FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 19. avgust 2026 ura: 21:41

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Slabost  (Prebrano 8744 krat)
EdgarAllanPoe
gost
« dne:: torek, 17. julij 2012 ura: 09:52 »

Zadnje čase me daje dnevna slabost, kdaj imam občutek da bom bruhal. Imam sicer apetit in redno jem, vendar imam ponavadi zjutraj in dopoldne pa kdaj tudi popoldne občutke slabosti.
Prijavljen
lunica
gost
« Odgovori #1 dne:: torek, 17. julij 2012 ura: 21:55 »

Zadnje čase me daje dnevna slabost, kdaj imam občutek da bom bruhal. Imam sicer apetit in redno jem, vendar imam ponavadi zjutraj in dopoldne pa kdaj tudi popoldne občutke slabosti.

Hey Edgar!
Če so težave psihičnega izvora potem se po navadi rada pridruži slabost in,ko minejo težave takrat tudi slabost ni več problem;)
Prijavljen
DesertRose
gost
« Odgovori #2 dne:: petek, 27. julij 2012 ura: 19:58 »

Meni je slabo že par mesecev, pa še apetita nimam jok
Prijavljen
žabica11
gost
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 02. avgust 2012 ura: 21:06 »

Hey Cheesy

Jaz se s slabostjo kregam že 5 let... povsod kamor grem me prime huda slabost...zato sem se začela odmikati od javnih prostorov. Včasih je doma taku hud strah, da celo bruham :S

Ta slabost je groznaaa :S
Zanima me, če je kdo imel podobne probleme in kako se jih je rešil?
Sama sicer že hodim k terapevtu (sem še na začetku)...in resnično upam, da se znebim strahu pred slabostjo Smiley
Prijavljen
Dharma
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 533

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 02. avgust 2012 ura: 21:43 »

slabost je dost širok "pojem". Lahko je tudi od hrane ali pijače, lahko so živci, lahko viroza,... vzrokov je lahko neskončno.
Meni je slabo in imam nizek pritisk pri kalorični ali sladki hrani ali zjutraj, če spijem samo limonado/vodo in potem nič ne pojem (aka jogurt). Tako, da zajtrki obvezno, drugače mi je zelo slabo in se mi nenormalno vrti in pada pritisk. Tukaj nismo zdravniki in ti težko kdorkoli kaj pove, lahko samo ugibamo in delimo izkušnje. Če se to dogaja redno najbolje, da greš do zdravnika, druge ni.
Upam, da ti slabosti čimprej minejo  pomezik
Prijavljen
žabica11
gost
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 02. avgust 2012 ura: 21:58 »

Pri meni je vzrok psihični :S...začelo se je ko sem imela pred petimi leti trebušno virozo in bruhala na faksu na stranišču...pač nič groznega drugače ampak jaz sem od tega trenutka dobila strah, da bom kar npr. sredi trgovine ali faksa bruhala... nažalost je to mišljenje v meni sedaj tako zakoreninjeno, da ga bom težko izkoreninila...ampak sem prepričana da ga s pomočjo terapije bom...čeprav včasih že kar obupam...pa ne smem!!!

Drugače pa ja tudi jaz brez zajtrka nikamor ne grem...mi je najpomembnejši obrok v dnevu Cheesy

Hvala za vse Cheesy
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 02. avgust 2012 ura: 23:53 »

Žabica, živjo. rozicodam

Trenutno sem bolj malo na forumu. Sem pa opazila tvoj problem, ki je zelo podoben takšnemu s katerim sem se jaz spopadala vrsto let in nihče ni vedel kaj mi je...

Ker sem že na veliko pisala o tem, ti bom citirala nekatere moje zapise. Sem jih malo spremenila...

Tudi meni je šlo kar naprej na bruhanje in tudi bruhala sem in nikamor nisem mogla iti...

Pri meni so se te misli pojavljale kot vsiljene misli. Kar naprej mi je bilo slabo, šlo mi je na bruhanje, stvari, ki sem jih prej rada delala, jih nisem mogla več delati. Nisem prenesla niti dotikov meni dragih oseb, ki sem jih prej oboževala...

Ko sem šla na morje, je bilo čisto isto s*anje. Prav tako na smučanju in meni zelo ljubih aktivnostih. Ko sem prebirala forum sem opazila, da se tukaj precej razlikujem od ostalih. Velika večina jih je pisala, da jih je strah kam iti. Ko pa so naredili ta korak, je bilo vse OK. Pri meni ni bilo tako. Ko sem delala korake, je bilo ravno tako tudi, ko sem bila tam. Ali pa še slabše, ker misli gredo s tabo...

In tudi na srečanjih DAM so se drugi počutili varno. Jaz ne. Meni je bilo grozno ~ zaradi simptomatike.

Mi je pa zdaj super in komaj čakam, da se dobimo. Samo malo opisov. A se mogoče najdeš v njih? Ne vem, razmisli...

Skratka, simptomatika je bila precej huda in na koncu nisem mogla nikakmor več. Tukaj sta pa dva zapisa, ki potrjujeta, da se iz še tako težke siltuacije da priti ven.

Mogoče bi bilo dobro tudi to, da omenim še sobotno delavnico. Kar nekaj DAM-ovcev nas je bilo na tej delavnici. Ker ne vem, če želijo biti ostali imenovani, bom napisala samo to, da mi je bilo fajn na delavnici in tudi potem, ko smo se nekateri še malo družili. Fajn je bilo. oki

In kar je najbolj pomembno. Pred takimi dogodki sem jaz včasih imela grozne priprave. Bilo me je strah, bila sem napeta, bala sem se, da bom bruhala in posledično mi je bilo slabo. Vozila sem pod pritiskom...

Skratka, bilo je grozno. In nikoli nisem v ničemer uživala, ker je bila simptomatika tako zelo prisotna in tako močna. In ko sem prišla domov, sem bila po takih izpostavljanjih zelo, zelo utrujena...

Sedaj je bilo pa čisto drugače. Brez dodatnih priprav, brez strahu in slabosti, skratka tako kot večina ljudi hodi naokoli. In tako kot sem jaz včasih živela. Ko sem prišla tja, me ni bilo strah. Ko se je začela delavnica, sem bila sproščena in brez simptomatike in ocena mojega počutja je bila presenetljiva desetka. sesmejem

Po koncu delavnice sem imela počutje še vedno deset in resnično sem bila vesela. Pred enim letom bi bilo mene tega zelo strah in moje počutje bi bilo katasrofalno...

Vesela sem. Resnično nikoli nisem pisala vseh detajlov na forum, ker so me preveč boleli, ker me je bilo sram. Sem raje stvari malo zamaskirala in ovila v tisoč roza vatic.

Jaz sem bila tako zelo omejena na marsikaterem področju, da si nekateri niti ne znate predstavljati. Ampak, saj je vseeno.

Skratka, moj zaključek je, da se da priti ven iz še tako velikega sra**a. Ampak treba je delati. Včasih ogromno, včasih traja tudi dalj časa kot si nekateri tukaj gor predstavljate, da bi se morali pokazati rezultati. Včasih je potrebno zamenjati več poti, da lahko najdeš tisto pravo. In včasih je potrebno določeno stvar tudi malo odložiti in počakati na primeren čas. Včasih še ne vidimo določnih stvari, čeprav drugi že na kilometre vidijo, kaj je narobe. Ampak potrebno je, da delamo po metodah, ki nam dajejo rezultate in v našem ritmu in našem tempu.

Če je že moja tema, je mogoče fajn, da v njej napišem še malo mojega opažanja glede mojega zdravljenja...

Včeraj je bil pred mamo resnično en izziv.  Mogoče bi se komu zdela zadeva čisto u izi in povsem zanemarljiva, ampak zame to ni bila. Če se korigiram, je VČERAJ dejansko tudi bila, ker jaz spet postajam jaz, še pred enim letom pa bi to bilo misija nemogoče. strah delirij bljak

Maši me je prosila, da jo nadomeščam pri vodenju skupine, ker ona ni mogla in jaz sem sprejela izziv.

Sedaj pa še malo primerjave.

Jaz sem pred izbruhom simptomatike popolnoma normalno funkcionirala in nisem imela nobenih težav ~ razen emetofobije (ki pa me ni ovirala) in jasno premalo samozavesti za zagovarjanje svojih stališč. Ampak to s samozavestjo ni imelo nobene povezave s samo simptomatiko. To je bilo še tako malo za zdraven. sesmejem

Ko pa je simptomatika izbruhnila z vso silo, pa so mi postale tiste stvari, ki so bile zame prej navadna rutina, največji problem. In vse kar sem delala, sem delala z največjo muko ali pa sem bežala pred situacijami ~tudi lepimi dogodki. Skratka, ni da ni...

Samo za ilustracijo: pred leti sem imela en sestanek glede mojega joba. Zmeraj sem imela vse 100% natančno urejeno (verjetno tudi OKM). Nikoli nihče ni imel pripomb glede mojega dela, vedno so bili zadovoljni oz. so bili celo mnenja, da je zadeva vrhunsko izpeljana. Kar mi ni bilo samo enkrat potrjeno, ampak kar naprej...

Ampak jaz sem se vseeno bala moje simptomatike ~ da bom bruhala pred vsemi ali, da bom dobila  hudo diarejo in bom mogla sredi sestanka na WC.

In ti strahovi niso bili klasično OKM~jevski, kjer so to samo misli, ki te ogrožajo in se ne uresničijo.

Ne, tudi tukaj moram biti nekaj posebnega. delirij

Moje misli so se tudi uresničevale. Res, da ne v najhujšem možnem scenariju, sem pa veliko prebruhala doma...

In je bilo zelo težko premagovati vse to, ker nisem vedela kaj naj sploh delam. Ker kar sem naredila, nič ni pomagalo...

In potem sem se na tak sestanek pripravljala tudi po en mesec in se že cel mesec tresla kaj bo in bilo je grozno. Na dan sestanka je bilo jasno tudi precej grozno. Z avtom sem komaj pripeljala do Ljubljane. Te moje borbe so me čisto izčrpale. Na sestanku isti šmorn. Borbe, borbe, borbe in grozna slabost na meji, da bom bruhala...

Ko se je zadeva končala, sem samo izčrpano padla v posteljo in ponavadi cel naslednji dan samo spala, spala, spala...

In to ni bilo prisotno samo med poslovnimi zadevami. Je bilo pristono tudi ob meni prijetnih zadevah...

In sedaj, ko veliko delam na sebi, hodim na psihoterapijo in jemljem Zoloft, je zadeva spet taka kot je bila pred izbruhom simptomatike. wav

Sedaj me izzivi veselijo, jih komaj čakam. Nič več ne razmišljam o simptomatiki, ne bojim se več izpostavljanja in moji nastopi med komunikacijo so spet suvereni.

Yessss. egocentrik
Tukaj so nekateri od mojih zapisov. Ja, so precej dolgi. Ampak mogoče se boš našla v njih.

Poudarjam: ne postavljam nobene diagnoze in niti ne namigujem na to. Pišem samo MOJE izkušnje.

Žabica, ta poudarek ni namenjen tebi. 

Pozdrav in upam, da boš uspela razrešiti te tvoje strahove. Vem kako zna biti hudo...
Prijavljen
žabica11
gost
« Odgovori #7 dne:: petek, 03. avgust 2012 ura: 21:22 »

Hey Janja!!

Joj tole je pa čisto ampak čisto isto kot pri meni!!! Cheesy že mesec dni imaš prej strah pred kakšno stvarjo...sploh če je naprimer kakšna prireditev v zaprtem prostoru...katasrofaaa :S da ne govorim o tem, da kamor koli grem sabo nosim vrečke, če bi se mi slučajno kaj pripetilo :S pa diareja ja...včasih sem po cel teden na Linexu, da vsaj kaj v meni ostane (to je v primeru hudega stresa).

Ti lahko zastavim še nekaj vprašanj glede tega...?
- Kot sem razbrala si se ti oz. se še (nevem) zdravila tudi z AD-ji. Jaz trenutno hodim na terapije k psihoterapevtu, s katerim sva se odločila, da bova najprej poskusila brez tablet...če ne bo šlo jih bom pa začela jesti. Si ti tablete dobila takoj?
- Si imela tudi ti pri teh slabostih včasih že kar strah pred hrano? (ali bom bruhala, mi bo slabo?...to so moje misli ko je najhuje...kasneje pa še panika, da ne bom anoreksična...).
- Kako si preusmerjala misli?...meni včasih uspe super in se počutim bolje...včasih pa se stanje samo slabša. Pomagam si tudi s sproščanjem...avtogeni trening.
- Kako si se lotila reševanja tega, da odpišeš slabost iz glave? Kot si napisala so ti bile tudi stvari, ki si jih imela rada grozne. Pri meni je isto...obožujem plavanje in sem učiteljica plavanja...ampak kaj ko je strah kje bom bruhala če bom v bazenu...:S  Jaz sedaj poizkušam postopoma...ne grem v najbližjo trgovino...grem v kakšno, ki je nekoliko oddaljena od doma in je večja (verjetno si tudi ti dobila katastrofalno slabost pri čakanju v vrsti za blagajno).

Joj oprosti, ker sem te tako zasula z vprašanji....RES si mi polepšala dan, ker vidim, da nisem edina s tako smotanimi težavami, ki mi trenutno grenijo življenje :S

Sem pa načeloma kar pozitivna in vem, da bom nekoč bolje (sklepam, da v roku kašnega leta), sploh pa sedaj ko sem prebrala tele tvoje poste Cheesy

Resnično se ti zahvaljujem...zlata si!!! Wink
Pozdravček z gorenjske!
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 05. avgust 2012 ura: 21:46 »

Žabica, živjo! rozicodam

Ne, nisem pozabila nate. Samo časa nisem imela. Res bi ti rada bolj podrobno odgovorila, zato se ti bom javila, ko bom imel malo več časa.

In res poznam tvoje veselje, ker jaz osebno nisem imela pa prav nikogar, da bi se lahko primerjala z njim. Vsi so imeli čisto drugačne težave in dokler nisem prišla do moje psihiatrinje, sem celo mislila, da gre za socialno fobijo...

Lepo bodi.
Prijavljen
žabica11
gost
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 05. avgust 2012 ura: 22:12 »

Hey Janja!

Ni problema...nič se ne mudi...trenutno mi je resnično odleglo, ker vidim, da nisem edina, ki ji je ves čas slabo :S

Hvalaaaa ti Cheesy Pozdravček*
Prijavljen
ShadowOfAndromeda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 12

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 06. avgust 2012 ura: 18:06 »

Živijo:)

jaz doživljam isto in sicer vsakič ko sem pod večjim stresom ali me kaj vznemiri. Na začetku nisem vedela kaj se mi dogaja, mislila sem da je zaradi občutljivosti na kakšno hrano..sem pa sama ugotovila za kaj se gre. Pomaga mi predvsem preusmerjanje pozornosti, ko mi je slabo, če se preveč osredotočam na želodec in slabost je samo še hujše..Če vem, da me čaka bolj stresen dan pa nosim s seboj metin čaj ali čaj iz kumine ki ublažita slabost. Meni vse skupaj poslabša še strah pred samo slabostjo in bruhanjem, še nikoli pa nisem bruhala zaradi tega, se mi uspe prej pomirit na srečo.

Za preusmerjanje pozornosti mi pomaga kakšno štetje številk, branje strokovnega gradiva (če berem kaj zanimivega me še bolj vzenimiri:)), umik v sobo ali pa kakšen miren kraj kjer ni nobenega računalnika, telefona ali televizije. Drugače pa mi pomagajo tudi ingverjevi bonboni, ki blažijo slabost in so na sploh dobri za prebavo. Delno pa me pomiri že dejstvo da sem nekaj vzela proti slabosti, pa tudi odkar bolj pazim na prehrano se mi slabost redkeje pojavlja, verjetno tudi zaradi občutka, da jem bolj zdravo. Na začetku sem se izogibala hrani, ker sem mislila, da mi bo to pomagalo pri nadzorovanju slabosti, pa je bilo samo še hujše. Če sem izpustila kakšen obrok, mi je postalo zelo slabo, hkrati pa sem bila lačna, odkar pa malo kontroliram prehrano (več zelenjave, sadja, vlaknin in vode) je dosti boljše. Pomaga pa tudi to, da veš da ti to povzroča psiha, med slabostmi si to večkrat ponavljam in potem hitreje izginejo.

Upam, da si lahko kako pomagaš s tem. Smiley
Prijavljen

Smiley
žabica11
gost
« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 06. avgust 2012 ura: 22:23 »

Hey Shadow!

Oooo hvala za tvoje nasvete! Ja metin čaj tudi jaz prakticiram...res pomaga pomiriti želodček in pa seveda prehrana veliko naredi...sem že opazila, da prazen želodec najbolj povzroča občutke slabosti.

Pri meni je samo problem, da se s to slabostjo ukvarjam že 5 let...sprva se je pojavljala bolj poredko potem pa čedalje pogosteje...seveda zaradi mojega strahu in negativnih misli...letos je pa nažalost prišlo že tako daleč, da ob stresu še bruham in posledično dobim nekakšen strah pred hrano  Shocked  Seveda pa se ne pustim pojim mislim in vseeno jem...saj nočem shujšati čisto nič.
Drgače pa sem pred leti začela nositi tudi zapestnice proti slabosti...pomojem je to bolj psihično, da pomaga...vsaj malo...ampak če je pa stres hud pa tudi to ne pomaga.
Ingverjevih bonbonov pa še nisem poizkusila...grem v nabavo in hvala za nasvet.

Seveda na vse to vplivajo misli in strah...počasi bo s pozitivo tudi to odšlo...samo resnično vztrajna moram biti pa bo...je pa težko...saj veš...en dan si poln energije in se zlahka upreš slabim mislim...kakšen dan jim pa kar podležeš.  seznojim

Še nekaj me zanima...se tebi to dogaja samo v primeru stresa?
Meni se nažalost zelo pogosto in sem se z umikanjem zelo oddaljila od družabnosti.

Hvalaaa  oki
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: torek, 07. avgust 2012 ura: 18:12 »

Žabica, živjo! rozicodam

Sem si vzela čas, da ti bom bolj detaljno odgovorila.

Kar bom napisala so MOJE izkušnje in ne gre jih posploševati. Če pa bo komu ta zapis v pomoč, bo pa tudi OK.

Žabica, to opozorilo ni namenjeno tebi, ampak zadnje čase se je dogajalo, da sem bila narobe razumljena in mi je čisto odveč še posebej pojasnjevati, zato raje prej napišem. Mogoče bi pa morala to pojasnilo imeti že v podpisu kot štampiljko. sesmejem

Žabica, moja zgodba se v nekaterih detajlih precej razlikuje od tvoje, zato se prosim ne prestraši, ker pri meni ni šlo ne hitro in niti slučanjo lahko. Ampak ob razlagi boš razumela zakaj. In želim biti čisto odkrita brez dodatnih olepševanj. To pa zato, da bi tebe vzpodbudila, da bi videla, da se iz še tako težke sitacijo da priti ven in spet *normano* živeti.

Jaz sem že mislila, da nikoli več ne bom normalno živela. Ampak mi je po 24. letih končno uspelo. S pravo kombinacijo in veliko dela na sebi.

Najprej opis poteka moje motnje, da boš lažje razumela.

Jaz sem prvič zbolela že kot enoleten otrok. In niso vedeli kaj mi je. Najhuje je bilo ob vstopu v šolo. Potem so zadeve izvenele za deset let, ko simptomatika ni bila prisotna ~ razen emetofobije ~ strah pred bruhanjem. Ki pa me ni tako oviral, ker sem se pač umaknila, če je kdo bruhal. Jaz pa skoraj nisem bruhala.

Moje bruhanje je bilo večinoma povezano z mojo motnjo ~ takrat v predšolskem obdobju in potem kasneje. Ampak to je bilo bolj tisto bruhanje žolča in ne hrane...

Tega je bilo pri meni v preteklosti ogromno.

V letu 1987 sem ponovno zbolela. Takrat sem bila v tretjem letniku srednje šole. Nihče ni vedel kaj mi je. In takrat se o teh motnjah ni vedelo praktično nič...

Mama je začela iskati v alternativi. Ampak ni šlo. Zdravniki so pa rekli, da sem živčna in to je bilo to. Počasi sem se začela izogibati vsemu. In kar sem delala, sem delala z muko...

Skratka bilo je zelo hudo...

Vmes mi je razpadla zveza, poklicno se nisem mogla izkazati kakor sem si jaz želela, nisem doštudirala tako kot sem si jaz želela. No, naredila sem višjo stopnjo ~ vsekakor premalo za moje sposobnosti...

Potem je zbolela še mami ~ bipolarna motnja...

Prišlo je do preprečevanja samomora pri mami, hospitalizacija in končno samomor.

Takrat sem vedela, da tako ne gre več naprej. Da so moji napredki enostavno premajhni. Dobila sem super psihoterapevtko in psihiatrinjo. V približno letu in pol sem spet taka kot pred izbruhom bolezni. Jaz osebno imam OKM, ki je delno dedna (mami je imela bipolarno motnjo), delno posledica par stresnih dogodkov. Zelo veliko delam na sebi, ampak jaz potrebujem za normalno funkcioniranje tudi zdravila.

Psihiatrinja mi je pojasnila, da sem žal zbolela v napačnem času. Ker delala sem ogromno, efekti pa so bili premajhni...

Če bi jaz v tistem obdobju dobila ustrezno pomoč, bi verjetno uspela tako kot sedaj. Ampak takrat ni bilo nikakaršne psihoterapije, o OKM~ju pa so vedeli zelo malo. Še sedaj veliko psihiatrov ne prepozna OKM~ja...

Lahko, da bi mi uspelo tudi brez tablet. Tega ne vem. Vem pa to, da sedaj ne bom mogla brez tablet in me niti malo ne moti to. Ker jaz sedaj spet ŽIVIM in ne životarim.

Uf, sem bila dolga. Ampak sem še marsikaj izpustila. Sedaj pa k vprašanjem.

- Kot sem razbrala si se ti oz. se še (nevem) zdravila tudi z AD-ji. Jaz trenutno hodim na terapije k psihoterapevtu, s katerim sva se odločila, da bova najprej poskusila brez tablet...če ne bo šlo jih bom pa začela jesti. Si ti tablete dobila takoj?
Kot vidiš je moja zgodba malo drugačna od tvoje. Jaz te vsekakor vzpodbujam, da najprej poskusiš brez tablet. Če pa ne bo šlo, pa ne bo šlo. Bosta s strokovnjakom ugotovila. Jaz sem na psihoterapijo hodila že približno pol leta, ko sem začela z zdravili. Pa bi verjetno začela že prej, ampak sem morala kar dolgo čakati na izbrano psihiatrinjo.

- Si imela tudi ti pri teh slabostih včasih že kar strah pred hrano? (ali bom bruhala, mi bo slabo?...to so moje misli ko je najhuje...kasneje pa še panika, da ne bom anoreksična...).
Ja. In zato so nekateri mislili, ko sem jim pojasnila moje težave, da gre za anoreksijo. Pa ni šlo. Jaz sem prej normalno jedla, ob izbruhu motnje pa nisem več jedla in sem jedla samo še, ko sem bila doma. To je bilo včasih šele pozno zvečer. Sem pa imela to srečo, da nisem pretirano shujšala, ker sem zvečer kar veliko pojedla in jedla sem tudi kalorično hrano. To pa ne gre skupaj z anoreksijo...

Potem pa nisem več mogla jesti tudi pred drugimi ljudmi ~ tudi, če sem bila doma. Shocked

Če sem pa jedla, je bilo pa še hujše. Ker jaz sem v času te moje motnje tudi bruhala. Ali pa sem imela zelo hudo diarejo. In bala sem se, da se mi bo to zgodilo kje v javnosti...

- Kako si preusmerjala misli?...meni včasih uspe super in se počutim bolje...včasih pa se stanje samo slabša. Pomagam si tudi s sproščanjem...avtogeni trening.
Žal mi ni uspevalo. Delala sem pa vse živo. Ko je bilo res hudo, ni pomagalo absolutno nič. Žal...

Najbolj mi je pomagalo poslušati CD Shirle Roden ~ Zdravljenje z glasom. Tako sem potem počasi začela hoditi spet ven. Vse prej so bili pa poskusi, ki se meni žal niso obrestovali. Pa sem jih delala kar vztrajno, da ne bo pomote...

- Kako si se lotila reševanja tega, da odpišeš slabost iz glave? Kot si napisala so ti bile tudi stvari, ki si jih imela rada grozne. Pri meni je isto...obožujem plavanje in sem učiteljica plavanja...ampak kaj ko je strah kje bom bruhala če bom v bazenu...:S  Jaz sedaj poizkušam postopoma...ne grem v najbližjo trgovino...grem v kakšno, ki je nekoliko oddaljena od doma in je večja (verjetno si tudi ti dobila katastrofalno slabost pri čakanju v vrsti za blagajno).
Na začetku sem se mučila in vztrajala. Hodila z vrečko prav povsod, se včasih davila (saj nisem imela kaj bruhati) v kakšnem kotu ~ na stranišču diskoteke, ko sem čakala na avtobus zunaj na zelenici...

Potem, ko je pa postalo prenaporno, nikamor več nisem hodila. Doma pa jokala, ker sem si želela iti. Če pa sem šla, je bila pa itak polomija...

Potem sem imela obdobje, ko sem se izpostavljala in se pri tem tako izmučila, da nisem bila za nikamor...

Šele sedaj mi pa zares uspeva. Meni je uspelo s poslušanjem CD~ja, intenzivno psihoterapijo, veliko dela na sebi in tabletami.

Mi je pa moja psihiatrinja razložila, da sem se z vsem temn izpostavljanjem totalno izčrpala, ker ni bilo nobenega efekta. Tako, da sem dejansko še pregorela...

To je moja zgodba.

Napisala sem jo zato, da boš videla, da se lahko pozdraviš in jaz ti to vsekor želim, ker to res ni nobeno življenje.

Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa vprašaj.

Želim ti veliko uspeha.
Prijavljen
žabica11
gost
« Odgovori #13 dne:: torek, 07. avgust 2012 ura: 22:41 »

Oooo Janja najlepša hvala za tvoje odgovore in da si bila pripravljena deliti svoje izkušnje z mano oz. nami  Smiley

BRAVOOOO  oki za tvoj uspeh...prav navdajaš me s pozitivizmom, da bom tudi jaz uspela premagati proble!

Drugače pa vidim, da imava dokaj podobno zgodovino...meni je pri 11-ih letih umrla mami...imela je manično depresijo, ki se je nažalost končala s samomorom - na začetku vseh mojih problemov me je začelo tudi skrbeti, da sem tudi sama zbolela za manično depresijo... a me je psihoterapevt hitro pomiril in postavil na "realna" tla. Kasneje se je oče udal alkoholu...čeprav ni nikoli grdo ravnal z nami (otroci)...prav zaradi nas (ustrašil se je, da bi nas socialna vzela) se je šel zdravit...sedaj je že 6 let zdravljeni alkoholik...tako sem ponosna nanj, da mi tudi to vliva upanje, da se bom tudi jaz "poštimala". Sicer pa imam tako super družino (sestro in dva brata), ki mi stoji ob strani, da si več ne bi morala želeti  Smiley

Glede slabosti pa po brskanju po moji glavi ugotavljam, da ta strah pred bruhanjem tudi izvira iz otroštva...imam neko bledo sliko ko sem bruhala v avtu in mi je bilo groznooo...od takrat kakšnih 10 let ali več v avtu nisem upala jesti.
Leto po mamini smrti smo se še preselili iz mesta v vas...zamenjala sem šolo...to je bil zame velik šok...seveda sem zaradi stresa prvi dan doma bruhala kasneje pa imela trebušne težave...seveda so takrat vsi to ignorirali in kasneje je bilo počasi bolje. Prišel je faks in trebušna gripa...tu pa se je vse ustavilo in samo slabšalo.

Sicer pa tudi jaz ne jem v javnosti...če že slučajno moram mi je čistaaa mora :S....ko sem sproščena (večinoma doma zvečer) pa se napokam z zelo kalorično hrano...tako kot si opisala tudi ti.

Še enkrat resnično hvalaaa, da si si vzela čas in mi odpisala  wav

Pozdravček  pomezik
Prijavljen
ShadowOfAndromeda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: sreda, 08. avgust 2012 ura: 00:07 »

V času ko sem bolj pod stresom se mi dogaja večkrat na dan, je bolj intenzivno in so zraven še kakšni črevesni krči. Se mi pa pojavi večinoma če sem zaskrbljena glede česa, ali pa moram delati kaj kar res nočem delat v tistem trenutku. Je pa res odvisno od dneva, kakovosti in količine spanja itd., vsaj pri meni:)

Meni se je slabost začela večkrat pojavljati po samomoru v družini, vendar sem jo uspešno ignorirala. Vmes sem imela tudi trebušno gripo, par mesecev po gripi mi je nekaj naredilo slabo in od takrat naprej imam nek strah pred slabostjo in bruhanjem, na splošno se moja tesnoba kaže kot slabost.

Na začetku sem se tudi jaz umaknila iz družbe, pa sem ugotovila da mi to umikanje zelo škodi. Doma so mi problemi  izgledali 10krat večji kot so v resnici bili, stalno sem premlevala to slabost kar mi je povzročalo še hujšo slabost. Potem sem se počasi spet začela vključevat v družbo, najprej samo kavica za kakšne pol ure, potem sprehod, pa nakupovanje itd. Zdaj zdržim v družbi več ur zapored brez problema. Pomaga mi tudi pogovor z nekom, če čutim da mi bo postalo slabo. tako me lahko odvrne od tega da ne premlevam kaj bo, če bo.... Če pa mi postane slabo mi pa najbolj pomaga osamitev...to da imam koga zraven ki je zaskrbljen ker mi je slabo, in potem skače okoli mene me samo še bolj nervira, čeprav mi hoče dobro. najtežje mi je v primeru, da mi postane slabo kje v javnosti, dobim  željo po pobegu iz te situacije, vendar s tem na dolgi rok ne rešim nič. Ti svetujem da se poskušaš včasih prisiliti it na kakšno pijačo, pa tudi če samo za 20 minut. Glede hrane pa je boljše, da imaš več manjših obrokov na dan kot enega zelo kaloričnega (že preverjeno). Sicer, pa sama veš kaj in kako ti najbolj odgovarja Smiley

Prijavljen

Smiley
žabica11
gost
« Odgovori #15 dne:: sreda, 08. avgust 2012 ura: 22:26 »

Hey Shadow!

Tudi jaz se trudim in nisem povsem izolirana od družbe...ampak moji možgančki imajo ponavadi dve opciji--kraj, kjer bom varna (npr. da je z mano oseba, ki vem, da mi bo pomagala če bruham; Narava-tam je svež zrak in mi ne bo slabo...) in kraj, kjer ne bom varna (npr. najhuje je predavalnica na faksu---dolgočasno predavanje med katerim samo razmišljam o slabosti).
Drugače tudi meni pomaga, da se zamotim...najbolje je pogovor s kom, ki kot si napisala sama ne paničari okoli tebe  Smiley

Največji problem pa je v tem, da moji možgani že takoj ob novici, da nekam moram iti dajo signal, da mi bo slabo...sicer jih poskušam hitro ustaviti a to mi še ne gre.

Drgače grem normalno v trgovino...vem, da bom hitro in takrat ne bom bruhala (kriza postane če je dolga vrsta pri blagajni)...uglavnem če imam neko stavr za katero vem, da bom hitro lahko šla od tam ni panike...najhuje pa je iti nekam kjer vem, da bom morala biti dalj časa (čakalnica pri zdravniku, predavanja...)

Je pa tudi pri meni tako, da je povsem odvisno od dneva, od razpoloženja... Danes me je slabost hotela napasti dvakrat pa sem jo premagalaaaa...jupiii  wav

Glede hrane pa...če je normalen dan lahko jem čisto običajno...Problem je nastal letos meseca maja, ko me je nenadoma zajel neznosen strah (pred čim nevem--pač nerealni strah)...ta mi je povzročil tresavico in posledično bruhanje...od tu pa se je razvil strah, da bom preveč shujšala in slabo mi je bilo cel teden :S....no to pa sem mi sedaj ob kakrni koli spremembi ponavlja (npr. ko sem šla juluja na morje in prejšnji teden ko sem bila sama doma). To traja nekaj dni potem pa mine....sem pa ugotovila, da mi najbolj pomaga, da se zamotim z delom...zraven pa kakšen prijeten pogovor z osebo vredno zaupanja. In seveda narava....del moje terapije je tudi, da čim več hodim v gore...prejšnji teden ko sem imela krizen dan sem jo kar popihala v prelepe gore  Smiley---to je bil zame resnično napredek, saj si ponavadi (npr. pred pol leta) tega ne bi upala, ker mi ni prijetno če sem sama. Takrat mi begajo misli...kaj če se mi kaj zgodi.... No sedaj sem si že dvakrat dokazala,da sama priletem na 2000m  Grin

Te lahko vprašam ali imaš ti kakšno pomoč...psihiatra, psihoterapevta...?
Hvala za tvoje nasvete in podporo.

Skupaj nam bo uspeloooo  clap
Prijavljen
ShadowOfAndromeda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: petek, 10. avgust 2012 ura: 16:14 »

Ja na faksu imam tudi jaz probleme, še posebej pri kakšnih daljših nezanimivih predavanjih..v takem primeru se zamotim s kakšnimi križankami ali čečkanjem po zvezku..

Psihiater mi, kot sem opazila ne zna svetovati pretirano v zvezi s slabostjo, priporoča mi edino vaje sproščanja in dihanja takoj zjutraj ko, se zbudim, zvečer pred spanjem in takrat ko začutim, da mi bo slabo. Se pa ne preveč osredotoča na to vse skupaj.. Ti imaš kakšno pomoč ali si sama pomagaš?

V naslednjem tednu se srečam s psihoterapevtko v zvezi s tem. Sicer mi je dokaj uspelo preprečevati slabost, vendar bi rada s tem opravila dokončno. Pa tudi ne morem samo čakati kdaj bojo dobri dnevi, ko mi ne bo slabo.. Lahko ti naslednji teden povem, če izvem kakšno novo koristno informacijo v zvezi s tem. Smiley

Prijavljen

Smiley
žabica11
gost
« Odgovori #17 dne:: petek, 10. avgust 2012 ura: 18:40 »

Joj ja mene najbolj matra tale faks...potem pa še če je kakšen stres (izpit...) je vse še huje. Drugače se tudi jaz zamotim...rešujem sudoku ali igram igrice na telefonu---čeprav mi je grozno, ker ne poslušam...ampak nekako se moram zamotiti...sploh če je dolgočasno predavanje.  onaposlusa

Jaz sem sicer že diplomirala...lani sem bila absolventka in sem celo leto učila plavanje in smučanje...pa se mi je kr izboljšalo vse....letos pa sem se vpisala še na magisterij...sem mi je pa v 2. semestru vse zeloo poslabšalo. Že sedaj me skrbi kako bo oktobra :S...ampak sem si že rekla, da če ne bom mogla delati letos faksa pa pač ne bom. Pri meni je namreč problem tudi to, da vse naredim v 1. roku (še nobenega izpita nisem padla)...tudi psihoterapevt mi je rekel, da to ni dobro, ker se s tem preveč obremenjujem---pri meni mora biti vse TIP TOP...to pa me spravi seveda še bolj v stres. Se že trudim, da moj perfekcionizem zmanjšam =)

Drugače pa je meni psihoterapevt tudi priporočil sproščanje...sedaj že 3 mesece delam Avtogeni trening...to mi je super. Sem imela tudi CD...pa mi osebno sproščanje, s svojimi mislimi bolj paše. Poleg tega vsak dan tečem in hodim v hribe.

Sicer se mi zdi, da se počasi res nekako spreminjam--imam tudi probleme s samozavestjo (mal mi jo manjka) hehe. No prejšnji teden sem tudi končala zvezo s fantom...sicer mi je zaradi njega grozno...ampak njegov način življenja meni ne ustreza in me nekako samo mori.

Meni je psihoterapevt rekel, da bodo počasi slabosti šibkejše in redkejše... Se pa strinjam s tabo...tudi jaz ne prenašam dobrih in slabih dnevov...sploh pa ne strahu : "Joj moram iti tja...spet mi bo slabo."

Se toplooo priporočam za kakšen nasvet, ki ga boš dobila Smiley Skupaj nam bo uspelo Smiley

Hihi...te lahko vprašam koliko si stara?...verjetno sva si starostno blizu Cheesy---jaz jih imam 24.

Pozdravček oki
Prijavljen
ShadowOfAndromeda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: četrtek, 16. avgust 2012 ura: 23:14 »

Verjamem da zna biti ta perfekcionizem malo naporen, te pa razumem, tudi sama se zelo sekiram če kakšen izpit ne gre tako kot sem si predstavljala da bo šel..
O super to..a si šla na kakšen tečaj za avtogeni trening ali imaš kakšno knjigo, cd?

Kako je pa tvoj fant gledal na to tvojo slabost, če smem vedet? Meni se zdi, da moj fant nekako ne more razumet tega, ali noče.. ne vem v bistvu. Konec zveze zna bit kar težek dogodek, želim ti veliko moči v soočanju s tem v prihodnjih dneh, tednih..

Po srečanju s psihoterapevtko sem ugotovila, da mi v bistvu tale moj občutek slabosti ponazarja neko nemoč, ki jo čutim v zvezi s svojim življenjem in da se pretirano trudim, da bi imela vse stvari pod nadzorom. Velik del pri anksioznosti pa imajo tudi odnosi nekaterih oseb do mene, ki me očitno čustveno zlorabljajo z vcepljanjem občutka krivde, jaz pa sem za krivdo zelo dovzetna in jo večkrat čutim, čeprav mi je ne bi bilo treba. Tako, da je dokaj zanimivo, me prav zanima kako bo še na naslednjih srečanjih.
Imam pa 20 let:)

Prijavljen

Smiley
žabica11
gost
« Odgovori #19 dne:: petek, 17. avgust 2012 ura: 22:51 »

Hey Shadow!

Avtogeni tečaj mi je priporočil moj psihoterapevt...in sicer sem se ga naučila iz knjige: Avtogeni trening (pot k sprostitvi)...ta knjiga je zelooo stara, ampak je super vse opisano. Poleg tega pišem dnevnika avtogenih treningov...na začetku mi ge je pregledoval psihoterapevt in me malo usmerjal. Sedaj sem ga že tako usvojila, da včasih začutim, da telo kar samo hoče, da se ustavim in ga naredim Wink

Glede mojega fanta pa je takole...sva zvezo kar končala (14 dni nazaj)...sicer on ni bil za...ampak mene je vse tako tlačilo dol, da nisem več zdržala. Glede mojih težav (slabosti in strahov) je bil na začetku ko sem mu povedala kaj se z mano dogaja zelo razumevajoč. Kasneje pa namesto, da bi me podpiral tega ni delal...npr. zvečer je šel ven s prijatelji (brez mene)...češ, da se jaz slabo počutim in naj bom doma...halooo jaz rabim podoporo, da grem ven kljub težavam in se ob osebi počutim varno...ne pa da me pusti doma. Ali pa me je prijel grozen strah (letos na morju)...sem jokala...on pa z računalnikom v naročju in reče, da ne ve kaj naj naredi...halooo vsaj objameš me lahko in rečeš, da bo vse OK. Take stvari so me res tlačile dol...seveda pa je tudi mamin sinček (skos je bogi, je alergih, astmatik...bla bla bla)...mami ga samo ujčka. Pač po pogovoru s psihoterapevtom sva bila dva invalida, ki podpirava eden drugega...jaz pa potrebujem ob sebi nekoga, ki me bo podpiral me bodrl in bil pozitiven.
Seveda mi je bilo hudo zvezo prekiniti po dveh letih...ampak jaz resnično nisem mogla več vsega tega prenašati. Na koncu sem se seveda počutila krivo...kot si napisala ti, tudi jaz se vedno počutim krivo...čeprav vem, da sem ravnala prav me preplavi občutek krivde.

Tudi meni so trapije zelo zanimive, ker mi psihoterapevt stvari razloži iz drugega zornega kota.

Zadnjič mi je rekle, da naj si zapomnim, da se v življenju lahko ZANESEŠ samo NASE in na nobenega drugega...hmmm po premisleku je to res!

Glede fanta ne vem kakšen odnos imata...ampak fajn bi bilo, da bi te sedaj podpiral in bodril...drugače pa sem se tudi jaz spraševala ali moj res ne razume ali noče razumeti mojih problemov.
No ja vse kar je on delal pač v meni ni vzbudilo občutka varnosti z njim...psihoterapevt pa mi je močno poudaril, da se moraš v zvezi počutiti varno.

Pozdravček*
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar