Asja87, jaz sem razmišljala tako, kot ti...Pa sem razmišljala, zakaj ljudje naredijo samomor, pa kako to, da ga svojci ne morejo preprečiti, da ne slišijo/vidijo stiske v kateri se je človek znašel ipd....
Ko sem slišala za koga, ki je storil samomor, sem razmišljala o njem pa o njegovih svojcih, kako se spopadajo s to izgubo, kaj se je dogajalo v njegovi glavi...
In od teh misli sem bila čisto znervirana in tesnobna 100/h.
Moj psihiater mi je povedal, da so to vsiljivke, zato sem, glede na tvoje besede, mnenja, da se z njimi spopadaš tudi ti.
Ravno pred 14 dnevi je bila na naši skupini za samopomoč psihologinja Aleksandra Meško in smo govorili tudi o samomoru. Jaz sem izpostavila svoj strah, da bi mi "nekaj reklo", da storim samomor, da skočim z balkona (a na smrt me je strah višine...zato bi verjetno umrla še prej, preden bi sploh skočila

), da storim kaj hudega svoji hčerki...
In njeno strokovno mnenje je bilo, da je samomor stvar odločitve, da ni to, da ti "nekaj reče" in potem to storiš. Lahko imaš zmanjšano prištevnost zaradi alkohola, pomirjeval, vendar je še vedno to dejanje, ki ga izvedeš zato, ker želiš umreti.
Ti pa ne želiš umreti, v bistvu te je smrti strah in misli, ki te obhajajo so samo misli. Vsakdo kdaj pomisli na samomor...pa to ne pomeni, da ga bo dejansko tudi storil.
nekdo mi je rekel, da je to nastalo zaradi tega, ker nimam očeta...in sedaj se s tem razglabljam, če je to slučajno krivo, čeprav pred tem oz. 25 let nisem nikoli razglabljala...z vsakim sem se normalno pogovarjala, da ga nimam in pač to je to.. živela sem svoje življenje...ena moja bivša sošolka je rekla, da ga mogoče hočem spoznat...čeprav meni je vseeno oz. mi ne bo nič spremenilo tudi če bi ga, ker itak on ni bil del mojega življenja, zame je kot tujec...lahko pa imam to v podzavesti...nevem no...npr. psihoterapevt me bo vprašal če ga hočem spoznat, jaz bom rekla da ne (čeprav v podzavesti lahko, da ja) in kako bo on ugotovil, če se sama ne vem?!
Nikjer ni rečeno, da so tvoje stiske nastale zaradi tega, ker nimaš očeta, niti ni nikjer rečeno, da bodo izginile, če ga boš spoznala.
Verjetno je del tebe hrepenel po tem, da bi imela tudi ti očeta, tako, kot ga imajo ponavadi vsi otroci...in morda te je to na nek način tudi zaznamovalo...
A dokler sama ne poiščeš odgovora, ne moreš tega zagotovo vedeti...
Psihoterapevt to ne bo ugotovil...to boš ugotovila ti, ob pomoči psihoterapije.
Psihoterapija je namreč odkrivanje manjkajočih in popravljanje poškodovanih koščkov mozaika naše duše...