FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 01:08

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 ... 13 14 15 [16] 17 18   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Prva pomoč  (Prebrano 58523 krat)
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 829

« Odgovori #300 dne:: nedelja, 01. februar 2026 ura: 15:23 »

Nives hvala...vem,d a nis te zdravniki, sem bolj mislila kaksna izkusnja...do sedaj res nisem imela še teh težav, ko sem bila na neki dozi sem bila res stabilna...v ljfu nobenga helexa...no po smrti mame se pa ne poberem...oziroam brez kventiaxa ne gre...po moji logiki,ce me kventiax ne umiri je visanje asentre bolj siselno saj mi tako mogoce uspe odstraniti tudi kventiax.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #301 dne:: nedelja, 01. februar 2026 ura: 19:28 »

Oboje deluje malo pomirjujoče, AD pa še dvigne.
Je pa čisto odvisno, v kakšni fazi si... koliko hudo je... za kaj gre... in ni pravila...

Če se ti zvišanje Kveluxa ne zdi dovolj, se res pogovori z zdravnikom. pomezik rozicodam
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #302 dne:: nedelja, 01. februar 2026 ura: 20:23 »

Vedno bolj ko berem in se staram,vedno bolj vidim da bo vedno neko sranje s to psiho...pa potem tabletke preizkušat pa iskat pa gor pa dol...se vsakemu se je zgodilo da po določenem času ni prijelo pa spet na nove in ne vem kaj ...v resnici ne vem kakšne je to lajf ..men se zdi grozno in sm sita tega ...zaenkrat je moj problem pravzaprav spanje ..ampak ja spil pa ne zaradi Ankse.  Cez dan sm ok... Mah...brez veze resi
« Zadnje urejanje: nedelja, 01. februar 2026 ura: 21:16 od crni panter » Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #303 dne:: ponedeljek, 02. februar 2026 ura: 10:37 »

Takole v krizi še vedno ustrašim....veliko ljudi poroča da nehajo delovati zdravila pot olike času ..nisem še zasledila koga d Abi bil zelo zelo dolgo na tabletih ..enih in istih.  In me je strah. ...Sad je to sploh življenje. .
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #304 dne:: ponedeljek, 02. februar 2026 ura: 18:05 »

Rešitev je delo na sebi. Da smo bolj pri sebi in se bolj znamo regulirati.  rozicodam
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #305 dne:: ponedeljek, 02. februar 2026 ura: 18:23 »

Tudi jaz sem tega mnenja ampak čeprav hodim na terapjjo že sto let...no čeprav v teh krizah vidim ..jaz sem navajena gristi...moraš ,gremo,sej si močna ..pa to tudi prav pride k drugače me mogoče že ne bi bilo...ampak hkrati pa ..ne vem če dam telesu moznost k sebi pridt ker so mi tablete tak poraz ..ne vem ...
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #306 dne:: torek, 03. februar 2026 ura: 11:56 »

Danes me je pa strah da mi Asentra ne drži več dobro ..imam pa 100mg...včasih pravijo da za ankso rabiš več ..do sedaj sem sicer furala z Asentro in kventiax v večini 25mg ,občasno 50 mg ..krize večje so bile ko sem bila na 12.5mg kventiaxa ...saj to ne kaže na slabo delovanje Asentre kajne?
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #307 dne:: torek, 10. februar 2026 ura: 15:02 »

Pozdravljeni,
upam da me kdo bere...tukaj sem po treh letih. Kot veste je 2023 umrla moja mami in sicer v marcu.
Jaz sem ravno pred tem konec 2021 koncala uvajanje in prisstala na 100mg Asentre in 50 kvenitaxa za spat pa 25 zjutraj...po mesecu sem začela opuscat in bila konec novembra brez vsega.
nato je decembra mamo zadela kap jaz pa v januarju nazaj na kventiax 25 dokler v marcu ni umrla...Rada bi opisala svoja nizanja in visanja samo da mi prosim lahko poveste ali kaj opazite..kaksen vzorec slabsanja...Vem da niste zdravniki, to niti ne potrebujem ampak imate osebne izkusnje pa bi vas prosila za mnenje.

Hvala.

Torej: 2023
 JANUAR: 25mg kventiax,
 Marec 23 opusti Kventiax
 zbolim in se prestrašimm za pritisk zato nazaj 50mg Kventiaxa,
 MAJ23 sem že na 12.5 mg kventiaxa
 Junija (malo starih strahov) dvignem na 50mg,
 Septembra dvignem na 75 (40.rojstni dan , prvic sama brez mami, strah)
oktobra 50mg Kventiax

LETO2024

Januar-noveber----od 50 do 25mg kventiaxa, november 12.5.mg (vsak drugi dan), dec 25mg (strah, ustnica)

leto 2025
-
januar do marca 25mg, marca 12.5.mg
.aprila (bolecine v kolenih ) se ustrasim in grem na 75mg
mmaj 75mg
junij 50mg
julij 50mg
avgust 25mg
sept 25g

okt. 12.5mg
nov.12.5
dec. 12.5

leta 26

januar 12.5mg ( nato poslabsanje, kolegica hospitalizirana in jaz panika)
dvignem kventiax

Ali opazite kakse vzorec...rada bi namreč ugotovila zakaj pride do poslabsanj..
Ne morem verjeti da je smrt mame , res pa je da je bilo prej 7 8 let skrrbnistva tako vplivalo name...se sprasujem ali si lahko zivcni sistem sploh opomore?

hvala za vsako repliko, veliko mi bo pomenila.

Prijavljen
trapez
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 107

« Odgovori #308 dne:: torek, 03. marec 2026 ura: 01:34 »

Citiraj
Ali opazite kakse vzorec...rada bi namreč ugotovila zakaj pride do poslabsanj..
Ne morem verjeti da je smrt mame , res pa je da je bilo prej 7 8 let skrrbnistva tako vplivalo name...se sprasujem ali si lahko zivcni sistem sploh opomore?

Se ti vnaprej opravičujem, če omenjam nekaj o čemur si govorila tekom teme, samo trenutno ne utegnem prebrati celotne teme.

Glede teh psihoaktivnih tablet ti ne znam svetovati glede jemanja. To kar razberem iz napisanega je, da ob določenih obremenitvah si občasno dvigneš dozo. Iz tega razumem, da nimaš drugega mehanizma za soočanje s stresnimi dogodki kot s tabletami. Osebno sem napetost in depresijo rešil skoraj v celoti s prehrano (riba, meso, mlečni izdelki, jajca in živalska mast) in ostalo rešujem preko molitve. Tako sem tudi prebolel travme iz preteklosti. Mir, ki sem ga doživel z molitvijo je nekaj o čemur sem sanjal večino življenja in mi omogoča ne znoret v teh grozljivih časih.

Skrbništvo za nekoga te lahko izžeme, če si ne vzameš časa in prostora zase. V kolikor nimaš prijateljic in družbenih aktivnosti te lahko nekaj takega psihološko pokoplje.
 Če trenutno nimaš prijateljic je najlepše si najti kakšno društvo kjer si lahko v družbi ostalih članic, ampak brez nekega stresa. Torej ni recimo nastopov, ali podobnih pritiskov. Sem tekom let spoznal dosti žensk (od 18 do 50+ let starosti), ki so igrale računalniške igre preko spleta (predvsem preko Steam platforme). Je žal dosti neprijetnih ljudi v takem okolju, samo prej ali slej si večina najde nekoga s katerim se razume. Ni enakovredno fizični prisotnosti ljudi v tvoji bližini, samo je živ človek na drugi strani, s katerim lahko preko mikrofona govoriš o lažjih temah in mnogim to pomaga.

Ja, živčni sistem si lahko opomore, samo traja en čas in moraš vzpostaviti pogoje, da pride do hitrejšega celjenja. Moraš zaužiti hrano, ki zagotovi potrebne gradnike za živčevje in moraš znati najti mir v sebi, da se razbremeniš in omogočiš telesu, da se bolj učinkovito zdravi. Ne vem pa, če je to možno vzporedno z jemanjem psihoaktivnih tablet.
 Sorodnik je po vbrizgu "zdravila" v krvni obtok dobil poškodbo živčevja. Prstov na eni roki skoraj ni mogel uporabljati. Po jemanju posušenega resastega bradovca (Hericium erinaceus) je že po par mesecih lahko premikal prste skoraj normalno in danes je že ozdravel. To je sicer roka, vendar mislim da lepo nakaže zmožnost obnove.

Kar ti lahko povem je, da tvoj fokus v življenju definira tvoje doživljanje sveta. Ne vem, če si videla film "La Vita e Bella" (življenje je lepo) od Benigni-a. Prikazuje človeka, ki je dajal skozi zelo težke stvari ampak se je odločil osredotočiti na lepe stvari ne glede na okoliščine. Vse preveč ljudi se osredotoči na dobljeno diagnozo duševne motnje in se temu preda. Podobno se preveč ljudi naveže na tablete za reševanje težav. Težave v življenju bodo vedno, ampak vedno si lahko tudi izberemo se osredotočiti na lepe stvari ne glede na to kaj se dogaja. Poleg tega Glasserjeva "Teorija Izbire" in knjiga o transakciji analizi imenovana "Rojeni za zmago" sta mi bili še najbolj všeč od tega kar sem bral. Morda bi pomagali tudi tebi. Če si v stiski z denarjem, ti lahko pošljem po pošti "Rojeni za Zmago", Glasserjevo knjigo pa sem žal že podaril. Piši mi na zasebno sporočilo, če ti pride prav ta knjiga.

Drugače je meni pomagala enostavna vaja, kjer si vsak dan napišeš 5-10 dobrih stvari, ki so se ti pripetile tisti dan. Ta vaja je namenjena spremembi fokusa na pozitivne stvari. Iz nekoga, ki je "znorel", če je šlo kaj narobe sem postal veliko bolj toleranten in tudi, ko se zgodi "katastrofa" znam ohraniti veliko bolj mirno kri kot sem nekoč, ali se celo nasmejati temu kar se je zgodilo.

Upam, da ti kaj od napisanega pride prav. Lepo se imej.
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #309 dne:: četrtek, 19. marec 2026 ura: 09:01 »

Hvala ti Trapez za obširno sporočilo....cenim...trenutno sem v stiski ..jemlejm že štiri leta 100mg Asentew in vmes okoli 25 do 50mg za spat ...mela sem več manjših epizod po mamini smrti 2023...vedno je uspelo nekako solavat tako da sem dala nazaj kventiax...sedaj pa sem bila več ko tri mesece. A 12.5 kventiaxa...čutila sem da sem bolj občutljiva...nakar se zgodi padec...kolegica hospitalizirana jst velik strah .nato dvignem kventiax ..sem boljše ..ampak vmes probam malo znižati..spet poslabša spet dvignem...u glavnem zdj je že več k mesec. .sme imela vmes dobre dni ..že precej dobre ..tudi zadnje štiri dni sem bila veliko boljse...sedaj spet dva dni slabše ..vrtim pa se v krogu ker me je strah da se je to zgodilo.na 100mg Asentre in ne upam dvignit,če mi ne bodo več pomagale ..na smrt me je strah da mi ne pomagajo več ..prosim za kakšno spodbudno besedo...hodim ven,učim,kr nekak jem....ampak kakšne dni sm zelo tesnobna ,kakšne dni je boljše ..
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #310 dne:: sobota, 21. marec 2026 ura: 18:04 »

A lahko prosim kakšno spodbudo....a bom še kdaj ok ..a bo asentra prejela ...bo a ne ..pač veliko travmo sm.dozvela....mam pravico zalovt a ne ...čas zase....
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #311 dne:: sobota, 21. marec 2026 ura: 22:01 »

A lahko prosim kakšno spodbudo....a bom še kdaj ok ..a bo asentra prejela ...bo a ne ..pač veliko travmo sm.dozvela....mam pravico zalovt a ne ...čas zase....

Nič ni trajno. Edina stalnica so spremembe.
Življenje ima vzpone in padce (pri vseh ljudeh) ...
Zdravila primejo, rabijo čas ... tudi ti rabiš čas zase ...
To obdobje ni lahko vem.

Panter ja, čustva so zato da jih prečutimo, odčutimo ... moramo bit v stiku z njimi,
če želimo da se predelajo. Ne boj se solza, žalosti ... daj jim prostor ... ok je tako.
Sočuten objem,
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #312 dne:: sobota, 21. marec 2026 ura: 22:32 »

Aslan hvala ,ker še vedno odzoves..žalostna sem in strah me je...boga prosim da prime ..berem in menim da je veliko tudi povezano z zalovanjem in vsem kar sem prestala...pa sem mislila ,da sem dobro zfurala in s tem ko sem hodila na Hospic in od jokala sem mislila da sem stvari spucalq...očitno ne...je grozno k se trudis pa očitno za brez veze
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #313 dne:: nedelja, 22. marec 2026 ura: 14:30 »

Danes dvignem iz 100 Asentre na 150 Asentre....in ne skrbi . Na 100 sem že 4 leta ampak sem imela.krizice vsakič k sm znižala kventiax ..pa sem nekako splezala se kventiaxom,sedaj je pa prehudo .
Ali mislite da je možno da se mi izboljša iz 100 na 150? Me je strah...ali pa se bom morala na 200...potem več nimaš nobenega manevrskega prostora...ali ima kdo tako izkušnjo ..prosim za kakšno mnenje?

Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #314 dne:: nedelja, 22. marec 2026 ura: 15:07 »

Zelo sem žalostna...če bom morala dvigniti na 200mgz potem bom sploh izgubila zaupanje in upanje ...saj do sedaj nikoli nisem potrebovala tega ..ali ima kdo izkušnje ,da je potreboval maksimum pa je potem znižal in je blo ok? Prosim kakšne izkušnje ...?
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #315 dne:: nedelja, 22. marec 2026 ura: 18:19 »

Dragi moji....mi je hudo in počutim se tako luzer...odpovedala sem potovanje zaradi svojih problemov ..tako vidim da sm res človek z mentalnimi problemi ..tako živet...ne je strah ..do sedaj sem zaupala v zdravila,sedaj nekako izgubljamo to zaupanje..če bom morala menjat ..kam to pripelje...mi je hudo:( ..

Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #316 dne:: nedelja, 29. marec 2026 ura: 16:14 »

Pozdravljeni,

Ali ej kdo imel podobne izkušnje ..zdravim se za anksioznostjo in sedaj jemljem 100mg Asentre in 75 Kventiaxa za spat ..spim sedaj dobro ..že neki časa se zbudim ampak zaspim nazaj ..kr dobro spim ..čez dan pa niham...je boljše pa slabše ..dane sej slabši dan...včeraj me ej celo malo zmanjkalo na kavču in ko sem se zbudila sem bila malo nervozna ..kr nekaj panika...sedaj me skrbi ,če bom višala asentro...to da moramo iz 100 na recimo 150 se mi zdi slab znak in me tko zelo skrbi in žalosti ..ste me že brali in ja vmes nisem imela hudih nihanj...po smrti mame pa ja...nihanja...sntem da so se tudi pojavilamko sem kventiax nizala..in zdaj me je tko strah da bom rabila tko visoko dozo ali celo menjavo ...to bi mi res zamajalo zaupanje in vero v nadaljno življenje ...vmes sem bila na recimo 100 asentre i. 25mg kventiaxa ok,precej stabilna in dejansko sem preživela stvari z mamo na 109 Asentre in 25 kvenitaxa...ali mislite da je upanje zame...kaj če ne najdem prave doze...sicer jem, včeraj sme bila tudi zunaj ,s psom sem na sprehodu in spim...ampak sem tesnobna, nisem toliko sproščena...kakšen dan sicer bolj optimistična kakšen dan manj ..kot danes
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #317 dne:: ponedeljek, 30. marec 2026 ura: 14:45 »

Ali ni nikogar ki bi se našel.v moji zgodbi .ni mi jasno da sem pregurala mamino bolezen in smrt nato pa sem bila 3 leta kr ok,sam sem redno nizala in višala kventiax ...no sedaj ko sem bila kar tri mesece na nizki dozi kventiaxa pa padec ...spim zdaj u redu ampak dnevna anska ne matra...stari simptomi ..in sedaj če bi višala asentro me je na smrt strah da je to to ..to pomeni da je konec ..bom za vsak mali shit spet višala...res je da do sedaj so bila poslabšanja večinoma ko sem nizala kventiax...in ej dvig pomagal...zdaj me je pa strah ..če bom na višji dozi pa bo še kr tesnoba...potem je konec ..kdo hoče tako zivet
Prijavljen
ojjoj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 137

« Odgovori #318 dne:: ponedeljek, 30. marec 2026 ura: 15:27 »

Zdravo. Ti bom kar tukaj odgovorila. Sama imam kar velikokrat močno anksijoznost. Vsaka stvar me vrže iz tira. Vem,da na vse gledam črno. Takrat sem tudi čisto na tleh. Se mi zdi,da niti cipramil ne pomaga. Tudi nespečnost je takrat še večja kljub loquenu,ki ga že več kot leto jemlje vsak večer. Imam grozne padce. Ko se poberem se pa ok. Črni panter držise in vedi da nas je veliko takih
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #319 dne:: ponedeljek, 30. marec 2026 ura: 15:47 »

Zakaj pa ne menjave cipramila?
Prijavljen
Strani: 1 ... 13 14 15 [16] 17 18   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar