FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 01:43

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Strah pred psihozo  (Prebrano 1542 krat)
Flafy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« dne:: četrtek, 06. julij 2023 ura: 21:17 »

Pozdravljeni,
Sem punca stara 24let sama se spopadam ze z okmjem odkar se spomnim, imela sem nasilne vsiljivke, vsiljivke vezane na vero, magicno misljenje, vezane na spolnost. Nisem se zdravila saj mi je moja terapevtka vedno zagovarjala da je to samo OKM... Letos sem izgorela in decembra ko sem bila na bolniski zaradi prehlada in sem gledala film ko je ena punca dobila psihozo, takrat me je presinilo kaj ce je z mano kaj narobe? vec sem si brala hujse je bilo, zdelo se mi je da imam prisluhe ob vsakmu sumu, strah me je bilo da bi imela paranojicne misli sem jih dobila, vsak simptom ki sem ga prebrala sem sprva pomislila nanj in ga nato tudi dobila ceprav sem vedela da ni dejanski simptom da moji mozgani iscejo simptome zaradi prevec branja. Sama hodim psihiatrinji ki je zelo vredu,ona mi govori da ogromno ljudi dozivlja okm in da  imam okm in da je zaradi izgorelosti se bolj intenziven vendar moji mozgani nocejo tega dojeti.se zdravim z asentro in zolrixom ki je za uspavanje. Nasla sem si terapevtko. Na ziuce si grem ker si iscem probleme tam kjer jih ni.. Zanima me ali se je komu dogajalo podobno in kako ste sli cez to?
Hvala za odgovore❤️
Prijavljen
Michael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 64

« Odgovori #1 dne:: petek, 07. julij 2023 ura: 13:37 »

Pozdravljeni,
Sem punca stara 24let sama se spopadam ze z okmjem odkar se spomnim, imela sem nasilne vsiljivke, vsiljivke vezane na vero, magicno misljenje, vezane na spolnost. Nisem se zdravila saj mi je moja terapevtka vedno zagovarjala da je to samo OKM... Letos sem izgorela in decembra ko sem bila na bolniski zaradi prehlada in sem gledala film ko je ena punca dobila psihozo, takrat me je presinilo kaj ce je z mano kaj narobe? vec sem si brala hujse je bilo, zdelo se mi je da imam prisluhe ob vsakmu sumu, strah me je bilo da bi imela paranojicne misli sem jih dobila, vsak simptom ki sem ga prebrala sem sprva pomislila nanj in ga nato tudi dobila ceprav sem vedela da ni dejanski simptom da moji mozgani iscejo simptome zaradi prevec branja. Sama hodim psihiatrinji ki je zelo vredu,ona mi govori da ogromno ljudi dozivlja okm in da  imam okm in da je zaradi izgorelosti se bolj intenziven vendar moji mozgani nocejo tega dojeti.se zdravim z asentro in zolrixom ki je za uspavanje. Nasla sem si terapevtko. Na ziuce si grem ker si iscem probleme tam kjer jih ni.. Zanima me ali se je komu dogajalo podobno in kako ste sli cez to?
Hvala za odgovore❤️
Če se ti misel začne z "kaj pa če..."  je ponavadi vsiljivka in to spada pod anksioznost. Jaz sam kakšnih večjih težav z vsiljivimi mislimi nisem imel do nedavnega, ko sem resno doživel napad vsiljivih misli o samomoru. "Napad" samomorilnih misli je trajal skoraj 2 dneva in priznam, da sem jim na začetku miselno sledil in se ustrašil.  Ko sem s temi samomorilnimi mislimi razpucal doživljam en kup drugih vsiljivih misli in so včasih res nadležne in delujejo prepričljivo. Samega toka misli namreč ne moremo prekiniti lahko pa se naučimo kako reagirat na te misli. Ob navalu samomorilnih misli sem se spomnil, da je potrebno misel okarakterizirat kot nevrtralno in nekako se ne poiztovetiti z njimi. Saj si že slišala tisto o "jaz nisem svoje misli". Najhuje je kar narediš, da bežiš pred njimi ali pa se zamotiš s kakšno drugo stvarjo. Probaj si ozavestit, da je misel pač misel in da včasih pride kakšna čudna in tvoj zavedni del ne rabi nujno sledit in razpucavat kaj vsaka taka misel pomeni.
Po pravici povedano so za vsako fobijo, kumpulzijo, paničnimi napadi v ozadju neke vsiljive misli. Na začetku to doživljaš kot tesnobo in kasneje ko ta fizični občutek tesnobe demaskiraš se v bistvu boriš z vsiljivimi mislimi. Fobije, panični napadi, kumpulzije so samo vrh ledene gore...spodaj so marsikakšne vsiljive misli, jeza, nesigurnost
Prijavljen
Flafy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 07. julij 2023 ura: 20:55 »

Pozdravljen se strinjam, misli ne moremo kontrolirati, bolj ko si zelis v necem razmisljat vec bo tega tudi to vem, ampak ta obsesivna motnja in vsiljive misli so vcasih tako grozljive da ne zmorem. Zelim si nehati studirat o tem vendar ne morem in potem sem jezna na sebe. Veliko berem o tej motnji, jasno mi je vse, ampak v prakso pa nikakor spravit... No zdaj so slabsi dnevi sem imela 2 mesca ko sem jemala tablete kar boljse misli vendar zdaj se je ponovilo, ko sem se spomnila kako tezko leto imam za sabo, bila sem v teh mislih 6 celih mesecev..Hvala za tako obsiren odgovor verjamem da tudi tebi ni lahko vem kako so te nasilne misli grozne ampak moras vedeti da jaz sem jih imela od 16leta starosti in v 8 letih se nic ni uresnicilo..Tako da ves da si okej☺️
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: sobota, 08. julij 2023 ura: 10:16 »

Pozdravljena!

Poglavitna razlika med ankso in psihozo je v tem, da se tako kot pri anksi zavedamo, da so to stvari, ki se dogajajo v nas. Pri psihozi je obratno in to sprojiciramo navzen. To je samo anksa oz del nje, imenovan OKM torej.

OKM je ena od variant, da se ukvarjamo z necim drugim, medtem ko imamo tezave s custvovanjem drugje. Je samo ena varianta preusmeritve torej, ki jo nezavedno izbiramo in potlacujemo custva (predvsem jeza.. ), da se ne ukvarjamo s trenutno problematiko. Nek naucen notranji mehanizem, ki se ga na psihoterapiji prepoznati in nauciti funkcionirati s custvi, tako da to razresimo.

Vse dobro rozicodam

Prijavljen
Flafy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sobota, 08. julij 2023 ura: 17:37 »

Pozdravljena!

Poglavitna razlika med ankso in psihozo je v tem, da se tako kot pri anksi zavedamo, da so to stvari, ki se dogajajo v nas. Pri psihozi je obratno in to sprojiciramo navzen. To je samo anksa oz del nje, imenovan OKM torej.

OKM je ena od variant, da se ukvarjamo z necim drugim, medtem ko imamo tezave s custvovanjem drugje. Je samo ena varianta preusmeritve torej, ki jo nezavedno izbiramo in potlacujemo custva (predvsem jeza.. ), da se ne ukvarjamo s trenutno problematiko. Nek naucen notranji mehanizem, ki se ga na psihoterapiji prepoznati in nauciti funkcionirati s custvi, tako da to razresimo.

Pozdravljena,
Hvala za odgovor, ja se zavedam tega da je vse v moji glavi in sem se tudi uprasala tudi ce bi imela prisluhe se sama zavedam da je so ti samo v moji glavi in niso resnicni. Tudi sama poskusam dobit pozitiven odnos do tega da v zivljenju ne vemo kaj nas caka in da tudi ce se zgodi ta strasna bolezen bo za mene poskrbljeno.. in mnogo ljudje so se spopadli s tem in bli uspesno pozdravljeni to vse vem vendar je strah v meni, mela sem tezko otrostvo in vem da je to zaradi nerazsciscenih traum.. Bom ze nekako zmogla vem da moram postati opazovalec misli in ne reigirat na vsako misel?Huh?

Vse dobro rozicodam

Prijavljen
Michael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 64

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 10. julij 2023 ura: 10:13 »

Pozdravljen se strinjam, misli ne moremo kontrolirati, bolj ko si zelis v necem razmisljat vec bo tega tudi to vem, ampak ta obsesivna motnja in vsiljive misli so vcasih tako grozljive da ne zmorem. Zelim si nehati studirat o tem vendar ne morem in potem sem jezna na sebe. Veliko berem o tej motnji, jasno mi je vse, ampak v prakso pa nikakor spravit... No zdaj so slabsi dnevi sem imela 2 mesca ko sem jemala tablete kar boljse misli vendar zdaj se je ponovilo, ko sem se spomnila kako tezko leto imam za sabo, bila sem v teh mislih 6 celih mesecev..Hvala za tako obsiren odgovor verjamem da tudi tebi ni lahko vem kako so te nasilne misli grozne ampak moras vedeti da jaz sem jih imela od 16leta starosti in v 8 letih se nic ni uresnicilo..Tako da ves da si okej☺️
Vsake toliko časa si pogledam kak video od nekoga, ki se je otresel vsilljivih misli, fobij in paničnih napadov, da si v časih, ko občutim, da me vleče navzdol naravnam pravilni mindset. Je dal en zelo praktičen nasvet in mi je ostal v glavi. Gre pa nekako takole: "v nas je neko prepričanje, da vedno ko pridejo vsiljive misli ali pa neki drugi simptomi, da moramo glede tega nekaj storiti ali pa to analizirati. Verjamemo, da če ne bomo nekaj storili se bo nekaj groznega zgodilo in takim mislim in občutkom je potrebno dati izziv, da se izkažejo za resnične ali pa neresnične". Se pravi, da se je potrebno izpostavit situacijam za katere mislimo, da se bo nekaj groznega zgodilo. Vem, da je ta del terapije najtežji ampak, če ponavljaš nekaj časa in se nič ne zgodi potem čez čas tudi primitivni del možganov ne bo več pošiljal vsiljive misli in ostale simptome anksioznost.

dokler verjamemo, da moram glede svojih misli ali pa notrajih občutkov nekaj storiti ali pa jih analizirati
Prijavljen
Lelly
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 27

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 10. julij 2023 ura: 23:05 »

Živjo.
Imaš zs.
Sama sem bila na istem. Je peklensko ampak se to dobro zrihta?Huh?
Vse bo dobro.
Prijavljen
Flafy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sreda, 12. julij 2023 ura: 19:14 »

Živjo.
Imaš zs.
Sama sem bila na istem. Je peklensko ampak se to dobro zrihta?Huh?
Vse bo dobro.

Pozdravljena,
Sem ti pisala na zs?Huh?
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar