FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 29. april 2025 ura: 03:35

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Grozna izkušnja po jemanju Paroxata  (Prebrano 2828 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Silent_Pain
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 10

« dne:: petek, 08. marec 2024 ura: 12:15 »

Lep pozdravm vsem skupaj,

Že vrsto let se spopadam s tesnobo, 3 leta sem jemala Cipralex, ki mi je zelo pomagal. To je bil moj prvi AD v življenju. Pri uvajanju nisem imela nobenih težav. Po nekako treh letih jemanja sem začela opažati, da se tesnoba slabša oziroma da se pojavlja pogosteje. Osebna zdravnica mi je rekla, da morda Cipralex izgublja svoj učinek in da morda poskusim z drugim AD. Sem se strinjala in mi je predpisala Mirzaten. Mirzaten mi je bil top shit Cheesy Po njem sem bila zadeta k opica, spala sem kot angelšek Cheesy Slaba stvar - nabiranje kilogramov. Pa tudi funcioniranje čez dan je bilo malo oteženo.
Odšla sem do osebne zdravnice, ji opisala težave in pomisleke, nakar me je napotila k psihiatru, saj ima ona omejene roke pri predpisevanju AD.
Prejšnji teden sem tako prvič v življenju odšla k psihiatru. Predpisal mi je Paroxat, polovičko tablete do konktrole čez en mesec. 4 dni jemanja zvečer sem imela občutek, da ga zelo dobro prenašam. Potem pa velik šok.
V ponedeljek, po štirih odmerkih, sem se dopoldne v službi (delam v šoli) začela počutiti ekstremno tesnobno, napadi tesnobe se kar niso in niso nehali. Nekako sem se sestavila in šolski dan pripeljala do konca. Popoldne sem imela občutek, da sem se počutila nekoliko bolje. Potem pa zopet šok ponoči - ob 3h mi je začelo razbijati srce, potila sem se k zmaj, strah - tak strah, kot ga do sedaj še nisem občutila. Spala seveda nisem več nič. Itak me je bilo zopet strah, da umiram, da imam srčni infarkt. Zjutraj sem odšla na urgenco - naredili so EKG, vse ok. Predpisali so mi Helex, če bi bilo spet hudo.
Popoldne sem bila kljub hudi utrujenosti boljše, zvečer sem seveda zopet vzela predpisani odmerek in že kakšne pol ure po vzeti polovički tablete zopet tresenje, potenje, strah. Sem vzela en Helex, ki mi ni prijel, čez 2 uri še enega, in potem sem na srečo zaspala.
Zjutraj sem bila popolnoma odsotna in tesnobna. Zopet sem se obrnila na osebno zdravnico, ki mi je svetovala, naj preskočim en odmerek, da vidim, če bom potem kaj bolje. In tako predvčerajšnjim nisem več vzela Paroxata. Moram povedati, da sem se počutila nekoliko bolje, bolj mirno, ampak še zdaleč nisem bila tista "jaz".
Včeraj sem uspela priklicati psihiatra, ki je tudi rekel, naj preneham z jemanjem Paroxata in mi je nazaj predpisal Cipralex, ki sem ga pred leti jemala brez težav.

Sedaj pa moji strahovi in hkrati vprašanje ...
Presnet stric google mi je povedal, da Paroxat in Cipralex spadata v isto vrsto zdravil. Zakaj sem imela po Paroxatu potem tako grozno izkušnjo, po Cipralexu pa ne?
In ... sedaj me je strah začeti jemati Cipralex, ker se bojim, da bi se mi zopet zgodilo to, kar sem opisala zgoraj.

Opazila sem, da sem dopoldne mnogo slabše kot popoldne. Apetita nimam že 4 dni, ves čas mi je slabo. Še sladkarije mi ne pašejo - to je pri meni zelo čudno Cheesy

Če bi imel kdo kakšen nasvet, kakšno vzpodbudno besedo zame, bi bila zelo hvaležna.

Lep dan vsem,
Silent_Pain
Prijavljen
Michael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 64

« Odgovori #1 dne:: petek, 08. marec 2024 ura: 13:23 »

Sedaj pa moji strahovi in hkrati vprašanje ...
Presnet stric google mi je povedal, da Paroxat in Cipralex spadata v isto vrsto zdravil. Zakaj sem imela po Paroxatu potem tako grozno izkušnjo, po Cipralexu pa ne?
In ... sedaj me je strah začeti jemati Cipralex, ker se bojim, da bi se mi zopet zgodilo to, kar sem opisala zgoraj.

Nekoč sem imel podobne simptome kot si jih opisala brez jemanja AD-jev in tudi pri AD-jih so se pojavljali. Hočem reči, da ni čisto nujno da je to od AD-jev. Pa tudi googlanje simptomov popvrek in počez ni ravno pametno početje za anksiozneže. Če daš izkušnje 100 ljudi, ki jemljejo Paroxat boš na koncu seštela 100 različnih simptomov, ki jih povzroča Paroxat. Moraš vedet, da anksiozneži na simptome gledajo kot skozi povečevalno steklo in vsak šum v telesu je dostikrat pretiran in na koncu pridejo do zaključkov da umirajo od infartka, ker imajo npr. srčne palpitacije.
Prijavljen
sanja
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 58

« Odgovori #2 dne:: petek, 08. marec 2024 ura: 14:30 »

Sem ti pisala na ZS. lp
Prijavljen
Silent_Pain
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 10

« Odgovori #3 dne:: petek, 08. marec 2024 ura: 14:33 »

Uf, tole o povečevalnem steklu mi je pa tako zelo znano.
Mi je seveda tudi jasno, da je vsak človek individum in da na vsakega zdravila pač učinkujejo drugače.
V mojem primeru sem 100 procentna, da se mi je tako huda tesnoba pojavila kot stranski učinek na Paroxat.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar