FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 25. avgust 2026 ura: 12:40

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Življenje brez ad  (Prebrano 4390 krat)
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 88

« dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 14:18 »

Pozdravljeni,

zadnje leto sem bila ok(jemala sem cipralex od leta 2010)do 2mescev nazaj.Tako sem se odlocila z dr.,da ukinem cipralex zaradi nacrtovane nosecnosti.
Trpela sem zaradi strahu pred boleznimi in anksioznostjo.
Sedaj sem brez cipralexa ze dva mesca,in je bilo cisto ok...do sedaj.En dan me je bolela glava in sem dobila napad panike(strah,da je nekaj narobe itd).Naslednji dan sem "ugotovila",da z mojim nikamor ne greva ker je utrujen zaradi dela,in me je prijel nenormalen strah,da bova sla narazen...sploh ker od njega prosim skozi za potrditev da je vse ok med nama.Namrec nisem imela normalnega doma v otrostvu,in sedaj sem s partnerjem dobila tudi izredno prijazno tasco ki me ima rada in....me je strah da izgubim moj dom.S trenutnim partnerjem sem 5let in nama je lepo skupaj.

Prej sem tipkala po netu in nasla borderline motnjo in me je zgrabila huda panika...kaj ce imam jaz to,glede na to da me je izredno strah zapustitve?
Tako da je na vrsti spet napad tesnobe... jok
Vsak odgovor je dobrodosel...lep pozdrav vsem
Prijavljen
MorsVictrix
DAM sodelavec
Novinec / novinka
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 57

...a najprej se moramo naučiti smejati kot otrok.

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:00 »

Pozdravljeni,

zadnje leto sem bila ok(jemala sem cipralex od leta 2010)do 2mescev nazaj.Tako sem se odlocila z dr.,da ukinem cipralex zaradi nacrtovane nosecnosti.
Trpela sem zaradi strahu pred boleznimi in anksioznostjo.
Sedaj sem brez cipralexa ze dva mesca,in je bilo cisto ok...do sedaj.En dan me je bolela glava in sem dobila napad panike(strah,da je nekaj narobe itd).Naslednji dan sem "ugotovila",da z mojim nikamor ne greva ker je utrujen zaradi dela,in me je prijel nenormalen strah,da bova sla narazen...sploh ker od njega prosim skozi za potrditev da je vse ok med nama.Namrec nisem imela normalnega doma v otrostvu,in sedaj sem s partnerjem dobila tudi izredno prijazno tasco ki me ima rada in....me je strah da izgubim moj dom.S trenutnim partnerjem sem 5let in nama je lepo skupaj.

Prej sem tipkala po netu in nasla borderline motnjo in me je zgrabila huda panika...kaj ce imam jaz to,glede na to da me je izredno strah zapustitve?
Tako da je na vrsti spet napad tesnobe... jok
Vsak odgovor je dobrodosel...lep pozdrav vsem

Borderline ne pomeni samo strah pred zapustitvjo. Gre za strukturo osebnosti, ki ji botrujejo še druge osebnostne lastnosti in simptomi. Recimo menjanje med idealizacijo in totalnim razvrednotenjem partnerja, izpadi besa, intenzivna nihanja v razpoloženju, itd.

Če po vsem naštetem še vedno dvomiš, ti lahko morda tole malo pomaga (ni nadomestek za psihodiagnostiko s strani usposobljenega strokovnjaka, lahko pa pomaga):
https://psychcentral.com/quizzes/borderline-test/

Nekak dvomim, da gre pri tebi za Mejno Osebnostno Motnjo. Nadalje omenjaš antidepresive, vendar pa ni razvidno, če obiskuješ kako obliko psihoterapije. V kolikor ne, bi to bilo zelo priporočljivo.

Če imaš depresijo, panične napade in anksioznost, jih ob posvetu z zdravnikom lahko probaš malo umilit tudi s bolj naravnim pristopom - prehrano.

Lahko si 1x na dan pripraviš Budwikovo Dieto, bogato z Omega 3 kislinami:

V posodo zliješ kozarec vode in za cca 5min namočite Chia in Lanena semena.
Za tem vzameš palični mešalnik in jih zmiksaš v vodi v kateri si jih namakala.
Dodaš hladno stiskano Laneno Olje (lahko v kombinaciji s hladno stiskanim Ekstra Deviškim Olivnim Oljem, hladno stiskanim Kokosovim Oljem in Oljem Pšeničnih Kalčkov - če želiš).
Dodaš Skuto, sadje po izbiri, ter vse skupaj ponovno zmiksaš s paličnim mešalnikom.

Probaš lahko tudi sledeče prehrambene dodatke (lahko kar skupaj z Budwikovo), seveda ob posvetu z zdravnikom:

DEPRESIJA :
1. Kreatin: https://examine.com/supplements/creatine/
2. S-Adenosylmethionine (SAMe): https://examine.com/supplements/s-adenosyl-methionine/
3. Sivka (Lavandula): https://examine.com/supplements/lavender/
4. Rhodiola rosea: https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/
5. Maca: https://examine.com/supplements/maca/
6. Inositol (Myo-inositol): https://examine.com/supplements/inositol/

ANKSIOZNOST in NAPADI PANIKE :
1. Inositol (Myo-inositol): https://examine.com/supplements/inositol/
2. Ashwagandha: https://examine.com/supplements/ashwagandha/
3. Sivka (Lavandula): https://examine.com/supplements/lavender/
4. Rhodiola rosea: https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/
5. L-Teanin: https://examine.com/supplements/theanine/
6. Gotu Kola (Centella asiatica): https://examine.com/supplements/centella-asiatica/
8. Maca: https://examine.com/supplements/maca/

Good Luck! Smiley
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:06 od MorsVictrix » Prijavljen
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:09 »

Hvala za izčrpen odgovor.Ja,obiskujem tudi psihoterapijo in mi zelo pomaga.Sem bila ok zadnje case(leto),sedaj pa imam strah pred to motnjo.Hm,nimam napadov jeze ali agresije,ne skodim sama sebi...se pa pocutim kdaj osamljeno in pac ta strah,da izgubim ta dom in partnerja.Dosti casa sem trpela za hipohondrijo:npr glavobol-tumor in zdaj ta strah je kao mejna motnja...
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.001

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:13 »

Pozdravljena Vesna!

Če te je strah zapustitve, to gotovo ne pomeni kar, da imaš borderline osebnostno motnjo. Bolj izražen strah pred zapuščenostjo imamo ljudje, ki smo v otroštvu doživljali več zapuščenosti in zavrnitev. Dobro je delati na sebi, da prideš do točke, ko te strah ne bo obvladoval in ti krojil življenja.
Ti si tista, ki vodi svoje življenje. Čimbolj osvojiti točko, da zmoreš sama in da zmoreš ne glede na to, kaj ti bo prineslo življenje. Morda se sliši enostavno, ampak pot je lahko malo daljša. Na vseh koncih je dobro krepiti svoj self...osebnost...življenjska področja...delati na sebi...na svoji moči in varnosti. Da se prepričaš, da zmoreš tudi sama.
Lahko imaš idilično taščo in partnerja. Ampak tašča nikdar ne bo tvoja mama. In kako bo s partnerjem še na daljšo dobo, ne moreš vedeti vnaprej. In vse te odnose lahko počasi zastrupljaš s strahom, če mu boš dovolila, da se širi prek tvojih meja in ga ne ne obvladuješ. Ti si tista, ki bo določila, ali te bo vodil strah ali ti njega.
Še ena reč je tukaj. Predelati moraš malo ta svoj občutek zapuščenosti... čimbolj predelati odnose s primarno družino. Če je prišlo do tega, da nimaš doma, verjetno nimaš najboljših odnosov starši. Za vse nas je dobro, da sami zase čimbolj predelamo te odnose. Ker s starši smo zelo povezani, če hočemo ali nočemo. In v nas te sile delujejo v smeri, kot imamo odnose z njimi. Vedi, da se ti v to, kar doživljaš, vklapljajo tudi tvoje otroške vsebine in odnosi.
Če ne zmoreš sama ali potrebuješ podporo, najbolje s psihoterapevtom. Bolje prej, kot še kakšna epizoda, pa potem... Epizode večinoma izhajajo iz nerešenih odnosov s prvo družino, zapuščenostjo, ločenostjo, samodestruktivnih vzorcev razvitih iz neprimernih odnosov s starši, odvisnosti, itd. Naša podzavest melje vse te stvari... ki jih nismo pozdravili...ali spremenili pogledov, vzorcev, načinov.. dokler tega ne storimo.
Čim prej tem bolje. Vse dobro na tvoji poti ti želim!! rozicodam
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.893

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:20 »

Vesna25 kot vidiš te daje mal hipohondrije, kaj če imam bolezen ...
Googlaš dokler ne najdeš ... se obesiš na en simptom..in se zaciklaš v mislih ...
Telo ob tem doživlja stres, stisko, strah ...

Kako si lahko pomagaš:
- DIHAŠ s trebušno prepono in se umiriš
- FOKUS misli na svojo okolico, zaznavanje okolice z vsemi čutili
- FOKUS na kakšno delo ali aktivnost, ki te veseli (branje, ples, petje..)
- Tehnika STOP takoj ko zaznaš da se ciklaš v mislih ... ker izkupiček ciklanja bo vedno tesnoba).

Strah pred zapustitvijo se lahko razrešuje na psihoterapji.
Naučit se ljubit svojega notranjega otroka, dat mu vse kar ni dobil v otroštvu.
Zgradit svojo osebnost na način da znaš sama uspešno potolažit svoje otroške rane.
S tem boš tudi boljša mama svojemu otroku.

Morda ti poboža dušo kakšna knjiga od Alenke Rebula:
- Blagor ženskam
- Vera vase
- Globine, ki so nas rodile

rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
MorsVictrix
DAM sodelavec
Novinec / novinka
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:26 »

Poleg tega kar ti je napisala Nives, s čimer se zelo močno strinjam, bi k napisanemu samo še dodal, da je mogoče strah pred izgubo tako velik in tako zelo prisoten tudi ker morda nisi dovolj izgradila svojo socialno mrežo. Te sicer ne poznam, ampak to je pogosta napaka ki jo delamo ljudje - da nam partner pomeni dobesedno vse in praktično nič ne delamo na sebi in ostalih odnosih.

Sama boš najbolj vedela če to velja zate, namreč ali imaš kvalitetne prijateljske odnose v svojem življenju? Greš kdaj sama ven s prijateljicami? Imaš svoje hobije in prosti čas, ali se vse vrti okoli tvojega partnerja? Kakšen odnos imaš do sebe? Daš kdaj sebe in svoje potrebe na prvo mesto (še posebej zdaj ko si noseča) ali pa si vedno na drugem mestu in partner na prvem?

LP
Prijavljen
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:36 »

Nisem pricakovala takega odziva... rozicodam

Najvec tezav sem imela/imam s strahovi pred boleznimi(tumorji,multipla,strah pred psihozo par let nazaj in sedaj to...na novo.
Ko cutim,da je partner odmaknjen,morda zaradi svojih tezav na delu,cutim pomanjkanje ljubezni oz se pocutim samo in osamljeno.Res je,moji starsi so samo moji in nekako cutim potrebo,da se spet povezem z njima.Je pa res da jima zamerim vec stvari..da se ne morem opreti na njiju,da resujem njihove nespametne odlocitve v zivljenju,da se obnasata nezrelo...
Tako se pocutim brez zaledja in nimam neke notranje moci,ce bi se mi karkoli zgodilo v mojem
odnosu.Morda zato,ker vidim sestro,zivi sama in se tezko prebija z najemnino in delom,+da si izbira nefunkcionalne partnerje ki jo izkoriscajo...in morda vidim njo,kako je njej tezko,saj me veckrat klice in joce..tako da sem nekaj casa resevala in svetovala sestri,mami...pomagala babici...in sedaj,ko ima pa partner neko krizo na delu,me spravlja v paniko,saj se bojim,da nebi sla slucajno narazen,da nebi ugotovil,da mu pase biti bolj samski itd..sicer se zavedam svojih misli in si recem da so brezvezne,,ampak trenutno sem nagnjena k temu panicnemu strahu pred to motnjo in kako bom zivela z njo...Sicer pa ja,sem hodila ven s prijateljicami in hodim na vadbo,ki mi je zelo vsec, s tem da v zadnjem tednu je moja prijateljica rodila in je zasedena,ostale tudi nimajo dosti casa..Ponavadi sem jih imela vec,ja.Tudi to sem opazila pri sebi..Trenutno zelo dvomim v to,da bi se kdo zelel druziti z mano,da nisem dovolj dobra oz zanimiva...en kup dvomov in strahov imam zadnje case odkar sem opustila cipralex.Prej sem dokaj normalno funkcionirala.. jok
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 615

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:52 »

Hejla Vesna,

oglašam se ti, ker sem v podobni situaciji. Sicer sem na mali dozi Ad, ampak se spet borim s simptomatiko, obiskujem pa psihoterapijo ze 4 leta.

rozicodam

Prijavljen
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 15:56 »

Pozdravljena...res?kako si pomagas oz kaksne tezave imas?hvala
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 16:11 »

Smiley res je. Najbolj imam problem s hudo anksizonostjo. Ne tok hipohondrija, no čeprav strah pred pihičnimi boleznimi je isto, pa strah pred izgubo, strah da bo celo življenje tako, toda te misli imam samo ko sem najbolj panična, pa fizičnih simptomov mam celi vrsto (s tem niti nisem tok obremenjena). To je kaj se tiče simptomov, na ta način se mi izražajo stiske skozi telo  in zastrašujočih misli.

Kako si pomagam? Včasih mi uspeva, včasih tudi ne. Zaposlim se z nečim (recimo danes imam slab dan, pa sem v paniki šla čistit okna, da mi je bilo lažje), poskušam se ne toliko obremenjevat s simptomi, čeprav se moram kdaj tudi uležt in predihat, ko je neznosno. Pijem velik vode, vsak dan grem vsaj za eno uro ven. Pokličem tudi prijatelje (ampak ne, da govorim o svojih simptomih), da se pogovarjam o čem, kar ni vezano na stvari, ki se dogajajo. Pa psihoterapija, in objem, moje živali. To me gor drži.

Vzroki nekje tičijo, sem že kar blizu, ampak spreminjanje zahteva čas in bolečino, vsaj pri meni je tko...
Glede zdravil pa bom vidla v prihodnjih dneh, če si bom spet pomagala...
Prijavljen
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 18:56 »

Hvala tudi tebi Betula za izcrpen odgovor.Tudi ti imas strah pred zapustitvijo s strani partnerja in da bi ostala sama?Kako ti uspeva spreminjati te vzorce?Res imam slab dan danes...Sicer mi daje partner obcutek,da je vse ok in tudi cutim nekje globoko v sebi,da je vse ok..ampak spet imam strah da imam neko bolezen oz sedaj sem na psihicnih... Cry
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 30. april 2018 ura: 22:22 »

Ja,imam ta strah. Edina stvar, ki mi je pri tem pomagala in mi še pomaga, je psihoterapija. Danes je ta strah veliko manjši,in če se pojavi, je kratkotrajen oz, mi njegovo vedenje recimo tega ne povzroča več, v smislu, danes se je tako obnašal, joj to sigurno pomeni, da hoče končat z mano.
Sprejet to, da nič ni sigurno v prihodnosti, to zagotovilo, ki si ga ljudje tako želimo, ampak ga preprosto ni.

Ne vem kaj je bilo danes, mogoče luna  Tongue včasih se s tem tolažim. Upam, da bo jutri boljši dan.

Prijavljen
MorsVictrix
DAM sodelavec
Novinec / novinka
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: torek, 01. maj 2018 ura: 10:25 »

Sicer pa ja,sem hodila ven s prijateljicami in hodim na vadbo,ki mi je zelo vsec, s tem da v zadnjem tednu je moja prijateljica rodila in je zasedena,ostale tudi nimajo dosti casa..Ponavadi sem jih imela vec,ja.Tudi to sem opazila pri sebi..Trenutno zelo dvomim v to,da bi se kdo zelel druziti z mano,da nisem dovolj dobra oz zanimiva...en kup dvomov in strahov imam zadnje case odkar sem opustila cipralex.Prej sem dokaj normalno funkcionirala.. jok

Začni delat na tem, da postopoma razširiš svojo socialno mrežo. Najdi si nove prijateljice in prijatelje (seveda obdrži in ceni stare), ki bodo mele več časa, s katerimi lahko greš pogosteje na kavo, sprehod, v kino... Morda probaš spoznat kako fajn osebo/družbo kar tukaj na forumu. Če imaš možnost, začni obiskovat DAM skupine. Tam sem osebno spoznal veliko fajn ljudi in sedaj se že kar nekaj časa družimo tudi ob prostem času - izven uradnih ur skupine.

Če bo odnos s tvojim fantom vse kar maš, bo mnogo huje če se med vama kaj zalomi + veliko večja je verjetnost da do tega dejansko pride.

ZELO priporočam - check it out:
https://www.youtube.com/watch?v=gcH6tFugYfo
https://www.youtube.com/watch?v=LlOZKa_Pm5A
https://www.youtube.com/watch?v=QzadqIuseGE
https://www.youtube.com/watch?v=hmJyWreER7A
« Zadnje urejanje: torek, 01. maj 2018 ura: 11:29 od MorsVictrix » Prijavljen
vesna25
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: torek, 01. maj 2018 ura: 13:57 »

Bom upoštevala..sicer bom rekla tako.Ko logicno pomislim,nimam vzroka,da bi sumila v ta odnos.Sklepam,da so te misli najbrz vsiljivke + ta obcutek ki ga imam od otrostva.Stvar je v temu,da sem bila vedno obkrozena s prijatelji in bila vedno priljubljena in se nisem cutila slabo,ce je moj odsel ven brez mene.Ta obcutja strahu pred zapuscenostjo vem,da izhajajo iz otrostva in ga projiciram v sedanje zivljenje..le da je poniknil za kar nekaj let in se je sedaj prikazal,zadnji teden,ko sem 2mesca bres cipralexa.Drugace lahko ocenim najin pdnos kot lep,zabaven in spodbuden,predvsem pa tak,da rasteva skupaj.Res pa je,da me obdajajo te misli zadnji teden,in sklepam,da je morda zaradi cipralexa.Tudi ta obcutek osamljenosti in nevrednosti je prisoten zadnji teden..Sem bila nekako brez tako mocnih simptomov par let nazaj.Odlocila sem se,da bom se bolj razsirila svoj krog ljudi,prenehala dvomiti brez vzroka v moje razmerje in zacela zaupati sama vase.Hvala vam za vase nasvete,to mi dosti pomeni Embarrassed
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: torek, 01. maj 2018 ura: 14:05 »

Jaz si vedno tudi pomagam z mislijo, da so se odprla neka čustva od prej, ker zdaj ni zunanjih dejavnikov. Te tesnobe in vse kar spada zraven, ki se pojavijo interpsihično, ko ni razloga od zunaj so še bolj zaj****. Jaz se spomnim, ko sem prekinila eno vezo v preteklosti, sem imela popolnoma enake simptome kot zdaj, sam mi ni prišlo na misel, da bi šla po tablete ali strah, da ne bo nikoli minilo, ker sem imela "oprijemljiv vzrok" zakaj se mi to dogaja. Zdaj, ko pa je izbruhnilo brez otipljivih vzrokov, se prav lastni interpsihični svet, konflikti, pa mi je težje. Saj veš, je lažje ko veš zakaj.
Prijavljen
podgurc36
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 184

« Odgovori #15 dne:: sreda, 02. maj 2018 ura: 13:28 »

Življenja brez AD si sploh ne predstavljam več. Toliko stvari kot se dogaja v moji glavi (eni tistih možganov, ki cel dan meljejo brez prestanka, razen če se najem Xanaxov) me uniči v roku enega meseca. Dve leti sem potreboval da se spravim vsaj delno v red in tega ne bom opustil kar tako.

Ne rečem da ne bi šlo, ampak v takih razmerah kot živim danes to žal ni mogoče.
Prijavljen

Truth begins in lies.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar