Ali opazite kakse vzorec...rada bi namreč ugotovila zakaj pride do poslabsanj..
Ne morem verjeti da je smrt mame , res pa je da je bilo prej 7 8 let skrrbnistva tako vplivalo name...se sprasujem ali si lahko zivcni sistem sploh opomore?
Se ti vnaprej opravičujem, če omenjam nekaj o čemur si govorila tekom teme, samo trenutno ne utegnem prebrati celotne teme.
Glede teh psihoaktivnih tablet ti ne znam svetovati glede jemanja. To kar razberem iz napisanega je, da ob določenih obremenitvah si občasno dvigneš dozo. Iz tega razumem, da nimaš drugega mehanizma za soočanje s stresnimi dogodki kot s tabletami. Osebno sem napetost in depresijo rešil skoraj v celoti s prehrano (riba, meso, mlečni izdelki, jajca in živalska mast) in ostalo rešujem preko molitve. Tako sem tudi prebolel travme iz preteklosti. Mir, ki sem ga doživel z molitvijo je nekaj o čemur sem sanjal večino življenja in mi omogoča ne znoret v teh grozljivih časih.
Skrbništvo za nekoga te lahko izžeme, če si ne vzameš časa in prostora zase. V kolikor nimaš prijateljic in družbenih aktivnosti te lahko nekaj takega psihološko pokoplje.
Če trenutno nimaš prijateljic je najlepše si najti kakšno društvo kjer si lahko v družbi ostalih članic, ampak brez nekega stresa. Torej ni recimo nastopov, ali podobnih pritiskov. Sem tekom let spoznal dosti žensk (od 18 do 50+ let starosti), ki so igrale računalniške igre preko spleta (predvsem preko Steam platforme). Je žal dosti neprijetnih ljudi v takem okolju, samo prej ali slej si večina najde nekoga s katerim se razume. Ni enakovredno fizični prisotnosti ljudi v tvoji bližini, samo je živ človek na drugi strani, s katerim lahko preko mikrofona govoriš o lažjih temah in mnogim to pomaga.
Ja, živčni sistem si lahko opomore, samo traja en čas in moraš vzpostaviti pogoje, da pride do hitrejšega celjenja. Moraš zaužiti hrano, ki zagotovi potrebne gradnike za živčevje in moraš znati najti mir v sebi, da se razbremeniš in omogočiš telesu, da se bolj učinkovito zdravi. Ne vem pa, če je to možno vzporedno z jemanjem psihoaktivnih tablet.
Sorodnik je po vbrizgu "zdravila" v krvni obtok dobil poškodbo živčevja. Prstov na eni roki skoraj ni mogel uporabljati. Po jemanju posušenega resastega bradovca (Hericium erinaceus) je že po par mesecih lahko premikal prste skoraj normalno in danes je že ozdravel. To je sicer roka, vendar mislim da lepo nakaže zmožnost obnove.
Kar ti lahko povem je, da tvoj fokus v življenju definira tvoje doživljanje sveta. Ne vem, če si videla film "La Vita e Bella" (življenje je lepo) od Benigni-a. Prikazuje človeka, ki je dajal skozi zelo težke stvari ampak se je odločil osredotočiti na lepe stvari ne glede na okoliščine. Vse preveč ljudi se osredotoči na dobljeno diagnozo duševne motnje in se temu preda. Podobno se preveč ljudi naveže na tablete za reševanje težav. Težave v življenju bodo vedno, ampak vedno si lahko tudi izberemo se osredotočiti na lepe stvari ne glede na to kaj se dogaja. Poleg tega Glasserjeva "Teorija Izbire" in knjiga o transakciji analizi imenovana "Rojeni za zmago" sta mi bili še najbolj všeč od tega kar sem bral. Morda bi pomagali tudi tebi. Če si v stiski z denarjem, ti lahko pošljem po pošti "Rojeni za Zmago", Glasserjevo knjigo pa sem žal že podaril. Piši mi na zasebno sporočilo, če ti pride prav ta knjiga.
Drugače je meni pomagala enostavna vaja, kjer si vsak dan napišeš 5-10 dobrih stvari, ki so se ti pripetile tisti dan. Ta vaja je namenjena spremembi fokusa na pozitivne stvari. Iz nekoga, ki je "znorel", če je šlo kaj narobe sem postal veliko bolj toleranten in tudi, ko se zgodi "katastrofa" znam ohraniti veliko bolj mirno kri kot sem nekoč, ali se celo nasmejati temu kar se je zgodilo.
Upam, da ti kaj od napisanega pride prav. Lepo se imej.