FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 21:10

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: hočem se spremeniti  (Prebrano 1841 krat)
matej86
gost
« dne:: sreda, 13. maj 2015 ura: 20:02 »

Pozdrav

Sem 28let fant zelo sramežljiv z slabo samopodobo (že od otroštva )
Že nekaj časa si zamišljam da z mano ni vse ok, nisem nek govorec, ki bi komuniciral v družbi zelo težko spoznavam nove ljudi, prijateljev skoraj, da nimam kar jih imam niso res tisti pravi so drugačni od mene, zgovorni nasmejani srečni pa še to zato, ker so to v bistvu prijatelji od leto starejšega brata, ki je popolnoma drugačen od mene. Nekako imam občutek da počasi zamujam življenje ne znam uživati na polno zmeraj sem prijazen in ustrežljiv do drugih na sebe pa zmeraj pozabim... Zvečer grem kdaj v kakšen lokal itd... bolj poredko, pa mi potem tam kar ni kul drugi se zabavajo jaz pa kot kup nesreče. Punce še nisem imel nikoli, ker sem preveč sramežljiv. Lahko bi rekel, da se  hočem spremeniti v glavi, da sem drugačen pa enostavno ne morem kot da mi nekaj manjka tam v možganih...

Približno kakih 8 mesecev je odkar sem obiskal svojega osebnega zdravnika, čakal sem kar nekaj časa, da sem se odločil za to potezo saj smo znanci pa mi je bilo nelagodno.. Povedal sem mu samo, da se počutim nekako slabo (znake depresije) in mi je nato predpisal cipralex, ki je prijel šele po kakih dveh mesecih končno dozo sem imel 2 tableti, ko so tablete prijele sem se počutil precej bolje bolj samozavesten več volje a še vedno sramežljiv...  Nekih stranskih učinkov sprva nisem imel razen, da sem bil malo bolj utrujen, po kakšnih 5 mesecih pa se je stanje poslabšalo kar naenkrat sem ratal močno utrujen in zaspan zehal sem cele dneve zaspal sem parkrat v službo kar se mi ni zgodilo nikoli, se zaletel z avtom zjutraj ker nisem bil skoncentriran, skratka ne mogoče, zato je zdravnik po nekaj poskusih spremembe jemanja tablet, ker se stanje ni izboljšalo rekel da najbolje, da neham z jemanjem cipralexom... ter mi je nato s posvetom psihatra napisal asentro, ki jo sedaj jemljem že nekje 2 mesca po eno tableto. Zaenkrat ni nekih stranskih učinkov ne izboljšanja stanja, razen to kar se mi dogaja ,da ponoči sanjam zelo v živo kakšne grozne stvari največkrat (vojno z streljanjem) ter se zjutraj zbudim kar izmučen. Zdravnik mi je predlagal obisk psihiatra, pa me zanima koga priporočate da ni samoplačniško. Pa mislim, da bi moral jemati še antipsihotike ali stalibizatorje razpoloženja kaj sploh anti psihotiki izboljšajo... Jz bi neki, da me naredi dobre volje,  brez tablet ne vem kako bo šlo..

Prijavljen
Puma
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.471

« Odgovori #1 dne:: sobota, 16. maj 2015 ura: 13:54 »

Pozdravljen
obisk psihiatra z koncesijo ali v okviru javnega zdravstva je brezplačno.
So pa resnično dolge vrste
Pogosto predpiše antidepresiv že osebni zdravnik, v primeru težav pa je resnično potrebna pomoč psihiatra. Dober psihiater bo iskal zate primerno dozo da se postaviš na noge.
Mislim, da od nikogar ne mores pričakovati odgovora kj priporoča za jemanje, ker so zadeve zelo individualne.

Prav je da si obveščem, da antidepresiv ne bo naredil vsega namesto tebe. Žal to ni tabletka sreče, da bi ti izpolnila tvoje tihe želje Smiley
Predvsem razmisli kaj ti lahko spremeniš pri sebi. Vse kar opisuješ pri sebi glede plašnosti,neugodja v družbi itd spade v sklop socialne fobije. Zelo zelo veliko lahko narediš z treningom socialnih spretnosti, osveščanjem, izobraževanjem.
Verjetno je KVT (kognitivno vedenjska terapija ) ena izmed načinov premagovanja težav.
Poglej na naših spletnih orodjih priročnike, ki ti bodo vsekakor v pomoč.
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_remository&Itemid=80&func=select&id=2

Lahko si pa poiščeš tudi terapevtsko pomoč, ki ti bo pomagala odkriti zakaj si ustrežljiv do drugih in zakaj ne ceniš sam sebe. Marsikaj se skriva v nas globoko zakopano veš. Prav gotovo pa ti nič ne manjka v možganih . Manjka ti samozavesti, asertivnosti in predvsem ceniti sam sebe. Ker tak kot si , si OK !!!

Ti kar še piši na forum in marsikateri nasvet boš dobil ali pa morda uspel navezati prijateljske stike.
Pa napiši s katerega konca slovenije si
lp

Prijavljen
Klipan
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 379

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 17. maj 2015 ura: 12:07 »

Matej, dobrodošel na forumu. Kontaktiral sem te ker me zanima, od kod si in ali bi bilo možno kakšno druženje v živo. Da gremo kdaj skupaj v lajf. Tudi sam imam svoje težave in bi bilo fajn o tem poklepetati z nekom.  Smiley
Prijavljen
matej86
gost
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 17. maj 2015 ura: 19:33 »

Sem z okolice LJ  trenutno razmišljam, da bi tale ad vrgu skoz okno, ker se mi zdi, da se počutim še slabše  kot pred začetkom jemanja sploh nimam energije in volje ko pridem domov iz službe se uležem pred tv in to je to drugače sem se zelo rad ukvarjal z različnimi športi, zdaj pa sploh nimam neke volje, razen par mesecev nazaj ko sem jemal cipralex sem se nekaj časa počutil kot rožca...
Prijavljen
igor860
gost
« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 25. maj 2015 ura: 12:35 »

Zdravo Matej! Obišči zdravnika (psihiatra), kjer ti bodo vsaj postavili diagnozo, tako da boš vsaj na čistem kaj se s teboj dogaja. Sam sem jemal zdravila in normalno shajal z življenjem, veliko športal in normalno hodil v službo. Če smo bolni ji z nami čisto nič narobe, le ne obremenjuj se preveč s tem. Življenje je lepo in ga je vredno živeti, če malo počakaš in si pozitiven pridejo s časom vse lepe stvari same k tebi... Korajža velja. Vem+, se že 15 let borim z boleznijo in se ne pustim premagati. Torej korak po korak Matej...
Drži se!!!  happy
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 25. maj 2015 ura: 12:59 »

Veš, tudi ob jemanju AD-jev smo kdaj v slabši koži. Takole nekako kot na gugalnici.  sesmejem
Morda si trenutno poleg vsega še dodatno obremenjen  s službo, drugimi obveznostmi. Ali pa te morda nekaj grize tam nekje daleč zakopano v naši duši.
Kot je rekla Puma, bi bilo morda pametno obiskati najprej psihiatra, pa še psihoterapevta. Prvi ti bo morda spet zamenjal zdravila, drugi pa pomagal pri predelovanju težav. Tole z Ad-ji je prav hecna zadeva. Kolikor ljudi, toliko različnih kombinacij. Vsak od nas je zagotovo preizkušal več možnost, preden je našel pravo.  kiselnasmeh No, potem pa zalaufa.
Antipsihotiki pomirjajo in so boljša izbira kot pomirjevala. Stabilizatorji razpoloženja te pa držijo na istem nivoju počutja - razpoloženje ti ne niha toliko, ne na dnevni ravni, ne na daljši čas.
Kar naroči se k psihiatru, da prideš čismprej na vrsto. Brez veze je, da odlašaš, če vidiš, da ti ni bolje. Vsekakor pa boš moral še sam kaj pridati. Samo čakat, da bodo tablete odrešile vse....pač ne gre... Cry
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar