FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 02:41

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3 4 ... 18   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Prva pomoč  (Prebrano 58550 krat)
hondael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 87

« dne:: ponedeljek, 18. januar 2016 ura: 12:59 »

Pozdravljeni

od leta 2006 do 2008 sem bila anksiozna - obiskala več psihologov, psihiatrov...se zdravila z cipralexom in uspešno (vsaj tako mislila) prevzela pod nadzor svojo anksioznost in panično motnjo. Sedaj je minilo tudi leto in pol ko sem prenehala z cipralexom.. in bila zelo uspešna Smiley - vsaj tako mislila.

Teden nazaj ko sem se vozila iz službe - pa iz lepega - bumm - strašen panični napad. Ker sem podvomila da je lahko to (ker sem skoraj omedlela, če ne bi dihala globoko ziher bi, roke od mravljinčenja nisem čutila..) panični napad me je mož odpeljal na urgenco.. seveda diagnoza - panični napad.
Bila sem tako razočarana žalostna in predvsem prestrašena...
Minil je teden in še vedno se težko prebijam čez dan. Moža ne pustim izpred oči, težko opravljam svoje delo. Nikakor ne morem ven..najbolj žalostno pa je to da VEM da si sama delam anksioznost s svojimi mislimi, vem VSEE - prebrala več knjig kot v OŠ na temo - panične motnje, zavedanja, živeti v sedanjosti... a zdaj mi to nič ne pomga.
Sedaj ne vem na koga naj se obrnem - na zdravnika? Da mi zopet predpiše cipralex? (in se ga bojim začeti ker vem da se mi prve 14 dni še poslabša stanje..)
Bojim se vzeti apaurin ker se bojim tablet (predvsem tega da ne bom imela nadzora nad sabo) Zaradi potrebe pod nadzorom tudi ne upam piti alkohola že od kar imam panično motnjo...
Skratka spoznala sem da očitno nisem naredila veliko na sebi. In sem razočarana.
Zato sprašujem sedaj vas..kaj mi priporočate pod nujno?? (Vsako jutro vadim dihanje, sproščam se po cc 20 min zjutraj in zvečer, hodim na kratke sprehode- z možem..)
Strah me prime že ko vzamem telefon da pokličem psihologinjo...in zdravnico..ker to pomeni da moram iz svoje varnosti..Sad strah me je govoriti o tem...berem doma ponovno vse knjige...pomaga dokler berem..preusmerjam pozornost...to mi še najbolj pomaga SadSad
Prosim za nasvete...

Prijavljen
skylost
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 157

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 18. januar 2016 ura: 14:54 »

Pozdravljena,ja pravijo strokovnjaki,da tablete ne resijo problema,da so samo pomoc oz. Kot rad tu uporabijo izraz,da so le bergla v zdravljenju panicne motnje. In po prenehanju jemanja tablet,da se stanje povrne.. A si razmisljala oditi k kognitivno vedenjskemu terapevtu?? To je po besedah mojega psihiatra zelo dobra oz. Najboljsa terapija. Je pa dolgorocno zdravljenje, min 1 leto in samoplacnisko. Jaz hodim sele 2 meseca,tako,da sem sele na zacetku te trnove poti  in ti ne morem podat konkretnih napredkov. Zelim ti vse dobro v tem peklu panike.
Prijavljen

Love the life you live, and live the life you love
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.606

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 18. januar 2016 ura: 16:21 »

Pozdravljena...

Po prebranem vidim, da se ti je stanje začelo že 2006...cipralex, ti je omilil težave tako kot ti je predhodnik že napisal...so kot "bergla", da se malo postavimo na noge...
Si kdaj pomisla zakaj si postala anksiozna...verjetno obstaja nek vzrok, ki še vedno tiči v tebi in ti dela
težave, za vse to pa so potrebni psihoterapevti s katerimi vse to razčistiš, morda so to zadeve, ki si jih potlačila v sebi in se jih sploh ne zavedaš...
Tudi sama sem se srečevala s paničnimi napadi, anksioznostjo...ko pa sem uvedela od kje vse to,
se je začelo stanje izboljševat...žal pa so psihoterapije samoplačniške, vendar se splača to vložiti vase...
je investicija na dolgi rok...
Tudi gibanje in razne dejavnosti so v veliko pomoč... oki

Malo pomisli...poglobi se vase, sigurno boš kaj našla...

Vsekakor ti svetujem, da greš do psihiatra in se pogovoriš...ne čakaj, ker je lahko še slabše...vem slaba tolažba, ampak tako je, žal  kiselnasmeh

Lp T
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Cvetlica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 439

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 18. januar 2016 ura: 17:09 »

Živjo. Tudi sama ne pijem, ne kadim, kavo pa pijem le zjutraj, samo eno. V srednji sem se napila in kljub temu da sem bila pokonci več ur se ne spomnim nič. Od takrat vame nihče ne spravi kapljice več. Moj oče je ozdravljen alkoholik in je imel iste blackoute in gre po principu- vse ali nič. Pri pitju in tabletah. Vidim da sem mu podobna:) ko si rečem ne sem ok, potem pa pride obdobje ko jih vzamem vsako noč več in več. Rešitev je toliko kot ljudi- nekateri ne rabijo nič, drugi  vzamejo pomirjevalo, dva pa so ok, tretji rabijo ADje in druge tablete. Svetovala ti bom tako kot sebi- probaj brez, če bo kriza en Apaurin. Ampak zares, brez odvečnega tuhtanja. Če čez čas ( nevem teden, dva) ne bo ok pa razmisli dalje.

Jaz sicer nimam takih paničnih napadov, sem pa prejšnji teden izgubila zavest in so se mi vzbudili podobni občutki. O svojih psihičnih problemih ne govorim okoli, o tem pa sem vsem, saj sem želela da vedno kaj naj naredijo če se ponovi. Na partnerja sem se nalimala kot klop. Ampak je treba iti naprej! In pri tem mislim da nama ne bodo pomagali nobeni tableti.  Lotive se strahu. Tudi premikati se morave iz cone udobja, ker z ostajanjem v coni sporočaš možganom lažen občutek da si naredil prav, kar pomaga le ne kratki rok, na dolgi rok pa stvari poslabšuješ.

Želela sem ti še reči glede knjig- ja pomagajo, ampak tudi tukaj enkrat potegni črto. Če nenehno to bereš pozabljaš živeti. Če berem knjigo o ultramarantcih (meni so všeč take knjige) zaspim včeraj pa sem brala o tabletih in izkušnjah in moj spanec se je zaključil ob 2h.  Pomoč ja, živeti pa je tudi treba Smiley

Srečno  rozicodam
Prijavljen
hondael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 87

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 18. januar 2016 ura: 19:08 »

Hvala za odgovore. Šla bi na terapijo. Poznate koga iz lj da je res dober za panično motnjo. Seveda je lahko samoplačniško. Do zdaj nisem imela sreče.
Prijavljen
SebastjanS
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 302

« Odgovori #5 dne:: sreda, 03. februar 2016 ura: 20:25 »

Strah me prime že ko vzamem telefon da pokličem psihologinjo...in zdravnico..ker to pomeni da moram iz svoje varnosti..Sad strah me je govoriti o tem...berem doma ponovno vse knjige...pomaga dokler berem..preusmerjam pozornost...to mi še najbolj pomaga SadSad

Pa ji napiši e-mail ali sms. Lahko pa ji tudi napišeš pismo. Wink

Branje knjig, ker ti pomagajo preusmerjati pozornost ni pravi način. Moraš se lotiti problema direktno in ne samo ga omiliti na kateri koli način pač deluje.
Prijavljen

crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 829

« Odgovori #6 dne:: sobota, 02. december 2017 ura: 19:27 »

Imam vprasanje...ali je normalno da pri uvajanju priđe do tko hude tesnobe in slabih misli ? Jemljem asentro, danas bo 50 dozo...v bistvu se nikoli nism uvajala sama ..ko sem prvić v lajf začela s tableti sem se odlična za bolnico..prestrasena sem bila,ker mi ej posebna dr predpisala asentro..začela sm z eno in vlada najhuj panika..in sm sla kr tja..no sj v bistvu so me samo nafilal š helexom, asentro pa zvecer zyprekso da sm spala. Zj pa mam kventiax za spat...mi je kr grozn zakaj ap...ampak ali je normalno da je tesnoba tko huda da kr pece v prsih...ker recimo danas sem bila do pred uro,čist ok..zj pa spet udarlo....noro...
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #7 dne:: sobota, 02. december 2017 ura: 23:03 »

To je vse normalno...AP imaš pa za spanje... In ne bo tako cel life. Ne verjemi vsemu kar misliš in čutiš zdaj. Drži se oki
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 04. december 2017 ura: 14:45 »

Mene spet trese.... Sem bila včeraj že super... Šla na pijačo, uživala... Zvečer Mal tesnobe ampak spala kr ok...dons se šla na silo v trgovino in po telefon ampak notri pa noro... Pred pol ure so vzela 0,25 Helex... Danes je tretji dan polne doze 50 mg asentre... Je to ker je blo  vceraj  boljse  dobr  znak?  Sm žalostna in prestrasena...
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 04. december 2017 ura: 15:52 »

Že zdaj imaš obdobje, ko ti je ok. Nisi imela niti tako globokega padca. Tudi sama nisi vedela, če bi šla sploh na Ad.  Ti boš hitro ok
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 04. december 2017 ura: 15:54 »

ampak danes pa je noro...k da se mi bo zmesal Sad
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 04. december 2017 ura: 16:06 »

Črni panter s teboj je vse Ok, tole kar doživljaš so "samo" stranski učinki ad.
Te šejka malo "kemija iz zdravil"...
neravnovesje serotonina se spreminja v ravnovesje in anxa se tu in tam zato pojača.
Bo minilo.
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 04. december 2017 ura: 16:14 »

kr neki no...grozni obcutki..pa se tko trapasta sem in k berem forume se nalezem simptomov..pa sm se mal od ronje nalezla....k lezim valda piska u usesih in kr panicarm.kr neki no...si morm naglas govort ,da nism Ronja, da je vse to sam stres k gre skozi telo ven...k en bedak se morm pogovarjat s sabo non stop.
vzela helex pa kr ne popusti kej velik...Sad
Prijavljen
pavlinm
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 202

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 07. december 2017 ura: 10:51 »

Pejdi nazaj psihiatru in probaj kaj drugega. Meni zelo, zelo pomaga Paroxat pri depresiji in generalizirani motnji, pa bodi predvsem aktivna.
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 07. december 2017 ura: 10:56 »

ma ne vem, Asentro imam se en teden ne po 50 mg...a ni to prehitro za obupat?
Prijavljen
gogi
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 696

« Odgovori #15 dne:: četrtek, 07. december 2017 ura: 19:05 »

Črni panter s teboj je vse Ok, tole kar doživljaš so "samo" stranski učinki ad.
Te šejka malo "kemija iz zdravil"...
neravnovesje serotonina se spreminja v ravnovesje in anxa se tu in tam zato pojača.
Bo minilo.
 rozicodam

Se strinjam. Bo minilo, pa poskušaj se čimmanj prestrašiti ko pride do tega neugodja. Vse bo vredu veš.  rozicodam
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: četrtek, 07. december 2017 ura: 20:20 »

Hvala... Ma tko so ena nihanja... Včeraj sm blaga kr ok, danes mi že cel dan piska v ušesih...mi je že pred zdravili ampak sem samo ponoči slišala pa se je dal prevzet.. .. Zj pa se podnevi... Kakšn dan so pa drugi simptomi pa je potem spet mal boljše... Groza...
Prijavljen
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sobota, 09. december 2017 ura: 16:35 »

Danes sem spet zalostna...tko me skrbi da ne bo nikoli boljse.... Set moje hipoondrske,,,pred dvemi mesci sm mi je neki piskal  usesih ponoci k sm se uegla pa se nism preve ukvarjala..potem sem nekje zasledila da lahko pomeni izgub sluha in valda bolj sm se ukarjala bolj je piskal in sm slisala tudi cez dan...kr neki....in sedaj me to spravlja v tako tesnobo...ze od nekdaj sem se ukvarjala z zvoki, vcasih me je bilo strah da bom kej slisala, kaka sepetanja pa neki, da bom zbolela za psihozo..se sedaj se to vcasih zgodi ampak se vec ali manj nasmejem pa nekako mine, ker vem da je bullshit....to  piskanje pa me skrbi,,ampak sem brala,da v tesnobi dejansko mozgani tko ragirajo da proizvajajo zoke,piske ozirma si predstavljam da pojaca jakost piska,ker sem prestraena...ali je to mozno? Bo minilo,ko se tesnoba umiri? Pa si govorm,da je to pac nov simptom tesnobe...er me prstrasi..stari simptomi me ne prestrasijo vec oziroma si dopovedujem ,da je ok da bo minil, da je le adrenalin, ki to povzroca...prej sem zaspala les slusalkami zdaj dva ,tri dni spim brez in ignoriram sumenje...sej je to dobr znak ne?
 Hvala vsem...sedaj sm sedmi dan na dozi 50mg in danes dvigujem na 75mg..kaksen dan je boljse in ima vec volje kaksen dan pa noro..tako kot danes..obcutek,da tako ne bom mogla zivet Sad
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #18 dne:: sobota, 09. december 2017 ura: 18:13 »

Črni panter imaš fazo črnogledosti, ko se zdi da nikoli ne bo bolje.
A vendar tudi to bo minilo ... zdravila bodo vse bolj prijela in tesnobe bo manj,
tudi misli se umirijo (hipohondrija se zmanjša).

Predvsem pa NE računaj le na zdravila in aktivno delaj na svojih problemih/vzrokih, ki te v tako stanje pripeljejo. Razmisli kaj so tvoji stresorji ... so notranji ali zunanji ... kako doživljaš sebe ipd...

Ko slišiš piskanje preusmeri pozornost, poslušaj glasbo, poj pesem ...
Bodi pozorna npr. na dihanje ... na mir ...

rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: sobota, 09. december 2017 ura: 18:25 »

Hvala ti Aslan..... Res upam, da se bodo stvari  umirile... Se trudim ugotavljam do kod vse to, ta strah... Kr nekaj... Prodam tudi pustiti da zveni, piska... In si govorim da je to simptom panike... Ker prej se s tem nisem ukvarjala, nism poslušala in ni bilo težav... Vsaj podnevi ne... Ah, upam da mine in da bom lahko živela... Hvala ti za spodbudne besede  rozicodam
Prijavljen
Strani: [1] 2 3 4 ... 18   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar