FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 21. avgust 2026 ura: 03:43

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Cardiofobia  (Prebrano 3152 krat)
beenbetter
gost
« dne:: četrtek, 09. avgust 2012 ura: 16:19 »

Pozdravljeni,

sem nov na forumu. Po temeljitem brskanju po netu, sem ugotovil, da nekaj kar je recimo v UK in ostalih drzavah cisto normalno oz. zelo razsirjeno in podprto z mnozico support groupov in institucij, ki se ukvarjajo s tem, pri nas zal zelo "tabuizirano" se vedno. Tako da vsa cast in spostovanje vam na tem forumu, ki ga oskrbujete in skrbite za to da imamo mi, ki imamo anksiozne, panicne in ostale motnje, kje za debatirati.

Moja izkusnja, morda bo komu prisla prav, namrec, zunaj je izraz Cardiofobija, nekaj znanega in normalnega, pri nas te precej debelo gledajo, ko komu omenis to.

Pred priblizno 4imi leti (ko sem se kadil, tako cigarete kot tudi travco), sem dozivel svoj prvi panicni napad. Hitro mocno bitje srca, bleda koza, mokre potne roke,  obcutek da bom umru, utesnjenost v prsih itd... dejansko sem mislil da dozivljam pri svojih 26ih letih srcni napad. Po pogovoru s svakinjo, ki je zdravnica, sem se pomiril da je slo za reakcijo simpaticnega zivcnega sistema - torej za panicni napad.

Od tistega dogodka naprej, sem prenehal s kajenjem, cez noc kar je tudi rahlo vrglo moj organizem iz normale. Nespecnost, nocne more, anksioznost, skrb da nikoli ne bom vec uredu... in pa strah da je s srcem nekaj narobe. Naredil sem EKG, naredim sem ultrazvok srca, vse super fino fajn. Slikal sem si pljuca, kljub kajenju zacuda cista. Skratka vse je bilo super fino in zivljenje je slo naprej - po tem ko se je telo prepucalo nikotina in ostalih sranj ki sem jih leta metal vase...

Potem je bilo 4 leta mirno in super zivljenje je slo naprej. Brez strahov, brez anksioznosti (zelo obcasno blaga oblika sicer ampak nic motecega). Pred dobrim mesecem, mi je umru oce, prezgodaj, zaradi infarkta  Cry mocno me je prizadelo, namrec celo zivljenje smo ziveli skupaj v isti hisi... in strah se je vrnil nazaj, spikanje vse okol in nad srcem, v sredini, levo, med lopaticami, ramena vse... ni da ni - preprican sem bil v to da se meni dogaja isto kot se je mojemu ocetu. Nekje sem prebral da je to dokaj normalna reakcija na smrt v druzini (da povezujes vzrok za smrt, s seboj, da se bo to tudi tebi dogodilo, oz. se dogaja...) Naredil sem EKG spet, vse krvne preiskave, razlozil sem zdravnici kaj me skrbi. Vse je bilo super. In je bilo nekaj casa mir, tudi spanje se je normaliziralo in zalovanje se je lahko nadaljevalo. Pocasi so stvari sle na bolje, vceraj pa panicni napad sredi spanja, vse me je spet spikalo, bolelo, tiscalo v prsih... danes sem sel spet na EKG, preprican da sem vceraj ponoci dozivel srcni napad ali kaj podobnega, da je nekaj pac narobe. EKG spet cist, normalen, zdrav. Zdravnica je bila izredno razumevajoca, in tudi sama rekla da je to psihicnega izvora.

Samo toliko, zelel sem deliti izkusnjo z vami, da bo meni lazje, ker sem nasel sorodne duse na tem forumu v vasih zgodbah, IN da bo mogoce nekdo drug, ki ima podobne strahove okoli svojega srca in zdravja, slisal zgodbo o tem kako je PSIHA RES MOCNA, in kako lahko dejansko ustvarja bolecine ki imitirajo resn problem.

Se opravicujem za dolzino posta, pa vseeno upam da bo nekomu pomagal. Sam upam da bom lahko danes mirno zaspal spet, vedoc da je vse ok, navkljub bolecinam ki jih se vedno cutim. Ce ima kdo kaksen nasvet ali pa samo pomirjujoco besedo, prosim na dan z njo bom zelo hvalezen.

Hvala in en lep dan zelim vsem skupaj.  oki
Prijavljen
gobica
gost
« Odgovori #1 dne:: petek, 10. avgust 2012 ura: 20:30 »

Dobrodošel med nami, ki nas je veliko in smo hudo različni, pa se vendar najdemo v skupnih zgodbah in nam to odvzame nekaj strahu! Sem mislila, da nekaj malega vem, saj te zadeve spremljam še več kot 20 let (ko sploh še ni bilo knjig o teh težavah, kaj šele interneta!), a za izraz cardiofobia še nisem slišala! Je udomačen na angleškem govornem območju? Na internetu?

Lahko rečem, da je strah pred infarktom spremljal moje panične napade od samega začetka, saj je moj oče umrl zaradi težav s srcem, ko mi je bilo le 14 let. Vedno me nekje v ozadju to opominja. Takoj ko se začne panični napad, srce začne hitro in neenakomerno biti, pritisk naraste in to me spravi samo v še večji strah.Potem so mi dali zdravilo Concor, ki blaži aritmije in je bilo precej let boljše, posebno še, ko sem nekako sprejela dejstvo, da je za večino hudih občutkov pri srcu kriva anksioznost, me pa srce samo. To zavedanje je bistveno. Čeprav pa mislim, da je prav tako tolažilno, če imamo razumevajočega zdravnia, ki pozna naše psihične težave in nam omogoči kako zdravstveno kontrolo, kajti ni bolj pomirjujočega od lepega izvida. Želim ti veliko takih lepih izvodov in iskreno sožalje ob  izgubi očeta! Gobica (ki bi bila po letih lnajbrž lahko tvoja mama)
Prijavljen
beenbetter
gost
« Odgovori #2 dne:: nedelja, 12. avgust 2012 ura: 10:58 »

Pozdravljena gobica!

Me veseli da je nekdo odgovoril. Ja v angleškem prostoru obstaja ta izraz, in je kar na nekaj forumih opisan problem.

http://www.anxietyzone.com/index.php?topic=7636.0

ww.fearofstuff.com/humans/fear-of-the-heart/

http://common-phobias.com/Cardio/index.htm

itd...

Zanimiva stvar, predvsem pa pomirjujoče, vedeti da obstaja in da je ogromno ljudi na svetu s tem problemom. Precej normalno je da ti ta strah sproži dogodek v življenju, kot je smrt bližnjega, pri katerem je bil vzrok smrti težava s srcem.

Hvala še enkra za odgovor, lažje je, če veš da je še nekdo v slovenskem prostoru s tem problemo, saj verjetno nas je več.

Lep dan ti želim
Prijavljen
YOLO
gost
« Odgovori #3 dne:: torek, 14. avgust 2012 ura: 00:54 »

hey...welcome to the club Smiley

Moram priznat da sem se kar našla v tvojem postu. Tudi mene muči tale moj srčk-močno razbijanje, aritmija,...ampak si vsakič znova dopovedujem da je vse samo psiha. Največkrat pomislim na to da sem bila na EKGju in da je bilo vse v redu in da bi zih najdli če bi blo kej. Če pa to ne pomaga si pa skušam dopovedat da če sem bila pa ostale dni ok, da pa res ne more bit nič groznega če mi pa par dni malo divja  Grin

Lahko si vesel da imaš razumevajočo zdravnico saj nekateri nimamo te sreče  Sad tako da ne si preveč gnat k srcu tega razbijanja ker je to samo znak da se v naši notranjosti nekaj dogaja.  Smiley
Prijavljen
beenbetter
gost
« Odgovori #4 dne:: torek, 14. avgust 2012 ura: 10:16 »

Pr meni ne gre toliko za aritmijo (pravzaprav je nikoli nisem imel hvala bogu), niti ne za divjanje srca (razen 2x ko sem se ponoči zbudil s paničnim napadom), kolikor gre za neko zbadanje pri srcu (okoli področja srca) in v levi lopatici oz. pod njo. In nikakor se ne morem otresti občutka da ta občutenja izvirajo iz srca, pa čeprav imam super pritisk (praviloma pod 120/80) in utrip (od 60 - 70 v mirovanju). Dva EKGja ki sta bila super, ultrazvok srca 3 leta nazaj ki je bil super itd. no family history, nobene prirojene napake... skratka nobenega razloga za skrb in strah in to si stalno dopovedujem.

Moram rect da mi gre veliko bolje in da mislim da bo scasoma cool. Bolj kot se oddaljujem casovno od triggerja (dogodka ki je sprozil vse to), bolje je.

Lep soncen dan vam zelim!

Prijavljen
YOLO
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 14. avgust 2012 ura: 19:50 »

Beenbetter, sem imela podobno težavo. Zdravnica mi je rekla da gre samo za mišično napetost oz da je to špikanje posledica napetosti mišic. To pa zna bit posledica tesnobe oz občutka tiščanja v prsih pri katerm so mišice v prsnem košu bolj napete. Tko da zih ni nč narobe  Grin
Prijavljen
Maycha
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 646

« Odgovori #6 dne:: torek, 28. avgust 2012 ura: 21:04 »

Hey,

mene zadnje dni precej muči hitro bitje srca.  Undecided  Poleg tega pa me še tišči nad srcem (področje levega pljučnega krila). Ponavadi me tišči v prsnem košu, nekje na sredini, kot je tudi "normalno", zdaj pa me zadnje dni nad srcem. Sad Ko me panika pa imam občutek, da mi bo vzelo sapo oz. kot da ne bom mogla več vdihnit. Res zoprn in neprijeten feeling  Shocked ... me dela zelo tesnobno ...  Embarrassed

Ah ... vedno bolj me presenečajo "sposobnosti in zmožnosti" naše psihe.  ne

Lp
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar