FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 18. april 2026 ura: 16:51

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Sita sem sama sebe  (Prebrano 2988 krat)
navelicana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 09:51 »

Pozdravljeni sotrpini,

naj se najprej predstavim.
Stara sem petdeset let, mati dveh hčera, s partnerjem živiva skupaj 17 let. Sem zaposlena. Za družino večinoma skrbim sama, saj mož nima posebnega posluha za otroke. Za odpravo svojih težav sem se poslužila že nekaterih terapij (kognitivna psihoterapija, skupinske dihalne vaje, psihoanaliza), vendar, žal, neuspešno.
Konec koncev še vedno ne vem, kaj mi je, oziroma, kakšna je moja diagnoza.
Naj opišem. Pred dvajsetimi leti (stresna služba) so se mi prvič pojavili panični napadi. Seveda sem mislila, da imam srčne napade, splošni zdravnik pa ni storil nič, poslal me je na EKG in mi svetoval, da spremenim način življenja. Sama sem se preko literature dokopala do spoznanja, da gre za panične napade in jih sčasoma s preusmeritvami misli začela obvladovati.

V zadnjih nekaj letih pa se mi konstantno pojavljajo obdobja (trajajo od meseca dni do treh mesecev, lahko tudi dva do trikrat letno), ko se ne morem umiriti, večino dneva na znotraj drgetam, ne uspem sprostiti mišice (zaradi tega sem tudi telesno slaba) trebuha, prsnega koša in čeljusti, skoraj vsak dan me boli glava, pečejo me roke, noge in obraz, v glavi čutim pritisk, ponoči se zbujam skoraj na vsako uro in pol in sicer z razbijanjem srca, tesnobo, paniko, občutek vročine v glavi, vse mi je preglasno in sem zelo razdražljiva. Občasno se mi vrti in mi je slabo.
S tira me spravljajo problemi, ki jih drugi brez težav prenašajo, meni pa so strašni stres.

K zdravniku ne grem. Ne upam niti po antidepresive. Vzrok je ta, da sem bila pred kakšnimi 3-mi leti v takšnem stanju pri zdravniku. Ta mi je izmeril krvni tlak, ki je bil izredno visok. Po obisku se je moje stanje še poslabšalo, ker sem ves čas razmišljala le o nevarnosti, da bom doživela srčni infarkt ali možgansko kap. Skrbelo me je, kdo bo poskrbel za moje otroke, če umrem in komu bom v napoto, če ne bom več samostojna.
Tega strahu se ne morem otresti, čim padem v slabo obdobje, se pojavi tudi pritisk v glavi in pekoč občutek, takoj za tem pa strah pred kapjo.
Ravnovesje mojega avtonomnega živčevja je totalno podrto. Tako sem že naveličana strahu, šibkosti in takšnega življenja. Ne vem, koliko časa bom še zmogla.
Trenutno jem zeliščne tablete (Sensilab) za pomiritev ob stresu in nekaj zeliščnega za motnje spanja, vendar je pri taki intenzivnosti simptomov vse skupaj zaenkrat "blažev žegen".

Prosim, če ima kdo podobne težave, naj se mi javi in svetuje, kako naj si pomagam.

Vsem želim zdravja in mirno poletje!

Prijavljen
Kristy
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.547

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 10:47 »

Pozdravljena rozicodam,

Kot si že sama ugotovila, je tvoje telo od stresa že tako ošvaheno, da res potrebuješ nekaj, da se umiriš.
Jaz nerada svetujem AD-je, ampak mislim pa, da bi ti res prav prišli.

Zelišča ne pomagajo kaj preveč, glede na moje izkušnje.

Prijavljen

Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
navelicana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 11:27 »

Hvala,
izgleda, da se bom morala nekako spraviti do zdravnika.

Lep dan!
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 615

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 11:28 »

Navelicana,

tudi jaz ti svetujem obisk pri psihiatru in če je potrebno jemat AD nekaj časa, še ni konec sveta. Me pa zanima koliko časa si obiskovala psihoanalizo?

Lp
Prijavljen
navelicana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 11:55 »

Živjo,

hvala za odgovor.
Psihoanalizo sem obiskovala eno leto in sicer 1 krat tedensko.
S terapevtom sva prišla do zaključka, da je največji vzrok mojih težav odsotnost moje mame, ki je pri mojih treh mesecih starosti odšla s trebuhom za kruhom, mene pa pustila v reji starim staršem, ki so me sicer vzgajali z vso ljubeznijo.

Lep pozdravček!
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 12:06 »

Kaj pa če imaš sedaj motnje menopavze. Si v približnih letih. Govorim po lastnih izkušnjah. kiselnasmeh
Prijavljen

alexx Afro 
Kristy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.547

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 14:19 »

...da je največji vzrok mojih težav odsotnost moje mame, ki je pri mojih treh mesecih starosti odšla s trebuhom za kruhom, mene pa pustila v reji starim staršem, ki so me sicer vzgajali z vso ljubeznijo.

Primarni vzrok že...

Ampak mislim, da so tvoje trenutne težave povezane s tem, da si sama za vse, da se nimaš na koga naslonit, na koga malo prestavit svoje breme, ... dodatno pa še, kot praviš, stresna služba... pač, dolgoletna izpostavljenost stresu.

Po vseh telesnih znakih, ki jih opisuješ je tvoje telo res že precej globoko v stresnem stanju.
Kaj če vseeno pokličeš zdravnika ali se najaviš pri kakšnem psihiatru ?

Prijavljen

Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
navelicana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 16:14 »

Ne vem, mogoče je tudi malo povezano z meno, čeprav še sama ne vem ali sem v menopavzi ali še ne (menstruacija še kar vztraja) Sad. Zdaj, ko sem v tem stresnem ali anksioznem stanju se seveda tudi potim, ampak ne vem ali od mene ali od stresa. Kakšne izkušnje pa imate s tovrstnimi problemi v menopavzi.

Ne bo šlo drugače, morala bom k psihiatru, najbrž bom poskusila kar samoplačniško, da se izognem splošnemu zdravniku in merjenju krvnega tlaka.
Prijavljen
navelicana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 16:20 »

Aja, še nekaj bi vprašala.

Kaj mislite, bi moje težave lahko opisali kot simptome anksioznosti ali gre za posledice stresa?

Že v naprej vsem hvala za odgovore in nasvete!
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 16:28 »

Dolgotrajen stres telo utrudi, telo je stalno v tesnobi ... ni več sproščeno.
Skrbi, žalost in strahovi prevladajo nad veseljem, smehom.
Počasi telo postaja vse bolj tesnobno, depresivno. Sočasno se tudi v možganih tvori vse manj serotonina
in skozi daljše obdoje lahko zbolimo za depresijo ali katero od anksioznih motenj.

Antidepresivi so učinkoviti pri lajšanju simptomov in povrnejo energijo, voljo do življenja.
Postavijo te iz -10 na pozitovno nulo jaz temu rečem.
Po moji izkušnji so pripročljivi takrat, ko zaradi počutja začne resno padati kakovost življenja.

Psihoterapija se ukvarja pa z vzroki in ti pomaga postopoma spoznati sebe,
pomaga ti pridobiti samozaupanje, pomaga ti razviti komunikacijske veščine ter
te spodbuja k sprejemanju vseh svojih čustev. Sočasno te uči tudi tehnik sproščanja
in kako se spopadati s stresom v vsakdanjem življenju.

Kombinacija antidepresiva in psihoterapije je zelo učinkovita.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 615

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 26. junij 2014 ura: 21:51 »

Živjo,

hvala za odgovor.
Psihoanalizo sem obiskovala eno leto in sicer 1 krat tedensko.
S terapevtom sva prišla do zaključka, da je največji vzrok mojih težav odsotnost moje mame, ki je pri mojih treh mesecih starosti odšla s trebuhom za kruhom, mene pa pustila v reji starim staršem, ki so me sicer vzgajali z vso ljubeznijo.

Lep pozdravček!

Psihoanaliza traja najmanj 3 leta. Ampak seveda sama veš zakaj si prekinila s terapijo in to je sedaj za tabo. Ti svetujem enako kot Aslan, da poiščeš pomoč. Lep pozdrav  rozicodam
Prijavljen
sopotnica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 126

« Odgovori #11 dne:: petek, 27. junij 2014 ura: 20:07 »

Lahko da gre za obolenje ščitnice, ki povzroča simptome, podobne depresiji. Izmeriti je treba ščitnične hormone in se bo videlo.

Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar