lahko iste misli, a tesnoba in strah le nista tako izrazita. Tudi kakovost spanca je postala boljša. Paničnih napadov več ni bilo.

Danes je od tega skoraj 3 mesece. Vmes smo se z družino preselili v svoje stanovanje, dogodil pa se je tudi tragični dogodek v partnerkini družini... Skratka dokaj stresne situacije, ki jih očitno ne znam pravilno prebaviti in jih izražam skozi anksioznost. A panični napadi se kljub temu še vedno niso vrnili. Se je pa anksioznost ponovno dvignila na takšno raven, da sem začel razmišljati, da potrebujem pomoč.

Tokrat bi rad poskusil s čim drugim, ne AD-ji, saj očitno nudijo le olajšanje za čas, ko jih jemlješ, jaz pa bi se rad naučil zdravega življenja brez AD-jev in brez anksioznosti!

Zato moje vprašanje: ima kdo izkušnje s psihoterapijo ali KVT? Kakšne so prednosti ene ali druge, je kdo že poskušal morda obe?

Hvala vam za vse odgovore in ČIM MANJ SKRBI!:)

Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 09. november 2009 ura: 12:33 »

Rocco, o izkušnjah je že kar nekaj napisanega na forumu, tako na tem,  http://www.nebojse.si/Forum/index.php/board,7.0.html

kot na arhiviranem http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/board,15.0.html

Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
nomis
gost
« Odgovori #2 dne:: petek, 13. november 2009 ura: 11:05 »

Pozdravljen. Ko sem prebiral tvoj članek je bilo kot da bi ga napisal sam. Dogaja se ti popolnoma isto kot meni. Osebno sem obiskal psihiatra ter prihologinjo kjer pa žal nisem dobil željenega. No dobil sem paroxa in ga jemal pribkižno 10 mesecev in ga postopoma tudi prenehal. Težave so skoraj izginile tu in tam še pride kak dan pa tudi to mine. Imaš srečo da ti punca stoji ob strani sam nisem imel te sreče. Pomagalo mi je prebiranje knjig na temo anksioza ter v ogromni meri tale forum res hvala vsem odgovornim za to Smiley . Z vami je življenje lepše Smiley . Glede tega da bi znorel pa brez skrbi ne boš če nisem jaz tudi ti ne boš je pa res neprijeten občutek ko te zgrabi anksa sam se moraš postaviti postrani ter razmišljati pozitivno. Be Positive Smiley
Prijavljen
Atlantis
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 15. november 2009 ura: 22:18 »

Pozdravljen,

Kognitivna terapija je po meta-analizah dokazano najbolsi pomagatelj z zdravljenjem anksioznosti. Po nekaterih analizah celo bolj kot antidepresivi.

Kognitivna terapija je psihoterapija, saj je beseda psihoterapija nadpomenka razlicnih terapij.
Morda si imel v mislih psihoanalizo ?

Lp,
A.
Prijavljen
rocco
gost
« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 16. november 2009 ura: 08:45 »

Atlantis kolikor se jaz spoznam, obstajata 2 vrsti terapije: KVT in ta druga vrsta... Mogoče se res reče psihoanaliza.. Težava je v tem, da jaz nekako podzavestno zavračam KVT ker se le-ta povezuje tudi z depresijo, kar pa je eden glavnih razlogov moje anksioznosti... Nenehno se mi namreč postavlja vprašanje ali sem depresiven, kar bi pomenilo večjo možnost samomora, kar pa je itak moj No.1. Strah!;) Kaj če sem takšne sorte oseba kot npr. stric mojega kolega iz OŠ, ki je storil samomor?!? In potem nenehno iščem podobnosti in razlike med njim in menoj, čeprav ga sploh nisem poznal... če se mi zdi da je podobnosti več, potem postanem totalno anksiozen, če pa se mi zdi da je več razlik potem je bolje.. Ampak to se res NIKOLI ne neha!:) Kot da po 10. min pozabim na svojo zadnjo ugotovitev....Smiley

Sliši se verjetno smešno, je pa včasih prava mora....

Hec je v tem, da je včasih, ko pridem iz kroga teh anksioznih misli, vse OK in mi je vse kristalno jasno.. Tudi nisem tak tip, da bi samo ostajal doma in čakal da te misli spet pridejo. Veliko se sprehajam z družino, aktivno se ukvarjam s športom (3× tedensko), poskušam se učiti meditacije,...

Kakorkoli, danes imam termin pri dr. Židaniku v MB... Bomo videli, kaj on pravi!
Prijavljen
Atlantis
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 16. november 2009 ura: 15:18 »

Rocco,
Vse terapije zdravijo depresijo, ne le KVT, je pa res da so ene bolj uspesne kot druge.  Torej moj osebni predlog bi bila KVT.
 Sporoci kako je slo pri Dr. Zidanku.

Lp,
A.
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.089

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 16. november 2009 ura: 15:31 »

Tule lahko nekaj vec izves o KVT-ju http://www.drustvo-vkt.org/kaj_je_to_vedenjska_terapija/
Vsekakor pa o vrsti in nacinu terapije odloca predvsem terapevt ki jo bo vodil in je usposobljen zanjo.

Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
rocco
gost
« Odgovori #7 dne:: torek, 17. november 2009 ura: 10:24 »

Atlantis bilo je zelo zanimivo.. Nekaj točk pri katerih sem videl še drugi pogled na situacijo in nekaj takšnih, pri katerih sem dobil vročinski napad ... Smiley

se pa že veselim naslednjega srečanja!
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar