FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 18. april 2026 ura: 17:34

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: zategovanje mišic  (Prebrano 5937 krat)
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

« dne:: petek, 07. avgust 2009 ura: 22:20 »

nekateri s soc.fobijo ste se verjetno že srečali z zelo neprijetno težavo, ki se kaže z zategovanjem mišic na obrazu. ne vem sicer kako pogosto se kaže ta simptom, ali je pri vseh ali zgolj pri nekaterih. Zanima me kako se soočate s tem?
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #1 dne:: torek, 11. avgust 2009 ura: 19:32 »

Jaz tega niti ne poznam, sem pa na nekaj pomislil. Pri sproščanju ztegujemo različne mišice po telesu. napnemo mišce, nekaj časa jih imamo tako napete in nato sprostimo. Ena izmed možnosti sproščanja je tudi zategovanje obraznih mišic. Morda bi pa kaj pomagalo, ne vem, prišlo mi je na misel.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: torek, 11. avgust 2009 ura: 19:45 »

Poskusi z sproščanjem mišic - tudi obraznih.
Poišči več info o "Progresivnem mišičnem sproščanju po Jacobsonu".
Zelo fajn zadeva. Sprosti mišice telesa v 15 minutah.

Tako se naučiš sam prepoznat, kdaj so mišice napete in kako jih sprostiti.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 12. avgust 2009 ura: 18:53 »

Hvala obema za nasvet Smiley
Prijavljen
urssska
gost
« Odgovori #4 dne:: sreda, 12. avgust 2009 ura: 21:01 »

Poznam ja, eden izmed najneprijetnejših, včasih celo boleč simptom ankse in s sproščanjem na silo ne bo šlo, je izredno težko izvedljivo v neki socialni situaciji, zaradi katere se tesnoba sproži na prvem mestu. Predlagala bi ti miselno tehniko preusmerjanja pozornosti, ki je uporabna v vseh situacijah, ko te napade tesnoba, vendar je njena uspešnost odvisna od njene intenzitete. Uporabna je v primeru blage tesnobe, ob zelo hudi anksi pa na žalost ne pomaga čisto nič drugega kot pomirjevala.
« Zadnje urejanje: sreda, 12. avgust 2009 ura: 21:06 od urssska » Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 14:14 »

No, sem vesela da je nekdo tu, ki ve o čem govorim in, ki pozna ta res neprijeten pojav.  Shocked
Predlagala bi ti miselno tehniko preusmerjanja pozornosti,
kako pa to zgleda, mi lahko prosim opišeš...oz bom pogledala po forumu, verjetno je že kje napisano.
Prijavljen
voila
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 152

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 14:30 »

Tudi jaz trpim za tem, pa nimam socialne fobije. Mene pa zateguje in boli vrat, pa noge, včasih tudi roke. To je grozno. Za ta namen jem Neurontin, ampak včasih ne pomaga drugega, kot počitek, sprostitev, ali pa prespat, da mine.
Še drugič kero rečem, zdaj nimam časa. Drži se, te razumem.
Oliva
Prijavljen
urssska
gost
« Odgovori #7 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 16:06 »

No, sem vesela da je nekdo tu, ki ve o čem govorim in, ki pozna ta res neprijeten pojav.  Shocked
Predlagala bi ti miselno tehniko preusmerjanja pozornosti,
kako pa to zgleda, mi lahko prosim opišeš...oz bom pogledala po forumu, verjetno je že kje napisano.

Pravzaprav za to ne potrebuješ nekega silnega postopka, uporabiš to, kar je pač pri roki, meni je še najbolj pomagalo osredotočanje na kakšne podrobnosti v okolici- preučevanje drevesnih debel, štetje tlakovcev, neznansko zanimanje za registrske tablice in podobne bedarije.  pomisli Grin  Ni važno za kaj gre, samo da se potrudiš skoncentrirati na nekaj banalnega in z vajo gre lažje. Včasih pomaga, včasih pa, saj pravim, preostane samo beg s kraja dogodka ali zdravila. Nič od tega ni blazno priporočljivo, je pa včasih edini način, da malo zadihaš, sploh ko zadeva pride že do fizične bolečine.
Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 16:51 »

Tudi jaz trpim za tem, pa nimam socialne fobije. Mene pa zateguje in boli vrat, pa noge, včasih tudi roke.
Oliva

Oliva, mislim, da gre v tvojem primeru za nekaj drugega. Pri meni se to pojavi zgolj in samo v določeni soc. situaciji. Drugače se fizično počutim precej dobro in nimam problemov, ki jih opisuješ.
Prijavljen
urssska
gost
« Odgovori #9 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 16:58 »

Tudi jaz trpim za tem, pa nimam socialne fobije. Mene pa zateguje in boli vrat, pa noge, včasih tudi roke.
Oliva

Oliva, mislim, da gre v tvojem primeru za nekaj drugega. Pri meni se to pojavi zgolj in samo v določeni soc. situaciji. Drugače se fizično počutim precej dobro in nimam problemov, ki jih opisuješ.

Razlika je v tem tutifruti, da nam tesnobo sprožijo socialne situacije, medtem ko gre pri olivi najbrž za generalizirano tesnobo, ki nima nekega zunanjega sprožilca. V obeh primerih pa gre na fiziološki ravni za isto stvar.
Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 17:05 »

Aha razumem...

No jaz bom vsekakor vadila preusmerjanje pozornosti, upam da bo pomagalo.

Mimogrede, kaj pa sedona tehnika, se je kdo že srečal z njo, sem pred kratkim slišala zanjo in naj bi pomagala tudi pri tovrstnih strahovih.? 
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 17:51 »

Sedoni tehnika. Slišala sem za njo, ampak še vedno mislim, da je večina teh "terapij" prodajanje megle. KVT se mi zdi najboljša rešitev. Se strinajm z Onixom, da najbolj pomaga. Vse ki so šli skozi KVT (poznam jih enih sedem v živo...različna diagnoza) to potrdijo. 

Srečno in pogumno naprej. oki

Prijavljen

alexx Afro 
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.674

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 18:04 »

Sproščanja mišic se je mogoče naučiti tudi tako, da ga uporabimo v socialnih situcijah. Tega pa seveda ne dosežemo s tem, da se vsakič, ko nas napade skušamo na silo sprostiti, ampak da takšno sproščanje najprej vadimo takrat, ko smo sproščeni in to čim bolj pogosto, da se nam odziv sproščanja mišic 'na ukaz' avtomatizira in ga lahko potem pričnemo uporabljati tudi v situacijah, ko začutimo, da prihaja. Namreč, cilj ni omiliti zategovanje, ampak mu z raznimi tehnikami (sproščanja, preusmerjanja pozornosti itd.) preprečiti, da se sploh pojavi in prevzame nadzor. To je dosti lažje kot preganjanje zategnjenosti, ko je že enkrat tukaj.

Mogoče bi bilo vredno poskusiti tudi s t.i. tehniko paradoksa, ki po mojih izkušnjah zelo dobro deluje pri nehotenih telesnih reakcijah tesnobe/strahu. Pri tej metodi bi v bistvu morala zanalašč zategovati mišice in jih spodbujati naj kar ostanejo zategnjene, da tebe to čisto nič ne moti oz. da to celo hočeš. Vem, da zveni čudno, ampak pomaga.
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
Soncnica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 603

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 13. avgust 2009 ura: 18:29 »

Še ena s tem problemom!
Sicer na res veeeeliiiikoooooo srečo ni več tako pogosto, ampak se mi pojavi res zgolj ob določenih stresnih situacijah, ko me kaj res spravi na tla. Zateguje mi pa mišice pri ustih pa še to samo na eni strani.
Ko sem zbolela (uradno depresija) je bilo pa to zategovanje praktično čez celi dan.

Tako kot so ti že drugi svetovali, ti tudi jaz svetujem umirjanje ali preusmeritev misli. Čeprav čisto razumem, da to velikokrat ni najbolj enostavno.
Prijavljen
voila
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 152

« Odgovori #14 dne:: petek, 14. avgust 2009 ura: 07:02 »

Hvala vsem. Ja, jaz sem skoz tesnobna, mislim v službi. Pa kdaj mi rata bit mehka, ko pa že na obrazu
šefice vidim, da ji kaj ni OK ali ko mi kaj reče, je pa konec.
Oliva
Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: petek, 14. avgust 2009 ura: 14:04 »

Mogoče bi bilo vredno poskusiti tudi s t.i. tehniko paradoksa, ki po mojih izkušnjah zelo dobro deluje pri nehotenih telesnih reakcijah tesnobe/strahu. Pri tej metodi bi v bistvu morala zanalašč zategovati mišice in jih spodbujati naj kar ostanejo zategnjene, da tebe to čisto nič ne moti oz. da to celo hočeš. Vem, da zveni čudno, ampak pomaga.

a ni smešno, kako je ta um narejen, če nočeš da se ti to dogaja, se ti bo, če pa ravno kontra to hočeš, se ti pa ne bo zgodilo. narobe svet  Shocked .... ja drugače sem za to tehniko enkrat že slišala in naj bi bila zelo uspešna. Sem skor pozabila nanjo, pa si me spomnila, sedaj se jo bom sigurno poslužila. Hvala.
Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: petek, 14. avgust 2009 ura: 14:36 »

Sedoni tehnika. Slišala sem za njo, ampak še vedno mislim, da je večina teh "terapij" prodajanje megle.

res se pojavlja cel kup enih tehnik in verjamem, da je marsikaj od tega prodajanje megle, vendar pa nočem bit preveč krivična in tiste, ki me intuitivno pritegnejo želim poizkusit. V nasprotnem primeru sem lahko prikrajšanje za marsikaj mogoče celo za popolno ozdravitev. Hočem rečt, da seveda ni prav da smo preveč naivni in primemo za vse kar nam nekdo nekdo ponuja kot rešitev, vendar pa moramo biti ravno mi z anksioznimi motnjami toliko bolj odprti do novih stvari in drugačnih možnih rešitev, kot so te že znane. V končni fazi so anksiozne motnje, kjub vsemu kar o njih že vemo, precej neraziskane in je prav da njih in njihov način reševanja poizkusimo pogledat tudi skozi drugačno prizmo.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar