FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 25. maj 2026 ura: 04:56

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: OKM oz. OCD  (Prebrano 909 krat)
ChatJernej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 21

« dne:: četrtek, 22. avgust 2024 ura: 08:30 »

Na spletni strani https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/obsesivno-kompulzivna-motnja-okm-bolj.html pišem blog o svoji bolezni. Na ta način poskušam ubesediti občutke, ki jih imam. Morda bom s tem komu pomagal.

Obsesivno-kompulzivna motnja (OKM), bolj znana kot OCD

Kot otrok sem imel zelo ljubečo babico, ki ji je bilo pa zelo mar, kaj pravijo sosedje. In tako se začne zgodba. Spomnim se, da je ničkolikokrat preverila, ali so zaklenjena vrata. Potem sva se z dvigalom spustila iz enajstega nadstropja in šla iz stavbe. Vendar, ups, ponovno sva se vrnila, da sva preverila, ali so vrata zaklenjena, ali je plin zaprt itd. Tega se zelo dobro spomnim, predvsem zato, ker sem tudi jaz odrastel v podobno osebo.

Ne spomnim se točno, kdaj se je začelo, verjetno nekje na sredini osnovne šole, vem pa, kakšen je bil začetni ritual. Sam sicer ne izhajam iz zelo verne družine, vendar je babici in dedku veliko pomenilo, da sem opravil vsaj obhajilo. O veri razmišljam zelo realistično, vendar imam vseeno nekje v podzavesti občutek, da obstaja nekaj več. Prisoten je tudi stalen strah pred smrtjo – kaj pa, če je res vsega konec, ko zadnjič zapreš oči? No, da se vrnem k svojemu prvemu ritualu. Vedno me je bilo strah smrti in me je bilo strah, da bi umrle osebe, ki so mi zelo drage. Ta misel mi je povzročala neizmerno tesnobo. Tako sem uvedel prvi ritual, s katerim bi to preprečil. Preprečil kaj? Ja, smrt, seveda. Vsak večer pred spanjem sem ponovil tri molitve v točnem zaporedju. Na koncu sem naštel vse sebi drage osebe, ki bi jih želel zaščititi. Dodal sem tudi točno zaporedje neke mantre (mantra, ki jo še vedno obvladam). To je bil moj prvi ritual, ki se je obdržal vse do mojih tridesetih. Bog ne daj, da bi kdo prespal pri meni. Kako bom to potem izvedel? Seveda sem našel rešitev – vse se da v mislih. Na koncu sem dodal še tapkanje po lesu, najprej z roko. Kasneje pa sem uvedel tapkanje z nogami, ker se to manj opazi. To tapkanje z nogami me spremlja še danes... Čez leta sem uvedel še dodatne rituale in preverjanja, od večkratnega preverjanja zaklepanja vrat, preverjanja plina, do preverjanja elektrike. Spomnim se, da sem pogosto že odšel od doma in se ponovno vrnil, ker nisem vedel, ali sem zaklenil vrata, kljub temu da sem to že ničkolikokrat preveril. Pri večkratnem preverjanju seveda kdaj res kaj izpustiš – to je že statistična napoved. Takrat sem šele dobil zagotovilo, da moram to bolj pogosto in vztrajno početi. Te stvari so se zgodile predvsem takrat, ko sem se osredotočil na en ritual, ki je bil v tistem trenutku pomemben, drugega pa sem malo zanemaril. Postajal sem raztresen in sem tudi počel napake.

Kdaj sem prvič poiskal pomoč? Spomnim se, da je bilo to leta 2009. To je bilo leto, ko je umrl dedek. Verjetno sem spoznal, da tudi tapkanje ne more preprečiti smrti. Zdravnica je stanje diagnosticirala kot depresijo po dedkovi smrti in mi predpisala antidepresive. Zdravila so mi povzročala stranske učinke, ki so me zelo obremenili – jutranje tresenje, izguba želje po spolnosti itd. Samoiniciativno sem poiskal pomoč pri psihiatru; razlog je bil tudi, da sem potreboval potrdilo zdravnika za podaljšanje absolventskega staža. In potreboval sem ga upravičeno. Psihiater mi je takrat prvič diagnosticiral obsesivno-kompulzivno motnjo ter predpisal nova zdravila. Ponovno so se pojavili isti stranski učinki. Na tak način sem poskusil še nekajkrat, vendar neuspešno. Vrhunci bolezni so se vedno pojavili takrat, ko sem bil najbolj pod stresom. Seveda so bili vedno prisotni, vendar v obliki, ki je bila znosna, in obliki ritualov, ki sem jih zlahka prikril. Ni pa bilo lahko tako živeti in tudi zdaj ni lahko. Nadaljevanje sledi jutri...

Ostali zapisi:
https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/sprehodi-v-naravi-vsako-popoldne-peljem.html
https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/jutro.html
https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/velike-travme-male-norosti-kako-te.html
https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/day-one.html
Prijavljen
ChatJernej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 22. avgust 2024 ura: 10:51 »

Meni npr. pogosto pomaga dihanje. Veš to je tista naloga z dihanjem v kvadratu. Zapreš oči, si zamisliš levo stranico in vdihneš čez nos (šteješ 1, 2, 3 in 4). Prideš na zgornjo stranico, si jo zamisliš in zadržiš (1, 2, 3 in 4). Potem si zamisliš desno stranico in izdihneš čez usta počasi (1, 2, 3 in 4). Si zamisliš spodnjo stranico in zadržiš (1, 2, 3 in 4).  Ponoviš 3x. Je čisto fiziološko, da možgani ne morejo misliti na nič drugega, če si zamisliš stranice. Dihanje pa deluje na parasimpatično živčevje. Vse umiri.
Prijavljen
ChatJernej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 23. avgust 2024 ura: 13:52 »

Nadaljevanje: https://malenorosti.blogspot.com/2024/08/prvi-obisk-pri-psihoterapevtu-zadnje.html

Prvi obisk pri psihoterapevtu

Zadnje leto je bilo neizmerno težko. Pojavile so se obsesije z mislijo, da sem vse v življenju naredil narobe, in kot ritual oziroma kompulzija se je pojavila nuja po preverjanju teh napak – natančnejše iskanje napak. Vendar vsi v življenju delamo napake. In še eno pomembno spoznanje: če boš iskal napake, jih boš tudi našel. Seveda sem jih našel tudi jaz, kar je nato povzročilo strah pred prihodnostjo. Strah pred tem, kako sem si z nesposobnostjo uničil prihodnost. Najbolj zanimivo pa je, da je trenutno vse v redu. Boj in beg je stanje, ki se ga v zadnjem letu nikakor ne morem znebiti.

Pred mesecem sem ugotovil, da tako ne gre več naprej. Poiskal sem pomoč psihiatra in, kot bom opisal v nadaljevanju, tudi psihoterapevta. Zdravila prenašam zelo slabo, upanje pa mi predstavlja kognitivno-vedenjska terapija. Da se vrnem k današnjemu prvemu obisku. Psihoterapevtka je prijetna strokovnjakinja, s katero se mi zdi, da sva se takoj ujela. Začela sva s simptomatiko, ki jo trenutno izkazujem, nadaljevala pa z anamnezo. Že pred obiskom sem se odločil, da bom popolnoma iskren in da ne bom ničesar olepševal. Podrobno sem ji opisal svoje otroštvo in travme, s katerimi sem se spopadal. Nato mi je povedala svoje mnenje in opažanja. Najbolj zanimivo je, da sem vse, kar mi je povedala, tudi sam že opazil in vedel. Vendar je razlika med tem, kar veš v mislih, in tem, kar ti nekdo pove na glas. Mislim, da lažje dojameš zadeve. Vmes mi je po licu stekla tudi kakšna solza, kar je na neki način sprostilo mojo tesnobo. Trenutno bova reševala akutno tesnobno stisko. V nadaljevanju pa bova poskušala poiskati prijeme, s katerimi bi lahko živel normalno. Seveda se tudi sam zavedam, tako kot mi je tudi ona povedala, da nikoli ne bom popoln flegmatik in da bom vedno imel višji izhodiščni prag tesnobnosti. Zaradi tega me lahko že manjši stresi, v primerjavi z večino ljudi, porinejo čez rob. Vendar pa bom iskal vzvode, s katerimi bi minimaliziral tesnobne občutke.

Tehniko dihanja v kvadrat sem že opisal, nato pa obstajajo še tehnika STOP (ustavi ruminacije), tehnika distrakcije (lahko si v mislih recitiram kakšno pesmico), tehnika vizualizacije (lahko si v mislih predstavljam svojo kopalnico in jo na glas opišem). Tehnik je veliko in mislim, da sem večino že sam preizkusil. Že pred obiskom psihoterapevtke. Zdaj upam na najboljše. Vem, da ne bo lahko, vendar bom vesel vsakega napredka, ki ga bom dosegel. Tudi tistega minimalnega. Pohvalil se bom za vsak napredek. Naslednji petek nadaljujeva terapijo. Bi morda v naslednji objavi podrobneje pojasnil kakšno izmed tehnik?
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar