FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 25. maj 2026 ura: 04:49

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioznost-je ali ni?  (Prebrano 2378 krat)
izgubljenka
gost
« dne:: sreda, 10. december 2008 ura: 17:38 »

Najprej lep pozdrav vsem skupaj.
Opažam, da me že nekaj let mučijo določene težave, ki pa jim nikoli nisem posvečala posebne pozornosti. Mislila sem si, da tako pač je. Pred približno 8 meseci pa je mama zbolela za hudo depresijo. Do takrat v bistvu sploh nisem vedela kakšna bolezen je to. Nisem vedela, da so pri tej bolezni ključnega pomena antidepresivi. Mislila sem si, da se mora depresiven človek samo malo "pomujat" in se spravit dol iz kavča, ven na svež zrak, malo se ukvarjat z rekreacijo, pa bo depresija čudežno izpuhtela. No danes vem, da temu ni tako. Malo sem zašla   Cheesy
Skratka, hotela sem povedat to, da sem se zaradi mamine bolezni malo bolj poglobila v depresijo. Na spletu sem brala razne članke, pri tem pa slučajno naletela na generalizirano anksiozno motnjo ter ugotovila, da imam mnogo simptomov. Zelo pogosto imam "posiljene" negativne  misli. V glavi pletem neskončne scenarije glede popolnoma običajnih stvari. Dostikrat razmišljam, npr, kaj, če me fant pusti, kaj če mi kdo od bližnjih umre. Ko se vozim po cesti razmišljam, da se bom  sigurno zaletela. Te negativne "posiljene" misli so skoraj non-stop prisotne. Moram se res prisiliti, da mislim na kaj pozitivnega, pa še to zaleže samo za nekaj časa.
Povrh vsega imam konstantno bolečine v hrbtenici in mravljince v nogah. Zadnjih nekaj mesecev pa se mi v grlu vsake toliko naredi cmok, ki ga imam nekaj časa, potem pa spet izgine. Bila sem pri osebnem zdravniku, glede teh težav, so mi pregledali ščitnico in je uredu. Tudi zdravnik mi je rekel, da sem malo tesnobna, vendar da sem po njegovem mnenju za antidepresive premlada. Svetoval mi je da naj probam kake sprostitvene tehnike in dihalne vaje, vendar mi to ne pomaga kaj preveč.

Sem se poskušala doma pogovorit o teh težavah, pa me nekako ne jemljejo resno. Mama pravi, da sem podzavestno nase vzela njene simptome in da bo to minilo. Mogoče je to res, vendar imam jaz te težave že nekaj let, ampak  sem šele ko je ona zbolela začela razmišljati, da tudi z mano ni vse ok in da so mogoče moje težave psihičnega izvora. Tudi fant me ne razume kaj preveč, pravi, da ima vsak skrbi, da je to nekaj normalnega. Vendar so moje skrbi povsem brez osnove, nerealne, prisotne pa so konstantno.

Kaj menite, ali gre za tesnobnost ali res pretiravam?

Za kakršen koli nasvet se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

lp
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 957

« Odgovori #1 dne:: sreda, 10. december 2008 ura: 18:45 »

To, kar opisuješ so tipični znaki anksioznosti. Lahko, da si prevzela simptome materine bolezni, ampak to ne pomeni, da ne rabiš razumevanja z njene strani. Sploh se mi zdi to čudno, glede na to, da sama trpi za depresijo in bi človek pričakoval, da bo bolj razumevajoča.

Tesnoba v določeni meri in intenziteti je normalna, če pa hromi naše vsakdanje delo, pa je prerasla okvire normale. In vsiljene misli, da se boš zaletela in scenariji nesreč, smrti.... to ni normalna skrb. To pa je že motnja. Motnje je pa potrebno zdraviti. Ni nujno, da so to ADji, mogoče potrebuješ psihoterapijo, samoanalizo, da boš odkrila svoj problem in ga začela reševati.

S tehnikami sproščanja pa je tako, no vsaj pri meni, trikrat ponovim, pa mislim, da vse znam. Ko pride pa napad, se pa itak nič ne spomnim. Tako, da morajo napadi sami od sebe nehat. kiselnasmeh
Za večino sprostitvenih tehnik je potrebno veliko vaje in tudi dober učitelj. Potrebna so dnevna prakticiranja in rezultati so vidni na dolgi rok.

Dobrodošla med nami in še kaj povej, kako ti gre.
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
ivica
gost
« Odgovori #2 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 03:15 »

men se tud zdijo tipični znaki anxioznosti. kolk si pa stara, če smem vprašat? glede mame pa mi tud ni jasn, kako ne razume, ampak moja mami pa npr. ne prizna da je z njo in njeno psiho kej narobe in se o tem pac ne govori.. in tud če si prevzela kej njenih simtomov.. bi prej rekla, da so se zarad njene bolezni tvoji simptomi povečal, pa ti si ratala bolj pozorna bit.
ja, tesnobo, strahove, slabe dni mamo vsi.. ampak če ti to ovira "normalno" življenje, pol je treba ukrepat. ker res NE rab bit tko hudo.
držim pesti  oki
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.089

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #3 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 08:46 »

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=38

Tule se strokovna razlaga.
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar