FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 20. april 2026 ura: 01:58

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 2 [3] 4   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Rituali  (Prebrano 17528 krat)
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 375

« Odgovori #40 dne:: četrtek, 15. oktober 2009 ura: 13:48 »

Janja, Himiko... rozicodam

tok sta zlati obe!! Grin

jst sem že kr neki časa zelo dobro in upam, da bo čimdlje tako tudi ostalo! oki

lep dan,
gigli
Prijavljen
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 857

« Odgovori #41 dne:: četrtek, 15. oktober 2009 ura: 13:57 »

Gigli  wav

drzim pesti, da tako Ostane  clap!!!!!!!

himiko
Prijavljen
Koki
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 304

« Odgovori #42 dne:: četrtek, 15. oktober 2009 ura: 20:36 »

Onix, Gigli, kar pogumno.
Prijavljen
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #43 dne:: petek, 16. oktober 2009 ura: 08:48 »

Koki.. rozicodam, Himiko.. rozicodam

Koki, kako ti premaguješ?

lp,gigli
Prijavljen
Koki
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #44 dne:: petek, 16. oktober 2009 ura: 20:19 »

Js sem hvala Bogu 100 % bolš. Tablete so prijele v polno, sam mam pa ogromno dozo. Hodim v službo, pa še privat delam, pa sinčka cartlam, tk da mi dnevi minevajo kot blisk. sploh ne morem verjeti, da sem se čist pozdravla, kajti lani takega cajta in še prej je blo zelo fejst hudo. Zdaj pa uživam v malih rečeh in se sploh ne jezim za malenkosti, ker sem spoznala, da ko imaš zdravje, imaš vse in vse drugo ni pomembno. Zdaj res živim.
Tudi drugim želim veliko zdravja.
Prijavljen
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #45 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 09:10 »

Koki.. oki

Res sem vesela zate, da si uspela premagati težave, ker kot sama veš je OKM zelo zelo trdovratna in zoprna stvar -milo rečeno.
Dejansko imam sedaj malo več upanja..v ozdravitev.
Sem zeelo bolje a vseeno se popolnoma tega se nisem znebila. Dejstvo je tudi, da imam jaz manjšo dozo oziroma srednjo, jemljem pa samo AD, nimam nobenih antipsihotikov, stabilizatorjev, anksiolitikov ali kaj drugega..

..misliš, da bi za popolni učinek rabila večjo dozo? Kaj in koliko jemlješ ti?
Strah  me je namreč, da se nebi preveč zredila ali pa dobila še več težav s kožo, ker imam že sedaj probleme..zato se tudi po moje se nisem odločila za visanje?? aja, kako si našla "zmagovalno kombinacijo zdravil? obiskuješ terapijo?

Jooooj, kok sem te napadla!! sesmejem. Upam, da nisem preveč vsiljiva ampak res me zanima..ker se mi zdi da si resnično zelo napredovala..
..če ti je lažje mi lahko odgovoriš tudi na OS.

Hvala in lep dan.. rozicodam

gigli
Prijavljen
Koki
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #46 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 12:41 »

Živjo, gigli,
jaz jemlje 500 asentre in 800 kventiax. res ogromna doza, a mi je prijela. Dernovškova mi je rekla, da pri okm pomaga le visoka doza, zato mi je tako tudi predpisala.
Kaj pa ti jemlješ? A hodiš k dernovškovi'
Glede kil je tako, da se res zrediš, mene grozno živcira, res pa je tudi, da pojem preveč čokolade in se nič ne gibljem. Tako da bom morala se vzeti v roke. dernovškova je rekla, da moram imeti strogo dieto, pa sem poskušala z ločevalno, pa nisem vztrajala. Bom ponovno poskušala.

Ko sem bila lani poleti, še v nosečnosti, tako boga, mi je bilo prav vseeno, pa če bi imela 100 kg, sam da me ne bi več mučilo. Tako da sedaj, ko sem spet ta prava, uživam v čisto drobnih stvareh in se ne sekiram za malenkosti, ker zdaj vem, da je zdravje največje bogastvo, vse drugo se uredi.

Mogoče bi tudi ti morala imeti višjo dozo. Jaz vem, da sem bila tako boga, da sploh nisem mogla v redu funkcionirati, saj so me vsiljivke napadale vsakih nekaj sekund, po cele dneve. mislila sem, da je z mano konec. tako grozljivo izkušnjo ne privoščim nikomur. Bala sem se ulečti za počitek, ker so me vsiljivke tako zelo napadale, moj dragi sinček takrat še v trebuhu se mi je prav smilil, ker je verjetno vse čutil, kako trpim. Ko sem se zjutraj zbudila, sem mislila le na večer, da grem spat.

tablete pa so mi res prijele, vendar počasi, treba je vztrajat.

asentro jenljem zjutraj, kventiax pa zvečer in po tem lahko krasno zaspim in se zjutraj ob pol šestih zbudim spočita za v službo. poleg tega imam kar pester delovnik, da se zamotim - službo, ki me veseli, popoldan delam še malo privat, pa sinček moj, tako da sem kar zasedena. Veliko pa tudi spim, tudi popoldne za kako uro včasih, in se mi zdi, da me spanec še bolj pomirja.

Upam, da si kaj bolje. držim pesti in javi se kaj.
Prijavljen
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #47 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 13:20 »

Draga Koki.. rozicodam

Res ti hvala, da si mi povedala svojo izkušnjo.
In ja, vem kako je to. Sem bila tam in tudi jaz ne bi nikomur privoščila takega trpljenja. Kot ti, tudi jaz proti koncu nisem več normalno funkcionirala, cele dneve sem prespala, ker sem samo tako lahko ubežala vsiljivkam. Tudi pri meni je bila intenziteta grozno velika. Vsako sekundo, cel dan, tedne, mesece...še zdaj ne vem kako sem zdržala. Shocked Nisem bila sposobna razmišljat o ničemer več..nenormalno sem se zapustila, zredila, koomaj sem opravila rutinske stvari, še pod tuš sem šla poredko, ker sem bila tako slaba. Tako da te popolnoma razumem. Zame ni hujšega kot to.

Moja zgodba..
Že od nekdaj sem imela OKM (sedaj vem, ker vem kaj to je) vendar nekako v "mejah" normale.
Vse se je začelo s hudim paničnim napadom 6 let nazaj, ko sem imela občutek, da se mi bo utrgalo. Grozni časi.
Takoj so me peljali urgentno k psihiatru, ta je diagnosticiral depresijo, anksiozne motnje. Dobila sem ad. Ad mi je super pomagal..počutila sem se veliko bolje in ko mi jih je zmanjkalo sem sama prenehala jesti. za 6 mesecev. Kakšna napaka! Shocked Udarilo še huje in seveda zamenjala nekaj ad-jev, noben pa ni več tako dobro prijel kot prvi.
Vmes pa sem začela dobivati..no že nekako prej vsiljivke glede mojega takratnega partnerja, super fanta, ki mi je ves ta čas potrpežljivo stal ob strani. Da ga nimam rada, da nisem srečna z njim, da naj grem stran in tako dalje...
Najprej sem mislila, da imam pač tako obdobje in da bo minilo. Da sem enostavno doživela šok v življenju in da podzavestno mislim., da ga zato nisem vredna.
Vendar misli niso ponehale. Na začetku sicer niso bile tako pogoste..a vseeno sem jih imela vedno v ozadju. Vedno sem vedela, da so tam a sem lahko (še) normalno funkcionirala. Sebe sem krivila kakšen človek sem , da tako razmišljam, zakaj sem taka do njega?? on pa je tako skrben in predan..počasi se je vame plazila tudi krivda. Nisem si mogla razložit teh misli..dejstvo je bilo, da sem ko sem bila ok vedela, da ga imam rada in da je super fant in da z njim zelim biti...ko pa so prišli slabi dnevi, nisem čutila popolnoma NIČ do njega..bila sem ravnodušna..in tako v takem nihanju sva se po 6-ih letih odločila, da se skupaj preseliva.
Veselila sem se a moje misli so postajale vedno močnejše in pogostejše. Opazila sem, da so začele zelo vplivati na moje življenje. Bila sem odsotna, zapirati sem se začela pred prijatelji, našla sem uteho v hrani, se tekom let zredila za 18kg, misli so sprožile nenormalno anksioznost..krivda pa je na dan povlekla se depresijo. Bilo je hudo. Zelo hudo.
Preselila sva se. Doma so začeli opažati, da je z mano nekaj hudo narobe. Sama sem še vedno mislila, da mi bo uspelo, da nama bo uspelo. Vmes sem delala kot študent, redno, vsak dan...kako sem zmogla še danes ne vem. Ko mi je status potekel, sem pristala na zavodu. Katastrofa. Bila sem non-stop doma, pred kavčem, se tresla in ruminirala, imela sem občutek, da se mi bo zmešalo. Jokala sem vsak dan, po par ur skupaj, pri ljudeh iskala potrditev in odgovor kaj se z mano dogaja..
..do trenutka, ko nisem mogla več zdržati pritiska. In sva se razšla. Sla sem nazaj domov. Nisem imela razloga zakaj..zaradi misli??!! so mi rekli.. si normalna?? no, pa saj dvomi nikoli ne pomenijo nič dobrega, so me tolažili..

Po tistem sem še vedno samska. Da bi se spustila v razmerje in doživela isto, tega ni ne predstavljam in si tudi nočem. Raje sem sama.
Seveda sem vmes "odkrila" kaj je OKM, tudi to da je bil razlog motnja ROCD. Kaj vse sem odkrila od takrat.., veliko stvari, ki jih najraje nebi.

Veliko sem napredovala. Jemljem Effectin ER 150 mg in se zavedam, da je vrjetno premajhna doza. Poleg tega bom šele sedaj začela redno obiskovati psihoterapijo. Veliko sem zamudila, veliko več bi lahko naredila v tej smeri ampak enostavno si nikoli nisem mislila, da kaj takega sploh obstaja. A mislim, da mi je že tako bilo namenjeno, vse se zgodi z nekim namenom pa čeprav le-ta ni takoj jasen.
Spremenila sem se in mislim, da sem postala boljši človek.
Grenki spomini se ostajajo a upam, da jih bodo kmalu zamenjali lepši, pozitivnejši.

Dolgaaa a upam da lepa pot me še čaka!

jooj spet sem se razpisala.. hvala, ker me berete rozicodam

lp, gigli
Prijavljen
vila
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 26

« Odgovori #48 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 15:32 »

oj...

No, se še jaz malo vključim v pogovor.

Forum berem redno in mi vsaka zgodba pomeni res eno upanje tudi zame.
Sicer imam OKM že od otroštva, vendar sem šele pred kratkim to res ugotovila.
Spopadam se z začetki zdravljenja s Paroxatom in imam kar velike težave.
Predvsem pa me je strah, da bi se zredila in spremenila svojo podobo... jok

Upam, da nam bo vsem uspelo!
Prijavljen
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #49 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 18:38 »

Vila, zacetne tezave ob jemanju zdravila bodo zbledele, gre za zacetni proces, ki pa se scasoma iztece.

Seveda nam bo uspelo - nekaterim ze zelo uspeva - Koki, Gigli, Onix  rozicodam

Vila, zelim ti vse dobro in pogumno  rozicodam!

Himiko

Prijavljen
vila
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #50 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 21:23 »

Himiko,

hvala za spodbudne besede rozicodam
Res upam, da vse čakajo lepši dnevi...

Vila
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #51 dne:: sobota, 17. oktober 2009 ura: 21:34 »

Vila, ne obremenjuj se zdaj s kilažo. Najprej poskrbi za svoje zdravje, da se postaviš na noge, potem pa sama pazi pri prehrani, če boš imela težave. Zdravila različno vplivajo na ljudi, na vsakega drugače.

Drži se rozicodam
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #52 dne:: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 11:55 »

Gigli! rozicodam
Tvojo zgodbo poznam že od prej. Mislim, da si jo pisala že na prejšnjem forumu in priznati moram, da se me je zelo dotaknila. rozicodam Te zelo občudujem, veš, ker vem, da ti niti slučajno ni bilo lahko zapustiti ljubljeno osebo, predvsem zaradi zavedanja, da do te osebe še vedno nekaj čutiš. Želim ti, da bi toliko napredovala, da bi lahko zaživela polno življenje, ker si to enostavno zaslužiš.

Koki! rozicodam
Tudi tvojo zgodbo sem spremljala in priznam, da mi je bilo hudo, ko sem prebirala, ko si bila čisto na dnu. Zelo sem vesela zate, da si sedaj O.K..

Onix in Himiko! rozicodam
Vidva sta pa tako ali tako zmeraj pozitivna in sočutna do ostalih, da bi bila lahko marsikomu za vzor.

Vila! rozicodam
Kar pogumno, boš videla, da bo bolje. S kakšno obliko OKM-ja pa se spopadaš ti?

Lep pozdrav vsem in čimveč dobrih in čimmanj slabih dni vam želim! rozicodam

« Zadnje urejanje: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 12:07 od Janja » Prijavljen
vila
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #53 dne:: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 18:58 »

Zdravo vsem!

Res ste super tukaj na forumu.  Smiley
Zdaj se ne počutim več tako osamljena.
Vem, da imate tudi drugi podobne težave in nisem edina. Dolgo sem bila
namreč preprivčana, da sem edinstven primer in da je z mano pač nekaj
fejst narobe... Sad

Sicer nimam socialne fobije. S prijatelji se rada družim.
Ko sem s prijatelji, nimam obsesij in slabih misli.
Ko pa sem sama, pa je grozno... Predvsem me mučijo rituali
(če ne bom tega naredila, potem se mi bo nekaj groznega zgodilo itd...).
In če rituala ne naredim, grozna tesnoba. Sicer, pa tako veste, kako to zgleda...

Tudi jaz želim vsem tukaj čim lepše jesenske dni.

Vila
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« Odgovori #54 dne:: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 20:50 »

Vila tudi ti si SUPER Smiley.

Sigurno se boš porihtala, pa tukej ti bomo pomagal. Pa še kmal boš pršla na vrsto pr psihiatru, pa bosta mal o tabletih se pomenila, če bi blo mogoče fajn še mal povišat. Pa ne se obremenjevat s tem, da bi se zredila, psiha je veliko bolj pomembna kot pa zunanjost, sicer pa sploh ni rečeno da se boš, čisto odvisno od človeka. No drži se še naprej, pa poročaj kako ti gre  rozicodam.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #55 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 07:57 »

Vila, ne obremenjuj se zdaj s kilažo. Najprej poskrbi za svoje zdravje, da se postaviš na noge, potem pa sama pazi pri prehrani, če boš imela težave. Zdravila različno vplivajo na ljudi, na vsakega drugače.

se strinjam  Smiley

Spopadam se z začetki zdravljenja s Paroxatom in imam kar velike težave.
Predvsem pa me je strah, da bi se zredila in spremenila svojo podobo...
mene paroxat ni zredil  pomezik

Gigli  rozicodam
ogromen napredek vidim pri tebi clap clap clap ; samo tako naprej  oki

Vidva sta pa tako ali tako zmeraj pozitivna in sočutna do ostalih, da bi bila lahko marsikomu za vzor.

se strinjam  oki

Pa še eno za Koki  rozicodam in ostale  rozicodam rozicodam rozicodam

« Zadnje urejanje: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 08:00 od Arwen Coprnica » Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #56 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 15:25 »

Pozdravljeni.. rozicodam

Kaj bi jaz brez vas?? Resnično vam hvala za podporo Kiss Kiss Kiss Kiss ter za vse lepe besede, ne veste kako zelo mi pomenijo, koliko mi vi pomenite! Grin

Še eno vprašanje..
..glede ad-jev in rejenja..jaz sem kljub jemanju že izgubila 16kg, vendar razmišljam da bi povišala dozo zaradi OKM-ja. Ne vem kaj je "fora" teh tablet. Ali dejansko redijo tablete ali povečujejo apetit ali upočasnijo metabolizem..kdo točno ve, kako deluje ta zadeva?

Hvala in lep dan,
Gigli
Prijavljen
Kristy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.547

« Odgovori #57 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 15:56 »

Katere tablete pa imaš Gigli ?

Jaz imam Cymbalto....nič ne redi...glih kontra, še shujšala sem....in apetit ni nič povečan, še spomnem se ne na hrano oz. veliko manj kot pred jemanjem AD-ja. Celo v navodilih piše pod stranski učinek, da je možno, da shujšaš.

Glede drugih AD-jev nimam izkušenj, ampak še prej, ko nisem nič jemala in sem se kot ti bala, da se zredim in sem "težila" glede tega psihinji mi je vedno rekla, pa tudi terapevtka (BTW, a že hodiš k Barbari ?), da sami AD-ji ne povzročajo rejenja ali spremenijo presnove. Sicer pa sem jaz še vedno v dvomih glede zadnjega. Lahko ti posredujem samo izkušnje s Cymbalto.

Prijavljen

Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #58 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 16:22 »

Vila  rozicodam Prvi korak si ze napravila, zdaj bo slo na boljse!

Kar se pa tice pridobivanja teze. Ko je bilo pri meni najhujse, sem hujsala na tedenski bazi... Potem sem dobila adje, vzporedno se kt - manj gibanja zaradi vsega, hrana kot tolazba, pomiritev...  Kilce so se nabirale... Danes sem, kjer sem, a se ne sekiram vec - opazam tudi, da kile pocasi, (pocasi  laughing) bledijo.

Vila, Gigli, adji sami po sebi naj ne bi redili, lahko pa povisajo apetit. Vendar ljudje na zdravila razlicno reagiramo, zato mislim, da je najboljse, da clovek sam poskusi in vidi, kaj mu ustreza -pod nadzorstvom zdravnika, da ne bo sporazuma. Sploh pa ob rednem gibanju  - kar je itak eden boljsih naravnih ukrepov zoper ankse, depre - se lazje uravnavamo svoje kile , pa se pocutimo se boljse.

Kar se pa tice cymbalte, je pri slednji, kot je dejala že Kristy, znano, da naj ne bi redila. Gre pa tudi za novejsi tip adja , ce se ne motim.  Meni jo je moja psihiatrinja zelela nadomestit ,vendar ker ni vec potrebe po intenzivni terapiji z zdravili, se vedno ostajam na 2. 5 mg paroxata.

Srecno vsem,

Himiko

Ps Janja  rozicodam

Prijavljen
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #59 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 17:49 »

Kristy, Himiko, Janja... rozicodam

Ja Himiko, mislim da imaš prav. Čeprav jaz še vedno mislim, da Ad-ji zaradi sproščanja..sploh anksiolitiki(??!) ali pač ne, nekako upočasnijo celotni telesni ritem prebave oziroma metabolizma in, da se zato kilce tudi nabirajo.

Jaz sem že nekaj ad-jev zamenjala, vem da sem imela tudi Cymbalto, vendar mi ni tok pomagala takrat..se že več ne spomnim dobro zakaj sem jo zamenjala Shocked. Problem je v tem, da se vedno sprašujem če bi mi kateri drug ad pomagal bolje, pa če čm še kaksne nove probat..i.t.d. nekako sliči na OKM kajne'? sesmejem Pričakujem 90% ozdravitev, za katero pa vem, da ne ad-ji ne bodo poskrbeli, ker gre tu za zmes vsega; terapije, dela na sebi itd..jaaaoooo
Zadnji 2 leti imam Effectin ER 150mg. Mislila pa sem imeti še anksiolitik..pa ne vem kako je z rejenjem tukaj..?

No, vmes sem se tudi zavestno odločila, da shujšam saj sem bila že zelo okrogla in sem resnično mogla nekaj spremenit. Počasi, počasi sem hujšala oz. ločevala in sem v dveh letih izgubila 16kg, vendar sem se vedno malo okrogla. Nisem obsedena s svojo težo, res je da sem bila pred jemanjem veliko bolj suha vendar je moje duševno zdravje definitivno na 1. mestu!! oki

Posebno zdravilo za OKM še ne obstaja ne?? sesmejem Vem ,da se bo kmalu našlo zdravilo narejeno posebej samo za to motnjo! oki..no upam! sesmejem sesmejem

Hvala, ker me berete!! Kiss Kiss

lp,
gigli
Prijavljen
Strani: 1 2 [3] 4   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar