FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 29. marec 2024 ura: 01:28


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Shizofrenija ali?  (Prebrano 7037 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Aleš13
gost
« dne:: petek, 19. avgust 2011 ura: 21:21 »

Živjo mene je zelo strah , ker se bojim , da sem zbolel za to boleznijo. Zdravim se za depresijo 4 leta , jemal sem kvelux 300 mg zjutraj in zvečer . na začetku sem se družil z vrstniki toda zelo malo (sosed , soseda zelo dober kolega). Kar nisem mogel it vn družba me je odbijala . Veliko časa sem preživel doma za računalnikom , oče je alkoholik in je vedno vpil na celotno skupnost živim z očetom mamo , sestro . Meseca junija pa se je začelo . Zdravnica me je poslala na Rakitno. Tam gor sem se prvi dan družil z družbo ne najdem besede izraza . drugi dan sem se zadrževal zase v ločeni sobi. Teško sem se skoncentriral ko smo imeli pogovore teško sem kaj povedal bil sem bolj tiho (razgovori z skupino) . potem se  ne spomnim kaj je bilo naprej  minil je teden tja sem prišel v sredo 15 junij.  čez vikend sem bil normalen normalo zaznavanje okolice glasov ljudi itd. Ko pa sem prišel v ponedeljek zopet nazaj sem bil čisto zmeden . Ko smo igrali nogomet sem teško dojemal kako naj igram. V torek pa se je začelo klical sem domov in sestra je prišla pome. Kio sem bil doma sem opazil , da slabo dojemem stvari. Prej je bilo vse drugače. na začetku je bilo samo to in blag občutek odsotnosti kot da ne dojemam sveta okrog sebe. Kakšen teden zatem pa so postali simptomi močnejši drugačno zazanavanje okolja , npr ko je vozilo šlo mimo naše hiše se mi je zdelo vseskupaj pridušeno . Kasneje pomilsleki da sem kar naekrkat prizadet. slabše zaznavanje razmišljanje. vse skupaj mi deluje kot da bi biv na drogi čeprav jo nikoli nisem poizkusil , nisem kadil nikoli. to zaznavanje je enkrat močnejše drugič slabše. vse je nekam zaprto pridušeno kot da ni realno. Prosim pomagajte . Star sem 24 let . in me je sterah nevem kako naprej psihologa nisem obiskal .že približno 2 meseca me je strah diagnoze ampak m islim da je to zgoraj navedeno .   Upam da se bo dalo razbrat in hvala za pomoč.
Prijavljen
sjm
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 26


« Odgovori #1 dne:: sobota, 20. avgust 2011 ura: 17:48 »

Pozdravljen Aleš,

menim da je to kar opisuješ derealizacija in je posledica panike in strahu pred shizofrenijo. Menim, da omenjene bolezni nimaš, ker če bi jo imel, nebi tule spraševal če jo imaš ampak bi dejansko verjel v svojo namišljeno resničnost.

Pomiri se in obišči svojega terapeva, boš videl, da bo vse ok, predvsem pa se zaposli, ne vem, pojdi ven, na koli, pojdi teč, počni nekaj fizično napornega, karkoli in pa seveda redno. Čez čas se boš ob teh mislih samo nasmehnil.

Vse dobro!
Prijavljen
nebesno modra
Izkušen član/ica
***
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 259



« Odgovori #2 dne:: sobota, 20. avgust 2011 ura: 20:22 »


Pozdravljen Aleš rozicodam!

To kar opisuješ ni shizofrenija. Kot ti je napisala že sjm gre za občutke derealizacije ali občutek kot da nisi tukaj, resničen, kot da sanjaš...Ta občutek je pogosto spremljevalec anksioznosti. Pobrskaj malo po forumu in boš našel precej na to temo.

Rekla bi, da se ne izogibaj psihologa, ampak mu opiši svoje počutje in občutke. Pomembno je, da si poiščeš pomoč, saj ni potrebno da živiš v nenehnem strahu in tesnobi. oki

Želim ti vse dobro, lp
Prijavljen

When you re standing on the crossroads that you cannot comprehend, Yust remember that Death is not the End
Ventilator
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 856


« Odgovori #3 dne:: sobota, 20. avgust 2011 ura: 20:49 »

po tem opisu je nemogoče soditi, ali gre za shizofrenijo. pri shizofreniji so prisotni še številni drugi simptomi, nekateri so podobni depresiji in anksioznosti, vendar ti priporočam, da se obrneš na kliničnega psihologa ali na dobrega psihiatra (po mojih izkušnjah so za diagnoze boljši klinični psihologi) in se ne poskušaš diagnosticirati sam, ker to vodi v hipohondrijo in še več anksioznosti.
zelo verjetno pa je res, da gre samo za derealizacijo, tj. občutek, da nekako opazuješ svet iz svoje glave v tretji osebi. lahko je posledica tudi prevelika uživanja b-vitaminov (vsaj jaz imam tako izkušnjo) ali pa stranski učinek kakih zdravil. ni pa nevarna.
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #4 dne:: sobota, 20. avgust 2011 ura: 22:37 »

Koliko casa pa ze jemljes 600 mg Kveluxa dnevno  Huh?
S cim tocno pa zdravis ti depresijo?
Kdaj tocno je prisel ta obcutek derealizacije, ali je kaj v povezavi s spremembo zdravila?
Kaj si pa prej jemal?

A zato, ker je tvoj foter alkoholik in se doma dere, pa mora zdaj tebe tvoj dohtar z zdravili cisto zatolčt, da bos vsaj ti doma dal mir, da ne bos nic cutil, namesto da bi dali oceta na prisilno zdravljenje, ce je nasilen?

Podobno kot vsako zdravilo : telo (mozgani) se ga navadi. Samo 300 mg je zdravilna antidepresivna doza pri tem zdravilu, 600 mg pa deluje mocno antipsihoticno.

Ker imas to veliko dozo 600 mg dnevno (navisja je 800 mg dnevno) , nic cudnega, da tezko razmisljas, saj bi skoraj vsak na tej dozi malce tezko razmisljal in tezko komuniciral!  Smiley

Recimo samo 25 ali 50 mg se vzame zvecer zaradi nespecnosti ali anksioznosti, ne pa toliko.

Bolj zaskrbljujoce so tvoje luknje v spominu, to pa je res znak psihoze in tukaj je antipsihotik na visji dozi edino zdravilo.

Ce pa si ti slucajno ves cas jemal toliksno dozo 4 leta kljub temu, da nimas shizofrenije, kot pravis, potem nic cudnega, da so se neke povezave v mozganih tako porusile, da si padel v to stanje celo z luknjami v spominu.

Ker se pocutis slabo, bi mogoce vprasal še enkrat psihiatra za mnenje, ali pa drugega psihiatra, ali spremeniti dozo, kaj storiti. 


Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713



« Odgovori #5 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 08:36 »

Citiraj
Recimo samo 25 ali 50 mg se vzame zvecer zaradi nespecnosti ali anksioznosti, ne pa toliko.
Jaz ga vzamem 25mg, da lahko spim. In mi pomaga.

Citiraj
Bolj zaskrbljujoce so tvoje luknje v spominu, to pa je res znak psihoze in tukaj je antipsihotik na visji dozi edino zdravilo
Tudi pri depresiji in stresu je spomin bolj tako... Cry, zbranost pade. Ni nujno, da si psihotičen.
Povprašaj zdravnika zakaj ti je prespisal tako visoko dozo Kveluxa, če sumi na kakšno psihozo ali kaj. To je tvoja pravica. Pa povej mu tudi, kako se počutiš sedaj, ko jemlješ ta zdravila.

Sicer pa je res, da boš probleme imel dokler boš živel v takem okolju.Na žalost naša družba dovoljuje, da en alkoholik lahko uniči celo družino. Pred nasiljem se lahko zavaruješ s prijavo na PP. Lahko očetu celo prepovedo približevanje. Kar bi bilo najbolje. Naj se on odmakne od doma, ne vi vsi. Poskušaj kaj ukrepati preko CSD.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Aleš13
gost
« Odgovori #6 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 11:44 »

Vsem hvala za odgovore meseca maja sem imel predpisano tako dozo kveluxa. Potem mi je zdravnica napisala invega tablete , potem je zdravilo skoraj pri vsakem obisku spremenila .  Sedaj jemlem zorlix pa še nekaj . Je pa res da sem si prebral veliko o shizofreniji . Sedaj se bil zunaj sedel na klopci , in se mi je zazdelo ,da nekdo brunda , oz sem slišal brundanje. Nevem ali se mi dozdeva včeraj sem gledal film čudovit um govori o shizofreniji po tem se še slabše počutim. nenajdem izhoda iz stiske strah me je kakšna bo diagnoza . Sicer me je zdravnica še prej , ko sem bil še zdrav poslal na slikanje ct možganov, Kako je s to boleznijo če jo imam koliko dolgo traja da se razvijeo vsii simptomi je to naenkrat ali počasi. Najprej sem imel predpisano dozo 50 mg , potem 100 , 200, 300 mg.  Ali mislite ,da je to lahkio od zdravil. da še zmeraj učinkujejo. Sem pa paničar drugače. za vsako stvar zaženem paniko.
« Zadnje urejanje: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 12:05 od Aleš13 » Prijavljen
nebesno modra
Izkušen član/ica
***
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 259



« Odgovori #7 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 15:49 »


Pozdravljen Aleš rozicodam!

Lepo, da si se še oglasil. Če si gledal film Čudoviti um, si lahko tudi videl, da se glavni  junak ni spraševal ali ima shizofrenijo ali ne, niti ni dvomil v "resničnost" tistega kar se mu je dogajalo. Panika in tesnoba pa znata sprožiti marsikakšen simptom in spotencirati reči do neprepoznavosti.

Pomembno je, da poiščeš takšnega psihiatra ali psihologa, psihoterapevta, ki mu boš zaupal in verjel, da je na tvoji strani. Glede zdravil nimam pojma kako učinkujejo in kako dolgo lahko čutiš njihove učinke, res pa je tudi, da niti dva človeka nimata enakih reakcij, saj si tudi naši možgani niso enaki.

Vseekakor zberi pogum in čimprej k dobremu psiho-zdravniku oki,

lp
Prijavljen

When you re standing on the crossroads that you cannot comprehend, Yust remember that Death is not the End
Aleš13
gost
« Odgovori #8 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 16:30 »

Hvala zdaj mi je malo bolje po vsem tem kar sem prebral na internetu , me spreletava srh počutjem jem grozno v glavi se mi vrti. Bom obiskal psihologa . Upam ,da se bo stvar razrešila . Da gre za kaj drugega ozdravljivega in da bom začel funkcionirati .
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 16:49 »

V bistvu te ze vsa leta zdravjo samo za psihozo in ne za depresijo. (razen ce je tisti "pa še nekaj" antidepresiv?)  Tudi Invega in Zolrix sta antipsihotika. Koliko mg pa imas zdaj Zolrixa? Ker ti doslej noben AP ni pomagal pri tem motenem dozivljanju, ki se ga sam ocitno zavedas, pa so te poslali tudi na CT glave, za izkljucitev organskih vzrokov. 
« Zadnje urejanje: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 17:03 od martinca » Prijavljen
Aleš13
gost
« Odgovori #10 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 16:59 »

Zaenkrat še nisem v svojem svetu. Na začetku sem imel cipralex.
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #11 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 17:07 »

Ta pa je antidepresiv ja. V glavnem to ni shizofrenija potem, ker locis med temi prisluhi in ves, da je nekaj cudnega. Mogoce res samo derealizacija od vse panicnosti, ta pride lahko skupaj s paniko. Pri meni je prisla ob izgubi bliznje osebe, sicer ne. Ko sem pa bla psihoticna, pa nisem vedela, da sem, pac pa sem vse napacno dojemanje dozivela kot resnico, je hitro minilo samo od sebe cez noc brez zdravila. 
Prijavljen
Aleš13
gost
« Odgovori #12 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 17:17 »

Morm rečt , karkoli sam da je ozdravljivo naj bo .sam shizofrenija ne , ker potem , to je isto kot smrt . Sicer pa nevem kaj bi sam s sabo počel tako sem živčen , hodim ven pa not iz sobe malo na kolo , in premišljujem samo še o tem kar se prebral .
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
******
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554


lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!


« Odgovori #13 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 17:52 »

sam shizofrenija ne, ker potem, to je isto kot smrt .

se ne strinjam!

dokler obstaja zdravilo, se bolezen pozdravi ali omeji in je še vedno možnost življenja, mar ne?

Sicer pa nevem kaj bi sam s sabo počel tako sem živčen, hodim ven pa not iz sobe malo na kolo, in premišljujem samo še o tem kar se prebral.

Pa najdi dobro knjigo o pozitivizmu ali tukaj poste o ozdravitvi, ipd.

Lp Sofie  rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
kinto
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.206


« Odgovori #14 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 19:44 »

Aleš13, brez skrbi, skoraj 100% nimaš shizofrenije. Shizofrenik ne sprašuje po forumih ali ima shizofrenijo ampak sedi pred tv-jem in čaka na nadaljne ukaze skrite vladne službe  pomezik

Za anksioznost in panično motnjo je značilen strah pred tem, da boš kako zbolel ali da se ti bo »zmešalo« in boš pristal v bolnici, itd. Potem vneto brskamo in beremo vse mogoče po internetu in evo, slej ko prej najdemo diagnozo  Smiley

Jaz imam diagnozo depresije, pa sem imel razen nezmožnosti čutenja, same »sumljive« simptome. Tudi jaz sem drugače slišal zvok, kakšne nenadne zvoke sem slišal veliko glasneje in agresivneje, kar naenkrat so me začele motiti luči v tunelih in se mi je vse bleščalo, itd.. Kar se tiče spomina in koncentracije, boljše da sploh ne govorim, bil sem dobesedno retardiran, tako da sem težko sploh sledil pogovoru in sem se pogovarjal kot en debil brez besednega zaklada, ker se enostavno nisem mogel spomniti besed, kot da bi se mi prekinjala misel, kot da misli enostavno ne moreš razvit, občutek kot bi imel eno vrečko čez možgane. Tudi filmom nisem mogel slediti, prebrati pa nisem mogel kaj zahtevnejšega od slovenskih novic.

Jaz nisem jemal nobenega ap-ja, zgolj ad-je. Nepravilno delovanje serotonina lahko zelooo vpliva na celotnega človeka, torej na čustva, miselne sposobnosti, energijo, moč, spanje, spolnost, apetit, prebavo, bolečine, itd.. tako, da je možno, da morda potrebuješ zgolj ad-je v nekoliko višjih dozah. Lahko pa tudi ne. Vendar pa dvomim, da imaš shizofrenijo.
Prijavljen
Aleš13
gost
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 20:32 »

No hvalabogu upam da se bo stvar razpletla na pozitivno stran.  Ko sem bral vse to po internetu sem se na smrt prestrašil. Sicer pa če bo vse ok , bom začel gledati na svoje življenje , in bom vse naredil za zdravje , če bi že prej vedel ,da obstaja takšna huda bolezen bi že prej ukrepal , poizkuzsil se bi več družit več sprehodov , kolesarjenje , ne pa osama.
Prijavljen
kinto
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.206


« Odgovori #16 dne:: nedelja, 21. avgust 2011 ura: 20:48 »

Jp, žal se tega zavemo šele ko zbolimo. A nima ti bit nič žal za nazaj. Zaradi tega boš sedaj bolj cenil zdravje in boš tudi kaj več naredil zase, tako da bo izkušnja definitvno prinesla nekaj tudi nekaj dobrega.
Prijavljen
Ventilator
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 856


« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 22. avgust 2011 ura: 12:23 »

Aleš, priporočam ti, da si prebereš kaj o mindfulness oz. čuječnosti (z ali brez meditacije). tako bi se naučil sprejemati stanje kakršno je, brez da bi vanj vpletal še dodatna čustva (pozitivna ali negativna) in te ne bi bilo tako strah teh bolezni. bolj se osredotoči na sedanjost kot pa na to, kar še lahko pride. tudi če bi nekoč zbolel za psihozo se je brezveze obremenjevati s tem. zamisli si, da veš, da boš zbolel recimo za rakom čez kakih trideset let in da boš v roku nekaj mesecev umrl. kako bi živel? ali bi vsak dan razmišljal o tem, čeprav ne bi mogel nič spremeniti?
moja prva diagnoza je bila psihoza, čeprav popolnoma napačna, me je drugi zdravnik (ki je možnost shizofrenije izključil) pomiril, da se da tudi s tem živeti.
Prijavljen
Janja
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713



« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 22. avgust 2011 ura: 13:38 »

Aleš, pozdravljen! Smiley

Moram priznati, da se absolutno strinjam s spodnjim citiranim prispevkom, ki ga je napisal Ventilator. Poskušaj odmisliti te strahove glede shizofrenije. Vem, da ni prijetno, ampak edino na tak način boš zaživel bolj svobodno. Jaz ti to vsekakor želim. Vem, namreč kako je, če ti strahovi krojijo življenje. Moji strahovi so bili vsekakor drugačni od tvojih in po svoje zelo banalni, ampak so bili moji in so mi uničili marsikaj...

Sedaj poskušam nekatere premagati, nekatere pa vsaj omiliti. In poskušam ŽIVETI, kar prej nisem...

Aleš, priporočam ti, da si prebereš kaj o mindfulness oz. čuječnosti (z ali brez meditacije). tako bi se naučil sprejemati stanje kakršno je, brez da bi vanj vpletal še dodatna čustva (pozitivna ali negativna) in te ne bi bilo tako strah teh bolezni. bolj se osredotoči na sedanjost kot pa na to, kar še lahko pride. tudi če bi nekoč zbolel za psihozo se je brezveze obremenjevati s tem. zamisli si, da veš, da boš zbolel recimo za rakom čez kakih trideset let in da boš v roku nekaj mesecev umrl. kako bi živel? ali bi vsak dan razmišljal o tem, čeprav ne bi mogel nič spremeniti?
moja prva diagnoza je bila psihoza, čeprav popolnoma napačna, me je drugi zdravnik (ki je možnost shizofrenije izključil) pomiril, da se da tudi s tem živeti.
Ventilator, res si tole odlično napisal. oki

Škoda, ker nisi večkrat na forumu. Bi s takim odgovorom še komu pomagal, ker je veliko takih strahov povezanih s psihozo. Sploh pri nas, ki smo anksiozni. No, pri meni tega ni bilo, je bilo že drugih strahov zadosti. sesmejem

Tudi tebi želim, da ti uspe tisto, kar še nisi osvojil. Glede na zapise pa se mi zdi, da ti gre OK.
Prijavljen
mojcika
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 36



« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 22. avgust 2011 ura: 14:43 »

POzdravček ALeš  rozicodam

TUdi jaz se strinjam z Janjo......kinto in ventilator sta neverjetno lepo in realno napisala in predvsem zelo pozitivno.....
Odmisli kakšna je diagnoza, ker tudi ta mnogokrat izvira iz dejavnikov, ki nas spravijo v tako stanje, bodisi potisnjeni problemi vase, bodisi fizičnega izvora in navsezadnje.....kje pa piše, če te dejavnike ne rešiš, ki te spravijo v tako stanje in si želiš in stremiš k temu, da si srečen....kolikor se da...NE BODO IZGINILI. lahko celo popolnoma veš.....
Dovoli si tudi to možnost.....da je lahko človek več ali manj občutljiv, da ima lahko težke trenutke, da se mora imeti rad za to kar je, si oprostit in gledat na to, da se spozna in sledi svoji lastni sreči....
Marsikdaj to neverjetno spremeni življenjeee

Ne glej kakšni so ljudje okoli tebe ampak kdo in kaj si ti, kaj je tebi pomembno, kaj tebe osrečuje, kaj ti veliko pomeni, kaj te razveseljuje, problem rešen je ta, da je oče alkoholik, nisi ti za to kriv in lahko se trudiš zase toliko, da poveš kako to vpliva nate in navsezadnje..... kar se ne da spremeniti in si že vse naredil..... je že veliko rešenega
Najdi mir pri sebi..... veliko pomeni, druži se z ljudmi, ki te pomirjajo in s katerimi se počutiš dobro in daj probleme iz sebe...... vse na svoj način pomaga

Kar te utesnjuje se nabira in ni nikoli dobro za bolj čustvene ljudi.....saj to smo vsi tukaj...na koncu koncev

Objemček in imej se rad
Mojca
 Grin
Prijavljen

Nauči se cenit življenje, ki ti je dano in uživaj vsak trenutek
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.119 sekundah z 22 povpraševanji.