mxiiiikr
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 16
|
 |
« dne:: sreda, 16. oktober 2024 ura: 13:53 » |
|
Saj sploh ne vem kje naj začnem. Bom poskusila zajeti težave brez da napišem celoten esej. Torej, sem stara 27 let in tako rečeno, mi zdravje ni usojeno. Največ imam težav z prebavo in sicer, odkar sem bila majhna. Že ko sem se rodila, sem imela grozne kolike, ki so se prenehali po enem letu. Nato pa sem zaradi stisk doma, pri starosti 4, pričela imeti kronične težave s slabostjo in bolečinami v trebuhu. Od takrat se to ni prenehalo, imam pa se tudi strah pred bruhanjem, tako da je vedno takšno počutje ekstra stresno. Do starosti 15, sem bila večkrat na preiskavah in ugotovljeno ni bilo nič.
Par let kasneje sem pri 20-ih letih imela totalen kolaps zdravja. Hudo sem se zredila, izgubila sem menstruacije, dobila močne glavobole, spet hude slabosti in splošno slabo počutje. Po preiskavah na endokrinologiji, so mi potrdili PCOS. Uspela sem shujšati 25 kg ampak počutje se ni izboljšajo. Vmes sem imela tudi obdobje hipotiroze, kot tudi so mi ugotovili cisto na pinealni žlezi. Slabosti so bile še vedno prisotne. Kakšno leto kasneje, so slabosti postale le še hujše. Zato sem spet šla na gastroenterološke preiskave.
Gastroskopijo sem opravila leto in pol nazaj in spet je bilo vse bp. Tudi negativna sem bila na H. pylori. Vsi ultrazvoki so bili vredu, kri tudi. Čaka me se enterografija, ker so res dolge čakalne dobe. Nikakor ne morejo ugotoviti, kaj je vzrok slabosti. Letos sem opravila tudi ekstenzivno krvno sliko na endokrinologiji in razen nizek vitamin D, je bilo vse ok. Tudi izključili smo diabetes. Sem pa se v zadnjih 10-ih mesecih spet nazaj zredila 25 kg, čeprav nisem nič spremenila življenjskega sloga. Sem normalno aktivna, ne jem glutena, mleka, mesa in jajc. Torej, dieta je veganska, ker imam precej intoleranc. Gibam se z plesom, ker treniram in tudi z dnevnimi sprehodi. Pritisk imam vredu, bolj nizek. Trigliceridi, holesterol tudi brez problema. Na citogenetiki so edino odkrili, da nosim en alel celiakije, ampak da to ne pomeni, da jo imam. Ginekolog pa mi je letos odkril še miom. Zaradi tega počutja sem grozno anksiozna. Spim obupno, saj je slabosti velikokrat držijo ponoči pokonci. Imam slabo razmerje s hrano, ker mi nič ne sedi vredu, vem pa da potrebujemo hrano za funkcioniranje. Iz hiše komajda grem, ker me je strah se slabo počutiti izven hiše.
Morem še omeniti, da so moje slabosti najhujše v obdobju menstruacij in ovulacij. Še posebej pred samo menstruacijo in ovulacijo. Tudi menstruacije, ki so sedaj bolj redne, so neznosno boleče in močne. Takrat me tudi med odvajanjem močno boli v črevesju. Drugače imam blato vredu, tudi normalno odvajam vsak dan. Bolečine imam najpogosteje v žlički, čutim tak pritisk in zbadanje. Napihnjena sem kronično že od otroštva. Včasih me boli tudi v spodnjem desnem delu trebuha (takrat me vedno panika, da je slepič), ampak so mi zdravniki povedali, da se to manifestira iz jajčnikov, ker imam veliko cist. Za slabost vzamem Dramino, pomagam so pa tudi z Rupurutom, ko je hudo. Na zaviralnih protonske črpalke sem bila ogromnokrat, pa mi v bistvu niso pomagali skoraj nič.
Kaj bi še lahko storila? Jaz sem totalno obupana. Psihična stiska je vedno večja, strah tudi. Iščem odgovore in rešitve, pa jih ne najdem.
|