FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 25. avgust 2026 ura: 12:40

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Depresija ali eksistenčna kriza  (Prebrano 2335 krat)
Aaditya
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: petek, 13. december 2019 ura: 13:48 »

Zdravo vsem. Najbrž moja tema ne bo nenavadna, če upoštevam, da je bilo tule tem še in še. In marsikomu bo predolga za branje, pa vseeno.
Moja zgodba...
Že lep čas nazaj, pred približno 15 leti sem se zdravil za resno depresijo. Boril sem se s strahovi - kako bom sploh preživel, ali je vse nesmiselno, ali sploh obstaja srečna zveza,... Po približno štirih letih se prenehal z antidepresivi (pa ne Cypralex, ampak močnejše zadeve). Lahko bi rekel, da mi je uspelo. Začel razmišljati bolj pozitivno, kar drastično bolj pozitivno in nisem mogel verjeti, ampak življenje se mi je res obrnilo, spet drastično. Dobra služba, izboljšanje finančnega stanja, partnerka, družina, hiša (brez kredita!!), lastna firma, ki mi brez pretiranega truda nudi čisto lepo plačo in mi daje svobodo ali da se zaposlim ali da podjetje naprej razvijam. Ko sem se odločil za pozitivo, so okoliščine ena za drugo vodile v optimističen razplet dogodkov. Ne morem reči drugega, kot da sem srečno poročen, da imam ob sebi dobre ljudi in da so se mi uresničile sanje in še več! In to pri kasnih tridesetih. Pa vendar... strahovi so isti, ali še večji. Dvomim vase, ali lahko naprej uspešno živim? Prazen sem. Kakšno doto bom predal otrokom? Ali vsak rešen problem prinese še večji problem, ki ga je treba rešiti? Težave imam z akcijo - ponujajo se mi izzivi, ki bi me lahko obogatili na več področjih, ampak težko izvedem odločitve, težko tvegam.
Odgovor na vprašanja mi leži na dlani: poseži po še višjih ciljih - ampak v meni je strah, če spadam v takšno kategorijo, torej če sem kos večjim izzivom (in če si zaslužim še več)? Nočem izgubiti vsega, kar imam in hvaležen sem za vse kar imam. Morda sem samo premalo hvaležen? Še najbolj se mi dozdeva, da mi vse pozitivne okoliščine ustvarjajo cono udobja, ki me mori (ker se zavedam, da človek, ki stoji na mestu ne stoji na mestu, ampak leze nazaj), hkrati pa potegne nazaj vedno, ko bi moral narediti potezo. In vse skupaj se zdi podobno tistim starim znanim občutkom depresije, kot da bi bil na dnu vodnjaka, kot da bi svetu kazal lažni obraz. Vse je ok, ampak ni. Težko preberem mail, v katerem me nekdo sprašuje, ali bi se pridružil nekemu poslu ali pa v katerem me sprašuje, če sem že napravil nek projekt (ki ga še nisem napravil). V bistvu bi cele dneva brskal po aliexpressu ali mimovrste, jedel in spal. In to sem nekaj časa delal (saj sem poskrbel za vzporedne obveznosti), ampak je bilo še slabše. Pa da ne bo kdo mislil, da sem fizično neaktiven - kakšen teden pretečem po 70km, včasih nič, ker se mi ne zdi smiselno. Zraven pa vidim ljudi, ki imajo bistveno manj. Ki bi jim že služba pri meni pomenila vse na svetu. Pa morda niso tako nesrečni. Nočem izpasti razvajen in mislim, da nisem. Ne verjamem, da bi za ohranjanje preprostosti in skromnosti morali živeti v pomanjkanju. Morda je tole bolj odpiranje srca, nekaj, kar sem moral dati v vesolje. Ko mi je bilo res težko, sem bil enega jurja bolj vesel, kot sedaj desetih. Saj se mi odgovor ponuja že sedaj, ko prezračujem misli  . Rad bi nazaj tisti občutek, ko sem "zaupal vesolju" in se je vse prav izteklo. Nočem zaradi slabe volje izgubiti vseh lepih stvari, ki jih cenim, samo zato, da bi bil spet v točki, kjer se borim kot lev, ki nima česa izgubiti. Hočem ohraniti čudenje nad lepoto. Včasih se počutim kot slepar zaradi uspeha, ki sem si ga pridelal - čeprav si ga nisem prilagal ali prigoljufal, samo sreča mi je šla večkrat na roko (in spet se sprašujem, če je bila to res sreča ali prislužena pravica). Kot da bi se bal, da bo svetopisemskim sedmim debelim kravam sledilo sedem suhih krav (za tiste, ki ne poznajo anekdote: bojim se, da bo relativno lahki poti in nabranim bogastvom sledil polom (čeprav ne vem, zakaj bi bilo tako) - in bojim se tudi, da bo moj strah postal samoizpolnjujoča prerokba).
Ne rabim "spodbude", raje uvid, ki ga sam očitno nisem sposoben.
Imejte lep dan še naprej in srečno.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.001

"I See You"

« Odgovori #1 dne:: petek, 13. december 2019 ura: 15:30 »

Čestitam ti k velikemu življenjskemu dosežku, kljub nekdanji borbi z depro oz. s samim seboj.
Občutki, ki jih imaš so po mojem zelo normalni. Za rast vsi potrebujemo izzive. Včasih nas je strah, da bi izgubili, kar imamo. Pride nek mrtev podjetni čas, ko je vse notranje vredu. Potem pride čas, ko se zdi, da ni več izziva in da je treba naprej.
Na občutek krivde si po mojem lahko odgovoriš, da rabiš rast. To je človeško. Ne gre samo za rast financ. Ponavadi so zadeve itak vzporedne... Kje bo prišla rast boš videl sam. Ponavadi pride nek problem, ki ga je treba rešiti. In zrastemo skozi to. Lahko se odločiš, da boš delal samo na sebi v smislu česa novega na tem področju...npr občutek zadovoljstva. Kako napolnit sam sebe? Jaz mam recimo trenutno ta izziv. Dati sama sebi kar potrebujem. Učim se sama sebi dajati, kar ni avtomatsko v meni, ker tega nisem dobila v otroštvu. Ta je takšna fajna... za občutek zadovoljstva, sreče, polnosti..
Lahko se odločiš za kaj drugega, kar je tebi pomembno. Vedno lahko glede česa rasteš. Ni vsaka rast takoj povezana z materialnim. Čeprav se v nadaljevanju stvari itak sestavijo...v smislu, močnejši kot sem, več zmorem, več uresničim.
Kaj si želiš zase? Česa ti manjka? sesmejem Nič jemanja krivde nase zaradi tega. To je v človeški naravi. Vedno bo tako.
Prijavljen
Aaditya
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 13. december 2019 ura: 16:29 »

Ja to je pri meni, tisti mirni čas traja že malo predolgo. Opcija je, da čakam in se naveličam do te mere, da me to požene naprej, samo bojim se, da bi preveč stvari zaj*** v postopku. Tvoj odgovor se mi zdi smiseln - rabimo izzive. Kot pravim: problemov je dovolj in v bistvu večji kot so bili, samo jih kar nekako rešujem. Če življenje smatraš kot proces, se za vsak rešenp problem pojavi več enakih ali manjših problemov ali pa manj večjih. Problem je res brca, ki te spravi v tek. Ampak nočem pa pasti, kot sem rekel, nazaj - samo zato, da bi čutil dovolj velik stimulus.
V najbolj temnem trenutku sem se začel posluževati vizualizacij, hvaležnosti in čeprav sem bolj racionalen tip, so se mi začeli dogajati pravi čudeži. Sedaj pa kar ni pravega "žmohta", poskušam delati enako, pa se mi kar nekako ne ljubi - nekoč mi je bilo pa sanjarjenje v veselje. Sem preveč zahteven? Ali pa so moji cilji premajhni? To se sprašujem. Stvari, ki jih imam in sem jih dosegel, so se mi pred manj kot desetimi leti zdele nevejetne. Moda je čas, da si spet zaželim kaj "nemogočega"...
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 15. december 2019 ura: 21:12 »

Vsekakor te bo verjetno notranji impulz tistega, kar bo v času prevladalo, porinil naprej. Trenutno ne veš, kaj bi. Kar je normalna faza nekje vmes. Če imaš življenjska področja kolikor toliko pošlihtana.. oz. samega sebe, potem te ne bo vrglo toliko, da bi padel čisto nazaj... Pridejo pa obdobja, ko gremo kak korak nazaj, zato da lahko gremo potem dva ali več naprej.
Preveč zahteven do sebe? Ali cilji premajhni? Če si prezahteven do sebe, verjetno občutiš neko posledico tega. Premajni cilji? Morda... Vedno je dobro imeti cilje, ki so višji od trenutnega. Jih imaš? Ali te polnijo samo velike zmage, da si lahko zadovoljen? Kje je pa tisto zadovoljstvo v majhnih stvareh? Kaj pa delo na sebi v povezavi z odnosi, skrbjo za telo in dušo, v zvezi z duhovno izpolnjenostjo? Izzivov imamo ljudje ogromno..
Morda je izziv tudi sprejet tisti trenutni dolgčas? Morda si imel čustveno zahtevno otroštvo in si navajen na borbo, na adrenalin?
Prijavljen
Aaditya
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 16. december 2019 ura: 07:09 »

Zdravo Nives. Morda sem iz otroštva res navajen na borbo - ali pa morda na visoke zahteve (kar niti ni slabo). Kar je slabo (med drugim), je to, da sem perfekcionist, čemur se skušam sicer zavestno čimbolj izogibati. Mislim, da bi to lahko izhajalo iz občasnih pohval v otroštvu, obenem pa iz stalnega primerjanja z drugimi (pglej tiega in tega, kaj je že dosegel...). Mislim, da je iz tega prišla tudi moja depresija. Želja biti najboljši (ne samo dober), ali pa raje želja po ugajanju staršem in družini, brez pravega notranjega motiva. V določeni, najnižji točki sem se celo vprašal, ali je karkoli od mojega življenja sploh mojega. Večkrat sem hotel biti najboljši celo v vsem - čeprav v resnici sem dosegel kar precej, vendar mi to ni bilo dovolj, čeprav bi bil lahko hvaležen. Ali pa sem se želel nečesa lotiti in če sem malo zavozil, sem raje takoj odnehal, ker "tako ali tako ni imelo smisla", ker ni bilo v celoti perfekto izpeljano. Sčasoma sem prišel celo do razmišljanja, da v življenju več štejejo sposobnosti (inteligenca, fizične predispozicije,...) kot trud! V smislu "če v šoli ne streseš znanja iz rokava, si itak en lolek".
Pozitiven premik v življenju je prišel dejansko iz iskrenega priznanja sebi, kaj res želim. Posledično je prišlo 100% rezanje stikov s strupenimi ljudmi iz preteklosti in dejanski premik naprej, ki se je manifestiral v psihičnem zdravju in v zunanjih okoliščinah. In tukaj imam nekaj težav - težko si priznam, kaj res želim. Trenutno sem spet na tem. Mislim, da je težava ravno v tem, da so bile v otroštvu moje želje potlačene ali pa vsajene, se pravi, da niso bile moje ampak so pripadale drugim- nasilje najvišje vrste, za moje pojme. V moji psihi stalno poteka borba med "tujimi" glasovi ljudi iz preteklosti, čeprav se zavedam, da so to moji glasovi, oziroma glasovi notranjega kritika  . Vzporedno se pojavljajo tudi občutki obžalovanja v tonu kje bi lahko bil, če bi se prej postavil zase. Zavestno vem in si večkrat govorim ,da stvari ne moremo zavrteti nazaj, da so ljudje, ki so nas prizadeli, prav tako izgubljeni in da so delovali v okvirih lastne omejenosti,... ampak to ne utiša notranjih kritik. Skratka ta notranji "šum" je zame blazno utrujajoč in moteč. Kljub vsem pozitivnim spremembam in tudi velikim premaganim izzivom (ko pomislim, v kakšni temni jami sem bil, si rečem, da sem vstal od mrtvih) še vedno gojim dvom, da nisem sposoben stati na svojih nogah ali celo, da nič od doseženega ni moja zasluga. Sem hodil tudi na terapije, tudi na precej drage terapije, npr. na hipnozo, ki sicer nekaj časa delujejo, če ne drugega že zaradi placeba, ampak vedno potem iz notranjosti pride tisti glasek, ki preraste v glas "Who are you kidding - deep inside you are still a pussy, and always will be.". Globoko v jedru identitete je problem, vsaj tako mislim. Podobno kot v filmu IT, se mi vračajo globoki dvomi (mimogrede: mislim, da je stvor v filmu prispodoba za najtemnejše najgloblje dvome in strahov, ki jih hočemo pomesti pod preprogo).
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 16. december 2019 ura: 07:30 od Aaditya » Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

"I See You"

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 16. december 2019 ura: 10:36 »

Iz tvojega pisanja razberem dve stvari. Eno je ranjen občutek lastne vrednosti. Maksimalno narediti iz sebe, da boš dober za druge. Drugo pa, kot sam praviš, prepoznavanje in izpolnjevanje lastnih potreb.
Morda sem te nagovorila ravno zato, ker sta to tudi moji področji, na katerih še nisem čvrsta. sesmejem Tudi sama sem (pre)zahtevna do sebe. Cilji, dosežki, važno je, kaj in koliko sem naredila in kaj dosegla. Skozi delovno strokovnost in sposobnost občutek lastne vrednosti. Ni več tako hudo, kot je bilo... Lastna vrednost je že nekje vmes.. včasih še pridejo tisti gnili občutki sebe, pa jih skušam samo sprejeti in jim ne verjeti. Drugim se zdim samozavestna, najbližjim in sebi pa s tem nekje vmes..
Občutek dobrega sebe in tudi čutenje in izpolnjevanje lastnih potreb ne pride tako zlahka. Eno je miselno programiranje samega sebe in efekt pozitivnega razmišljanja in vizualiziranja. Drugo je pa dejanski občutek sebe. Ta navadno potrebuje precej več časa. Skozi globinsko delo na sebi...kakšna psihoterapija, ki je usmerjena na telo recimo, lahko tukaj več narediš. Najprej seveda, da čutiš vse kar v resnici čutiš o sebi in da vidiš, kako ravnaš s seboj. Da dobro prepoznavaš notranjega kritika. In pa potem obratno. Da si daš to, kar potrebuješ. Najprej, da se naučiš tega, potem pa da to vgrajuješ nekako toliko časa, da postane avtomatsko. Če želiš, da je res tvoje, seveda. In se polniš skozi to, kar v resnici potrebuješ.
Meni so bile vedno bližje globinske in daljše proge. Resda gre počasi...ampak gre pa.
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 16. december 2019 ura: 10:42 od Nives » Prijavljen
Aaditya
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: sreda, 18. december 2019 ura: 09:01 »

Najbrž bo kar držalo - moram se strinjati.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

"I See You"

« Odgovori #7 dne:: sreda, 18. december 2019 ura: 09:37 »

Fajn je dobro videti samega sebe, ker potem šele dobimo možnost izbire. Vsaj sama tako mislim... večkrat pa pozabim, da pa vsi ne delujemo tako. Dovolj analiziranja morda..

Danes je važno, da si naredimo lep dan wav

Prijavljen
Aaditya
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 30. december 2019 ura: 06:56 »

Samorefleksija nima pomena, če ni meril. Vsakemu se zdi tisto, kar mu je najbližje, tisto, kar ima v navadi, "normalno". Lahko se ne vem kako opazuješ, ampak če ni drugega modela, po katerem bi se želel preoblikovati, tudi opazovanje sebe nima nekega hudega pomena.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar