FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 23:02

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2] 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: noseča sem  (Prebrano 17130 krat)
Biba
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 52

« Odgovori #20 dne:: torek, 28. oktober 2008 ura: 13:24 »

Živjo,

Evo ravnokar sem brala na googlu eno študijo, ki je bila delana 7let na nosečnicah s panično motnjo. Oni itak na začeku pravijo, da je dobro prve tri mesece nič jemat ampak, da pa kasneje ni več tako rizično. Ker so itak najbolj kritični prvi trije meseci. Sicer pa oni pišejo, da se je kot najbolj varno zdravilo pokazal Prozac, za njem pa SSSR-i. In sicer tudi pri jemanju le-teh so bili samo pri od 0,2-2% nosečnic pokazani blažji stranski učinki. In sicer nič tako groznega. Otrok se lahko rodi s povečanim sladkorjem, zajčjo ustnico,...nič tragičnega in groznega. Edino kar v prvih treh mesecih odstvetujejo so benzodiazepini,..ampak tudi tukaj niso raziskave nič kej tako groznega pokazale. No tole je link na to raziskavo, pa si vsaka lahko prebere.

link: http://www.psychiatrictimes.com/panic-disorder/article/10168/46971 .

Naj še to napišem, da sem včeraj govorila z mojim ginekologom in on je bil kar začuden, ker sem jaz tako vsa panična glede tablet in me je ful pomiril. Sicer je rekel naj jih prve tri mesece ne jemljem če je možno, ampak tudi če jih ni nič tako usodnega.

Logično,. tudi jaz ne zagovarjam, da je ženska med nosečnostjo vsa zadrogirana od tablet, ampak mi je zelo pomembno da vem če pa kakšno pojem, da ne bo pri otroku nič tako usodnega in da mu ne delam nič kej tako grozljivega. Kot sem že napisala, tudi jaz bi najraje kar skakala od sreče in bila polna energije in kar naprej delala, ampak je imel očitno Bog z mano drugačen načrt in je treba iz tega naredit največ kot lahko.

Sicer koliko pa je žensk, ki ne vedo da so noseče prva dva do tri mesece in pijejo alkohol, kadijo,...pa je z otrokom vedno vse ok. Da ne govorim o odvisnikih, težkih bolnikih za katere je uporaba tablet nujna,...

lp,
biba
Prijavljen
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.674

« Odgovori #21 dne:: torek, 28. oktober 2008 ura: 13:53 »

Saj tudi na škatlicah povsod piše, da se zdravilo v nosečnosti jemlje, če njegove koristi odtehtajo njegovo škodo. Če je stanje brez tablet zelo hudo, potem je manjša škoda, če se jih jemlje. O tem kako hudo je stanje in ali se splača tvegati z ali brez, pa seveda samo ob posvetu s psihiatrom. Osebni zdravniki so na tem področju manj poučeni.
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
mija
gost
« Odgovori #22 dne:: sobota, 01. november 2008 ura: 01:04 »

Drage nosečnice.
tudi jaz sem jemala zdravila efektin in zyprekso, po enem mesecu ko sem zvedla da sem noseča sem morala prekinit. Pokojni dr, Marušič je rekel da siahko pomagam s helexom v kriznih situacijah in vem da se lahko jemlje prozac med nosečnostjo. Tudi meni je bila nosečnost grozljiva, saj sem zelo trpela in nonstop me je bilo nečesa strah. Pa vendar sem nekako zgurala in povem vam, da sem se po porodu še dve leti dobro počutila brez tablet. Le pogumno. In fantek j zdrav. oki
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #23 dne:: sobota, 01. november 2008 ura: 13:11 »

in vem da se lahko jemlje prozac med nosečnostjo.

Prozac (fluksetin), antidepresiv skupine SSRI

Varnost med nosečnostjo ni raziskana, načeloma se ga nosečnicam ne predpisuje,
razen če je vendarle najvarnejša možnost.....Prozac se ne predpisuje doječim materam.
(Psihiatrični vademecum, 2002)

Sem opazila, da pri Prozacu ni napisan tisti klasični stavek:
Tveganja ni mogoče izključiti.
Nosečnicam zdravilo dajemo le, če je korist večja od tveganja za otroka.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
umetnica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 189

.

« Odgovori #24 dne:: sobota, 01. november 2008 ura: 23:22 »

Moja hci je noseca 3 mesece in je zanosila, ko je jemala Ad-eje.....z jemanjem je prekinila, ko je izvedela za nosecnost, vendar se ji je psihicno stanje kar precej poslabsalo...po pogovoru z ginekologinjo in psihiatrinjo sedaj zopet jemlje antidepresiv, vendar takega, kateri ne spada v rizicno skupino za plod.....zdravniki vedo kateri AD se lahko jemljejo v nosecnosti, je pa vsekakor po mojem boljse , kot pa da se ti  brez AD stanje drasticno poslabsa....tako poslabsanje je lahko se bolj skodljivo za otroka......
...bila je ze na kar nekaj pregledih za sebe in za plod in za enkrat je  vse ok in upam da bo tako tudi ostalo.....
...tudi moja mama je jemala kar nekaj zdravil v nosecnosti za svojo psihicno bolezen, pa je z mojim bratom vse ok...no takrat pa sploh se niso bile toliko previrjena zdravila, kot so danes......

Prijavljen

..želim ti pogum jutranjega sonca, ki kljub bedi tega sveta, vztraja dan za dnem.....
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #25 dne:: sobota, 01. november 2008 ura: 23:34 »

je pa vsekakor po mojem boljse , kot pa da se ti  brez AD stanje drasticno poslabsa....tako poslabsanje je lahko se bolj skodljivo za otroka......

Bi se kar strinjala. Ni ga zdravila....niti aspirin... ki bi ga zdravnik *priporočil* v nosečnosti, a bi rekla, da je za otroka bolje mirna bodoča mami. Ginekologi so tudi res že toliko poučeni o stranskih učinkih. Hkrati pa upam, da je tudi bodoča babi mirnejša. Držim pesti umetnica. Kiss
Prijavljen

alexx Afro 
Biba
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #26 dne:: nedelja, 02. november 2008 ura: 17:25 »

Živjo,

Jaz sem zaenkrat dober, sem opustila vse tablete. Jem in spim dobro. Z možem sva se odločila da obdrživa otroka, vendar v primeru, če bodo vsi tesi ok pokazal. Potem pa če bi se pozneje, ne dej Bog, stanje poslabšalo, bi pa jaz tudi šla na tablete ker se ne želim matrati. Meni je tudi moj zdravnik povedal, da v primeru da bo ful hudo da bolje tablete kot ne.

Umetnica: Lepo nosečnost želim tvoji hčerki. Pol imave približno rok. Jaz sem junij 2009.

lp,
biba
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #27 dne:: nedelja, 02. november 2008 ura: 17:31 »

Jau.....morala bom nabaviti še kako roko, da bom držala pesti za vse bodoče mame. Upam, da ne bodo rakci po horoskopu...full smotani. Raje malo pred 22.06. Dekleta...potrudite se.

Podpisana prisotna 22.06. rakica. ne ne ne

P.S. Tale forum je rojen tudi 22.06.2005....uradno. Zato smo sami fini počenčki gor. zardevam zardevam zardevam
Prijavljen

alexx Afro 
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #28 dne:: ponedeljek, 03. november 2008 ura: 12:57 »

Biba, iskrene čestitke in vse dobro želim in držim pesti, da se vse razplete najbolje, kot je možno  Smiley
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
dragica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 117

« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 03. november 2008 ura: 13:39 »

drage moje....nič tragičnega se ne zgodi, če jeste zdravila med nosečnostjo-trikrat preverjeno...pa otročki imajo baje še manj zlatenice...stres in škodljivo okolje naredita škodo na plodu, ne pa pomirila in adji...raje tabletko, kot pa cele dneve in noči se martrat s paničnimi napadi in okm, depro, itd...iz ust moje psihičke...sicer pa se potem splošni dohtarji in ginkoti tem zdravilom uprejo res samo iz razloga, ker nočejo prevzet odgovornosti, če bi pa res bilo kaj narobe z otrokom, kar pa vemo, da se zgodi tudi čisto zdravim mamam...meni je res žal, da sem zadnjo nosečnost nehala z adji, ker me je pa zadnji mesc tako zvilo, da je bilo edino petnajst let nazaj tako hudo..in zato sem tudi v špitalu povedala, da ne bom dojila, ker začnem z adji in xanaxom, in je otroška zdravnica, ki je včasih strašno nasprotovala mamicam, ki niso dojile, rekla-gospa, bolj pomembno za otroka je duševno zdravje matere kot pa njeno mleko...več mu bo dobrega naredilo veselo družinsko okolje in vaše dobro počutje, ki ga boste dosegli z zdravili, kot pa da dojite in se ne počutite v redu.....ni problema, in mi je napisala flaško za tamalo...
Prijavljen

kar te ne ubije, te naredi močnejšega
SašaP
gost
« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 03. november 2008 ura: 15:57 »

O Dragica si me pa zdele kr mal pomirila. Sm v šestem mesecu in sm se čist sesula, spet. Pred enim tednom sem začela nazaj z ADji  in sm ravno v uvajalni dobi, kjer se stanje poslabša in sm utrujena za znoret, tko da se res ne rabm še s tem utrujat a bom s tableti škodovala otroku, a ne. Enostavn nimam več te moči in hvala bogu si me pa še ti zdj zares pomirila.

Res hvala.

Saša
Prijavljen
Biba
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: ponedeljek, 03. november 2008 ura: 17:17 »

Živ,

Ja res hvala Dragica in vsi ostali. Jaz sem z vsakim odgovorom bolj prepričana, da nas s temi tableti bolj strašijo kot je dejansko res. In ne vem zakaj to počenjo, ker smo itak že eni veliki strahci.

Tudi če ste prebrale tisto raziskavo, ki sem jo dala gor,...resnih težav niso zaznali. So samo manjše napake. Seveda to so raziskave doziranih in pod zdravniško kontrolo peljanih zdravljenj s tableti.

Tudi tukaj vse ženske na forumu pravijo da so marsikej hujšega jemale od ad-jev pa je bilo z otroci vse ok.

Meni je tudi moj psihiater povedal, da se je fajn prve tri mesece sam borit potem ti pa dajo zdravila. Ko sem povedala ginekologu kaj pijem in da sem jih opustila je bil on veliko bolj začuden nad mojo skrbjo kot nad dejanskim pitjem tablet.

Tko, da itak pa še na aspirinu piše da bolje da se ne pije.

Jst sem trenutno brez, ampak vem, da če mi bo, ne dej Bog, pozneje ful hudo, da jih bom pila.

Samo pogumno bodoče mamice!!!

lp,
biba
Prijavljen
umetnica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 189

.

« Odgovori #32 dne:: ponedeljek, 03. november 2008 ura: 18:03 »

Biba drzim pesti zate, ce bo pa prehudo, pa poskrbi da ti bo lazje......imas dovolj informacij, tako da ni potrebno da se prevec obremenjujes......
Danes delajo ze take ultrazvoke plodu, da imajo vse na dlani, res cisto vse....

Veselim se z vami, bodoce mamice in zelim vam vse dobro......

Biba, moja hci ima rok 3. maja 2009...bikec , ce se ne motim......

Prijavljen

..želim ti pogum jutranjega sonca, ki kljub bedi tega sveta, vztraja dan za dnem.....
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #33 dne:: torek, 04. november 2008 ura: 08:19 »

jap, umetnica, biki takrat kraljujejo  Smiley
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
dragica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 117

« Odgovori #34 dne:: sreda, 05. november 2008 ura: 13:14 »

drage bodoče mamce, sem zeeeeeelo vesela, če sem vcas malo pomirila, res...ker je ful zoprno, če si noseč, na tabletah, potem ti pa še vsak, ki misli da se spozna na cel svet, teži, da boš ziher otroku škodila....madona, jaz sem bila čist penasta, če se me je kdo spodstopil...k sreči mi je ena sestra v špitalu ušla, k mi je prišla v sobo težit, da je dojenje najboljša terapija za depresijo in panične napade..tako da, dragi moji, če vas matrajo te bolezni, enga dojenčka na prsi, pa bomo zdravi....mislim, tole je res črn humor z moje strani, ampak, res me raz Angry Angry Angry >:(jezi , ko še nekateri iz zdravniške stroke z nosečimi mamcami na zdravilih za psiho delajo kot z načrtnimi zastrupljevalkami svojih otrok..
Prijavljen

kar te ne ubije, te naredi močnejšega
Biba
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #35 dne:: sreda, 05. november 2008 ura: 22:18 »

Živjo punce,

Upam, da bodo tile naši prispevki kateri izmed bodočih mamic prišli prav. Jaz sem danes na žalost zakrvavela in doživela spontani splav. V petek imam še abrazijo da me ščistijo do konca. Sem ful žalostna ampak bo. Se tolažim, da sedaj vsaj vem, da lahko zanosim (ker so meni govorili, da ne bom mogla) in da ima trenutno Bog z mano druge načrte (npr. da se prvo pozdravim in se malo posvetim sami seb, ker so bila zadnja leta pestra),...

Držite pesti zame in se še kej pišemo.

lp,
biba
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #36 dne:: četrtek, 06. november 2008 ura: 08:20 »

Drži se... pa velik objem pošiljam  rozicodam
Prijavljen

alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #37 dne:: četrtek, 06. november 2008 ura: 08:37 »

Biba...vse se bo uredilo. Prepričana sem. rozicodam Pač ni bili pravi trenutek najbrž. Smiley
Objem. rozicodam
Prijavljen

alexx Afro 
morskival
gost
« Odgovori #38 dne:: četrtek, 06. november 2008 ura: 10:21 »

Drži se! Vse se pa zgodi z določenim namenom.
Mislim nate! pomezik
Prijavljen
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.674

« Odgovori #39 dne:: četrtek, 06. november 2008 ura: 13:18 »

Žal mi je, Biba. Držim pesti zate!
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
Strani: 1 [2] 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar