FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 20:32

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 2 [3] 4   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: magnetna resonanca  (Prebrano 35178 krat)
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.606

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #40 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 13:38 »

Moonika, samo da je za tabo...pogumna si bila ... clap
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #41 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 15:19 »

hvala, hvala!
zdej se pa ustavte, men je hit preveč ;-)
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 13

« Odgovori #42 dne:: petek, 09. november 2012 ura: 19:23 »

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje glede magnetne resonance glave in bi čim hitreje potrebovala odgovor, ker sem naročena v ponedeljek zjutra.j Torej, pred tednom sem že bila na tej preiskavi, pa smo jo morali zaradi moje klavstrofobije prekiniti. So me večkrat zapeljali ven in not v tunel, pa na žalost ni šlo Sad  Pomirjevala mi niso ponudili, pač so mi samo rekli, da nekateri ljudje ne morejo opraviti te preiskave. Sem se pa potem pozanimala in videla,da v nekaterih bolnišnicah osebam s klavstrofobijo dajo pomirjevalo...ker je v mojem primeru ta preiskava nujna in edina možnost da ovrže ali potrdi sum nevrologa, sem poklicala še enkrat in dobila nov datum zelo hitro, ta ponedeljek.
Vprašanje pa je sledeče...ali lahko vzamem toliko pomirjevala (vzela bom Helex), da med preiskavo zaspim? Ali so posnetki oz. slike glave OK, če nisem v budnem stanju?
Prosila bi vse, ki imajo izkušnje s tem, da mi čimprej pomagajo.
Najlepša hvala, lepo se imejte, sasa 038
Prijavljen
Goga
gost
« Odgovori #43 dne:: petek, 09. november 2012 ura: 20:28 »

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje glede magnetne resonance glave in bi čim hitreje potrebovala odgovor, ker sem naročena v ponedeljek zjutra.j Torej, pred tednom sem že bila na tej preiskavi, pa smo jo morali zaradi moje klavstrofobije prekiniti. So me večkrat zapeljali ven in not v tunel, pa na žalost ni šlo Sad  Pomirjevala mi niso ponudili, pač so mi samo rekli, da nekateri ljudje ne morejo opraviti te preiskave. Sem se pa potem pozanimala in videla,da v nekaterih bolnišnicah osebam s klavstrofobijo dajo pomirjevalo...ker je v mojem primeru ta preiskava nujna in edina možnost da ovrže ali potrdi sum nevrologa, sem poklicala še enkrat in dobila nov datum zelo hitro, ta ponedeljek.
Vprašanje pa je sledeče...ali lahko vzamem toliko pomirjevala (vzela bom Helex), da med preiskavo zaspim? Ali so posnetki oz. slike glave OK, če nisem v budnem stanju?
Prosila bi vse, ki imajo izkušnje s tem, da mi čimprej pomagajo.
Najlepša hvala, lepo se imejte, sasa 038
jaz ti lahko povem za svojega sina k je imel MR kakšen mesec nazaj da otrokom dajejo pomirjeval oz. jih kr uspavajo.... sicer mojega niso samo so nama pa ponudili to možnost  oki

kako si pa ti predstavljaš da boš vzela toliko pomirjevala da boš tam zaspala mi pa ni čisto jasno  unsure pomoje je bolje da kar njih vprašaš.

če otroke uspavajo so verjetno posnetki glave OK. verjetno so ti tudi razložili da poteka MR po sekvencah (najdaljša traja 7 min), tako da probaj vzdržati vsaj par sekvenc.... sicer nimajo s slikami kaj počet.
Prijavljen
sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #44 dne:: sobota, 10. november 2012 ura: 20:34 »

O, ful hvala za odgovor Smiley Če sem iskrena, mi niso povedali NIČ...niti ne nevrolog, ki me je "napotil" na magnetno, ne osebna zdravnica, ki mi je napisala napotnico in ne osebje, ko sem bila prvič na preiskavi. Ko sem se že ulegla, mi je sestra povedala, da pregled traja kakšne pol ure, potem me je porinila v boben...me je skoraj kap. Niti mi ni povedala, da dobim med preiskavo v žilo barvilo...to sem izvedela, ko sem še enkrat klicala v to isto bolnišnico za nov datum. In ko smo po 5ih sekundah prekinili zadevo, ker me je začelo dušiti (to je v bistvu razlog za preiskavo - klavstrofobija, neke vrste panični napadi, itd.), so mi samo rekle, da nekateri pač tega pregleda ne prenesejo in adijo. Nobenega pomirjevala ni nihče niti omenil, tudi ko sem sama vprašala, če bi ga vzela (imela sem helex s sabo), so me kar preslišali in odslovili...sicer zelo prijazno, ampak brez kakršnekoli informacije. Zdej pa že en teden zbiram podatke po netu, da si stvar vsaj malo zvizualiziram. Drugače pa, ne jemljem pomirjeval redno, samo ko začutim, da se nekaj čudnega začne dogajati v moji glavi (pekoča bolečina, omotica, težko dihanje...), tako da, če vzamem 2 helexa zaspim kot hrček Wink No, še enkrat hvala za pomoč sonce
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #45 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 12:13 »

Bila sem pred kratkim na MR glave in sem tudi sama bolj klaustrofobične sorte. Ker sem se pripravvila prej - moji monologi same s seboj... sesmejem, sem vzela samo 0,25 Xanaxa in sem bila čisto ok. V roke so mi potisnili zvonec, zaprla sem oči in se prepustila. Ne vem niti ali sem bila v tej luknji zaprta ali ne. Razmišljala sem o vsem mogočem (sem si še prej naredila "spisek" in lahko rečem, da nisem utegnila niti premleti vsega. Minilo je hitro in bp.
To je moja izkušnja in strategija, ki sem jo ubrala. Verjetno imaš tudi ti kake finte, ki te zrelaksirajo. Polagam ti na srce, da čim manj misliš po naši anksiozni formuli "kaj bo, če bo...??"  Cry
Želim ti, da čimbolje opraviš. Srečno.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #46 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 16:44 »

Čao Smiley Se bom poskusila zamotit zvizgam...dobr bi blo, če bi mela možnost musko poslušat...nekje imajo tudi to varjanto. Najbolj me je strah zarad zraka...ga je ful malo tam notri...upam, da mi bo ravno po helexu  pomisli...aja, še tole sem mislila vprašat...a je to ok, da je kdo z mano v tem prostoru kjer je boben...brez kovinskih predmetov seveda...ali je lahko kako negativno vpliva? Prejšnjič so mojemu fantu sicer dovolili,da je bil pri mojih nogah, ampak ne vem če je to ok...
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #47 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 16:56 »

Citiraj
Najbolj me je strah zarad zraka...ga je ful malo tam notri
Hehehe, zraka je čisto zadosti, še preveč. Nič bat.

Citiraj
a je to ok, da je kdo z mano v tem prostoru kjer je boben...brez kovinskih predmetov seveda...ali je lahko kako negativno vpliva?

Ne moti čisto nič. Razen, če zna coprati.  sesmejem Če dovolijo in te to pomirja, ga kar vzemi s seboj.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #48 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 17:30 »

zna coprat zna, pa še kako sesmejem ampak mislila sem v smislu, če lahko nanj vpliva negativno...
kar se pa zraka tiče, pa...sej vem da je zadosti in, da se še nihče ni zadušil tam notri, ampak podzavest v takih primerih pri meni velikokrat razmišlja po svoje in ni ravno tip realista Wink
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #49 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 19:12 »

Oj  rozicodam zakaj kompliciras, sasona,  raje vzemi helex 1 URO IN POL PRED ZACETKOM PREISKAVE (ali najmanj 1 uro), ker helex oz. xanax ne more takoj v pol ure prijeti (drzi pa najvec 5 ur), tvojemu fantu pa daj mir... lih se mu ljubi stati tebi ob nogah  sesmejem  Nikogar in nic ne rabis, ce vzames pomirjevalo, ampak bos kul.  To motnjo pac imas in bi se lahko ze prej sama pri osebnem zdravniku ali pri nevrologu pozanimala, kako in kaj na preiskavi, ali smes vzeti ali ne, ne pa da je bil prazen prostor in ni noben pacient prisel na vrsto, pa ob teh cakalnih dobah. Ce pa ne vzames nobene tablete,  pa itak niti s fantom vred ne bi slo, ker ne bi zdrzala. Jaz sem vzela 2 xanaxa (isto kot 0'50 mg helexa 1 uro pred preiskavo) in nisem nic strahu cutila, vse je blo ok.
Prijavljen
sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #50 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 20:29 »

Čao Smiley zakaj kompliciram…hmm, zato ker sem dokaj na frišno v tej godlji. Konec avgusta sem imela prvi panični napad, za katerega sploh nihče še ne ve, ali je bil panični napad, ali je vzrok drugačne narave, niso mi še postavili diagnoze, dobila sem le helexe od osebne zdravnice, ker je hudo. Zaenkrat sem opravila samo ekg in ugotovili so aritmijo in bila 1x pri nevrologu, ki me je po pregledu poslal na mri glave… sama sem mislila, da je to pač slikanje glave, ki traja par sekund, tako kot rentgen, zato nisem nič spraševala, nihče pa mi tudi sam od sebe ni povedal kako poteka zadeva…in pred prvim pregledom sploh nisem vedela, da sem klavstrofobična, drugače bi že zadnjič pojedla helex. Super je pa slišat, da gre s pomirjevalom tudi pri klavstrofobiji gladko čez…se že veselim pregleda plesi

Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #51 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 21:07 »

Sasona, v  kateri bolnici pa si bila na tem slikanju MRI glave, da ti niso ze pred tem dali lista s vprasalnikom in z vsemi podatki o preiskavi? Vedno dajo ta list s podatki.

Pa tudi na napotnici je moralo pisat, da imas slikanje MRI s kontrastom in brez kontrasta.
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #52 dne:: nedelja, 11. november 2012 ura: 21:11 »

Sasona, verjamem da te je strah, ker si imela tako negativno izkušnjo,
vendar se potolaži s tem, da nisi edina in da se to zgodi tudi popolnoma zdravim ljudem
in res je kot sem zgoraj brala, da če ne gre, ponekod ponudijo pomirjevalo..
glede na to, da ti že veš kako to poteka, se poskusi pripravit na to sama...vzami pomirjevalo,
morda malo več kot najnižjo dozo in vejemi, da bo šlo skozi... Smiley

Med pregledom štej od 100 nazaj in se koncentriraj na to, da se ne zmotiš...ko boš prišla
do 0, bo pregled končan, poskusi z rahlim sproščanjem, normalnim dihanjem...
še vedno pa imaš ob sebi varovalo in pregled prekineš... kiselnasmeh
Želim ti, da dobro opraviš...

Drži se.... Kiss rozicodam

Ps: kontrast nima pri tem nobene veze, je samo pokazatelj natančne preizkave... oki
Prijavljen

sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #53 dne:: ponedeljek, 12. november 2012 ura: 15:13 »

Sasona, v  kateri bolnici pa si bila na tem slikanju MRI glave, da ti niso ze pred tem dali lista s vprasalnikom in z vsemi podatki o preiskavi? Vedno dajo ta list s podatki.

Pa tudi na napotnici je moralo pisat, da imas slikanje MRI s kontrastom in brez kontrasta.

Bila sem v splošni bolnišnici Novo mesto. Lista z vprašalnikom nisem dobila, baje zato ker sem bila naročena telefonsko. Ko sem prišla, se namreč zahtevali, da jim dam ta izpolnjej vprašalnik. Potem me je sestra kar med tem, ko sem se pripravljala v kabini, spraševala in izpolnjevala tiste zadeve o srčnem spodbujevalniku, če sem  noseča, če imam v telesu kakšen kovinski tujek, itd...tako, da lista sploh nisem dobila v vpogled in posledično tudi nisem videla razlage o poteku preiskave.
Na napotnici pa je pisalo le: »vrtoglavice, glavoboli...prosim za MRI glave«. To je to, kontrast ni bil omenjen.

Drugače pa sem preiskavo danes opravila brez problemov  Smiley Je pa bila danes ena velika razlika od zadnjič. Pejšnjič mi sestra sploh ni poevdala, da imajo ventilacijo  in mi je tudi ni prižgala. Danes je delala druga sestra in mi prižgala ventilacijo, mi jo naštimala  na tako stopnjo, da mi je pasalo in je bilo hladnega zraka dovolj . Prosila sem še, če mi lahko s čim prekrije oči in mi je pribesla neko gazo, ki sem si jo položila čez oči. Zamotila sem se še s štetjem od 1000 nazaj (Toja, hvala za idejo  clap) in prišla do 822, čeprav je skupaj trajalo skoraj pol ure ...to pa verjetno zato, ker sem vzela tudi helex in sem bila malo počasna  Grin Kontrasta mi niso dali, baje me bodo naknadno obvestili, če ga bo radiolog zahteval, ko bo pregledal slike. Čeprav je šlo, sem vesela da je za mano  taz  hvala vsem za nasvete! sonce

Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #54 dne:: ponedeljek, 12. november 2012 ura: 15:35 »

Drugače pa sem preiskavo danes opravila brez problemov  Smiley Je pa bila danes ena velika razlika od zadnjič. Pejšnjič mi sestra sploh ni poevdala, da imajo ventilacijo  in mi je tudi ni prižgala. Danes je delala druga sestra in mi prižgala ventilacijo, mi jo naštimala  na tako stopnjo, da mi je pasalo in je bilo hladnega zraka dovolj . Prosila sem še, če mi lahko s čim prekrije oči in mi je pribesla neko gazo, ki sem si jo položila čez oči. Zamotila sem se še s štetjem od 1000 nazaj (Toja, hvala za idejo  clap) in prišla do 822, čeprav je skupaj trajalo skoraj pol ure ...to pa verjetno zato, ker sem vzela tudi helex in sem bila malo počasna  Grin Kontrasta mi niso dali, baje me bodo naknadno obvestili, če ga bo radiolog zahteval, ko bo pregledal slike. Čeprav je šlo, sem vesela da je za mano  taz  hvala vsem za nasvete! sonce

Superrrrrrr vesela sem zate...verjemi, da bo vse bp in ne bo potrebno ponoviti MR... clap

wav
Prijavljen

sasona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #55 dne:: torek, 13. november 2012 ura: 11:28 »

Hvala Toja  pomisli
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #56 dne:: torek, 13. november 2012 ura: 21:19 »

Zdaj pa po teh kolobocijah samo še drzimo pesti za bp izvide, to je najpomembnejse  oki
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #57 dne:: sobota, 17. november 2012 ura: 17:14 »

Drugače pa sem preiskavo danes opravila brez problemov  Smiley
super!!!
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
DesertRose
gost
« Odgovori #58 dne:: petek, 30. november 2012 ura: 13:03 »

Moonica, kakšni so pa izvidi? Zakaj so te pa poslali na magnet?
Prijavljen
stasa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #59 dne:: petek, 30. november 2012 ura: 20:55 »

Vidim, da vas je kar nekaj, ki ste bili na magnetni resonanci in ct-ju. Ali vas je tja napotil psihiater zaradi paničnih in podobnega ali ste opravljali te preiskave zaradi drugih težav?
Prijavljen
Strani: 1 2 [3] 4   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar