FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 22. avgust 2026 ura: 11:48

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: PROSIM NUJNO  (Prebrano 5096 krat)
dixys
gost
« dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 18:58 »

Pozdravljeni!

Stara sem 34 let. Jutri odhajam na počitnice, pa me tole vprašanje trenutno zelo "ubija"... psihiater pa nedosegljiv na dopustu Sad prosila bi za hitre odgovore in predvsem realne odgovore, PROSIM!

Imela sem napade anksioznosti, stres naredil svoje. Spomladi sem opravila EKG (imela sem konstantne, a dokaj znosne bolečine v srčni mišici), vse laboratorijske teste, ščitnice... vse perfektno. Osebna zdravnica mi je zaradi groznih čakalnih dob na psihiatra najprej predpisala Helex za nekaj tednov (super pomagalo) nato pa junija, po tem, ko sem opustila Helex je sledil eden in edini najhujši napad panike - mislila sem, da je infarkt. Osebna zdravnica mi je takoj predpisala Asentro, najprej polovičko tabletke (torej 25mg), nato smo prešli na celo (50mg). Počutje ok. Bolečine ob srčku so izginile, volja se je povrnila po nekaj dneh.

Pred 10 dnevi sem končno prišla na vrsto tudi pri psihiatru. Nadaljujemo z Asentro, se je odločil. Povečamo iz 50 mg na 75 mg... od tukaj naprej pa težave. Tesnoba se je vrnila v obliki knedla v grlu (skoraj vsak dan, a le v popoldanskih urah), zadnjih nekaj dni pa še diareja (prej je ni bilo). Bolečine ob srčku sicer ni, čeprav se mi je v zadnjih dveh dneh pojavila v zelo blagi in kratkotrajni obliki.

Potem pa se zgodi... včeraj v pisarni začutim mravljinčenje v levi roki, nič hujšega, a glej ga zlomka... nekaj minut za tem slučajno preberem na nekem portalu povsem naključno, da je to znak infarkta (menda kroži nek mail, kaj storiti, če začutiš bolečino v prsih in levi roki). In jasno, mene groza... spet grozne misli, ki so se nadaljevale do danes. Pred nekaj minutami sem (najbrž zaradi sekiranja) doživela ponovni panični napad (to je drugi), a sicer bolj blažja oblika od prvega. Splošno počutje je sedaj stabilno, sem vzela Helex. Počutje vseeno ni tako grozno kot spomladi, a ves čas se bojim, kaj bo jutri.

A Asentra zdaj deluje, a ne deluje, a so to samo stranski učinki povečanja doze? A se vrnem spet na 50mg, naj povečam na 100mg, naj ostanem na 75mg, kot je rekel psihiater?

Asentro sedaj jemljem 5-6 tednov. Naj vztrajam? So to stranski učinki, ki minejo, kot berem marsikje? A je mogoče, da stranski učinki v obliki ponovne tesnobe pojavijo po štirih tednih, če se poveča doza? Se naj pripravim na pekel na počitnicah? Čudno mi je, ker mi je v prvi fazi Asentra zelo zelo pomagala, niti ne morem opisati, kako zelo sem bila srečna, dobila nov zagon, voljo! Ob povečanju doze, pa neprijetnosti. Potem pa še forume berem, kjer pišejo to in ono... mene pa spet groza, da sem doživela infarkt, da bom kmalu umrla....

Je kdo, ki ima izkušnje? Je tu kdo, ki mi lahko svetuje? Psihiatra žal ni tukaj. Rada bi bila pripravljena na to, kar me čaka na dopustu. Kako naj nadaljujem z jemanjem Asentre?

Kaj naj storim? Prosim.

Obupana Alenka
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.216

« Odgovori #1 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 19:09 »

Na tvojem mestu bi šla na 100 mg. To je nekakšna "normalna" doza. Pri paniki in aksioznih motnjah je doza lahko še višja. Kar zadeva težave ki jih imaš so to vsekakor posledica uvajanja. Sedaj ko greš na morje je to dober čas, da izpelješ zadevo, če prav se boš kak dan počutila kot "shit". Jaz sem se. Pomagaj si s Helex-i, da preživiš najhuje.

Srečno.
Prijavljen

alexx Afro 
Iq_nima_nič_s_tem
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 516

« Odgovori #2 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 19:54 »

Umrla zagotovo ne boš na 100 mg asentre. Kar se ostalega tiče pa jaz raje ne bi nič rekel. Žal ne vidim zagotovila, da ti bo kaj bolje oz. kako sploh ti bo.
Prijavljen
DesertRose
gost
« Odgovori #3 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 19:57 »

Zaupaj v izvide, da je s tvojim srčkom vse o.k., to so le stranski učinki, ki se pokažejo v različnih oblikah, ko se starih že navadimo. Pogumno naprej in uživaj na morju.  oki
Prijavljen
gobica
gost
« Odgovori #4 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 21:31 »

Pozdravljena,
upam, da imaš že vse spakirano za počitnice! Tudi odhod na dopust velja za stresno situacijo, posebno če si morala še zadnji hip trdo delati v službi in te potem doma čaka mogoče še pospravljanje in pripravljanje za odhod.
Nič ni narobe s tvojim srcem. In to ni infarkt. Mravljinčenje je zelo pogost pojav pri anksioznosti, prav hudobno se pa rado poigra prav s tem, da nas zafrkava v levi roki. Driska je zelo pogost spremljevalec pri asentri, nekateri imajo te prebavne težave kar dalj časa. Sprejmi, da so telesne težave posledica zviševanja AD, moraš se pa sama odločiti, ali boš na dopustu vztrajala in se bojevala s težavami ter upoštevala nasvet, da še dvigneš s 75 mg navzgor - sama boš po počutju hitro videla, kaj ti najbolj ustreza. Poskusi predvsem izkoristiti počitnice za sprostitev, tudi to te bo napolnilo s pozitivno energijo, gotovo boš imela več priložnosti, da se gibaš, spremenila boš okolje in se raztresla. Saj ne greš sama? Pomirjevalo pa pač deni v žep in si z njim pomagaj, če te spet prime kak strah v zvezi s srcem, vendar ne pozabi, da nas pomirjevala tudi zasvojijo. Naj ti bo res pomoč v sili. Svoj prvi panični napad sem imela pred 27 leti, imam kar nekaj izkušenj, morda mi boš zato lahko zaupala. Pa srečno in izkoristi kar najbolje ta čas dopusta za sprostitev!
Prijavljen
dixys
gost
« Odgovori #5 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 21:45 »

Najlepša hvala vsem za zapise. Hvala, zlati ste!

Poročam, ko se vrnem. Poljub vsem!
Prijavljen
dixys
gost
« Odgovori #6 dne:: sobota, 04. avgust 2012 ura: 22:43 »

Prvi del dopusta preživet odlično (saj drugače ni moglo biti).  Grin Upoštevala sem nasvet in zvišala dozo na 100mg.

Težava je le še v tem, že 14 dni (ali kaj več) se borim z grozno diarejo, ki kar ne preneha (pojavila se je ob zvišanju doze na 75mg). Na Wcju sem po 5x na dan in na počitnicah je to zelo neugodno in neprijetno, ker kar ne veš, kdaj "zadane" Sad

V ponedeljek grem še na drugi del počitnic, zdaj pa res ne vem, kaj naj storim? Ker je psihiater do septembra na dopustu res ne vem, kakšno je pravilno ravnanje? Naj prekinem za AD (čeprav mi tega najbrž ne boste svetovali)? Obstaja kak način, kako (vsaj za časa počitnic) preprečiti oz. vsaj omiliti ta stranski učinek? Linex se namreč ni obnesel. Ima kdo kakšno izkušnjo, nasvet? Iskreno bom hvaležna!

Srčna hvala vsem za nasvete!
Prijavljen
chilispace
gost
« Odgovori #7 dne:: sobota, 04. avgust 2012 ura: 23:06 »

Pozdravljena, dyxys !

Glede na to, da se ti diareja vlece ze toliko casa in, da ne popusca, bi bilo skoraj nujno govorit z zdravnikom ( ce svojega osebnega ne dobis, potem pa s kaksnim drugim psihiatrom ).

Tudi v navodilih zdravil  pise, da se ob resnih  stranskih ucinkih nujno posvetujes z zdravnikom - in ta zadeva se mi zdi dokaj resna !

Lep pozdrav  rozicodam
Prijavljen
žuna
gost
« Odgovori #8 dne:: nedelja, 05. avgust 2012 ura: 00:52 »

Težava je le še v tem, že 14 dni (ali kaj več) se borim z grozno diarejo, ki kar ne preneha (pojavila se je ob zvišanju doze na 75mg). Na Wcju sem po 5x na dan in na počitnicah je to zelo neugodno in neprijetno, ker kar ne veš, kdaj "zadane" Sad

V ponedeljek grem še na drugi del počitnic, zdaj pa res ne vem, kaj naj storim? Ker je psihiater do septembra na dopustu res ne vem, kakšno je pravilno ravnanje? Naj prekinem za AD (čeprav mi tega najbrž ne boste svetovali)? Obstaja kak način, kako (vsaj za časa počitnic) preprečiti oz. vsaj omiliti ta stranski učinek? Linex se namreč ni obnesel. Ima kdo kakšno izkušnjo, nasvet? Iskreno bom hvaležna!

Draga dixys!

1.del besedila: 14 dni je vsekakor preveč,še posebno v poletnem času!!!! Srčno upam, da nimaš večje driske,kajti potem bi že dehidrirala,če pa je,pa k dežurnemu zdravniku, če ne najdeš svojega dr. ali psih.!!!! In povej za anitdepresive!

2.del besedila: spet moram pofarbati z rdečo ne prenehaj za antidepr.,če misliš z njimi v bodočnosti nadaljevati! Če se boš bolezni lotila brez tablet,potem nehaj za vedno,drugače vztrajaj kot ti je rečeno v dogovoru z dr.!

Obstaja tudi oglje-lahko povprašaš tudi v lekarni,kako gre v kombinaciji z antidepr. ali drugo zdravilo, želišče,ipd.!

pozdravček
Prijavljen
petit a
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 477

« Odgovori #9 dne:: nedelja, 05. avgust 2012 ura: 01:28 »

Mogoče si prehitro prešla na preveliko dozo. Osebno bi ponovno zmanjšal dozo na 50mg, s tem najmanj reskiraš. Upam, da si vseeno uspela stopiti v kontakt s kakšnim zdravnikom ali psihiatrom.
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #10 dne:: nedelja, 05. avgust 2012 ura: 21:51 »

Mogoče si prehitro prešla na preveliko dozo. Osebno bi ponovno zmanjšal dozo na 50mg, s tem najmanj reskiraš. Upam, da si vseeno uspela stopiti v kontakt s kakšnim zdravnikom ali psihiatrom.

Ja  oki

za zacetek.

al pa pojdi na pregled blata za crevesne bakterije al kaj takega. (oddaS BLATO NA 5 BAKTERIJ in ce ti nic ne najdejo, si se mogoce enostavno prehlaidla in ce se nisi, imas mogoce sindrom razdrazhljivega crevesja, ce pa to ni to, pa spet vprasaj gastroenterologa, ce pa nic ne pokaze  UZ niti CT trebuha niti nic, pa pac od strahu driskas )
Prijavljen
Suzy
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.154

« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 06. avgust 2012 ura: 08:07 »

Moja izkušnja z jemanjem Asentre je podobna tvoji.Ne vem zakaj ampak tega AD enostavno telo ni sprejelo,....in da je vzrok za diarejo ravno Asentra mi ja zadnaj padla na misel.
V dobrem tednu sem shujšala za 6kg in sploh si nisem upala več jest,...da ne govorim kakšna muka mi je bila,če sem morala v šoping.Najprej sem zmerom preverila,če je v bližini kakšen WC in premerila razdaljo....
Smešno mogoče
Ko se mi je končno posvetilo,da je morda kriva menjava AD sem poklicjavascript:void(0);ala psihiatrinjo in prekinila oz.zamenjale sva antidepresiv.Čez dva dni je bilo vse OK,o diareji ni bilo več duha ne sluha...
To je seveda moja izkušnja z Asentro,....telo se pač odziva na zdravila različno in meni definitivno ta AD ne odgovarja in mislim,da je edini,ki mi je povzročil takšno reakcijo in preizkusila sem jih že kar nekaj.
Čimprej zamenjaj AD,....
 rozicodam
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar