Lukas21
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 29
|
 |
« dne:: sreda, 04. marec 2026 ura: 11:23 » |
|
Zdravo!
Približno leto dni nazaj (spomladi) so se mi prvič pojavile krčevite bolečine v želodcu ter bolečine v spodnjem delu trebuha, občasno tudi desno. Težave niso bile jasno povezane s hrano. Opravil sem laboratorij krvi in urina (normalno), UZ trebuha (normalno) ter gastroskopijo, kjer je bila ugotovljena manjša želodčna razjeda, brez H. pylori (biopsija in blato negativno). Po terapiji z Nexiumom so težave popolnoma izzvenele.
Približno sedem mesecev nazaj (septembra) so se težave vrnile, vendar v drugačni obliki. Poskusil sem ponovno z Nexiumom, a ni pomagalo. Od takrat simptomi trajajo stalno, z nihanji intenzitete.
Trenutno imam občasno jutranjo slabost, občutek teže ali tiščanja v želodcu (brez pekoče bolečine, brez zgage in brez vračanja kisline), pogosto kruljenje in pretakanje po trebuhu ter napihnjenost. Prisotna je napetost v zgornjem delu trebuha (od podprsnice do popka) z občutkom širjenja nazaj proti hrbtu. Posebej neprijeten je občutek praznine ali blage bolečine v spodnjem levem delu trebuha, ki lahko seva proti ledvenemu delu. Simptomi se selijo, niso stalno na istem mestu in niso progresivni. Prave hude bolečine večinoma ni, gre bolj za neprijeten občutek napetosti. Občasno imam tudi “živčni” občutek v želodcu, kot pred stresno situacijo.
Odvajanje je večinoma urejeno, brez driske in brez krvi v blatu. Po odvajanju se napetost pogosto izboljša. Ni bilo hujšanja, bruhanja, nočnih hudih bolečin ali jasnega poslabšanja po obrokih. Apetit je ohranjen. Ponovno sem opravil laboratorij in UZ – vse normalno. Osebni zdravnik in gastroenterolog ne vidita indikacije za dodatne preiskave ali ponovitev gastroskopije. Nekajkrat sem obiskal tudi psihologa (kot tudi pred leti), ampak se mi niti ni zdelo, da bi kaj dosti razrešila.
Težave trajajo približno sedem mesecev, z vmesnim tednom skoraj popolnega izboljšanja. Jemljem probiotike, magnezij, Iberogast, Ansiovit in različne čaje.
Zanima me, ali se komu to sliši bolj kot funkcionalna/psihosomatska težava (glede na to, da sem v preteklosti že imel podobne stresno pogojene simptome), ali bi bilo smiselno še kaj dodatno raziskati? Iskreno me skrbi predvsem dolgotrajnost težav.
|