FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 03. junij 2026 ura: 13:08

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Strah pred tem, da bom za vedno ostala sama  (Prebrano 650 krat)
12Lila12
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« dne:: nedelja, 07. december 2025 ura: 00:33 »

Živjo,

Stara sem 25 let in imam za sabo dve resni zvezi, ki sta se končali. Zadnja me je kar močno načela, saj mi je samozavest še dodatno padla in imam občutek, da je z mano nekaj narobe in da si ne zaslužim dobrega partnerja in zdravega odnosa (kar mi je bivši tudi dal vedeti). Zvezo je končal on, saj sama nisem bila sposobna prekiniti. Kljub vsemu, kar se nama je dogajalo v zvezi in kljub vsem tem res težkim trenutkom (skupaj sva bila eno leto, pri čemer sem že v prvi polovici leta pristala na antidepresivih), sem bila pripravljena se mu prilagoditi na vsako željo in ukaz. Vse samo zato, da ga ne izgubim. V glavi imam konstantno neko misel, da sem raje z nekom, ki z mano ne dela prav, kot pa samska in osamljena.

Zadnje čase je torej ta strah, da bom za vedno ostala sama narasel na potenco tisoč. Zdi se mi, kot da brez partnerja na tem svetu nimam kaj iskati. Stvari izgubljajo smisel, vse je brezveze.

Zato bi vas prosila za vaše izkušnje ali poglede:
– Kako ste se spopadli s podobnim strahom?
– Kako ste našli občutek miru in zadovoljstva v sebi, ne glede na to, ali ste bili v zvezi ali ne?
– In če želi kdo deliti kakšno zgodbo o tem, kako je včasih boljše biti sam kot v napačnem odnosu, bom zelo hvaležna. Iščem samo kakšne realne poglede, ki pomagajo videti širšo sliko.

Vesela pa bom tudi zgodb žensk (ali kogarkoli), ki so same sebi dovolj, ki so našle svojo moč, mir ali svobodo, ker bi si rada iz takih zgodb črpala malo inspiracije in poguma.

Hvala vsem, ki boste karkoli delili z mano ❤️
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.889

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 07. december 2025 ura: 11:18 »

....samozavest še dodatno padla in imam občutek, da je z mano nekaj narobe in da si ne zaslužim dobrega partnerja in zdravega odnosa (kar mi je bivši tudi dal vedeti). Zvezo je končal on, saj sama nisem bila sposobna prekiniti. Kljub vsemu, kar se nama je dogajalo v zvezi in kljub vsem tem res težkim trenutkom (skupaj sva bila eno leto, pri čemer sem že v prvi polovici leta pristala na antidepresivih), sem bila pripravljena se mu prilagoditi na vsako željo in ukaz. Vse samo zato, da ga ne izgubim. V glavi imam konstantno neko misel, da sem raje z nekom, ki z mano ne dela prav, kot pa samska in osamljena.

12Lila12 pozdravljena.

Glede na napisano bi lahko sklepala, da si bila v toksičnem razmerju.
Podobno zvenijo partnerstva z narcisoidnimi ljudmi ... ni nujno da gre za narcistično motnjo, dovolj so že narcisistične poteze. Spravijo te ob duševno zdravje.

V toksične zveze hitro padejo osebe, ki so preveč čuteče (pomanjkanje medosebnih meja), preveč ustrežljive (strah kritike sli zavnitve) in kot si sama rekla, ki jih je strah ostati sama. Manipulatorski partner to izkoristi sebi v prid. Sem ti poboldala citirano besedilo kjer se vidi da ne štima odnos.

V takšno vezo, kot vidiš stopita 2 osebi, ki pa imata vsaka svojo prtljago.
In njun odnos postane bojišče, namesto da bi tisti, ki prepozna toksičnost odšel.

Tvoja prtljaga je, da verjetno nekje v sebi nosiš rano navezovanja na ljudi.
Navežeš se preveč, s tem izgubiš svojo identiteto. Cena je, da imaš dvojino (kjer pa tvoj glas ne šteje).

Psihoterapija je prostor, kjer se pogovarjaš o takih zadevah. Deliš stiske, misli, občutke in počasi gradiš boljši občutek sebe, samozavedanje. Gre pa pri tovrstnih težavah najpogosteje za globjo (relacijsko) rano iz odnosa s starši in se ta le preigrava, zrcali v odnosu s partnerjem.

Glede zdravega partnerstva bi ti priporočila v branje:
- Solo v dvoje (I. Gašperlin)
- Striptiz v dvoje (I. Gašperlin)
- Tesno me objemi (S.Johnson)

Sedaj si na odlični točki za več samospoznavanja. Opazila si, da nekaj v vezah ne štima in kot je tudi prav, pogledala boš svoj prispevek k temu. Tvoj prispevek ni, da je s teboj nekaj narobe, je pa lahko "narobe" to, na kakšne partnerje se nabondaš in kako si v vezi, ko zatajiš sebe, na daljši rok.

Topel, sočuten objem,
Aslan
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
wastedlife
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 19

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 07. december 2025 ura: 18:40 »

Nisem imel še zveze v življenju sem 21 nimam neke zanimive osebnosti in mam duševne težave že od vedno, ne verjamem da bom kadarkol našel partnerko, kako mislš da se js počutm in kakšno mam js samozavest prosim sam ne obupat vedno se najde nekdo ki te bo sprejel takšno kot si, ker si ženska ti bo res lahko najti novega partnerja samo pojdi ven na neke dogodke ali v naravo in izogibaj se dating aplikacij
Prijavljen
trapez
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 113

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 11. december 2025 ura: 07:36 »

...  imam za sabo dve resni zvezi ...
... sem bila pripravljena se mu prilagoditi na vsako željo in ukaz. ...

Lepo pozdravljena, Lila. Pišem ti z dobrimi nameni, tako da te prosim potrpljenja, če kdaj zvenim preveč ostro. V kolikor česa nisem dovolj razumljivo napisal, mi prosim povej in se bom potrudil bolje ubesediti.

Po tem, kar pišeš zgleda, da imaš slednji glavni težavi:
1. Ne znaš postavljati meja v odnosih
2. Nisi imela prisotnega očeta v življenju, oziroma je bil fizično prisoten, a je bil čustveno odsoten.

... V glavi imam konstantno neko misel, da sem raje z nekom, ki z mano ne dela prav, kot pa samska in osamljena. ...

Kar ponujaš tu je zmotna izbira. Prava pot je četrta možnost in sicer, da se naučiš postavljati meje in odpustiš očetu in materi vse krivice, ki sta ti jih storila.

Preko sledeča besedila ti bom podal moje skromno mnenje in poglede za katere upam, da ti pomagajo.

S postavljanjem meja se boš naučila si vzeti prostor za "dihanje" v razmerju in se ne boš postavila v vlogo "preproge". To ti ne bo služilo samo v ljubezenskem odnosu ampak na splošno v življenju. Bi ti toplo priporočal prebrati knjigo Anselma Grüna in Ramona Robbena "Postavljajmo meje - in jih spoštujmo". Je zelo lepo in prijazno napisana knjiga od nekoga, ki je bil v dokaj podobnem položaju kot si se znašla ti. Kot družba rabimo celostno Lilo, ki ima pravico in potrebo po izražanju njenih čustev in potreb.

Z odpustitvijo grehov tvojih staršev se boš rešila vsaj nekaterih verig, ki te vežejo na travme iz otroštva in te lahko vodijo v izbiro neprimernih partnerjev. To pa storiš tako, da si zapišeš vse večje stvari s katerimi sta te starša prizadela. To lahko traja tudi nekaj tednov, naj se ti ne mudi preveč. Greš v tako majhne detajle kot se ti zdi potrebno, da boš čutila zadovoljivo dobro opisane travme, ki si jih doživela znotraj družine.
 Enkrat, ko je vse to spisano, si v miru preberi vse še enkrat in se v srcu odloči jima iskreno odpustiti za vse kar sta ti storila. Smo ljudje in čisto vsi izmed nas grešimo. Tvoja starša nista izjema, tudi ona dva imata lastne travme in omejitve. Lahko nekajkrat ponoviš ta del, ko prebereš in jima odpustiš, dokler ne čutiš v sebi, da si jima iskreno odpustila vse, kar si napisala. Osebno sem veliko prejokal na tej točki, tako da naj te ne bo sram se odpreti tej bolečini. Potem, če je to možno, jima na štiri oči poveš vse te travme, ki so te bremenile tako dolgo in jima poveš, da jima oprostiš. Nato pa vrzi stran napisane travme in nikoli več ne misli nanje. Ti zagotovim, da bo doprineslo pozitivno spremembo v tvoje življenje.

Zadnje čase je torej ta strah, da bom za vedno ostala sama narasel na potenco tisoč. Zdi se mi, kot da brez partnerja na tem svetu nimam kaj iskati. Stvari izgubljajo smisel, vse je brezveze.

Tudi izven ljubezenske zveze ima tvoje življenje vrednost in je pomembno, tudi če ti tega trenutno ne vidiš. To je le trenutna bolečina, ki jo čutiš.

Zato bi vas prosila za vaše izkušnje ali poglede:
– Kako ste se spopadli s podobnim strahom?

Nikoli nisem imel tega straha, ker sem odraščal brez osnovnih zdravih družbenih stikov. Ameriški psiholog mi je še rekel, da sem zaradi fizičnih travm razvil aleksitimijo (https://www.vzajemna.si/nasveti-strokovnjakov/nasveti/nasvet/custvene-spremembe-po-mozganski-poskodbi). Tako, da nimam enakega dojemanja te teme kot jo imaš ti.

Kar ti lahko svetujem je, da se soočiš z strahovi, ki jih čutiš. Napiši si ali pa si na glas opiši nek specifičen strah in poglej objektivno kakšne so lahko posledice tega česar te je strah. Oceni kako verjetno je, da se to zgodi in ali si se kdaj v preteklosti uspešno zoperstavila temu, kar te straši. V večini primerov boš ugotovila, da si se in da ni tako strašljivo kot si še trenutek prej mislila, da je. Tu ti lahko pomaga, če se o tem pogovoriš z nekom, ki mu zaupaš, da ti še ona (ali on) pove kaj si misli in kako se sama sooča s tem.

– Kako ste našli občutek miru in zadovoljstva v sebi, ne glede na to, ali ste bili v zvezi ali ne?

Najprej tako, da sem sprejel resnico takšno kakršna pač je. Slepljenje in sanjarjenje o nekih romancah vodi v pogubo. Sprejel sem, da Filmi, TV serije, pesmi, knjige, revije in razne pravljice mi ne bodo dale pravih predstav in napotkov za ljubezenska razmerja. Uspešne zveze pa zahtevajo trdo delo in premagovanje dostikrat težkih preizkušenj.
 Pravi mir in zadovoljstvo pa sem našel šele s sprejetjem Jezusa Kristusa v svoje življenje.

Citiraj
Matej 11:28-30
28 Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.
29 Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam;
30 kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«

– In če želi kdo deliti kakšno zgodbo o tem, kako je včasih boljše biti sam kot v napačnem odnosu, bom zelo hvaležna. Iščem samo kakšne realne poglede, ki pomagajo videti širšo sliko.

Ne bom ti dal primera kako je biti bolje sama. V kolikor ti je to res želja ti bo to prišlo samo od sebe s časom. Enostavno se boš privadila biti brez moža. Raje ti bom dal primer ženske, ki sem jo dobro poznal in je našla zadovoljstvo v zvezi kljub hudim preizkušnjam.

Dolgoletna prijateljica je razmišljala podobno kot ti in sem jo moral kar nekaj let prepričevati in tolažiti, da ni zguba in da bo našla moškega zanjo, a kljub mojim trudom mi ni verjela. Prepričana je, da bo za vedno sama.
 Bila je podpovprečnega izgleda (4/10) in visoko nadpovprečnih umskih sposobnosti, zaljubljala pa se je v najbolj privlačne moške v njeni okolici. Seveda se nobena takšna zaljubljenost ni izšla. V enem primeru se je razvedlo, da ji je všeč en zelo priljubljen fant na (srednji) šoli in so se brez milosti norčevali iz nje. To in še druge stvari so jo privedle do poizkusa samomora, ki ga hvala Bogu ni uspešno storila. Po tem si je obrila njene dolge lase in bila zelo nesrečna in zagrenjena. Kljub depresiji si je našla ženske in moške s katerimi se je družila v okviru njenih hobijev. Med temi je spoznala moškega, ki mu je bila takoj všeč. En z drugo sta se previdno in počasi spoznavala in se bližala. Mislim, da je trajalo več kot leto dni vse skupaj. Po tem času je postajal moški vedno bolj jasen, da si želi več kot prijateljstvo z njo. Zaradi neumnih nasvetov skupne prijateljice je tu skoraj zavozila njeno priložnost, a se je na srečo pravočasno streznila in sprejela tega moškega, ki mu je bila všeč. Ni bil med 20% najbolj zaželjenih moških a je bil enkratna izbira zanjo in ona zanj (oba zelo pametna in sposobna, ter skoraj kopija en druge, samo drugega spola).
 Na zadnje, ko sem bil še v stiku z njima sta bila zadovoljna. Dala sta skozi veliko težav v njunem razmerju, ker sta imela oba težavno otroštvo, a sta se navkljub temu uspešno prebijala in uspevala v življenju.
 Poanta je, če ga ne bi sprejela bi ostala sama in morda uspela v naslednjem samomorilskem poizkusu, ker je drugače ciljala na njej nedostopne, oziroma neprimerne moške, ki so jo samo še dodatno prizadeli. Dosti žensk si misli, da imeti možnost spolnih odnosov z zelo privlačnim moškim se enakovredno prenese v možnost poroke s takim moškim, kar je zmotno domnevanje in vodi veliko žensk v obup in tragične stvari.

Po tem, kar pišeš čutim, da si na podobni točki kot je bila moja prijateljica. Imej potrpljenje in išči moške, ki so primerni po moralnih vrednotah, ne zgolj po fizični privlačnosti. Za pomoč pri presoji primernosti nekega moškega lahko prosiš za pomoč očeta, brata ali drugega moškega, ki gotovo nima želje po spolnosti s tabo. Moški imamo namreč boljši uvid v druge moške kot ga imate to ženske in ti bomo znali bolje svetovati, po pogovoru s tvojim ljubezenskim interesom. Istočasno pa si sama pomagaj, nauči se postavljati meje, odpusti ljudem, ki so ti škodili in navadi se živeti kot celostna oseba tudi izven ljubezenska razmerja. Nič lepšega ni kot, da uspeš v vseh teh stvareh in potem si najdeš moškega, ki bo ravno tako živel celostno življenje in bosta se potem v poroki dopolnjevala in podpirala. Pa tudi, če ga ne bi nikoli našla, boš pač živela naprej svoje življenje, ne napol ampak v celoti, zadovoljna s tistim, kar ti je dano in brez obžalovanja. Ti želim, da bi našla mir in svoj glas.
Prijavljen
12Lila12
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 14. december 2025 ura: 21:41 »

Hvala vsem za dosedanje odgovore in poglede. Nekateri so mi dali veliko za razmislek.

Bi pa dodala še to, da se trenutno precej ukvarjam z občutkom samote in negotovosti glede prihodnosti. Težko mi je, da ne bi razmišljala o tem, kaj bo, ker iskreno sploh ne vem, kje in kako bi danes sploh lahko koga spoznala. Nisem človek za žure in klube, aplikacije za zmenke pa mi niso ravno blizu. Povrh vsega pa je zdaj december in pred vrati so prazniki, ki naj bi bili romantični in polni ljubezni. Jaz pa čutim eno veliko samoto in praznino, pa četudi imam okoli sebe vse svoje domače.
Prijavljen
trapez
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 113

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 15. december 2025 ura: 07:51 »

Bi pa dodala še to, da se trenutno precej ukvarjam z občutkom samote in negotovosti glede prihodnosti.

Se oproščam, če morda zvenim oster v mojih odgovorih, samo namen mojega pisanja je dobronameren.

Nisi sama v tem. Kljub aktivni propagandi na družbenih omrežjih, je resnica da se s tem ukvarja velika večina žensk in vsaj >30% moških. Uporaba psihoaktivnih kemikalij in drugih mamil med ženskami je strahovito porasla v zadnjih 10 letih (vključno z vsemi negativnimi dogodki, ki to spremljajo). Predvsem obupane ženske vse od srede dvajsetih pa do poznih štiridesetih let starosti (pa tudi starejših) delajo dostikrat ekstremne stvari samo za pozornost, da bi se čutile vsaj malo ljubljene. Sem sam (pre)večkrat doživel, da so me nagovorile ženske v trgovini ali takoj izven trgovine, da bi me povabile na zmenek ali se "družile" z mano. V celem življenju do ~2021 nisem tolikokrat doživel, da bi me naključne ženske nagovorile tolikokrat kot so me v zadnjih štirih letih... Sploh glede na to kako neprivlačen sem mislim, da to jasno pokaže kakšno je stanje stvari.

Težko mi je, da ne bi razmišljala o tem, kaj bo, ker iskreno sploh ne vem, kje in kako bi danes sploh lahko koga spoznala. Nisem človek za žure in klube, aplikacije za zmenke pa mi niso ravno blizu. Povrh vsega pa je zdaj december in pred vrati so prazniki, ki naj bi bili romantični in polni ljubezni. Jaz pa čutim eno veliko samoto in praznino, pa četudi imam okoli sebe vse svoje domače.

Ideja, da večina žensk najde partnerja v klubih, na žurih in preko programov za zmenke je propaganda, torej je lažna. Raznih dogodkov kot so "zmenkarije za samske ljudi" in podobnih stvari pa se raje izogibaj. Moški so te dni v manjšini tam in tej, ki so so dostikrat moške vlačuge, ki ti bodo lagali in te manipulirali za noč "užitkov" in te bodo potem v kratkem pozabili. Na žalost vas večina žensk pade na to kot muha na med. <skomigne>

V kolikor želiš spoznati moškega primernega za poroko se moraš iskreno obrniti na prijatelje, sorodnike in lokalno skupnost (če jo imaš) z jasno izraženo željo, da iščeš moža. Se it najstniške "igre" z "iščeš samskega moškega" in podobno bo manj učinkovito, oziroma te bo pripeljalo do moških, ki iščejo "zabavo" ne poroko.
 Dober nasvet je tudi se udeleževati razno raznih družbenih dogodkov, raznih delavnic, kakšnega kulturnega ali športnega društva itn. Seveda, če boš sledila temu nasvetu, sledi prosim tudi nasvetom iz mojega prejšnjega sporočila, da ne boš nasedla kakšni moški vlačugi. Poznam preveč žensk, ki jim je to uspelo (nasesti moškim vlačugi), znova in znova in so na koncu ostale same in zasovražile vse moške.

Zima je čas v katerem največ ljudi trpi in umre. Ideja, da je to romantično obdobje polno ljubezni je medijska propaganda in spet nekaj kar vas večina žensk verjame, iz meni neznanih razlogov.

Ženske pod 28. letom starosti imate zelo visoke možnosti najti moža za se poročit, ki vam bo zvest in ljubeč. Žal imate v večini neresnične predstave o tem kako privlačne ste in se na splošno odločate zelo slabo, tako da na koncu pogosto končate same in zagrenjene. Upam, da zate ne bo tako in si boš našla primernega moškega.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar