Majdalenka
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 25
|
 |
« dne:: ponedeljek, 09. oktober 2023 ura: 18:50 » |
|
Naslov je verjetno malo pretiran, pa vseeno.
Od leta 2018 imam težave z želodcem, diagnosticiran refluks želodčne kisline, drugega nič. Zelo verjetno tudi sindrom razdražljivega črevesja, čeprav uradno diagnoze nisem dobila; ampak glede na to, da ob gastroskopiji (2020) niso našli ničesar, razen refluksa, potem je to lahko samo to. V glavnem, od 2018 skoraj da ni minil dan, da me ne bi tako ali drugače matralo kaj v zvezi s prebavo. Zaprtje, boleče spahovanje, napihnjenost, zvijanje, štokanje, takojšnja sitost z bolečinami v žlički, ni da ni, vse to v najrazličnejših kombinacijah, ne glede na pojedeno hrano. Potem še kislina, pa Nolpaza, pa dieta... se pravi, že pet let se ukvarjam samo s tem, kaj bom jedla, kdaj bom jedla, koliko bom pojedla, kako hitro bom jedla...
In to jaz, ki sem celo otroštvo, mladost in večino odrasle dobe (do 55. leta) lahko pojedla praktično vse, kar mi je prišlo pod nos, in sicer v količinah, vrednih srednje velikega dedca, ne da bi mi karkoli škodovalo ali se mi poznalo na teži. Zdaj pa takole s**nje (oziroma nes**nje, saj sem več ali manj stalno zaprta). V petih letih sem zaradi teh težav izgubila pet kil, trenutno vagam 54-55 kil.
Kar pa ni najhuje.
Huje je to, da sem izgubila veselje do hrane.
Vsega se bojim, ob vsaki hrani študiram, kaj bo naredila želodcu. Me bo tiščalo v žlički, bom napihnjena, bom zaprta, mi bo naredilo kislino... Ne jem več sladkega (pa tak sladkosned!), ocvrtega, nasploh ničesar preveč mastnega, kavo pijem 1x na dan precej švohno, alkohola že itak ne pijem, pekoče sem včasih jedla, zdaj ne... Pa mi ni težko vse to črtat zaradi kisline, problem je, ker tudi do hrane, ki jo jem, ne čutim nobenega veselja. Ničesar se ne veselim jest, čeprav potem, ko začnem, čisto rada poje. amšak nikoli s emi v glavi ne delajo slike, uo vauuu, kako bi jaz zdaj tole jedla... Ne, ker je vedno zraven kalkulacija: a to sploh lahko jem, je to primerno za rerfluks, mi bo z***alo prebavo... Pa tudi zunaj ne maram jest, ker porcije v gostilnah so vedno nenormalno velike, tako da se hrane vnaprej ustrašim in se mi želodec zadrgne še preden začnem jest.
Probam dihat s prepono, se umirit, uporabljam pač vse tehnike, ki so mi znane še iz obdobja tesnobe (ja, sem domača v tem...), ampak pomagajo samo na kratki rok. Zavedam se, da je vse skupaj zelo verjetno v zvezi s tesnobo, ampak trenutno ne najdem ničesar oprijemljivega, kar bi lahko prepoznala kot vzrok.
Ne vem več, kako naj hendlam.
Ima kdo kakšno idejo?
Hvala vnaprej!
|