FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 30. april 2026 ura: 00:23

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Stiskanje okoli srca?  (Prebrano 4862 krat)
Penelopa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 38

« dne:: četrtek, 26. april 2018 ura: 12:19 »

Zdravo,

imam zmanjšano delovanje ščitnice in poznam stiskanja pod prsnico, ko sem hipo (premlo hormona) ali anksiozna. V zadnjih letih pa se mi to pojavlja - v kombinaciji z anksioznostjo, kot tak krč okoli srca, ki se
širi v levo roko in nogo. Takrat mi srce dejansko šibkeje bije in čutim tko kot neko odrevenelost. Omenila sem nevrologu in osebni zdravnici in nevrolog mi je rekel, da če med športom ne čutim težav, ampak samo v ankso situacijah, da pač to povzročajo možgani in ne srce. Možno je sicer tudi obratno, da ko imam premalo homrona, srce težje bije in daje take signale. Trudim se ne vzeti helexa, če se mi to pojavi, ne vem pa, če je zdravo, da pač včasih uro ali dve pred spanjem to prenašam. Trudim se ostati mirna in vem, da bolj kot se trudiš krč pregnat, bolj se lahko zategne. Me pa nervira. Ima še kdo podobne simptome?

Hvala, P
Prijavljen
ThinkPink
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 136

Ljubezen do sebe, je pot do zdravja.

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 26. april 2018 ura: 13:55 »

Če si ugotovila, da je vzrok v anksioznosti, potem pač to vzemi kot del sebe in ne polagaj na to preveč pozornosti. Ko se pojavi, se poskusi s čim zamotiti, npr. z branjem, avtogenim treningom, pogovorom...
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 26. april 2018 ura: 17:29 »

Glede srca greš na UZ srca in npr. obremenitveni test.
Tako preveriš ali je srce ok.

Psihološko so težave vezane na srce povezane z težavami
v medsebojnih odnosi v trenutni situaciji.
Prehiter ritem, stiskanje, palpitacije itd ...

Umiri svoj dih - dihanje s predpono.

Tule pa še zanimiv klepet ob kavi z psihiatrom Klemnom Reboljem.
https://www.youtube.com/watch?v=TmBIgFSKPSw
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Penelopa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: petek, 27. april 2018 ura: 09:39 »

Hvala. Ravno v tem je problem, da se pojavi kot dihalnna stiska. Diham sicer lahko počasi, poskusila sem preusmerjati pozornost na primer na drug del telesa, ampak pritisk vseeno ne izgine. Pote m sem poskušala z vajami zategovanja in sproščanja mišic in tudi ne. Edino kar dejansko deluje je, da se dejansko preusmerim s pogovorom etc...
Prijavljen
Penelopa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: petek, 01. junij 2018 ura: 14:25 »

Zanima me, ali se še komu pojavlja anksioznost na tak način, torej krč okoli srca in potem rahli mravljinci v levi roki in nogi? Nikoli se mi ne pojavi med športom, ampak vedno v kombinaciji z recimo nizko telesno temp. (znižan metabolizem zaradi ščitnice) in kakšno mislijo/dogodkom, ki me vznemiri. Pred nekaj dnevi me je vznemiril znanec, ko je razlagal, da je šel na urgenco, ker je čutil mravljince v rokah in nogah ... seveda sem se takoj ustrašila in me zdaj že nekaj dni zbada. Kar mi je čudno je, da ta občutek mravljincev ostane kot neko ujeto čustvo v tem delu živčnega sistema. Vzela sem 1/4 od 0,25 mcg Helexa in sem normalno spala 9 ur, občutek mravljincev pa ostane. Pogosto se mi sprosti recimo, če grem potem plesat - kot da bi dotik z drugim bitjem strostil ta strah, ali pa če kaj športam. Razmišljala sem o refleksni masaži stopal, nekoč pred leti sem šla pred izpotom na faksu in so se mi recimo ulile solze - skratka me je sprostilo.

Pred nekaj leti sem bila zaradi ščitnice na 24-urnem ekgju, obremenilnem testu (med katerim sem seveda doživela hudo dihalno stisko - ker imaš masko na obrazu) in mi je portna zdravnica kljub očitni paniki na obrazih drugih dveh zdravnikov rekla, naj poganjam naprej in potem rekla, naj začnem kolesariti in da je srce v redu. Fora je, da po mojih izkušnjah večina kardiologov niti ne pozna dobro te problematike in potem pač dajo kakšna zdravila za zniževanje pulza, ali ka Concor za boljšo izrabo kisika ... Skoraj nihče ni nič komentiral anksioznosti ali ščitnice ... Visokega pulza načeloma nimam, le ta krč in kak dan tega mravljičenja - kot da so živci nekak preveč napeti. Imam tudi nizek tlak.

Hvala za izkušje in mnenja.
LP P
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #5 dne:: petek, 01. junij 2018 ura: 16:14 »

...obremenilnem testu (med katerim sem seveda doživela hudo dihalno stisko - ker imaš masko na obrazu) in mi je portna zdravnica kljub očitni paniki na obrazih drugih dveh zdravnikov rekla, naj poganjam naprej in potem rekla, naj začnem kolesariti in da je srce v redu.

Si to bila na obremenilnem testu za srce?
Meni niso dali nobene maske ..., samo EKG tiste žičke in tisto kar sproti meri pulz ...
Merilo se je od mirovanja leže - do obremenitve postopne (na kolesu) in nato umirjanje in zaključek spet leže.

So se mi pa dogajali ponoči mravljinci  oz. mrtvenje prstov...
Včasih me je srce nekako stisnilo ... tak čudn feeling.
Diagnostika je pokazala vse bp.
Se je pa takoj popravilo, ko sem upočasnila tempo svojih opravil v dnevu,
ko sem začela spet dovolj spat (8 ur) in ko sem resno znižala sladke jedi.
Kaj točno od tega je bilo najbolj v pomoč ne vem - zato še vedno počnem vse troje...
 sesmejem sesmejem
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #6 dne:: sobota, 02. junij 2018 ura: 10:34 »

Scitnica zna narediti celo stalo. Ko se nismo vedeli, da ima hcer Hoshimotov sindrom, sem nislila, da je ali malce nora ali da se je zacela drogirat.
Vcasih je imela take napade tesnobe in panike, da sem mislila, da je sla po moji poti.  sesmejem Drugic spet razbijanje srca in potenje, rekla je, da se pocuti, da bo umrla vsak hip.
Ali jemljes zdravila za scitnico? Kajti po diagnozi in z jemanjem zdravil, se je stanje povsem umirilo in je danes ok.
Po drugi strani te pa panika/anksioznost privede do enakih simptomov. Ker ni bolezni scitnice, ampak duse, bo treba ubrati drugo pot. Ali psioterapija ali zdravila, najbolje kombinacija obojega. Zacni od nekje, Helexa se pa izogibaj na veliko.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Penelopa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: torek, 19. junij 2018 ura: 21:09 »

Hvala. Nekaj tednov je bilo OK in sem zgleda spet pretiravala z aktivnostjo. Glede Helexa se ni zdi boljše, da vzamem 1/4 od 0.25 mcg, kot da včasih od napora dobim malo vročine še naslednji dan. V enem letu še nisem porabila male škatlice, tako da res vzamem samo, ko se mi zdi potrebno. Pri meni gre res za začetek mene verjetno, ker te napetosti prihajajo v ciklih. Za ščitnico jemljem Eltroxin in drugih simptomov nimam - razen ob utrujenosti mi temp. pade na 34 C in takrat sem tudi bolj anksiozna.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar