FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 01. maj 2026 ura: 01:52

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: zakaj sploh socialna fobija??  (Prebrano 9327 krat)
marika
gost
« Odgovori #20 dne:: torek, 21. oktober 2008 ura: 22:17 »

Tudi mene so očetovi sorodniki neprestano kritizirali in celo poniževali. Vendar je bil to razlog, da sem se potrudila bolj kot bi se sicer. Delala sem kot nora in veliko doštudirala, tudi v tujini. Verjetno sem potrebovala več samopotrditve kot drugi.

Ampak jaz sem se ljudi še vedno bala in se jih po malem še vedno bojim. Še vedno imam pogosto občutek, da nisem dovolj dobra. Vendar se je pojavil obratni problem. Ljudje, ki me niso najbolje poznali, so dobili občutek, da sem vzvišena. VAŽIČKA so mi nemalokrat rekli, ker sem bila bolj distancirana.

Moralo je preteči kar nekaj vode, da so spoznali, da je vzvišenost moja zadnja lastnost in da sem zelo zajcu podobna oseba.

marika
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #21 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 07:05 »

točno to ... glede na to da so me konstantno kritizirali, da nikoli ni bilo nič dovolj dobro, da so me vedno čustveno teptali ni čudno, da sem začela verjeti, da sem manjvredna, da sem nula ...

ampak, Noelle, sedaj menda pa že veš, da SI vredna, da SI sposobna, da SI VELIKO, da SI sonce, da je lepo, da SI... in ja, stavim kar hočeš, da te ima nekdo rad ! in vem, da si zaslužiš ljubezen, pozornost, lepe besede, vse lepo - zaslužiš si, kot si zasluži vsakdo, zaslužiš si enostavno zato, ker si plemenito bitje, ker te imamo radi  rozicodam
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #22 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 07:07 »

Ljudje, ki me niso najbolje poznali, so dobili občutek, da sem vzvišena.

Marika, ampak... to je njihov problem, mar ne?

Karkoli človek stori, vedno se najde kdo, ki mu ni kaj povšeči... in ozirat se na druge?  ne naka...
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Mcmurphy
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 264

« Odgovori #23 dne:: petek, 24. oktober 2008 ura: 12:13 »

Pri meni se SF nekoliko slabsa zadnje cajte (zdaj po 5 mescih na ladji).
Je pa moja situacija nekoliko nenavadna, saj imam vsako krizarjenja 2 seminarja, ki ju odvodim v teatru pred 50, 100, 200 ljudmi in sem na njih povsem suveren in sproscen. Po drugi strani, pa vcasih v cisto nedolznih vsakdanjih situacijah povsem pogrnem.
Zelo nelagodno se pocutim, ko se pozornost 2-3 ljudi name obrne ( v kolikor jih dobro ne poznam) in se mi pogosto zgodi da zardim, kar se mi sicer ze od osnovne sole ni dogajalo.

A je razlaga za to v tem, da na odru reprezentiram javno osebo, medtem ko sem v normalnih situacijah "jaz sam". Ima kdo kako razlago/resitev. Ker to me res muci, kajti naredil sem ze ogromen napredek ce pogledam par let nazaj, tako da mi sploh ni jasno zakaj mi take povsem nedolzne situacije povzrocajo take tezave. Zgleda da nisem se povsem prtebrodil manjvrednostnih kopleksov...

Sicer pa se mislim pridruzit ljubljanski skupini po vrnitvi domov.

LP iz Kanarskih.
Prijavljen

Pipe | Šiše | Bongi
www.pipler.si
tinčika
gost
« Odgovori #24 dne:: petek, 24. oktober 2008 ura: 12:35 »

mal sm razglabljala.. in prišla do tega.. da mogoče pa ni hrana kriva sploh.. res da se po določeni fuuul slabo počutm.. ampak kaj pa če je vse to znak depresije Undecided         
ker danes se takoooo slabo počutim, da sem mislna da bom kar umrla, u glavi mi šumi, samo vstanem pa sem že vsa zadihana, dobila sem grooozn napad joka - se nč ne pozna, da vsak dan prelaufam tri km...
pa tresem se že skoz..   ... tega pa nisem še doživela.. vrjetno da odkar delam zelo pogosto z ljudmi, se mi stanje zeloooo slabša..  ampak še zmeraj si ne znam razlagat, zakaj se, ko spijem npr. sok rdeče pese, počutim takooo slabo.. a je lahko to posledica depresije? al je pa depresija posledica mojih reakcij na hrano... ja čist čuden problem, sploh ne vem kaj naj naredim, danes bom spet izostala od faxa, ker NIsem sposobna jit nikamor..  dobesedno.... tko ne morm več naprej.. mam pa uprašanje.. kaj se da ugotovit pri zdravniku, katera hrana ti ne odgovarja? ker jest se po vitaminskih tabletah, pa po nekateri hrani počutim g.r.o.z.n.o, tresem se, koncentracija na nuli.... pa ne vem, mogoče je to cel vzrok mojega počutja... ko bi vsaj vedla kaj mi je... tok sm pasivna, mogoče pomemben podatek da imamo duševno bolezen u družini - samomor  Cry  upam da se ni kaj name preneslo.. nkol nisem razmišljala u tej smeri

lep dan....
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #25 dne:: ponedeljek, 01. december 2008 ura: 12:37 »

Hmm... tvoj opis na začetku me nekako spominja name..
Jaz sem že kar napredoval, ampak omejitve imam še vedno - to je glavni razlog da sem že leta in leta brezposelen, kar je zagotovo velika omejitev, ampak veš - me že prav en drek briga za vse skupaj - pa ne razumi me napačno - jaz vlagam po svojih najboljših močeh v zdravljenje, imam svojo metodo (KVT)
IN JAZ VEM DA DAJEM VSE OD SEBE in se ne mislim več sekirat (vsaj čim manj).
Ja, delno sem se sprijaznil s svojimi omejitvami, ki so trenutno neprijetna realnost.

Zakaj soc. fobija?  He,he.. težko rečem..  Smiley

Prijavljen
ribič
gost
« Odgovori #26 dne:: ponedeljek, 01. december 2008 ura: 16:42 »

Ja zame je to en velik ZAKAJ Shocked
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #27 dne:: sreda, 03. december 2008 ura: 11:18 »

Zato, da jo premagamo, da se tega naučimo, recimo.. ampak ni prijetno, ker si v to prisiljen in eni ne zmorejo.
Če to ni žalostno  Huh?
Prijavljen
urssska
gost
« Odgovori #28 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 15:27 »

Socialna fobija pomeni, tko kot vse anksiozne motnje, pretiran strah, ki pa se ga zavedamo. V tem primeru pred ocenjevanjem. Izhaja iz podzavesti, iz najbolj primitivnega dela možganov, zato ga ne ozavestimo, dokler ga že konkretno ne čutimo, zato je tako problematičen.Kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi, tako smo programirani. Jaz sem navajena bit odpadnik že celo življenje. Dodaj stres + genetsko nagnjenost in mešanica je strupena. Strinjam se, da je mentalna in motorična blokada tista stvar, ki se je najbolj bojimo tisti, ki se ubadamo s tem.

Tinička, predlagam ti, da se sprijazniš, da te bo spremljala še nekaj časa in se naučiš živet s tem. Ker to je edini način, da se stanje izboljša, saj s tem, ko sprejmemo paniko, strah in tesnobo, zmanjšamo strah pred ponovno blokado in se znebimo vsaj strahu zaradi strahu. vskakor pa ne gre odpravit zadeve iz danes na jutri. Ne se zapirat in bodi vztrajna.

Jz mislim, da negativne misli niso vzrok, ker se reakcija "flight or fight" sproži še preden pride dražljaj iz okolja do neokorteksa (miselno središče možganov), saj do središča za strah vodi le ena sinapsa. Negativne misli niso več bistven sprožilec, ko se motnja razvije, lahko pa jo poslabšajo.
« Zadnje urejanje: petek, 12. december 2008 ura: 15:45 od urssska » Prijavljen
NewBorn
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 22

« Odgovori #29 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 20:40 »

tinčika..lep pozdrav..tudi jaz imam socialno fobijo, ki se je, seveda, "gradila" že v otroštvu..
a plus tega sem pa še fasala probleme z candido..najbolj me pa razjezi to, ko sem prosila zdravnico, naj me pošlje na pregled za candido, mi je rekla, da oni tega ne delajo in da se ji tisto "pljuvanje v kozarec" in podobne zadeve zdijo za lase privlečene...WTF?!  Huh?
prav, men se pa ne zdi! že 4 leta se vlačim po raznoraznih preiskavah..izvidi v mejah normale, a jaz se počutim ko balon..pa skoz to napihovanje, vetrovi, spahovanje, kronična utrujenost, glavoboli, slina mi je sama ena velika sluz...ampak, to se njim ne zdi nič takega, ker pač imamo to glivico vsi v sebi..my ass!
nič, si bom pa sama pomagala..šla na strogo dieto..poučena sem že dovolj..zdravnica pa mi bo napisala kak recept za antimikotik..
vem, da me čaka trdo delo in ogromno volje..sam vem, da bom zmogla! ker zdaj več ni poti nazaj!
I'm so fuckin' proud of my self!  zvizgam
Prijavljen

Naj te ne bo strah, če napreduješ počasi; boj se le, da ne obstaneš.
ribič
gost
« Odgovori #30 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 21:08 »

a jaz se počutim ko balon..pa skoz to napihovanje, vetrovi, spahovanje,

NewBorn te težave imam tudi jaz zaradi GA. Lahko ti dokaj zagotovo rečem da to ni candida. Ko imam obdobja brez anksioznosti vseh teh težav ni, ko pa pride spet tesnoba in ostali dodatki pa se tudi te simptomi vrnejo. Okoli želodca imamo namreč največ živčnih končičev in če se v možganih sproži anarhija se to takoj pozna na želodcu.
Prijavljen
NewBorn
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 21:50 »

pri meni so skoz te težave zarad hrane, ko jem tisto, kar ne smem
Prijavljen

ribič
gost
« Odgovori #32 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 21:56 »

Praviš da so izvidi v meji normale, torej? Malo se opazuj, pa ne samo kaj poješ, ampak tudi svoje počutje.
Prijavljen
NewBorn
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #33 dne:: sobota, 13. december 2008 ura: 12:18 »

saj se opazujem..sem že poskusila dan-dva, da sem jedla samo tisto, kar naj mi ne bi škodilo..in počutje je bilo veliko boljše..
sicer se pa zadnje cajte ful slabo počutim..al jem, al ne jem..
glava me boli že cel teden..pa popijem dovolj vode..zbujam se z glavobolom in tud spat grem z njim..
jebeš tak "veseli" december..  Shocked Grin
Prijavljen

ribič
gost
« Odgovori #34 dne:: sobota, 13. december 2008 ura: 12:55 »

Moraš vedet, da sta psiha in telo eno. Zato se reče, če duša boli, telo kriči. Pri GA, Socialni fobiji je vegetativni živčni sistem razdražen in posledice se pokažejo tudi na telesu.
Prijavljen
tinčika
gost
« Odgovori #35 dne:: sreda, 17. december 2008 ura: 13:33 »

Moraš vedet, da sta psiha in telo eno. Zato se reče, če duša boli, telo kriči. Pri GA, Socialni fobiji je vegetativni živčni sistem razdražen in posledice se pokažejo tudi na telesu.

ja mogoče je pa to res.. sama verjamem, da hrana, pomanjkanje vitaminov, mineralov, zelooo vpliva na telo... npr. že dejstvo, da pomanjkanje železa povzroča utrujenost, brezvoljnost,  b - komplex je za živčni sistem itd..
in pol si utrujen in pol res nimaš volje se še s psiho ukvarjat.. no ampk vrjetno me je malo zaneslo, pa sm kar naprej dajala poudarek samo temu, da se zato počutim psihično slabo, ker ne prenašam določene - zdrave hrane pa ne morm vnest vseh vitaminov, ker mi je preiskava pokazala, da mi par stvari prmanjkuje.. no tko da..
mogoče je pa glih zato, kot si reku, zarad stresa ki ga stalno doživljam v moji motnji, pa da sm ZATO dobila te probleme s hrano... kaj vem  Shocked
sm bla na bioresonanci, pa je reku da mam stalno obremenjen živčni sistem, da me neki stalno obremenjuje... ja ni čudno  Embarrassed
Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar