FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 01. maj 2026 ura: 22:02

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Koronavirus….ko spregovori tesnoba  (Prebrano 4596 krat)
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.087

I'm not lost, just undiscovered.

« dne:: ponedeljek, 16. marec 2020 ura: 08:23 »

Tiščanje v prsih, oteženo dihanje, huda nemirnost, nelagodje, hud strah, občutek ohromelosti ,občutek izgube kontrole, napadi panike, vrtoglavice, hitro in neenakomerno bitje srca, slabost, strah da bomo umrli, vročica, mrzel pot… odziv telesa na stanje v katerem se nahajamo, ki nam je nepoznano ter nas je strah.

Preberi več na portalu >>>>
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 16. marec 2020 ura: 10:15 »

Hvala, da nas obveščaš  in 

Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Ghost
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 16. marec 2020 ura: 16:04 »

Manj brati panične medije pa je takoj boljše
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 16. marec 2020 ura: 19:59 »

Pogovor z Mišo: Kako premagati strah in tesnobo?

Odgovarjamo na vprašanja v zvezi z duševnostjo in čutenjem ob pojavu epidemije koronavirusa. Gost je dr. Kristijan Musek Lešnik, predstojnik Centra za pozitivno psihologijo Univerze na Primorskem.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/z-miso/174679185/00:00:04
Prijavljen

AnjaSanja
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116

« Odgovori #4 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 09:46 »

Dokler nisi v realnem sektorju, kjer so mnogi primorani zapreti vrata. Sledi izpad dohodka. Obveznosti še ostajajo. Denarja za plače ne bo. Brezposelnost.  Evo to je moja največja skrb zaradi virusa trenutno. Kolaps gospodarstva.

ČE država ne bo še pravi čas naznanila ukrepov (oprostitev plačila prispevkov za časa izrednih razmer, oprostitev-odlog plačila DDV za časa izrednih razmer, kritje vsaj 50% minimalca in hkrati oprostitev delodajalcem plačila preostalih 40%, ki jih ne bodo imeli od kod odvzeti). Nadalje prestavitev datuma za izplačilo regresa do konec leta 2020. Podaljašanje časa za predložitev bilanc, ostalih poročil, vlog-do konca izrednih razmer.   

A kdo misli, da bodo to storili? Jaz močno dvomim, bilo bi pa edino pošteno, gleda na to, da realni sektor hrani njihova usta! govorijo o pomoči, pa zgleda še sami ne vejo kako bi pomoč izpeljali...

Prijavljen
Ghost
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 11:35 »

Dokler nisi v realnem sektorju, kjer so mnogi primorani zapreti vrata. Sledi izpad dohodka. Obveznosti še ostajajo. Denarja za plače ne bo. Brezposelnost.  Evo to je moja največja skrb zaradi virusa trenutno. Kolaps gospodarstva.

ČE država ne bo še pravi čas naznanila ukrepov (oprostitev plačila prispevkov za časa izrednih razmer, oprostitev-odlog plačila DDV za časa izrednih razmer, kritje vsaj 50% minimalca in hkrati oprostitev delodajalcem plačila preostalih 40%, ki jih ne bodo imeli od kod odvzeti). Nadalje prestavitev datuma za izplačilo regresa do konec leta 2020. Podaljašanje časa za predložitev bilanc, ostalih poročil, vlog-do konca izrednih razmer.   

A kdo misli, da bodo to storili? Jaz močno dvomim, bilo bi pa edino pošteno, gleda na to, da realni sektor hrani njihova usta! govorijo o pomoči, pa zgleda še sami ne vejo kako bi pomoč izpeljali...

Ma vseeno je tako pretirava, da niti ni čudno, da vas daje tesnoba. Gripa razsaja, ne apokalipsa. Čedalje bolj mi je smesna panika glupega folka. Kolaps gospodarstva? Hahahahahaha
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #6 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 14:33 »

Gripa razsaja, ne apokalipsa. Čedalje bolj mi je smesna panika glupega folka. Kolaps gospodarstva? Hahahahahaha

Panika nastane ko smo preplavljeni s strahom in seveda ni ok ker reagiramo pre-pre-preveč ...
Odgovornost do sebe in drugih je nekaj čisto drugega.
Omejitve imamo zato - da nevede ne širimo virusa!

Žalostna je brezbrižnost ljudi, zanikanje nevarnosti in seveda posledično neodgovorno vedenje.
Tebi lahko nič ni od koronavirusa - lahko pa ga prav ti preneseš na nekoga, ki bo zato umrl.
In vse "je smešno" - dokler se ne zgodi tebi, tvojemu bližnjemu.

Italija je lep primer, ko zajezitev širjenja okužbe uide izpod nadzora.

Določena stopnja tesnobe je normalna v tej situaciji, saj se poruši rutina in samoumevni način bivanja. Porajajo se skrbi kako bo...ipd...

Sprejmite svojo tesnobo s sočutjem do sebe, naučite se samopomirjevalnih tehnik (pravilno dihanje, sprehod v naravi, ustvarjalno delo, branje zanimivih knjig ... pozitiven notranji dialog itd..)

rozicodam rozicodam rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Ghost
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 14:41 »

Se držim doma in pazim sam vseeno pa nisem tako paničen, kot da bo konec sveta. Sam en bogi virus je, ki ga fases vsako leto pozimi. Pretirava se pa kot da je apokalipsa, saj meni je vseeno, nimam jaz tesnobe, delate sami sebi s paničarjenjem škodo.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #8 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 14:51 »

Citiraj
Se držim doma in pazim sam vseeno pa nisem tako paničen, kot da bo konec sveta.
clap clap

Mislim, da tudi na tem forumu ni "paničnih" zaradi korone.
Panična motnja pa je duševna motnja, ki pa ima specifične simptome in je posledica dolgotrajnega stresa, travme ipd. Ko človek doživlja panični napad ubistvu 3/4 simptomov ni vidnih navzven - gre za hudo notranjo stisko.

Še link kako koronavirus NI gripa:
https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/usodna-zmota-koronavirus-ni-gripa-289312.html?fbclid=IwAR38mHIGZDVtD2HfBrVlhUiqqDqrWKl1bazOFqa4Ex4S5cDejlpmhThNhOE
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Ghost
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: torek, 17. marec 2020 ura: 22:13 »

Skratka, da ne dolgovezim brezveze v tri krasne kot ti, corona je nevarna za tiste, ki imajo že tako probleme s fizičnim zdravjem, enemu normalno zdravemu pa ne bo nič.
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: sreda, 18. marec 2020 ura: 13:16 »

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/kako-ohranjati-dusevno-zdravje-v-casu-osamitve/517320
Prijavljen

Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 19. marec 2020 ura: 19:27 »

Tesnobo in strah lahko zmanjša čuječnost

V teh dneh vsak išče način, da malo pozabi na vsakdanje skrbi in težave

https://radioprvi.rtvslo.si/2020/03/ultrazvok-tesnobo-in-strah-lahko-premaga-cujecnost/

Ko se življenje postavi na glavo, velja pregovor: kolikor ljudi, toliko skrbi. Prava umetnost je, kako jih pregnati in premagati. Morda je rešitev v čuječnosti. S čuječnostjo se v želji, da bi učinkovito premagali stres in osebnostno zrasli spoznava vedno več ljudi Ko smo čuječi, smo tukaj in zdaj. Zavedamo se sedanjega trenutka; ne poskušamo ga spremeniti in mu ne ubežati. Številne študije razkrivajo pozitivne učinke čuječnosti na naše fizično in psihično počutje, saj zmanjšuje stres, tesnobnost, depresivnost in s tem izboljša kakovost življenja.

Kdor je čuječ, gleda na svet z otroškimi očmi: sprejemajoče, brez predsodkov, z radovednostjo in odprtostjo, so besede psihologinje Maje Bajt. Čuječnost ima svoje korenine v budistični tradiciji. Eden vodilnih zahodnih strokovnjakov, ki preučujejo čuječnost, je Jon Kabat-Zinn. Osnoval je program za zmanjševanje stresa, ki pomaga ob tesnobnosti, motnjah spanja, depresiji, kronični bolečini. Zdravnica Tjaša Šubic pa opozarja še na en vidik čuječnosti, ki pogosto ostane prezrt. Govori o ljubeči prijaznosti.
Prijavljen

Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: petek, 20. marec 2020 ura: 08:13 »

Življenje v času epidemije: kako živeti in ne "znoreti"

Intervju s psihiatrinjo Mojco Zvezdano Dernovšek

Prazne ulice, nič druženj, otroci so sredi šolskega leta doma, samostojni podjetniki ne vedo, kako bodo preživeli. Znašli smo se v negotovosti, nekateri v stiski, več trenj je v družinah. Kako živeti in ne "znoreti"?

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/zivljenje-v-casu-epidemije-kako-ziveti-in-ne-znoreti/517721
Prijavljen

AnjaSanja
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116

« Odgovori #13 dne:: petek, 20. marec 2020 ura: 10:13 »

ghost...torej ti si finančno povsem preskrbljen? Jaz sem že od prej na "tight budgetu". Zdaj grem pa na zavod. KER, so stranke primorane zapreti svoje gostinske lokale, trgovine...Posledično, ne bodo mogli plačat tudi naših računov oz. bodo solidarnostno znižan. Torej grem jaz na zavod. Že tako nizek dohodek, se zniža.

To ni paničarjenje. To je izražena skrb.

Ghost tvoj način komunikacije je milo rečeno brezbrižen in nesramen. Lepo, da je tebi fajn, da imaš še naprej delo in tudi prihodek. Vsakemu privoščim. Marsikdo pa je že v zagati kako bo, ker pravih rešitev še ni na spregled. Nekateri imajo dobre, poštene, razumne predloge, pa jih (še)ne upoštevajo.

Covid-19 je sicer bolj resna boleze, težavna je dolgotrajna inkubacijska doba tam okoli 21 dni, težavna je tudi kužnost pred znaki in tudi mlajši, brez kroničnih bolezni obolevajo za težjo obliko. Že res, da večinoma starejši...vsi ti ukrepi so zaradi zdravstvenega sistema, kapacitet. Ker na srečo, miselnost države vseeno ni, da starejši ljudje niso vredni življenja in oskrbe.
Prijavljen
Ghost
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: petek, 20. marec 2020 ura: 11:04 »

Ja sem finančno preskrbljen in zdrav, zato ne paničarim, ker s tem ne bo nič boljše, vi pa zaradi mene kot pravim dajte, sebi delate škodo, meni je ravno za vas.

Malo manj beri fake news pa bo, umirajo tisti s predhodnimi zdravstvenimi težavami, ostali fizično zdravi prebolijo ta virus v roku 2 tednov, torej nekega hudega razloga za paniko niti ni. Penzionisti in starejši pa tako ali tako čakajo le še Matildo, če ne ta virus jih bo pa čez 2 meseca prehlad pokopal.
Prijavljen
gogi
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 696

« Odgovori #15 dne:: petek, 20. marec 2020 ura: 11:33 »

V trenutnih razmerah moramo s trudom dati paniko, tesnobo in strah čimbolj na stran. Tukaj se strinjam z ghostom, ne glede na njegov način pisanja. S paniko in vsem ostlaim pridruženim celotno situacijo, predvsem pri sebi, še dodatno poslabšamo. S tem močno obremenimo telo, kar posledično pomeni, da sami sebi oslabšujemo organizem.
Glede finančne podpore pa vsak kolikor zmore. Je hudo za revne, ki si že v normalnem tekočem dnevu težko privoščijo hlebec kruha, kaj šele zdaj.
Ostanimo močni.  rozicodam
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: sobota, 21. marec 2020 ura: 05:30 »

Gibanje je pomembno za ohranjanje zdravja

https://4d.rtvslo.si/arhiv/n/174680313
Prijavljen

sonce57
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 104

« Odgovori #17 dne:: sobota, 21. marec 2020 ura: 09:14 »

Ghost,
 redko se oglasim, berem pogosto.Tokrat se moram odzvati. Vaš zadnji stavek o upokojencih in starejših je naravnost grozljiv. Predvidevam, da niste pri najboljšem zdravju (vsaj psihičnem), glede na to, da ste se vključil na to spletno stran. Še toliko manj mi je jasno, da lahko nekdo, ki se spopada z boleznijo, napiše kaj tako nespoštljivega do starejših ljudi. Tudi vi ne boste večno mladi. In prav zaradi takih, ki so polni sami sebe
se bolezen hitreje prenaša, vaš odnos kar kriči po tem, da se ne držite navodil. (Iz zlobe bi lahko napisala, da vam privoščim okužbo, pa ne bom). Želela vam bom zdravja in več čuta do soljudi kiselnasmeh
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.994

"I See You"

« Odgovori #18 dne:: nedelja, 22. marec 2020 ura: 11:08 »

Dobro jutro vsem sunny
Ravno sem uspešno predihala jutranjo tesnobo.....strah in negotovost.  oki
Mene te dni ne skrbi, da bi pri nas doma fasali virus. Spadam med male podjetniki, ki so se nam v ponedeljek zaprla vsa vrata. Ne vem, kako dolgo bo... Bo firma zdržala. Bom jaz zdržala. Stroški firme... privatni stroški. Pokurila bom vse zaloge. Podiralo se bo vse, za kar sem se lep čas trudila ustvariti. Ni več posla, ker ne sme biti več stikov z ljudmi. In prihodkov ne bo še vsaj par mesecev, ko se tole vse zaključi. Do kdaj bo tole trajalo, sam bog ve.
Ta teden me je najprej stresla izolacija, potem prepoved dela. Potem je brat izvedel, da imajo korono na firmi. Potem partner. Iz dneva v dan je nekaj novega in ali bodo tudi pri partnerju zaprli vse skupaj. Padla sta mi še 2 prej pripravljena posla. Navajam se na nov vsakdanji urnik... pa na to, da sem zdaj učiteljica sinu.
Veliko sem gledala poročila in prebrala in imam izdelan nek pogled na vse skupaj. Preveč sem gledala poročila. In zdaj ugotovila, da to res nima nobenega smisla. Na pop tv se res poročila že začnejo zelo tragično.. Kerčmarjeva in Slak z vso silo razlagata dnevne novice.  Zdaj bom samo še brala. 1x na dan bo dovolj. In se probala čimbolj sprostiti in ne misliti na to: kaj vse bo?
Ko bo pravo pomladno vreme in če ne bodo zaprli pokrajin bom šla s sinom in mačkoma na vikend v hišico ob gozdi. In bova lahk s sinom pred hiško in v naravi. In bova lahk veliko zunaj. Tam bom nastavila vrt ali celo malo plantažo zelenjave. In učila sina. In se bova skupaj igrala. Prebrala bom še kakšno knjigo. In morda se utrnejo še kakšne druge, tudi poslovne ideje.
Lepo nedeljo vam želim!! pomezik
Prijavljen
Regina
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 894

Rule your mind or it will rule you.

« Odgovori #19 dne:: nedelja, 22. marec 2020 ura: 18:25 »

Nives, ko sm brala tvoj zapis sem ugotovila, kako sem vam, ki ste sp delala tiho krivico. Ves čas sem razmišljala samo v smri, da jo bodo sp-jevci dobro odnesli, delajo doma, ni skrbi, da se v službi okužijo. Nisem pa sploh pomislila, kaj vse to prinaša za sabo. Imam kolegico, ki je prevajalka, dela od doma. Nevem ali ima sicer zdaj kaj manj dela ali ne. Uglavnem, kar grozno se počutim. Skozi sem res gledala samo sliko v okvirju in ne izven... bila kar jezna, ker sama spadam me te, ki pač še vedno hodimo v službo. Sedaj probam na vse gledati iz večih zorih kotov in sem hvaležna, da imamo službo 4h/dan, lahko bi bilo slabše in bi delala več, tam, kjer so trenutni pogoji res slabi in ni ustrezne zaščite, lahko bi bila v UKCju in bi verjetno preživljala pekel na Zemlji. Tako, korak nazaj in tiho opravičilo vsem, ki sm jih v mislih označila kot srečneže!

Jaz sem že celi vikend, splph danes, ko je tudi mrzlo zunaj... na kavču z laptopom, TV, knjiga in križanke. Sedaj sem gledala ponovitev finala košarke iz 2017. Kako je bilo lepo, lepi spomini.  Tongue
Mi je pa zelo žal situacije v Zagrebu v zvezi s tem potresom... kakor, da ni dovolj že ta virus, sedaj še potres. Pošiljam pozitivne misli. Naj se stvari čimprej vrnejo na star tire... se pa bojim, da nismo niti še na polovici.
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar