|
pavlinm
|
 |
« dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 10:12 » |
|
Pozdravljeni,
s tem problemom se soočam že od konkretno 4. razreda osnovne šole. Se vsedem h knjigam in domačim nalogam, pisanju prošnje in me obide taka huda tesnoba, da moram prekiniti svoje dejavnost, ker postanem nekako živčna in tesnobna. V telesu začutim neko napetost, konkretno v nogah, rokah in težo v želodcu. Nasplošno nek občutek neugodja in nemira, ki nekako ne mine vsaj 15-20 min. Ta tesnoba mi se je pojavljala predvsem pri problematičnih predmetih npr. matematiki ali pisanju kakšne seminarske naloge, ko enostavno ne veš, kako naprej nadaljevati. Včasih te kar obide neka vročina. Včasih sem v takih trenutkih bežala v hrano, zdaj pa znam to nekako prenesti in se deloma umiriti. Nekdo mi je rekel, da se gre za flight in fight response in da se je v takih situacijah bolje umakniti. Problem je, da se mi taka reakcija pojavlja tudi v službenem okolju, zato bežim v druge naloge, kjer se počutim bolj kompetentno in zbrano, ali pa začnem neko nalogo in se nato konkretno vrnem pozneje k njej.
Ima še kdo te težave in kako se je uspel natrenirati? Jst se sicer silim nekako prebiti skozi taka počutja in jih ignorirati, a se mi zdi, da v resnici ni nič bolje. Kot da s tem samo poslabšuje situacijo. Govorim si, da je nekaj preveč zame, da ne zmorem, da ne vem, kako naprej, pa je lahko v resnici samo manjša stvar. Trenutno se ubadam npr. z nekim neznanim problemom, za katerega ne vem, kako ga bom rešila, in takšne neznane, nove in nepredvidljive situacije me iztirijo. Rabim izpolniti nek pdf obrazec, a nimam pravega pretvornika za program, rabim ga pa za prijavo na delovno mesto. Ne govorite mi, da naj grem po zdravila in k psihologinji, ker imam že to pomoč. Rada bi vedela, kaj se mi konkretno dogaja, če ima še kdo s tem probleme in kako to rešujete? Nisem večino časa taka, a imam vedno na začetku neke dejavnosti strah, kakšnih 15-20 min, dokler se ne umirim in začnem reševati nek problem.
|