Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 8
|
 |
« dne:: sreda, 27. maj 2020 ura: 12:26 » |
|
Pozdravljeni, sem nova, pravkar registrirana, na forumu, čeprav ga poznam že veliko let. Iščem nasvet glede trenutno zelo pereče problematike. Morda se kdo sooča s podobno težavo, kar mi utegne biti v pomoč ali vsaj v uteho. Na kratko o meni: že 10 let imam dignosticirano generalizirano anksiozno motnjo z vsemi simptomi, ki ji pritičejo. V tem obdobju sem obiskovala psihiatra z vmesnimi prekinitvami (nekaj časa sem jemala AD) in skoraj toliko tudi kliničnega psihologa, ki ga še zdaj redno obiskujem. Stara sen 33 let. Sem občutljiva, introvertirana oseba, nase jemljem pretirano odgovornost, skrb za druge, sem samokritična, nesamozavestna, s čutom za pravičnost, hkrati pa tudi ambiciozna (morda sem ta vzorec oz. potrebo pridobile od družine oz. okolja), precizna, vedoželjna oseba, kar mi verjetno še bolj ustvarja notranje konflikte in poganja mojo anksioznost. Z GAM shajam, seveda pa ne živim kakovostnega in polnega življenja. Kar naprej sem napeta in me obletavajo negativne misli. Seveda bi o sami bolezni, težavah in vzrokih zanjo lahko na dolgo in široko pisala, vendar bi se sedaj rada osredotočila na trenutno zelo perečo problematiko, ki mi je v še dodatno breme - težave s spanjem. Pred ca pol leta sem preselila iz otroške hiše v stanovanje k partnerju, šla sva »na svoje«. Stanovanje je najino in sva si ga uredila po svoje, malo po njegovih, malo po mojih željah. Od prvega noči v novem okolju me spim. Oziroma, da razložim bolje, spim zelo slabo: fizično spim, vendar zelo lahkotno, pogosto se zbujam,zjutraj pa se zbudim popolnoma neprespana in kot da bi me povozil kamion. Sedaj je ura poldne in se še nisem zbudila, kljub veliki dozi kave. Naj omenim, da imam od majhnega težave z lahkotnim spancem, hitro se zbudim, težko zaspim, motijo me tudi najmanjši zvoki, hitro postanem živčna, če kaj slišim. Jemala sem tudi uspavala, ki mi jih je predpisal psihiater, vendar ker mi ta niso prinesla boljšega spanca in ker se situacija glede jutranjega počutja ni nič zboljšala, sem jih raje opustila. Razen z uspavali sem poskusila z melatoninom, sedaj jemljem Bachove kapljice, včasim vzamem persene, vendar je težava zasidrana globoko v meni. Predvidevam, da se enostavno - podzavestno ne počutim varna v tem novem okolju. Enako je, če spim kjerkoli drugje, pri prijateljih, sorodnikih, v hotelih. Zato že veliko let ne dopustujem, ker pridem z dopusta še bolj sesuta zaradi nespanja. (Dobro) spim edino v svoji otroški sobi v hiši od mame, kjer sem spala ca 30 let, seveda če tiste dni nimam hudo povečane anksioznosti oz. negativnih misli, skrbi. Te težave s spanjem v »tujem« (novem) okolju so se pojavile istočasno s poslabšanjem mojega psihičnega počutja pred 10 leti, ko se je začela ta moja »zavestna« kalvarija. Poznam jogo, meditacijo, avtogeni trening, a pri nobeni stvari ne vztrajam, ne sproščam. Edino kar počnem je, da veliko gibljem v naravi. Počasi si to novo stanovanje urejam po svojem okusu, da bi postalo čim bolj domače, a v 6 mesecih se spanje skoraj nič izboljšalo. Trenutno me ne muči nič posebnega (npr. služba, družina), kar bi povečevalo mojo anksioznost. Naj omenim še to, da s fantom ne spiva s skupaj, ker vse to povečuje mojo anksioznost in mi ne da spati. Hrup, glasnejše dihanje ali smrčanje me moti in me zbuja. Spim sama v sobi, vendar se zbujam konstantno neprespana, z glavoboli, otrdelim vratom. Zastonj omenjati kako vse to vpliva na moje delovanje čez dan. Želim si zaživeti mirno življenje na svojem, s partnerjem, ampak me to nespanje, počasi ubija. Še to, partner moje težave razume in mi je v oporo. Hvala za vašo pozornost, vsako mnenje ali komentar je dobrodošel.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
scuka87
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sreda, 27. maj 2020 ura: 18:29 » |
|
Jaz osebno te čisto zaztopim
Sam sem imel tudi kar tezke težave s spanjem. Ali nisem mogel sploh zaspati ali pa sem spal po 3 uče na noč. Jaz ti povem tako da sem začel jemati itak antidepresive , poleg mi je pa za spanje prepisala še 2,5 tbl Zolrixa.
Jaz sem poiskusil neke te zeliščne pa ni bilo nič boljše, CBD mi tudi ni pomagal, sem tekel se gibal pa tudi nisem spal . Na koncu sem se potem težko odločil za ta Zolrix 2,5 mg
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sreda, 27. maj 2020 ura: 21:58 » |
|
Hvala za odgovor. Tudi jaz sem jemala 5 % CBD kapljice, sem porabila eno flaško-10 ml pa nisem čutila nobenega efekta, da bi mi kaj pomirilo ... morda bi morala poskusiti z večjo koncentracijo. Od uspaval sem jemala perluno in cerson, oboje 5 mg. Kljub tableti, sem se zbujala enako neprespano in povožena. Sedaj jih vzamem redko, ko me res kaj vrže iz tire, ko sem res nervozna. Na koncu mi je psihiater tudi meni predpisal zolrix 2,5 mg, vzela sem ga morda dvakrat, ker sem že obupala in raje ne spim brez uspaval, kot da imam z uspavali isti efekt... Lep pozdrav.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Regina
Veteran

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 894
Rule your mind or it will rule you.
|
 |
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 28. maj 2020 ura: 07:49 » |
|
Meni se pa zdi, da ni problem v ''samo'' menjavi okolja, ampak tudi kje drugje. Kakšne nerazčiščene situacije, zadeve, ki te težijo ipd, strahovi??? Za menjavo okolja bi sama smatrala, da imaš tažave kak teden dva, potem pa bi se že mogla navadit. Psihoterapijo si že poiskusila? No nočem pametovat, se čez 3 mesece tudi sama selim, na svoje, bomo videli kako bo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
|
|
|
|
Ribica
|
 |
« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 01. junij 2020 ura: 13:25 » |
|
Pozdravljena,
težave z nespečnostjo so mi zelo dobro znane. Sama imam že 20 let depresivne epizode in vsakič, ko me depra zategne, postanem nespečna. V bistvu točno po tem znaku vem, da se je začelo zares, ko se pričnem konstantno zbujati ob 3 zjutraj in ne morem več zaspati. Takrat mi ne pomaga baldrijan, persen, melatonin, avtogeni trening, meditacija.... nič od tega. meni je psihiater že nekajkrat v tej fazi predpisal Tritico. To je AD, vendar v dozi 1/3 tablete pomaga pri nespečnosti (če poješ celega, pa deluje kot antidepresiv). ker sem trenutno spet v tako fazi, spala sem le 3-4 ure na noč, sem v petek pričela s Triticom in sem že prvo noč spala 5 ur in nato naslednjo 6, tako da meni res prime takoj. Pa nisi zasvojen, kot od uspaval.
lp, Ribica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 04. junij 2020 ura: 14:05 » |
|
Hvala za vse vaše odzive. Upam, da jih pride še več. Vprašala bi vas še kako uspete funkcionirati v službi oz. ob drugih obveznostih, če ne spite. Jaz se glede neprespanosti vrtim v začaranem krogu. Ker ne spim, nisem zbrana, možgani ne delujejo in to povečuje strah, da ne bom delala v redu (trenutno nimam službe, jo pa - zelo nesamozavestno, seveda, iščem). Ker imam skrbi kako bom učinkovita pa verjetno še slabše spim ...
Lep pozdrav. Jagoda
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ireland
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 52
|
 |
« Odgovori #6 dne:: četrtek, 04. junij 2020 ura: 21:08 » |
|
Pozdravljena!
Tudi jaz imam težave, če spim kjerkoli drugje. V novem letu sem vstopila v novo razmerje in ja, prišle do tudi težave s spanjem. Meni je fizično slabo, če ponoči ne spim. Ti nobeno naravno sredstvo ne pomaga?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ireland
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #7 dne:: četrtek, 04. junij 2020 ura: 21:15 » |
|
Persenosan, melatonin, Noctiben Mea, Dormeasan, baldrijan, Sonitin ... ?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Nives
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 2.001
"I See You"
|
 |
« Odgovori #8 dne:: petek, 05. junij 2020 ura: 11:08 » |
|
Meni za spanje odlično pomaga Kventiax. Ki je sicer AP, vendar ga psihiatri v malih dolzah predpisujejo tudi za spanje. Zaradi njega nimam nobenih težav. Lahko si ga prilagajaš po potrebi.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: petek, 05. junij 2020 ura: 11:28 » |
|
Hvala za nasvete. Do sedaj mi je psihiater za pomoč pri nespečnosti predpisal različne tablete: Perluna, Cerson, Zolrix, morda še kakšne se ne spomnim, jih je bilo že toliko  Včasih vzamem pa en Helex ali Apaurin. Vendar je vedno isti rezultat. Fizično včasih tudi spim, vendar se zbudim totalno utrujena in povožena. Kot da bi celo noč dremala in ne globoko spala. Z naravnimi zadevami pa sem že probala - brez učinka. Verjetno bo treba res se intenzivno in dolgoročno lotit avtogenega treninga.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ireland
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #10 dne:: petek, 05. junij 2020 ura: 19:23 » |
|
No, jaz sem v obdobju hude tesnobe, strahu, izgorelosti, jemala Zolrix. 1 tableto 2,5 mg pred spanjem. Nekje po 6 tednih jemanja se nisem več zbujala utrujena, polomljena, oslabljena ...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #11 dne:: petek, 05. junij 2020 ura: 22:34 » |
|
Ireland, ali ste imeli morda kakšne stranske učinke ob jemanju Zolrixa? Kakršnekoli? Meni se je zdelo, da mi dela slabo ... ali pa je bila samo psiha?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ireland
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #12 dne:: sobota, 06. junij 2020 ura: 07:39 » |
|
Ja, sem jih imela. Bila sem švoh, imela težke noge, strah me je bilo recimo, da mi bodo noge kar odpovedale. Na trenutke sem bila omotična, malo vrtoglava. Pa taka upočasnjena sem bila ali pa imela kak nekontroliran gib. Na trenutke pa tudi mrazenje in mravljinčenje. Po šestih tednih je bilo bolje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ireland
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #13 dne:: sobota, 06. junij 2020 ura: 07:40 » |
|
Se pa jaz vseh teh simptomov zelo bojim, sem se morala stalno miriti, da je to zaradi zdravil.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #14 dne:: četrtek, 11. junij 2020 ura: 14:03 » |
|
Pozdravljeni, zanimiva je ta naša podzavest. To noč sem po 7 mesecih vztrajanja s "spanjem" v svojem stanovanju šla spat (z namenom, da se naspim) k mami, v svojo sobo. Rezultat: slabo sem spala, isto utrujena. Ok, vem, da množico neprespanih noči ne moreš nadoknadit v eni noči, vendar sem se ponoči zbujala z nekimi mislimi, skrbmi napol, sanjala težave ...
Torej so se moji možgani odvadili tudi moje otroške sobe ... vsaj v eni noči je ne uspejo prepoznat - in mi dovoliti dobro spati.
Vprašanje za vse na forumu: ali je že kdo poskusil hipnozo kot pomoč pri nespečnosti?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Jagoda
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #15 dne:: četrtek, 11. junij 2020 ura: 15:24 » |
|
Ravnokar sem se vrnila z obiska pri osebni zdravnici. Povedala sem ji za svojo kronično nespečnost. Predlagala mi je ponovno jemanje AD - predpisala Mirzaten kot pomoč za spanje. Ne vem... odločila sem se pred slabim letom dni nazaj, da bi opustila AD-je, s parogenom sem se zredila za + 10 kg, drugega učinka mi ni prinesel?! Ampak morda bodo Mirzaten pomagale ... kaj menite vi?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|