FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 18:50

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3 4   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: magnetna resonanca  (Prebrano 35157 krat)
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.667

« dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 13:37 »

zanima me, če je kdo od anksioznežev bil na tej preiskavi in kako jo je prestal? v mislih imam predvsem tiste, ki vas močno znervirajo glasni zvoki
imam MR glave ... vem kako poteka in vse ... skrbi me, da ne bom zdržala pol ure 'tam notri' pri miru in bo treba ponovno ... seveda sem pomislila tud na to, da dobim lih takrat panićni napad
nimam klaustrofobije, ampak določene situacije, kjer imaš nekaj čisto ob sebi (kot npr. pri MR tik ob glavi, obrazu) me pa delajo zelo tesnobno, počutim se ful utesnjeno
že nasploh mi pomislek na take naprave ni prijeten (magneti itd.), pol ure se mi zdi velik časa (v takem primeru) ... tisto kar me dejansko najbolj daje pri vsej tej zadevi je pa to, da se med potekom preiskave proizvajajo hudo glasni zvoki ... vem, da dobiš slušalke, ampak vem tud, da je kljub temu zelo glasen zvok in nekateri ljudje, ki drugač s tem nimajo problemov, so bli po koncu slabi (znervirani ipd.)
vem, da je glede na situacijo fajn da grem na to preiskavo (niti ne razmišljam, da ne bi sploh šla) ... me pa daje ... že zdej mam vsak dan eno kepo v želodcu zarad tega in ko sam pomislim na to za kratek cajt, mi nabije utrip
razmišljala sem, da bi parkrat poskusla po ene pol urce zdržat v hrupu (da si naštimam neke hude nadležne zvoke) in se uležem ter si dam nekaj okrog glave ... sliši se mal čudno in itak ni isto kot če si dejansko tam, ampak mogoče bi pa mal olajšalo ta strah 'pred' !?
imate kak nasvet? kako ste vi lažje zdržali tiste pol ure?
pa ne mi rečt "sej bo" (vem, da se tako preiskavo preživi itd.) al pa "misli na kaj lepega" ... to je že kul, ampak men ob močni anksioznosti to ne uspe ... če bi mi, bi me tole zdej sploh ne matral, ker bi vedla, da v takih situacijah uspem mislit na kej lepega in ... mine ... pa ni tako Smiley
pomislila sem že na to, da vzamem kako pomirjevalo (ampak jaz se itak kljub temu uspem znervirat Shocked)
če sem kje zunaj al pa doma in je hrupno me ne moti zneraj ... odvisno kak je ta hrup in sigurno tud od trenutnega počutja ... če sem kje in me moti (ne, da bi mi kr tako šlo na živce, ampak me spravlja v tesnobo, čutim živčno telo, začne se mi depersonalizacija) se umaknem ... na tej preiskavi pa bojo ti hudi zvoki in jaz bom mogla pol ure ležat tam čist na miru z nekimi rečmi tik ob glavi
že 10, 15min. tako se mi zdi dooolgo, kaj šele pol ure ...
upam, da nisem preveč zatežila ...
LP vsem!
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Ajla
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 182

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 13:57 »

Jaz sem bila na MR in CT glave. Sicer moj spomin že rahlo peša  sesmejem ampak kakor se spomnim....se vležeš na mizo, popeljejo te v velik "boben" in pofotkajo. Enkrat ali dvakrat bolj močno zabrni, a ni hudega. Če misliš, da ti bo bolje vzemi pomirjevalo...Pol ure hitro mine, boš vidla. Zapri oči in misli na kaj lepega  rozicodam

Bila pa sem tukaj:
http://www.medilab.si/kaj-delamo-MR.php

Prijavljen
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.104

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 15:13 »

nisem anksiozna, vendar tudi ne čisto Ok...
jaz sem si že prej zadala, da bom intenzivno razmišljala o nečem, da ne bom sploh posvečala pozornosti kje sem in kaj slišim...
mislim, da najboljša formula zate bo, da odmisliš...ampak res...brez kaj pa če...kaj je to...zakaj to...itd...
tvoje misli morajo biti kilometre stran, kot da se to ne dogaja tebi...
pa bo!
Prijavljen
Forza
gost
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 16:11 »

Mislim, da ni ful hrupno tam notri. Je brnenje, ampak ne pa hrup. Ampak moji spomini na to so zelo zabrisani - sem imela preveč zdravil "v riti" takrat.  Huh?

Je pa znanka, ki je blazno klavstrofobična preživela in niti paničnega napada ni imela. Recept: otroške pesmice, besedila vseh pesmi, ki se jih spomniš, recitiranje vsega mogočega... Samo, da nekaj okupiraš misli, da ne zaidejo "tja".

Zmagala boš!  rozicodam

Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 16:19 »

sigurno je odvisno od mašine, nekje imajo novejše (oz. drugačne al kaj vem, se ne spoznam) in tud zvok ni tako grozen ... ma tle nimajo neke nove mašine, tako da ...

sej pravim, te - da naj odmislim, razmišljam o x stvari, ponavljam poštevanko Wink ... - so mi znane, ampak to ne vžge vedno ... sploh pa mam problem že samo z bolnicami, zdaj ko bom v tej situaciji (v tistem 'bobnu', s hrupom in tik ob moji glavi neka mašina) pa je tolko težje, tako pač sprašujem, če komu pade še kaj drugega na pamet oz. je sam imel izkušnjo ?

Prijavljen

matejka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 640

zivi in pusti ziveti...

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 17:34 »

moonica  rozicodam rozicodam

Jaz se blazno bojim zaprtih prostorov in bala sem se bobna, pa hrupa. Odvisno je kam gres, kot so ze predhodnice povedale. Meni so dali cepke za v uha da hrupa sploh ni bilo slisat...razen 2x ko je malo bol zaropotalo. Veckrat so prisli k meni pogledat kako sem, tudi ko s mi dali kontrast v zilo. Trajalo je 20 minut. Med tem casom sem razmisljala o lepih stvareh, si v mislih pela in si zamisljala kaj vse bom naredila ce bodo izvidi ok.  kam pa gres ce ni skrivnost? Jaz sem bila v sempetru pri gorici. Zelo so prijazni in potrudijo se, da cimprej mine preiskava. Jaz sem bila ze veckrat in vedno mine brez tezav. Res da je malo zoprno tam lezat, a saj bo pregled mimo in ko bos dobila izvide, da je vse ok, bo to le izkusnja vec zate.

Moonica drzi se   rozicodam vse bo ok. Si mocna punca.  rozicodam
Prijavljen

Nikoli ne nehaj verjet v sanje, mogoce se kdaj uresnicijo!!!
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.206

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 18:19 »

Sem bil samo na CT glave in je trajalo max. kakšni 2 minuti.

Žal ti pa ne morem nič pametnega svetovat, tudi nisem vedel, da MR traja tako dolgo. Pejt čist neprespana, pa te bo zmanjkal not  kiselnasmeh
Prijavljen
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.104

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 19:17 »

MR glave traja cca 15-20 minut...
zvok je.-..kot ne iz daljave...slišiš pač te magnete, ki se vrtijo z različno frekvenco...
ni to nek zelo moteč zvok...je pač nek nov zvok...nič dramatičnega

probaj bit čisto relaksirana, da bo slika čimbolje uspela...

ta ideja s pesmicami je dobra....

sploh ni nič dramatičnega v MR...razen tvojih misli ...te pa zaposli z drugim...
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 19:50 »

matejka, hvala da si delila svojo izkušnjo! jaz grem tja kjer si bila ti, v šempeter

to s spanjem je bla verjetno fora!?

gre za to, da mene zvoki zelo, zelo znervirajo ... lahko večini ti zvoki niso nič takega, niso moteči ... meni skor sigurno bojo (vem kako je slišat ... pa tud sebe zadost poznam)

sama MR mi ni strašna, gre samo za to, da bom mogla bit tolk časa čist na miru tam notri s tistimi zvoki

ah ... pustmo stat
Prijavljen

matejka
Veteran
Odsotni Odsotni

zivi in pusti ziveti...

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 20:31 »

moonica  rozicodam
Vse bo ok. S cepkami ki ti jih dajo ne slisis skoraj nic. Pazi le, da si ih bos dala pravilno.  mirno dihaj, predstavljaj si da ta zvok pomeni tekanje po cvetocem travniku, mal se provaj zasanjati, pa bo hitreje minilo. Preden zaropota tisto bol glasno ti to tudi povejo, tako da se ne bos ustrasila in bos pripravljena...
Vso sreco ti zelim moonica  rozicodam
Prijavljen

moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 00:34 »

hvala
to mi je ok, da povejo kdaj bo močnejši zvok
za kontrast pa ne vem ali dobim ali ne ... upam na to drugo

lp!
Prijavljen

harmonyy
gost
« Odgovori #11 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 07:07 »

Vem da ta tema ne spada zraven magnetne resonance pa vseeno upam da mi bo kdo od vas lahko odgovoril na vprašanje.Zanima me namreč, če ima kdo od vas slučajno težave s ˝pokanjem,škripanjem˝ kosti v predelu vratne hrbtenice. Ta težava me namreč spremlja že od vsega začetka-prvega paničnega napada. Ko vstanem, premaknem glavo, itd. mi v vratu tako čudno zaškrta, da se včasih prav malo ustrašim-da mi bo glava odpadla sesmejem. In ta stvar mi je zelo neprijetna, pa kar ne mine  kiselnasmeh In vso srečo na magnetni resonanci  rozicodam
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 09:40 »

harmonyy,
je možno, da potrebuješ samo razgibavanje ali kakšno konkretno masažo ?
lahko poskusiš (če nisi že)

Prijavljen

harmonyy
gost
« Odgovori #13 dne:: sreda, 05. oktober 2011 ura: 08:48 »

Ma drgač se z jogo ukvarjam pa tečem vsak dan(vsaj 5x na teden), pomoje da ni to to. Nevem no, je pa zelo zoprno to škripanje   Smiley
Prijavljen
matejka
Veteran
Odsotni Odsotni

zivi in pusti ziveti...

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 06:58 »

moonica  rozicodam
Si ze imela preiskavo?
Prijavljen

moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 10:00 »

matejka,
naslednji teden jo imam

hvala, ker si se spomnila name!
Prijavljen

Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #16 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 10:20 »

bomo s tabo v mislih, in prestaneš jo brez težav!  oki rozicodam
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
matejka
Veteran
Odsotni Odsotni

zivi in pusti ziveti...

« Odgovori #17 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 10:33 »

srecno moonica na preiskavi. Bom s tabo v mislih  rozicodam
Prijavljen

trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #18 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 20:10 »

Jaz sem bila na magnetni resonanci cele hrbtenice v Izoli pred tremi leti, ko so ravno dobili novo mašino. V mašini sem bila zaprta celo uro in moram priznati, da mi ni bilo prijetno, zvoki so mi bili čudni,meni grozni, oči si nisem upala odpret, ampak sem preživela do konca.....
Takole ti bom povedala. Vprašanje kakšno preiskavo boš imela ti, lahko bo čisto drugače. Najbolje si je prepevati in prej vzemi kakšno pomirjevalo. Zraka je pa dovolj, tako da ni panike, ker jaz imam pa na to fobijo, da bom nehala dihat. Vzdrži preiskavo, ker je to dobro zate, stroj ti ne bo nič naredil. Če bi šla sedaj še enkrat, bi bila pripravljena, prej me ni nihče opozoril....., tako, da, pogum, vse bo OK. Drugače si pa dodatno kupi še vakumske čepke, pa čez dobiš slušalke. rozicodam
Prijavljen
Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 422

Hrabra miška

« Odgovori #19 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 20:39 »

Če bi šla sedaj še enkrat, bi bila pripravljena, prej me ni nihče opozoril....., tako, da, pogum, vse bo OK.

Strah nas je tistega, česar ne poznamo.

Zdej bi naredila cel žur v tisti cevi  sesmejem
Prijavljen

Let's run away and live in the woods.
Strani: [1] 2 3 4   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar