Ze dlje casa se pripraljam napisati nekaj o pomirjevalih, oz. helexu, in ker sem zdaj na pocitnicah, sem si odlocila vzeti cas da napisem svojo izkusnjo...
Torej..bolana sem (diagnoza: generalna anksioznost z panicnima atakami, agorafobija, in pred kratkim, odvisnik od barbituratov), vec kot 11 let. Anksiozna sem ze od osnovne sole, ampak bolezen stejem od dne ko so se zaceli napadi panike in agorofobija...Vec kot 8 let sem zivela brez kakrsnih koli tablet, pol ko je ratalo ze neznosno ( v mes sem dozivela 2 zivcna zloma), sem se zacela zdraviti pri splosni zdravnici, ki mi je prepisovala najmanjso dozo antidepresivov. Po resnici, na prvi pogled izgledam cist vredu,sem ves cas nasmejana, dobre volje, pozitvnega stava in se ves cas hecam, tako da razumem zdravnike,ko so me prepricevali da ne rabim psihijatra ali nedo Bog pomirjevala.

Situacja se je slabsala, nisem nic spala, v postelji sem se potila, tresla, zujalo mi je v glavi,zobi so se trele en ob drugega, crne misli, avdio vizualni prisluhi, ter strah, strah, strah...Do sluzbe sem imela pes 2 min, jaz pa sem rabila najmanj 20min da pridem do nje. Naokrog sem hodila s pelenico ker sem ves imela obcutek da mi bo mjehur popustil, vrtoglavice, razbijanje srca...ma kar ces,samo vprasaj
Vsak dan je bilo hujse, ce sem sla kamo z vlakom sem bila ves cas zaklenjena na straniscu (vsi dobro vemo kako higijenska so ta stranisca

), vec kot 10 let nisem bila v kinu, teatru, nisem mogla spiti kavo z prijatelji, rajse bi umrla od lakote kot sla v trgovino, in da ne omenjam tisto najhujse, konstantna, odurna, hladna, neznostna TESNOBA!
Ko sem koncno dobila napotnico za psihijatra, on mi je zamenjal terapijo on predpisal helexe

! Koncno sem zacutila malo svobode, olajsanja, miraaaaa..... Helexe sem s casom zacela piti kot bonbone, ker so mi samo oni pomagali. In ja, ni tehnike sproscanja ki jo jaz ne poznam, ves cas hodim v naravo, ukvarjam s sportom, in vse ostalo kaj je treba delati v taksnih situacijah..vizualizacije,soocanje, bla, bla, bla... Ko sem prisla na 10 mg helexov na dan, sem se prostovoljno odlocila za zdravljenje v Idriji. Hvala vsem gor iz bolnisnice, sestrami, zdravnikom, psihologom, tehnikom, cistilkam....toplo priporocam Idrijo, in ne se bat iti gore, veliko pomaga, a tim je vec kot odlicen!!! Meni je na zacetku bilo neznosno, zmanjsali so mi helexe za vec kot polovico in abstinencna kriza ...to pa nikoli ne bom pozabila: prva tri dni se sploh ne spomnen, celi mesec sem se tresla do te mere da sem koncno dobila muscul fiber, mislila sem da bom znorela, pulila sem si lase z glave in grizla kozo na rokah, nisem vedla kje sem, kateri je dan, kdo sem, ko sem sla na stranisce nisem vedla cemu sluzi toaletni papir, hodila sem na vse stiri, ja res je,hodila sem po hodnikih in stopnicah z rokami in nogami...rajse ne pisem vec...niso najlepsi spomini

Po dveh mesecih sem sla ven iz bolnisnice z majhno dozo helexov, in dan danes jih pije.
Za kaj sem pisala to celo zgodbo? Kot prvo, odvisnost od helexov je na prvemu mestu (pol pridejo kajenje,heroin ,crack, kokain..) in se z besedami ne da opisati kako je grozno "skinuti" se z njih.
Ampak, jaz sem pripravljena placati davek: zdaj imam izbiro: ali bom sla v pokoj (pri 31 letih!!!!!) NO WAY! , bila zaprta v hisi, in pasivno sedeti doma ko cakam svoj zadnj dan, torej, ziveti kot goba na drvesju, ali riskirati se eno abstinencno krizo in ziveti kolko tolko normalno zivljenje.In ja,jaz sem mirne vesti brez pomislekov izbrala zivljenje in helexe. (Ja, ni terapije in tablet ter raznih koktelov katere nis s psihijatrom poskusili, ali ni bilo nobenih uninkov.). Zdaj sem na "majhni" dozi helexov, 3krat po 0.5 na dan plus po potrebi in zaenkrat ne rabim vec... Vem da se telo navadi in s casom rabi vecje doze, apkak ko se to ygodi, bom sla na bolnisko da se sama "skinem", ce pa ne,grem mirne vest nazaj v Idrijo.
Da slucajno ne bi pomislili da nagovarjam ljudi naj jemljejo helexe (preberiti se enkrat o abstinencni krizi, s tem da se te muke sploh ne dajo opisati besedami), ampak se zavedam da obstaja vec vrsti anksioznosti in tesnobe, panike, agorafobij.. Ce bi se moja dala opisati stevilcno, na lestvici od 1 do 10 moja je 10. In sama sem tukaj malo kriva, ker sem cakala 10 let na zdravljenje, in moja bolezen je rasla, dobijala svoje posebno zivljenje, kot kaksna moja sestra, prijateljica ki me nikoli ne bo zapustila.
Ampak jaz VERJAMEM, da bom ozdravela, globoko VERJAMEM, da bom en dan bila zdrava in zivela zivljenje brez tablet (razen v menstrualnom periodu

)...
Tako, to je bila moja izpoved, odsvetujem helexe vsem ki zmorejo brez njih ven iz hise, ki zmorejo brez njih, na sprehod, kino, kavo, ali kar koli...ker, zal, ampak odvisnost od njih je nekaj tako hudega da se ne da opisati..
Yelim da vsi mi tukaj zazivimo zivljenje brez tablet, da zacutimo zjutraj ko se zbudimo nanesto tesnobe, lahkoto zivljenja ki je res lepo. Res, ziveti je nekaj tako lepega...