FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 09:06

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Bežim pred življenjem  (Prebrano 5154 krat)
Mačica
gost
« dne:: sreda, 21. maj 2008 ura: 16:38 »

Pozdravljeni!

Tudi jaz bi najprej rada pohvalila forum!! Zdi se mi super, da se ljudje spoznavajo s pojmom anksioznost in anksiozna motnja ter da lahko vidijo, da niso edini, poleg tega pa ima to, da se tukaj lahko pogovoriš o vsem tudi terapevtski učinek. SUPER skratka. Le tako naprej!!

Zdaj pa k meni. Stara sem 25 let in doživljam anksiozno motnjo, v tej res hudi obliki, drugič.
Prva epizoda je že 8 let oddaljena, tako da sem do predkratkim čisto pozabila, kako to sploh zgleda in misllila, da ni bilo tako hudo kot se mi je takrat zdelo ter da sem sigurno pretiravala, ker malo strahu pač ne more biti nič hudega.
Do lani poleti sem jemala ADje in napadi se niso ponavljali, zato sem se odločila, malo pred poletjem po koncu predavanj in izpitov opustiti tablete. To sem tudi storila in  na začetku je bilo vse super. Konec poletja oz začetek jeseni pa se je pojavil prvi napad. Ni bil prav strašen in se kar nekaj časa po tem se ni zgodilo nič podobnega, zato sem pozabila nanj. Decembra pa se me je že večkrat loteval strah, ki pa je bil obvljadljiv, vse do februarja, ko sem začela delati preko študenta. Delala sem 5 dni v tednu 8 ur na dan. Po približno dveh tednih dela in predavanj ter izpitov sem spet spoznala dolgo pozabljene, nepramagljive napade. Od takrat so vse pogostejši! Trenutno se pojavljajo tudi, če hočem s prijatelji ven. Opustila sem šolo po zelo hudem napadu, ki sem ga doživela ob prihodu na predavanja. Službo sem tako ali tako pustila po enem mesecu, ker nisem prenesla več borb vsako jutro in cel dan, samo zato, da ne bi pobegnila domov. In kot rečeno se trenutno tudi ne morem premagati, ko gre za vesele, razvedrilne stvari. Trenutno je vse kar počnem to da hodim na sprehode z kužiko, saj pri tem še nisem doživela res hudega napada. Občasno grem še v trgovino na vogalu, drugače pa se skrivam kar doma in ne živim življenja.
Trenutno krožim v začaranem krogu, kjer me strah pred strahom samim in paničnimi napadi paralizira.
Iščem dobrega psihiatra/psihiatrinjo, ki bi imel dovolj časa zame. To pa je, kakor sem ugotovila že pred osmimi leti in sedaj spet, v Ljubljani zelo težko. Do sedaj sem bila pri kar nekaj psihiatrih, psihologih, celo na alternativnih terapijah, vendar očitno vse brez uspeha. Zato bi bila zelo hvaležna, če bi mi kdo lahko predlagal kakšnega res dobrega psihiatra v Lj, ki ni popolnoma zaseden.
Hvaležna bom tudi za kakršenkoli drug nasvet.

LP Mačica

Prijavljen
jola
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 417

« Odgovori #1 dne:: sreda, 21. maj 2008 ura: 16:56 »

Pozdravljena Mačica!

Ja je že res, da so danes vsi dobri psihiatri precej zasedeni, vendar se je vredno potruditi in obvezno poiskati strokovno pomoč. Samo jemanje AD-jev ni rešitev, verjetno si ti tudi to že zasledila, da so v bistvu Ad-ji le pomoč pri psihoterapiji, ki pa mora trajati toliko časa, da psihiater ugotovi, kdaj in kako se ukinejo oziroma koliko časa je potrebna še nadaljna terapija, tu mislim predvsem na obiske pri psihologu, skupinske terapije ipd.

Za začetek bi ti svetovala, da se vključiš v kakšno skupino za samopomoč, kjer lahko dobiš največ koristnih informacij in mnenj. Meni osebno je psihiater ukinil AD-je postopoma po štirih letih jemanja, vendar me ima še vedno pod kontrolo, še vedno se vključujem v skupinske terapije in z veseljem hodim tudi na skupino za samopomoč, ki je enkratna podpora za vse, za tiste, ki so šele na začetku in tudi tisti, ki smo v bistvu že v opuščanju AD-jev. Tam si tudi izmenjujemo mnenja o psihoterapijah in terapevtih, tako, da bi bilo res najbolje, da najprej vključiš v eno izmed teh skupin. V Ljubljani stv že dve, v Kranju je zaenkrat še ena, pa tudi na obali imajo svoje skupino. Skupine delujejo v okviru društva DAM, tako, da imaš vse informaciji tu na našem forumu.

Lep pozdrav in javi se še kaj.
Prijavljen

Bogu je gotovo ljubše, da ozdravim,kot odpustim.
Mačica
gost
« Odgovori #2 dne:: sreda, 21. maj 2008 ura: 17:16 »

Najprej hvala za odgovor.
Vem, da ADji sami ne pomagajo in zato iščem psiatrično pomoč, vendar je kar težko najti prostega terapevta.
Kar pa se tiče skupine za samopomoč pa se mi zdi super ideja. Malo sem že poiskala po forumu pa ne najdem informacij o teh skupinah. Še bom iskala, vendar bi vseeno prosila, če bi mi kdo, ki se v Lj udeležuje skupine lahko povedal kaj več o le tej, predvsem kje se nahajajo in kdaj se dobiva.

Hvala lp
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #3 dne:: sreda, 21. maj 2008 ura: 21:50 »

Več info o skupinah najdeš tule:
http://www.nebojse.si/Forum/index.php/board,10.0.html
in še komentarji, dogovori, vtisi...
http://www.nebojse.si/Forum/index.php/board,12.0.html

in še iz arhiviranega foruma:
http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,3819.0.html

Skupina za samopomoč I....  naslednja bo v sredo 28.5 ob 18 uri.
Tokrat zopet v gostišču Livada. (Trnovo....smer Rudnik)

Aslan
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Mačica
gost
« Odgovori #4 dne:: četrtek, 22. maj 2008 ura: 00:29 »

Hvala Aslan! oki

Rada bi se udeležila naslednje skupnosti, zato me zanima, ali se je treba prej prijaviti ali se kje včlaniti, kaj plačati...?? Ali pa se tam vse zmenimo? In če je tako, da je treba priti direktno tja, kako bom vedela, katera skupina ljudi je prava, da ne bom spraševala cele gostilne ali so oni pravi. Kako sploh ta srečanja potekajo, kaj sploh so?
Nočem komplicirat, ampak temu se kot depresivno anksiozna oseba žal težko izognem, saj mi je lažje iti nekam, če vem kako in kaj. V neznano se trenutno ne podajam, ker se že v znane situacije pa čeprav prijetne (npr. srečanje s prijatelji, zabave...) nisem sposobna vključiti. Sad
Zato bi prosila za čim več informacij in spodbudnih poročanj o srečanjih Smiley
Upam, da me razumete

Vnaprej hvala
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.083

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 22. maj 2008 ura: 07:28 »

Mačica....preberi si se enkat zadnji post od Aslan....v linkih ti je dala zelo izcrpne informacije.
Drugace pa...zberem se ponavadi na parkiriscu in vedno smo edina malo vecja skupina in
nasmejani, zgovorni in glasni  da tezko verjames da imamo anksiozne motnje.
Za prvic se nam lahko pridruzis "brezplacno" in do sedaj se nikogar nismo postavili pred vrata.
Ce pa ti bo skupina ugajala lahko svojo "hvaleznost" pokazes s tem da se vclanis v drustvo DAM.
O vtisih in kako potekajo srecanja pa ti se enkrat predlagam da pogledas linke ki ti jih je prilepila
Aslan.

Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 22. maj 2008 ura: 08:40 »

Lahko se dogovorimo za kak razpoznavni znak.
Ali pa nam vsaj povej s kakim avtom prideš, pa bomo pozorni.
Tokrat imamo izjemoma v gostilni, ker so naši
standardni prostori zasedeni....
Zadnjič smo sedeli v vrtnem paviljončku, za okroglo mizo....

Smo sami prijazni, pa tud sami mau prestrašeni...tko, da nič bat.
Se uvodno spoznamo že na parkingu!

Objemček, Aslan
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
sunnygirl
gost
« Odgovori #7 dne:: četrtek, 22. maj 2008 ura: 16:01 »

joj sele zdja sem vidla da si mi pisala, pred tem sem ti pisala na privat. ko sem brala to kar si napisala na forumu je kot da  bi pisala jaz.
ce najdm kaksnega psihiatra ti sporocim, upam pa da ga najdm cimprej ker mislim da bi res morala zamenjati tablete. tud jaz sem slisala za cipralex da je veliko bolsi kot asentra.
na srecanje bi pa tudi jaz rada sla, vendar me tudi muci enako to kot tebe...tako da ne vem ce bi mi uspelo priti do tja:/
aja a pa ti si ze bila pri kaksnem psihiatru?

Prijavljen
Mačica
gost
« Odgovori #8 dne:: četrtek, 22. maj 2008 ura: 19:23 »

Hvala vsem. Kiss rozicodam
Sunnygirl, tebi pa sem pisala zasebno. Wink
Prijavljen
Mačica
gost
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 25. maj 2008 ura: 14:07 »

Še eno prošnjo imam, in sicer me zanima kdaj je naslednje srečanje skupine za samopomoč.
V sredo sem namreč dobila termin pri psihiatrinji pri kateri sem na čakalni listi in bi rada šla na terapijo.
Vseeno pa bi se zelo rada udeležila tudi srečanja, ker pa oboje ni izvedljivo, saj je skoraj istočasno bi rada izvedela, kdaj je naslednje srečanje.
Vnaprej hvala za odgovor.
lp vsem Smiley
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 26. maj 2008 ura: 10:16 »

srečanja skupin za samopomoč so vsakih 14 dni  Smiley
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #11 dne:: torek, 27. maj 2008 ura: 21:50 »

Mačica, tvoja zgodba mi je dobro poznana ... imam sama podobno ... v starem forumu sem pod sklopom tem Panična motnja, Agorafobija, Specifične fobije napisala kaj več o tem ...
Ti želim velik energije, moči ... tebi, sebi, vsem!!

Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar