FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 10. julij 2025 ura: 03:12

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Strah, živčnost, slabost, težave z želodcem  (Prebrano 10626 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 12

« dne:: nedelja, 21. marec 2021 ura: 10:41 »

Pozdravljeni, zadnje čase se srečujem z zdravstvenimi težavami, katerih nisem še nikoli prej izkusila, medtem časom sem veliko brala ta forum in zasledila, da nisem edina v tej situaciji ampak sem želela prispevati tudi moje občutke, ker me zdaj ko to kronično stanje traja že dlje časa, že pošteno skrbi in bi bila zelo hvaležna kakršnega koli mnenja ali podobnih izkušenj Sad

Januarja se me je začela porajati slabost, sprva blaga nato čedalje hujša. Stanje se je poslabšalo februarja, ko je slabost postala jutranja konstanta. Želodec me sam po sebi ni nikoli bolel, samo slabost je bila res tako močna da me je vedno silila na bruhanje vendar nikoli nisem ničesar izbruhala ampak me je začela ta davica oz. pritisk ob bruhanju vedno bolj utrujati in sčasoma sem izgubila tudi apetit. Ves februar sem pila samo čiste juhe in prepečenec ter banane. Telo je hiralo vsak dan bolj, za povrh vsega pa se mi je pojavila tudi nespečnost. Po več noči nisem spala niti jedla, telesna teža se je v 14 dneh drastično zmanjšala. Odšla sem k osebnemu zdravniku, večkrat dala pregledati kri, urin in blato vendar niso odkrili nobenih posebnosti, opaženo naj bi bilo le blago vnetje, predpisal mi je šibke tablete proti izločanju želodčne kisline za slabost vendar se stanje ni izboljšalo tako da sem bila poslana na urgenco. Tam so mi opravili še podrobnejše krvne preiskave, ultrazvok želodca in prebavil vendar niso odkrili nobenih posebnosti. Glede na simptome je zdravnik na urgenci posumil na kronični gastritis in mi predpisal močnejše tablete za 14 dni. Izboljšanje je bilo opazno šele po 7 dneh, torej jutranja slabost se je bistveno izboljšala, počasi se mi je vračal apetit, tudi spanec se je izboljšal. Vendar ta slabost še vedno ni izginila tako kot bi morala, zjutraj me ne slabo več, vendar se mi kar iznenada pojavi čez dan ali ponoči, če se vmes zbudim. Zdaj ko sem pojedla celo kuro teh tablet Emozul se mi je slabost ponovno vrnila in ponovno me sili na bruhanje. Ne vem več kaj naj naredim. Glede na ostale izvide, ki niso pokazali ničesar je zdravnica sklepala, da gre za psihične težave (ki se jih je v zadnjem obdobju sploh zaradi korone precej nabralo), zato me je napotila na psihiatrijo kjer so mi samo predpisali antidepresive in me poslali domov. Vendar antidepresivi res niso dobro vplivali na moje počutje, je že res da so mi ohromili živčni sistem in je glava počivala ampak na dolgi rok se niso obnesli zato sem začela hodit na samoplačniški pogovor, zdaj sem bila komaj na enem pogovoru in vem, da (če je res psiha) je to dolgotrajen postopek. Ampak me skrbi, ker me zdaj prestraši že najmanjša slabost in ker je konstantno prisotna že več kot 1 mesec me je strah, da z mano ni kaj resnega. Naročila sem se tudi na gastroskopijo katere me je na smrt strah ampak res želim pozdraviti moje telo, ker tako ne morem več.

Zanima me, če je tukaj tudi kdo med vami, ki ima podobne zdravstvene težave ali pa jih je imel v preteklosti, zelo hvaležna pa bom tudi kakršnegakoli samostojnega mnenja in stališča glede opisanih simptomov.

Hvala
Prijavljen
podgurc36
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 184

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 21. marec 2021 ura: 12:21 »

Vse zgoraj našteto sem doživljal od svoje rane mladosti z dodatno stopnjo - razjede na želodcu in posledično bruhanje krvi in črno blato. Po vseh možnih preiskavah fizičnih vzrokov (gastroskopija 6x v dobi treh let) in ugotovitvi da fizično razen prevelikega nivoja želodčne kisline nič ni narobe, sem dobil od zdravnice 10 let nazaj en čisto preprost stavek; "Želodec je organ stresa." Fizičnih vzrokov ni bilo.

Pričel sem s kuro Cipralexa (AD), Nolpaza/Nillar/Ranital/Digenol/pa še kaj za želodec, in pol leta kasneje jutranjih slabosti z bruhanjem žolča in krvi ni bilo več, stabiliziralo se je razpoloženje (v večji meri), zadnjih slabih 10 let težav z želodcem, vsaj tako hudih, nimam več.

Boš pač morala vztrajat s terapijami tako za telo kot za psiho, drugače ne bo šlo. Že tisti ki nima psihičnih ovir v smislu anskioznosti ali depresije in še česa potrebuje nekaj mesecev da stanje uredi, ostali pač toliko dlje.

Težava je rešljiva, ampak vzame čas.
Prijavljen

Truth begins in lies.
Regina
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 892

Rule your mind or it will rule you.

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 21. marec 2021 ura: 12:54 »

Živjo,

ja jaz imam pogoste želodčne težave. Ko me doleti stres, anksa, se vedno najprej pokaže na želodcu, potem pa še ostalo  sesmejem Cry.
* jutranja slabost
* nimam apetitia
* karkoli pojem, mi ''težko pade''
* driske
Posledično zaradi vsega skupaj pa splošno slabo počutje, ''čudna glava'' itd.

Najhuje je vedno zjutraj, proti večeru pa je rado že čisto ''OK'' in pol jem kar mi paše, kar pa spet ni OK za razdražen želodec.

Zadnjo tako želodčno zadevo sem imela poleti junija, tajalo mesec in pol, bilo res grozno, kile so samo šle dol, jaz se počutila obupno, prestrašeno, šibko.. Šla na samoplčaniški pregled gastroskopija, kjer je bilo vse BP. Tudi mene je bilo gastroskopije zeloo strah, ampak še bolj kakor samega pregleda, me je bilo strah, kakšni bodo rezultati. Mislila sem namreč, da imam kakšno rano ali pa raka. Prvi korak, vsaj pri meni je bil, da sem zdravniku in sestri povedala, da me je strah. Tako sem se potem počutila ful boljše. Da nisem tega skrivala.  Grin Sam pregled ni tako zelo hud, je pa neprijetno. Tisti, ki reče, da ni ničesar čutil - ali laže ali pa je bil v anesteziji  sesmejem ..dobiš lokalni anestetik, da ne občutiš tako zelo  Smiley mine hitro, moraš poslušat navodila, je pa vmes tako, da se telo trudi, da tole cev spravi ven, jaz sem imela kar nekaj teh refleksov, kakor, da bi bruhala, ker mojemu telesu očitno to resni bilo všeč. Važno je, da dihaš skozi nos, počasi in samo razmišljaš kako dihaš, si to govoriš v mislih.
Ampak res, ključ do vsega je POSLUŠANJE ZDRAVNIKA, oz med. sestre. Traja par min, pri meni mislim, da je bilo vsega skupaj 3-4min .. je pa res, da mi ni jemal nič vzorcev. Na koncu je smešno, ker ne čutiš grla in ne moreš normalno požirat, zaradi lokalnega anestetika. Bila sem v Barsosu  oki
Dobila samo Nolpazo, ki mi je itak že od skozi znana... in sem to jedla cca 4 mesece. Nolpaza zelo pozno prime, mislim, da sem jaz konkretne spremembe opazila šele po cca 1 mesecu.
Zdravnk je tudi rekel, da je to vse zaradi stresa, no v mojem primeru ankse. Sem mu pa vse povedala, glede mojih težav  kiselnasmeh

Takrat sem si vodila dnevnik prehranjevanja, spremljala, kaj mi zadevo poslabša. Kaj se ugotovila? Ko sem bp, lahko jem res vse, nič ne poškodi konkretno, razen mleka ne smem na tešče...
Ko pa sem pod stresom mi pa itak 3/4 hrane poškodi, tako, da sem v tistem obdobju jedla večinoma juhe, prekuhano hrano ... sem bila pa po vsem tem precej ''švoh'', kakor, da nebo dobila vseh potrebnih snovi v telo.

Potem, ko boš razrešila, kaj te daje, kaj je tisto, kar ti povzroča stres, se lahko lotiš še teh želodčnih težav. Je pa želodec menda prvi organ, ki se izraža z bolečino/slabostjo, težavami ... oz vse GIT - gastrointestinalni trakt.

Težko je, dolgotrajno, da se tega rešiš oz jaz sem mnenja, da če si tak po naravi, se tega pač nikoli zares ne rešiš. mogoče se omili, zmanjša obseg težav... kaj pa vem  Smiley
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 21. marec 2021 ura: 15:32 »

Ja moja najboljša prijateljica ima težave z želodcem že od otroštva in je šla na gastroskopijo po kateri so ji rekli, da z želodcem ni nič narobe in, da naj meditira...in sem zelo dolgo odlašala z gastroskopijo (tudi zdravnik na urgenci je rekel da ni potrebe po njej, ker ne bruham nikoli nič, prebava je normalna nobene krvi nikjer)...ampak se že res vleče vse skupaj preveč dolgo...vsi mi govorijo da je kriv stres...gastroskopija je zame res ena največjih fobij, ker me je že samega bruhanja zelo strah...res ne želim prestat vse to in mi bodo pol na koncu rekli naj meditiram -.- nikoli si pa nisem mislila, da lahko stres tako močno vpliva na želodec...še zdej težko verjamem, sem astmatik in ponavadi ko sem bila živčna se je to telesno vedno kazalo s težkim dihanjem, nikoli nisem imela težav z želodcem zato me je res strah
Prijavljen
podgurc36
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 184

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 21. marec 2021 ura: 19:26 »

Stres uničuje želodec in s tem prebavni trakt huje kot marsikatera hrana ali pijača... smrtni sovražnik Smiley

Glede gastroskopije; danes je to rutinska zadeva, sem bil lani nazadnje. Včasih si moral goltat 2cm široko cev s kamero, danes je to na manj kot centimetru premera, pomaga tudi raztopina ki omrtviči grlo da ne sili na bruhanje... opravičilo za malo slikovit opis, hočem le povedat da se nimaš česa bat. Rutinski pregled ki je končan v nekaj minutah, če ne bi vnaprej vedel za kaj gre in bi imel zaprte oči ne bi niti vedel kaj so delali.
Prijavljen

Truth begins in lies.
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 10:01 »

Za zdravje sem pripravljena potrpet tudi to...ta slabost me res utruja in že pošteno psihično izčrpava...ne znam odklopit svojih skrbi, ki se jih če čisto po pravici povem sploh ne zavedam več, ne vem kaj me tako spravi iz tira. Vsi okoli mi govorijo "sklopi, pozabi, misli na kej lepega" pa ne razumejo, da to ni tako preprosto. Kako ste pa vi premagali psihične težave? So res najbolj pomagali antidepresivi?
Prijavljen
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 11:25 »

Strah me je ker tudi ta ženska h kateri hodim na pogovore pravi, da glede na simptome ni samo psiha...zdej je pomoje kriv že sam srah pred slabostjo, nespečnostjo in nemočjo in ker ne znam telesa že več mesecev nikakor vzpostavit nazaj v normalno stanje se me je polotila paranoja, ki je pa ne znam umirit. Ne morem živet normalno, doma so vsi v skrbeh zaradi mene, ker mi nič ne pomaga, ne vem več kaj naj, kakor da nimam izhoda
Prijavljen
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 12:37 »

Bi pa še omenila, da mi je zdravnica predpisala Asentro 50mg in pa Eglonyl po katerih sem zelo odmaknjena, rahlo vrtoglava, v grlu občutim kar nek tak čuden klobčič...a so to normalni stranski učinki? Ima kdo izkušnje s temi tableti?
Prijavljen
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 12:52 »

Anamari,
jaz sem sicer že dolgoletna uporabnica AD-jev zaradi depresije, imam tudi zelo občutljiv želodec, vsak najmanjši stresni dogodek me najprej "boksne" v želodec, ko se pojavijo kakšne skrbi, izgubim apetit, v depresivnih epizodah sem vsakič izgubila po 10 kg v kratkem času....pa vendar sem imela tudi fizične razloge za te težave. Tako sem v skrajni sili pristala tudi na gastroskopijo (ki sem se je prav tako zelo bala) in potrdili so mi diagnozo Hiatus hernija (neke vrste želodčna kila), ki povzroča zelo podobne težave kot jih opisuješ in tudi refluks. Pomaga le dieta in sprememba nekaterih navad. Vmes pa so mi diagnosticirali tudi žolčne kamne, zelo velike, tako da nisem imela napadov (napade povzroča pesek) a bilo mi je nenehno slabo. Kar naenkrat mi je npr. postalo zelo slabo, brez pravega razloga, velikokrat zjutraj...kamne so mi našli na ultrazvoku. Sem šla na operacijo in po njej je bilo s slabostmi konec.
Skratka, res ni nujno, da je vse v psihi.
Zelo ti priporočam, da prebereš knjigo Čarobno črevesje. Avtorica na zelo zabaven način opiše, kaj vse se dogaja in kakšne vse so povezave, tudi z možgani, tudi s serotoninom in depresijo.... Res dobra knjiga, prav nič "ogabna", čeprav je tema takšna, o kateri nihče prav rad ne govori.
Ribica
Prijavljen
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 13:02 »

14 dni sem jemala Emozul (ki se šteje kot zaviralec protonske črpalke) in se je slabost po enem tednu bistveno zmanjšala, tudi apetit sem dobila nazaj, vendar zdaj ko jih ne jemljem več (sicer jih ne jemjem komaj 2 dni) se je pa stanje spet zelo poslabšalo in zdaj ne vem ali sem postala že hipohonder za želodec ali je pa res nekaj narobe.
Prijavljen
Anamari
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 22. marec 2021 ura: 13:29 »

Glede žolčnih kamnov pa dvomim, da jih imam, ker sem 2x opravila ultrazvok trebuha in prebavil na katerem ni bilo opaziti ničesar pa tudi nikoli nisem trpela za bolečino v trebuhu, prisotna je samo konstantna slabost s siljenjem na bruhanje vendar nikoli nič ne izbruham vsebina želodca sploh ne pride do ustne votline...
Prijavljen
modra220
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« Odgovori #11 dne:: sobota, 18. december 2021 ura: 17:37 »

Zanimivo jaz pa obratno sindrom razdražljivega črevesja  driske slabosti krči in zdravila vedno sem mislila da je to od stresa pa ni.Ugotovila sem da mi škodi mastna hrana laktoza jabolčni sok črni čaj.Trenutno sem kar pod stresom ampak težav z prebavili ni
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar