FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 20. april 2026 ura: 03:35

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3 4   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Rituali  (Prebrano 17541 krat)
Batman
gost
« dne:: petek, 27. junij 2008 ura: 16:24 »

Pozdravljeni,

Sem nov na forumu. Tudi sam imam OKM. Vse živo sem že delal. Od izvajanja raznih ritualov, premikal sem stvari, ponavljal dejanja in besede. Poleg tega sem si še zgradil nek imaginarni svet. Zdaj je nekoliko boljše, ker se že nekaj let zdravim pri psihiatru. Trenutno hodim tudi k terapevtki.

Zanima me če je kdo od vas izvajal kakšne rituale? Pa zanima me tudi, kako ste se počutili, ko ste mogli dalj časa ponavljat določena dejanja?
Prijavljen
Travis
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 400

« Odgovori #1 dne:: petek, 27. junij 2008 ura: 19:05 »

batman, tuki robin Wink
rituale smo mel ja....
OKM na vrhuncu predvsem pod stresom ;(
nevm, predmetov niso ravno premikal, sm pa čekiral 300x stvari
nevvm a je zaklenjen a sm ugasnu a je to tm, al ni to tm... blabla.
danes to še nardim kej, tko recimo temu u mejah normale Wink
mam pa še vedno obsesivne misli kr pogosto, sploh kadar nisem čis u elementu
pa pol ne morem tok sledit in pol zašteekam že na začetku...pa ponavljam štart
dokler ne gre štarter skor u moški spolni organ Wink
predvsem opažam, da se je pr men OKM pojavu zarat depresije, ker sm bil ˝potlačen˝
se mi ni kej dost dal dihat, pa sm pol zlo težko sledil zadevam v realnem času
in sem potem 10000000x ponavaljal eno miselno operacijo za drugo....
cela možganska kirurgija, rezanje možganov z mislimi na rezine nano premerov...
zdej se še ujamem v kako zanko ala brain-lock sindrom, ampak ni več tok hudo.

no, tok od mene, sm ti kr mal nasul mam tak stil, ampak kr praši če te še kej zanima,
lah še mal nasujem Wink al pa še bolš ! nasuj ti ! da bo vaga Wink
Prijavljen

Blessed are the forgetful, for they get the better even of their blunders.
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.667

« Odgovori #2 dne:: petek, 27. junij 2008 ura: 19:58 »

Pa napišem še jaz kaj o tem ... nisem še nikoli, ker se bolj ubadam s svojo anksioznostjo, paniko ...

Jaz do Monka in potem podrobneje tukaj, na forumu, nisem sploh vedela, da ima to svoje ime ... se pravi, imam OKM že uuffff cajta ... ni pa zdej tolk izrazita, se mi zdi, da se lahko 'nadzorujem' ... prej sem ponavljala določene zadeve, ene stvari so morale bit točno tako kot sem si zamislila, drugače nisem mogla dalje, pa besede sem brala na 4 (to se mi še zdej ful dogaja, sploh kadar kje čakam ... vse okrog sebe berem in vedno se moram ustavit na četrti besedi, prebrat 4 besede in potem spet 4, kr neky) ... nisem pa nikoli nekaj posebej polagala pozornosti na to, sploh v sitlu, da bi iskala pomoč ne, sej pravim, sploh nisem vedela, da se da to zdravit, da ima to svoje ime ... sem misla, da sem pač čudna kiselnasmeh ... dost časa mi je jemalo tisto, ko sem morala velikokrat prepisovat na novo, v šoli, ker se nisem mogla učit, če ni zgledalo v zvezku vse 'kot je moralo' ... aja, še vedno delam pa to, da ne morem pustit recimo napisane črke z brez črtice čez in podobne zadeve ... ampak sej pravim, se mi zdi, da imam to bolj 'pod nadzorom' kot včasih ... mi pa ni to toliko oteževalo dni oz. sem imela druge probleme, ki so meni bili (in so še) večji, tako, da je to ostalo 'na strani' in počasi 'se je manjšalo'.

To, da si poiskal pomoč je kul ... sploh, če sam vidiš, da ti je zato lažje, da ti pomaga ... tukaj na forumu pa boš lahko dobiš še kak pameten nasvet itd. ... če želiš lahko prideš tudi na kakšno izmed skupin za samopomoč (tam se pogovarjamo, izmenjavamo izkušnje, svetujemo...). Ne vem s kje si, skupine so v Kranju, Kopru, Ljubljani ... Aja, pa na starem forumu lahko pogledaš, je bilo tudi tam dosti govora o OKM -> http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/board,11.0.html
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
noelle
gost
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 11:26 »

pri meni je tako, da mora biti vse na svojem mestu, vse poravnano, simetrično, pospravljeno ... npr. predmeti zloženi na policah so poravnani v ravne linije s približno enakim razmikom med njimi ... šamponi, gel za tuširanje, kreme v tubi, ki jih imam zložene v omari so prav tako zloženi v vrstah s približno enakim razmikom med njimi in zamaknjeni za 45 stopinj Huh? ... računalnik na mizi je poravnan s stranicami mize, zvočnika simetrična postavljena ob njemu in oba za isto razdaljo oddaljena od njega ... steklenica z vodo (ki mora biti vedno polna) je postavljena točno na sredino podstavka, ki je seveda poravnan z stranicami mize ... iz budilke, ki jo imam na nočni omarici konstatno brišem prah Shocked ... seveda so cunje v omari zložene ... in še in še ...

se mi pa tudi pogosto dogaja, da si v mislim predstavljam, kako kakšno besedo pišem, pravzaprav v mislih pišem ... včasih več besed ali cel stavek ... ne vem, ful čudno ... to se mi je dogajalo že preden sem imela te težave ... pa to ne tko, da bi si sama hotla to predstavljat ampak čist avtomatsko, prisilno ...

in seveda ko pišem tele prispevke moram vse večkrat pregledati, da bo ja vse tako kot mora biti, brez slovničnih napak, vse prav in v smiselnem vrstnem redu napisano, za vejico zmeraj presledek, med stavki tri pikice (ne 2 ali 4 ali 5 npr.), pred in za temi pikicami pa presledek ...

Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 13:06 »

Pri meni je bilo precej podobno. Nič več. Grin Grin Grin Grin Edino posoda mora biti pomita in pospravljena. sesmejem
Uh kako je življenje sedaj lažje. Grin
Prijavljen

alexx Afro 
Starlight
gost
« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 14:47 »

ja tud jst sm svoje cajte imela rituale,..sploh ko sm delala v nekem baru,..sem si vsako stvar zapisovala na listek, jo obkljukala, preverila 5x in potem se ko sm bila na poti domov sm se velikokrat vrnila in preverila ce sm res vse zaklenila in izklopila,...
enako se mi je ponavljalo doma,..in nekako ne grem iz hise ce vsaj 3x ne preverim ce je vse izklopljeno,.. pa tudi c nism nic uporabljala npr stedilnika, morem vse preverit,...

sicer se mi to zmanjsuje,...ampak vseeno se vsaj 3x preverim,...pri avtomobilih pa je podobno,... 10x okol avta da je ja vse zaklenjeno,..ce me pa kaj zmoti pri tem, pa potem nism sploh vec sigurna vase,..

tale OKM je res ena nepotrebna zadevsna,..
Prijavljen
Batman
gost
« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 17:29 »

Vidim da imamo podobne težave. Seveda, večina stvari ki ste jih našteli, se pojavljajo tudi pri meni. Se spomnem ko si v srednji šoli sploh nisem delal zapiskov, ker sem na primer desetkrat mogu napisat eno besedo. Potem sem postal tako živčen, da sem samo še strgal list.

Potem na faksu sem se kakšen krat oblačil po štirideset minut. Ne vem kolko krat sem se mogu obleč in potem slečt.

Kar pa me je najbolj oviralo je bilo to, da sem bil vedno prepričan da me neka višja sila kaznuje. Tako da že zaradi strahu pred posledicami te kazni sem mogu svoje rituale vedno izvršit. Ne vem al je to neke vrste psihoza povezana z OKM? Tega mi niso nikoli diagnosticirali.
Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 678

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 19:23 »

Kar pa me je najbolj oviralo je bilo to, da sem bil vedno prepričan da me neka višja sila kaznuje. Tako da že zaradi strahu pred posledicami te kazni sem mogu svoje rituale vedno izvršit. Ne vem al je to neke vrste psihoza povezana z OKM? Tega mi niso nikoli diagnosticirali.

višja sila ? mogoče pomanjkanje lastne vrednosti in občutka, da nisi dovolj dober za druge. 
vsaj zame so bili moja "višja sila" kar resnični ljudje (starši, profesorji, prijatelji), katerim sem se hotela na nek način dokazat zato, da me bodo imeli radi.
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 20:24 »

Kar pa me je najbolj oviralo je bilo to, da sem bil vedno prepričan da me neka višja sila kaznuje. Tako da že zaradi strahu pred posledicami te kazni sem mogu svoje rituale vedno izvršit.

Misliš v smislu, da če tega ne boš tako in tako naredu, nekaj ne bo vredu ? Če na tak način, potem lahko rečem le - enako. Hvala bogu to zdej ni več tolko prisotno (res dost manj kot pred leti), ampak sej, kot sem že rekla, verjetno zato, ker je trenutno druga zadeva 'večja' kot to ... zame.
Prijavljen

pupika
gost
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 30. junij 2008 ura: 20:34 »

nekaj sem jih odpravila, nekaj jih še imam
včasih sem najmanj trikrat preverila, ko sem šla od doma ali je zakljenjeno, pa tud preden sem šla spat sem to preverjala
polno jih je bilo, ki jih ni več..
ostaja mi pa sindrom Monk. pri meni je v stanovanju (razen v sobi moje hčere) red. v dnevni omari imam okraske ki morajo biti pravilno postavljeni in v pravilnem razmaku, tako da mi ne ostane drugega kot da vedno sama prah brišem. ker ča ga kdo drug, moram itak vse svoje okraske postavit na pravilno mesto. sesmejem dobro, da nimam hiše. čeprav tud tukaj že popuščam in dovolim prahu, da malo domuje pri nas predno ga napodim Grin
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: torek, 01. julij 2008 ura: 09:42 »

OBSESIVNO-KOMPULZIVNA MOTNJA

Bistvena poteza so ponavljajoče se prisilne (obsesivne) misli ali prisilna (kompulzivna) dejanja. Obsesivne misli so ideje, podobe in impulzi, ki se vedno znova pojavljajo v človekovi zavesti v stereotipni obliki. Skoraj vedno so po vsebini mučne in oseba si često - a neuspešno - prizadeva, da bi se jim uprla. Jih pa vendar prepoznava kot svoje misli, čeprav so nehotene in so ji često odvratne. Kompulzivna dejanja ali rituali so stereotipni postopki, ki se kar naprej ponavljajo. Niso pa v svojem bistvu prijetni, niti njihova izpolnitev ne pomeni kakega koristnega dela. Njihova funkcija je preprečiti kak objektivno nezaželen dogodek, često takšen, ki bi škodoval pacientu ali s katerim bi pacient povzročil škodo drugim, česar pa se pacient boji. Navadno prepoznava pacient to vedenje sam kot nesmiselno ali neučinkovito in se mu poskuša upreti. Skoraj vedno je prisoten občutek tesnobe. Če se pacient kompulzivnim dejanjem upre, postane tesnoba hujša.

Pretežno kompulzivna dejanja (obsesivni obredi). Večina kompulzivnih dejanj se ukvarja s čiščenjem (zlasti z umivanjem rok), ponovnim preverjanjem, da se potencialno navarna situacija ne bi mogla razviti, ali prizadevanjem za urejenostjo in čistostjo. V temeljih vedenja, kakršno se kaže, je navadno strah, da se pacientu ne bi kaj zgodilo, ali da pacient ne bi povzročil kake nesreče, obred pa je neučinkovit ali simbolični poskus, da bi nevarnost preprečil.

(http://www.pandemonij.net/F40F41.html)
Prijavljen

Travis
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 400

« Odgovori #11 dne:: torek, 01. julij 2008 ura: 14:04 »

višja sila ? mogoče pomanjkanje lastne vrednosti in občutka, da nisi dovolj dober za druge. 
vsaj zame so bili moja "višja sila" kar resnični ljudje (starši, profesorji, prijatelji), katerim sem se hotela na nek način dokazat zato, da me bodo imeli radi.
madam, dos folka k so sami seb več kot zadostni, ubistvu prow egocentrični majo OKM.
od woody allena naprej...tko da ni nujno da te kdo dol tlač, lah maš enostavno fucked up
melono Wink
Prijavljen

Blessed are the forgetful, for they get the better even of their blunders.
urssska
gost
« Odgovori #12 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:34 »

Meni se to dogaja kot reakcija na stres, kadar ga je še več kot običajno. So sicer v mili obliki (mi ne povzročajo težav in me ne ovirajo pri vsakdanjem funkcioniranju, nikakor ne v tolikšni meri kot me je npr. tesnoba), kar pomeni, da (čeprav sem precej nereden človek in me to navadno niti približno ne moti, lahko mi razdejanje celo paše...) popravljam knjige, pepelnike, računalnik v določene kote, kadar berem se zgodi, da večkrat preberem začetek stavka, besedila (čeprav nimam težav z razumevanjem), se pregledujem v strahu pred kakšnimi boleznimi (to je še najbolj moteče), preverjam, če sem naredila stvari, za katere vem, da sem jih...

Ampak, kot že rečeno, sem imela precej večje težave z drugimi stvarmi, tko da so to v bistvu malenkosti...
Prijavljen
seb
gost
« Odgovori #13 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 14:38 »

Od kod mi ta strah pred okužbo? Misel, da sem se okužil z virusom človeške imunske pomankljivosti, se je vsilila ko sem imel 9 let.Sedaj pri 30-ih je motnja pridobila na itenziteti.Stres je eden glavnih dejavnikov pri pojavu obsesivnih ruminacij in posledično hudih tesnobnih obdobij.Umivanje rok? Kaj pa, če sem kužnino nesel v usta.Na roki imam ranico!!! Je mogoče posledica vboda z iglo, čeprav igle ni bilo nikjer? V trgovini sem stal za fantom, ki je imel okrvavljen komolec.Kaj, če sem se dotaknil njegove krvi s tistim prstom, kjer sem imel mini odrgnino? Fuck, zakomplicirano, a ne?
Jem Asentro, Eglonyl, skupinska psihoterapija-analitična.
Strah pred okužbo! Zakaj se mučim s tem? Misli razjedajo možgane.Nikoli mi ni dolgčas.Preverjanje, ponavljanje... Shocked
Čao     
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #14 dne:: četrtek, 03. julij 2008 ura: 11:27 »

Vsaj dolgčas ti ni  Seb..... laughing
Prijavljen
Batman
gost
« Odgovori #15 dne:: četrtek, 03. julij 2008 ura: 17:52 »

Z obsesivno kompulzivno motnjo najbolj pogosto povezujejo umivanje rok. Očitno ima največ "obolelih" ljudi težave s tem. Ne govori pa se veliko o fantazijah in blodnjah teh ljudi. Jaz imam prav s tem največje težave.

Res da si pogosto umivam roke, ampak tega ne delam zaradi tega ker mi nekaj hudega preti. Stvari pa prestavljam zaradi tega, ker se bojim da se mi bo nekaj hudega zgodilo. Poleg tega imam zelo močen fantazijski svet. Tam obstajajo neka drugačna pravila, kot v realnem, vsakdanjem življenju.

Poleg tega da prestavljam stvari, sem pred časom celo metal v smeti nekatere predmete, za katere sem mislil da vplivajo name. Na primer knjige pa cedeje.
Prijavljen
Starlight
gost
« Odgovori #16 dne:: petek, 04. julij 2008 ura: 18:37 »

jaz si roke umivam z razloga ker ne prenesem da imam umazane od domacih zivali ali pa od kaksnega sredstva za pomivanja posode,...mogoce imam se tle mal OKM-a,..sam nism nikoli pac dala velik poudarek na to,..se mi gre bolj za normalno higieno,...
Prijavljen
ringalori
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 173

« Odgovori #17 dne:: petek, 04. julij 2008 ura: 20:42 »

hja, sej to umivanje rok je tudi pri meni prisotno, samo imam večkrat filing, da so umazane, no... samo je pri meni moteče premikanje predmetov-vsi morajo biti razporejeno točno določeno... sej mislim, da jih je že nekaj pred mano o tem pisalo....
Prijavljen
zarja0
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 80

« Odgovori #18 dne:: torek, 08. julij 2008 ura: 14:31 »

Meni se pa zdi prav fino da je lepo pospravljeno po stanovanjih, čisto, vse na svojem mestu, da se skrbi za lastno higijeno, da ko se nekaj naredi, da je tako kot mora biti, da preveriš ko greš od doma če je vse O.K.....
Če imaš rano na roki te je sigurno lahko strah da se česa ne nalezeš, sigurno je ogabno ko hodijo ljudje z odprtimi ranami naokoli npr. v trgovino.

Ne vem, zakaj bi se take stvari jemale, kot nekaj bolezenskega nekateri imamo pač radi red drugi pa ne.

Vse to kar sem tukaj prebrala se mi zdi čisto normalno.
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #19 dne:: torek, 08. julij 2008 ura: 15:07 »

red je v redu..tudi jaz se dobr počutim v njem..Je pa problem ko ko to postane prislila, ko postaneš priklenjen na red in te vse kar ni čist pospravljeno, čisto vrže s tira..takrat pa postaneš suženj reda in mučiš sebe in druge...
Prijavljen
Strani: [1] 2 3 4   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar