Memorex
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7
|
 |
« dne:: nedelja, 18. februar 2024 ura: 18:29 » |
|
Ojla vsem.
Že nekaj časa imam diagnosticirano OKM in pred letom dni mi je ena novica sprožila najhujšo "epizodo" OKM do sedaj, ki je vezana na nek resnični dogodek iz preteklosti. Delam terapije - izpostavitev mislim - brez da bi reagiral na anksioznost, ki jo izpostavitev prinese. Do neke točke je to pomagalo, ampak nekateri sprožilci so prehudi in tako sem pred desetimi dnevi začel jemati Asentro 25mg, pred šestimi dnevi pa sem dozo povišal na 50mg. Ne vem če je placebo učinek, ampak sem se kljub stranskim učinkom, kar se misli tiče, počutil malo bolje. To je izgledalo tako, da ni bilo toliko misli, ampak kljub temu pa je še vedno bila anksioznost, ki se vedno pojavi sočasno s stranskimi učinki (predvsem zehanje in huda utrujenost). Začne se vedno okrog 12. ure in do večera se situacija izboljša.
Danes pa sem veliko slabše, saj imam tesnobo že od dopoldneva. Tesnoba se je začela z eno izmed mojih misli. Tokrat sem si moral pomagati s heleksom, ki ga nerad vzamem, saj imam samo še eno tablico in mi bo neprijetno, če bom moral kmalu pisati doktorju za recept (se malo bojim, da bo mislil, da se na njih navajam).
Ob vsem tem, me daje strah, ki meji na obup, da tudi zdravila ne bodo pomagala in da se bom vse življenje počutil kot grozno slab človek in živel s to tesnobo, ki je zame neverjetno izčrpajoča.
Danes sem se registriral na ta forum (sem vesel, da forumi še obstajajo) in bom hvaležen za vsak komentar. Predvsem me zanima vaše izkušnje z Asentro in če vam je pomagalo. Čez devet dni pričnem z 100mg Asentre.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7.885
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #1 dne:: nedelja, 18. februar 2024 ura: 18:44 » |
|
Memorex pozdravljen. Glej uvajanje antidepresiva potrebuje čas, pridejo stranski učinki v začetku. Zato je zelo pomembno postopno iti na višje doze. Če boš prehiter bo bolj turbuletno ta čas. Res pa si potem prej na predpisani dozi. To da si po 6 dnevih že na celi tableti (50mg) je kar hitro uvajanje. Prej pa si bil 6 dni na polovički verjetno. Kdor tega (neželeni stranski učinki) ni preizkusil na svoji koži težko ve kako težko je to lahko. Predvsem naj bo merilo TVOJE TELO in POČUTJE kdaj višaš in za koliko. Ni univerzalnega recepta glede tega, zdravniki uporabljajo priporočila proizvajalca. Vsak človek pa je svet zase in ne prenašajo vsi enako zdravil. Zaupaj telesu in če boš čutil, da na 50 mg še niso dobro izzveneli stranski učinki raje malo počakaj z višanjem. O tem se seveda lahko pogovoriš z dr. Na tem forumu boš našel veliko o Asentri. Glej tudi Zoloft (ker Asentra je njegov generik). OKM je naporen, sploh overthinkanje in katastrofizirajoče misli, lahko tudi prave vsiljivke ipd. Vzporedno z zdravili je fajn delat na svojem svetu čustvovanja, mišljenja in vedenja. S tem se pa ukvarja psihoterapija - pogovori o sebi, samospoznavanje. (Psihiatrija pa se z diagnozo in zdravili večinoma). Pri OKM je velikokrat veliko potlačenih čustev ali težava z izražanjem jeze ipd...na tem se da veliko narest na psihoterapiji. Srečno 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
Memorex
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 19. februar 2024 ura: 08:34 » |
|
Pozdravljen Aslan.
Najlepša hvala za tvoj sočuten in informativen odgovor.
Tako je, začel sem s 25mg in potem po navodilih prešel na 50mg. S tabletami sem začel, ker sem v zelo slabi koži in bi čimprej rad bil na predpisani dozi, ki upam, da bo zalegla in olajšala moje težave, saj sem na robu zelo hudega obupa in zaradi tega sem pripravljen iti skozi bolj turbulentne fizične stranske učinke.
Moja glavna tema OKM je religiozne narave, in trenutno je to popravljanje napak iz preteklosti. Pred to zadnjo epizodo si nisem mislil, da se je mogoče tako zelo slabo počutiti.
Še enkrat hvala za odgovor.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7.885
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 19. februar 2024 ura: 22:26 » |
|
Memorex kar pogumno, Asentra bo prinesla boljše počutje, ko prime. Do takrat pa zaupat in potrpežljivo čakat ... vsak dan si bliže cilju. Vsaka izkušnja nam nekaj da - tudi taka, ko se dotaknemo tal. Pol gre lahko samo navzgor!! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|
mina
|
 |
« Odgovori #4 dne:: torek, 20. februar 2024 ura: 18:21 » |
|
Tako je, začel sem s 25mg in potem po navodilih prešel na 50mg. S tabletami sem začel, ker sem v zelo slabi koži in bi čimprej rad bil na predpisani dozi, ki upam, da bo zalegla in olajšala moje težave, saj sem na robu zelo hudega obupa in zaradi tega sem pripravljen iti skozi bolj turbulentne fizične stranske učinke. Pri teh tabletah ni dobro prehitevat cas. Pocasi se dalec pride, bi bil tapravi pregovor za nase "muke". Okm ne poznam osebno, razen orda, ko e zanese pranje rok, a je se vedno v mejah normale. To zanasanje je posledica depresivnosti. Ko me malo bolj zgrabi, je tudi to zraven. A se takoj zavem in se dam v red. Korajzno po poti naprej, pa kot je rekla Aslan, kaka psihoterapija ne bi bila odvec. S tem se ukvarja zelo uspesno psih. na tej strani https://ta-svetovanje-by-janja-jeanette-bizjak.webador.com/?fbclid=IwAR1yGKzVFPeGMm0H7sgwZ1t1b6G7VFe1l_KJIK7o43O_JqTZ-YGivvrrH-Q Tudi ona je trpela za OKM.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
Memorex
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sreda, 21. februar 2024 ura: 11:00 » |
|
Hvala Mina.  Hvala Aslan.  Hvala Mina za link. Razmišljam tudi o psihoterapiji in sem pravzaprav ravno včeraj naročil knjigo od gospe Aleksandre Meško (Črni maček..). Kolikor razumem je gospa locirana na Ptuju. Tudi jaz prihajam iz tega predela Slovenije in mogoče bi se lahko obrnil k njej za pomoč. EDIT: Mina, zelo dobro da se zaveš teh misli in da se daš v red. Včasih tudi meni hoče OKM postaviti kakšno novo 'pravilo', pa se prav tako spravim v red (ker zdaj vem veliko več, kot pa sem vedel kot otrok). Žal pa je večino OKM 'pravil' imelo leta in leta časa, da so se zasidrala. Vse dobro ti želim! EDIT2: Pojma nimam od kod mi je padla v glavo informacija, da je gospa Aleksandra na Ptuju. Ni. V Ljubljani je, sem preveril na spletu. Mogoče stranski učinek AD-jev heh.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: sreda, 21. februar 2024 ura: 11:28 od Memorex »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Runo24
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 50
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sobota, 24. februar 2024 ura: 12:52 » |
|
Jaz se ukvarjam z mojo OKM in jo premagujem brez zdravil. Je težko, občasno grem na psihoterapijo in je to to. Tudi mnogi psihiatri menijo, da farmakološka terapija ne koristi k odpravi OKM, zato je bolje obiskovati PT. Kakorkoli že, najbolj pomaga odkrit pogovor z zdravnikom. Moj osebni bi lahko knjigo napisal o meni, a je vedno razumevajoč, četudi so moje kompulzije, da sem ga prosil testiranje za kako bolezen, pa to ne enkrat. To je nujno, spregovoriti o občutkih, tudi z najbližnjimi. Vse dobro in lep pozdrav.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
mina
|
 |
« Odgovori #7 dne:: nedelja, 25. februar 2024 ura: 18:31 » |
|
Ja, na zalost se vse dogaja v Lj. Vprasaj to psihoterapevtko (od katere sem ti dala lin), ce dela preko spleta. Misli, da i je rekla, da je tako "ordinirala" v casu kovida. Tako ti ne bo potrebno potovati. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
Memorex
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #8 dne:: četrtek, 29. februar 2024 ura: 11:13 » |
|
Jaz se ukvarjam z mojo OKM in jo premagujem brez zdravil. Je težko, občasno grem na psihoterapijo in je to to. Tudi mnogi psihiatri menijo, da farmakološka terapija ne koristi k odpravi OKM, zato je bolje obiskovati PT. Kakorkoli že, najbolj pomaga odkrit pogovor z zdravnikom. Moj osebni bi lahko knjigo napisal o meni, a je vedno razumevajoč, četudi so moje kompulzije, da sem ga prosil testiranje za kako bolezen, pa to ne enkrat. To je nujno, spregovoriti o občutkih, tudi z najbližnjimi. Vse dobro in lep pozdrav.
Najlepša hvala za komentar. Sem že leto dni v terapiji (ERP) in delam preko interneta z osebo, ki je mojster na tem področju (je psihijater dal žegn). Tudi sama je imela OKM in jo popolnoma premagala. Žal pa nimam dovolj poguma (ERP je težki) in v zadnjem mesecu sem delal tako hude kompulzije (par zelo velikih), ki so me fizično in mentalno izčrpale. Zato smo se sedaj odločili, da bom probal delati terapije ob pomoči tablet. Trenutno sem na 100mg Asentre. Pri 50mg sem zaznal izboljšanje, ampak, ker moje kompulzije vključujejo druge ljudi in začenjajo prave postopke, se nekatere zadeve vlečejo in tako sem naredil še večjo kompulzijo, ki je nadaljevanje prejšnje. Vse skupaj je zelo stresno in zato ne morem potrditi ali zdravila pri meni delujejo ali ne. Sem pa slišal, da je pri OKM potrebna večja doza sertralina, kot pa na primer pri ljudeh, ki Asentro jemljejo proti depresiji. Končna rešitev OKM ni v zdravilih, ampak v terapijah. Upam, da mi bodo zdravila pomagala, da bom lahko toliko zadihal, da se fizično okrepim (pridobim nazaj nekaj izgubljene teže) in da bom bolj pogumen s terapijami. Ja, na zalost se vse dogaja v Lj. Vprasaj to psihoterapevtko (od katere sem ti dala lin), ce dela preko spleta. Misli, da i je rekla, da je tako "ordinirala" v casu kovida. Tako ti ne bo potrebno potovati.  Hvala
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Memorex
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sobota, 09. marec 2024 ura: 12:34 » |
|
Pozdravljeni. Poročam, da sem na 100mg Asentre in sicer 12. dan. Stanje se je v zadnjem tednu precej izboljšalo.  Prvič od zadnje epizode, ki se je pričela skoraj leto in pol nazaj, se počutim dobro.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|