FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 30. april 2026 ura: 06:45

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Prosim za nasvet  (Prebrano 1278 krat)
Bee
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 5

« dne:: ponedeljek, 10. oktober 2022 ura: 13:54 »

Hej vsem skupaj  Smiley

Nevem kako naj zacnem saj mi misli letijo cez glavo 100km/h ampak se bom potrudil.

Nebi o tem na dolgo in siroko za enkrat, ampak po 5 letih pekla sem se odlocil poiskati pomoc (sod. anksioznost, neka vrste depresije in adhd). Sedaj sem dobil sertalin 50mg, in nekako se je moja anksioznost se povecala. Sedaj pa nevem kam po pomoc, psihiater mi ravno ni v pomoc ne vem sploh kako naprej ker se pocutim zgubljenega. Mi lahko kdo ki je dal podobne stvari skozi da kaksen nasvet ali dva so kje kaksne skupinske terapije oziroma kaj podobnega.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 10. oktober 2022 ura: 15:12 »

... ampak po 5 letih pekla sem se odlocil poiskati pomoc (sod. anksioznost, neka vrste depresije in adhd). Sedaj sem dobil sertalin 50mg, in nekako se je moja anksioznost se povecala. Sedaj pa nevem kam po pomoc, psihiater mi ravno ni v pomoc ne vem sploh kako naprej ker se pocutim zgubljenega.

Na žalost imajo zdravila antidepresivi v začetku kar nekaj neprijetnih stranskih učinkov.
Treba jih je "pregurat" ... počakat nekaj tednov, mesec ali dva, da vidiš kako zdravilo deluje nate.
V kolikor zdravila uvajaš bolj postopoma se izogneš začetnim stranskim učinkom.
(začneš z osminko tablete po en teden in nato postopoma višaš glede na to kako se tvoje telo odziva).

Pri anksioznosti je počasno uvajanje toliko bolj pomembno, sploh če imaš adhd ...
Ker je simpatični živčni sistem že tako in tako preveč vzdražen.

Psihiater ti predpiše zdravila - to je to. Imaš tudi občasne konrtrole.

Psihoterapevt pa se s teboj pogovarja o tvojem svetu čustvovanja, razmišljanja in vedenja.
S terapevtom odkrivata tvojo duševnost, tvoje čustvene rane, tvoje nefunkcionalne vzorce skušata prepoznati in jih zamenjati z bolj učinkovitimi. v stanje anxe/depresije t eje pripeljl tvoj način življenja, stresorji tako notranji kot zunanji ... ko se začne pot samospoznavanja je to področje, ki ti pomaga zaživeti pristnega sebe, naučiš se izražat sebe itd ... Psihoterapija je v našem sistemu zdravstva v 90% samoplačniška in ne pomaga če greš samo 1x ali 2x. Gre za proces dela na sebi, potrebna so redna srečanja. Terapevt ne more narest čudeža zate, lahko pa ti stoji ob strani in te pravilno usmerja na poti, ko ti postajaš to kar si želiš biti.

Tesnoba, anxa, nemir ... protistrup preveč aktiviranem simpatičnem živčnem sistemu je načrtno in usmerjeno sproščanje telesa in uma.
tehnike progresivnega mišičnega sproščanja, mindfulnes tehnike, dihanje s trebušno prepono, avtogeni trening itd ...

rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Bee
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 5

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2022 ura: 11:00 »

Hej !

Soory, ker nisem prej odgovoril samo nisem vedel kaj naj odpisem.
Hvala za te nasvete res Grin. Sm ravno dal cez to obdobje z antidepresivi in se za enkrat pocutim boljse.

Je mogoce v planu kaksna skupinska terapija v prihodnje,? z veseljem bi se udelezil

Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2022 ura: 13:47 »

Društvo DAM ne organizira skupinskih terapij niti trenutno ne delujejo več naše skupine za samopomoč.
Lp  rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Patricija
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #4 dne:: sreda, 28. december 2022 ura: 21:33 »

Živjo, me zanima po kolikem času je tesnoba minila?
Jaz sem en mesec na Asentri in je vsak dan huje ☹
Prijavljen
dsa222
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 29. december 2022 ura: 23:03 »

odvisno je od posameznika. pri meni je bilo da po 4 tednih mi je asentra prijela. nekateri so pa čakali celo 2 meseca. edino kar je še ostalo je da sem skozi nemiren(lahko je pa tudi stres). vsi drugi stranski učinki so pa izginili in bi lahko rekel da sem 80% bolje.
predlagam ti da malo še potrpi in se pomeni z psihiatrom ali osebnim zdravnikom če je res nevzdržno
Prijavljen
isabela
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 135

« Odgovori #6 dne:: petek, 30. december 2022 ura: 16:11 »

Živjo, me zanima po kolikem času je tesnoba minila?
Jaz sem en mesec na Asentri in je vsak dan huje ☹
Oj Patricija,kakšne pa imaš simptome na asentri?Jaz sem tudi že skoraj 2 meseca na asentri,7 dni na 75 mg,pa še nisem uredu ampak za malenkost  bolje na momente.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar