FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 03. junij 2026 ura: 15:06

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Napadi psihičnega izvora?  (Prebrano 11711 krat)
DesertRose
gost
« Odgovori #20 dne:: torek, 21. oktober 2008 ura: 15:24 »

Hej,

Sem nova na forumu, vendar očitno se z anksioznostjo spopadam že 5 let. Moja težava je podobna kot Yoyina, vendar na drugačen način. Doživljam kratkotrajne motnje zavesti, prav tako še nikoli nisem padla v nezavest, ampak me je nezavestnega stanja full strah in posledično smrti. Tako, da praktično že dolgo bežim od smrti. Vedno, ko dobim tak čuden občutek v glavi (kjer je vedno pestro, zbadanje, pekoča bolečina, mravljinčenje, občutek omotičnosti, imam občutek kot bi imela elektriko v glavi in bi prišlo do kratkega stika), dobim strah pred smrtjo oz. občutek, da bom zdaj zdaj umrla. Vem, da sem po tisočih napadih še vedno tukaj, ampak je vedno dvom.. zdaj gre pa zares. Leta 2006 ko še niso bile te odsotnosti tako pogoste sem bila na EEG preiskavi, ki je bila b.p. Zaradi omenjenih težav so mi postavili sum na multiplo sklerozo, zato sem šla na odvzem likvorja, ki je bil b.p. in pa leta 2007 na magnetno resonanco glave, katero sem letos pred enim mesecom ponovila in osnovni izvidi so b.p. Poskusila sem že z AD, a do sedaj nisem občutila izboljšanja. Napadi so čedalje pogostejši, strah večji, še vedno ne verjamem, da je vse psihičnega izvora. Res je, da imam pri 168 cm 50kg (stara sem 28 let), in lahko pojem kar se mi zahoče, pa bodo kile vedno pri 50. Posledično oz skladno s tem imam nizek krvni tlak, vendar te odsotnosti niso niti malo podobne tistim, ki jih občutiš ko na hitro vstaneš.
Aha, naj omenim še to; ščitnica b.p., kri v redu
Ali ima kdo podobne težave?
Prijavljen
Yang
gost
« Odgovori #21 dne:: torek, 21. oktober 2008 ura: 16:24 »

Kaj pa vzroki tvoje anksioznosti? Ali lahko poveš kaj o tem?

...sicer pa podobnih izkušenj, da so vsi zdravstveni izvidi bili b.p., kar je potrdilo, da so težave psihičnega izvora, je tukaj na forumu zelo veliko; recimo skoraj vsi s paničnimi napadi so nekako tako začeli svojo pot odkrivanja pravih vzrokov svojih težav.
« Zadnje urejanje: torek, 21. oktober 2008 ura: 16:46 od Yang » Prijavljen
vesnav
gost
« Odgovori #22 dne:: torek, 21. oktober 2008 ura: 17:46 »

Zdravo,

nekaj podobnega, ja, sem čutila zelo močno, pa še zdaj kdaj in kdaj na momente ob pretirano stresnih in velikih spremembah, situacijah..., ki so življenjskega pomena.

Če si naredila vse preiskave in so b.p, pomeni, da je najverjetneje res vse psihično, zato naj te vsaj to pomiri, kolikor lahko. Mene to dejstvo je, počasi in z leti in ne s tableti je izginilo v zares največji možni meri.
Mogoče boš res morala pobrskati in ugotoviti, kaj ti tako "ne paše" v življenju in to vseeno živiš, meni osebno pa je pomagalo predvsem to, da sem postala mama in se že 7 let in pol ukvarjam z nekom, ki je pomembnejši od mene. In dela mi res ne zmanjka.

Vso srečo,

Vesna
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.667

« Odgovori #23 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 09:30 »

Če sem te prav razumela DesertRose, se to tudi meni dogaja, zdaj ne več tako pogosto (*trkam*)... v določenih obdobjih pa je bilo to fuulll prisotno in meni grozno moteče in moreče.

P.S.: Tudi pri meni baje fizično vredu. Sklepali smo, da je to psih.
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
DesertRose
gost
« Odgovori #24 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 14:45 »

Po pravici povedano nimam pojma kaj bi lahko bilo psihičnega izvora. Bilo je nekako tako, da mi je nekega dne postalo slabo (leta 2003). Mislila sem, da bo minilo, kajti nikoli nisem hodila okrog zdravnikov ali bila panična oseba, nasprotno, moj oče zna povedati, da kako se to meni dogaja, ko sem bila vedno ,,pavliha,, v družini. Vedno ambiciozna, šport je bil moj vsak dan. No in ta slabost ni popustila, trajala je ves dan, pa naslednji, pa naslednji...in sem odšla k zdravniku. Preden me je poslal na preiskavo je minil mesec in v tem mesecu se mi je stanje tako poslabšalo, da sem 24 ur na dan doma jokala. Kajti slabost ni bila navadna, da bom zdaj bruhala, ampak kot, da me hoče odnest s tega planeta, da bom zdaj zdaj samo padla in umrla. In potem še ena preiskava in zopet dva meseca, stanje pa samo navzdol. Katastrofa. Moja diagnoza je bila najprej postavljena takole. Kaj vam pa je? Slabo mi je pa ne vedo od česa. Aha to so tipično panične anksiozne motnje, tukaj imate Zoloft in če ne bo bolje pridite nazaj... katastrofa, kakšne psihične težave? Še danes ljudi sprašujem kakšen psihični vzrok? Doma pa mi znajo povedati, da je to od moje zveze s fantom, ki je trajala 13 let, vse do letošnjega februarja. kakorkoli obrneš jaz nimam občutka, da bi bilo psihičnega izvora, jaz se samo telesno zelo slabo počutim in pri teh omoticah in absencah dobim občutek, da bom tisti moment umrla. In edino dejstvo, ki ga jaz poznam, je dejstvo, da me je strah umreti. Recimo, danes imam spet omotično glavo. V čelu in na sredini glave, pa skoz v nos občutim topo bolečino. Glava me peče, miljone iglic se zariva v mojo glavo in jaz komaj stojim po konci. Težko zdržim v službi, najraje bi padla na tla. Pravzaprav me kar vleče k tlom in potem me vsake toliko časa za trenutek še zmanjka. In zopet vprašanje? Kaj je pa sedaj? Saj se psihično počutim dobro..in zopet strah, zdaj gre pa zares umrla boš.
Čista katastrofa, tudi če bi se ta moment potrudila in začela telovaditi se stanje ne bi izboljšalo. Zraven pa me še te strelice zbadajo v glavo s tako močjo, da včasih od bolečin postanem mokra in zopet strah..ne vem npr.. kap te bo... Noro vem, vendar ne zastopim kaj se dogaja z mojo glavo, kar naredim ne izboljša mojega počutja in se vrtim v krogu. A je ta omotičnost značilna za anksiozne ljudi in raznia čudna občutenja v glavi?
Prijavljen
Yang
gost
« Odgovori #25 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 15:01 »

Tolk govora o znakih, simptomih, o vzrokih pa tako malo? Kot, da jih nočeš videt - si jih bojiš priznat?
...verjetno ti razumevanje svoje psihe, psihologija nekak ne zanima, ni blizu?

- npr. 24 ur na dan si jokala - pa še vedno misliš, da to niso psihični vzroki, da ni nič psihičnega?
Kaj čutiš danes glede tega, če se tega spomniš, če to podoživiš?

- npr. 13 letna zveza, ki se je letos končala? A to pa po tvojem mnenju, tudi nima nobene veze in ni pustilo nobenih posledic na tebi?
Kaj čutiš danes glede tega? Kako si čutila, prebolela, odžalovala to izgubo?

Čustva SO psiha - psihološke težave so čustvene težave...
...zanikana notranja bolečina JE vzrok (in prebolevanje le-te, zdravilo) psihičnih težav, pa če si jih priznamo ali pa ne.
« Zadnje urejanje: sreda, 22. oktober 2008 ura: 15:20 od Yang » Prijavljen
krasendan
gost
« Odgovori #26 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 15:19 »

zoloft...mogoče stranski učinki?
Prijavljen
Putka
gost
« Odgovori #27 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 16:34 »

Je ja. Ta omotičnost je značilna tudi za anksiozno motnjo. Ko bi bla rahlo opita...ampak povsem prisebna!
Upam, da ni kaj hujšega - fizično. Imaš še kake preiskave?

Jaz sem si želela, da bi bila fizično bolna. Zdaj pa sem tko srečna, da sem zbolela na živcih.
Ker vidim kako lepo okrevam. Upam, da bo tudi brez posledic.

Prijavljen
DesertRose
gost
« Odgovori #28 dne:: sreda, 22. oktober 2008 ura: 20:50 »

Trenutno nimam več nobenih preiskav, saj sem jih opravila kar nekaj, vendar s svojo iniciativo in kar nekaj sem jih opravila samoplačniško. Imam samo še kontrolo pri nevrologinji, ampak šele decembra. Saj sploh ne vem če bi bilo smiselno še kaj preiskati?
Kar se tiče psiholoških zadev...seveda razmišljam o čustvih in vsem, samo ne morem dojet, da bi bilo lahko to to, ker si ne znam pomagat. Pač zadevo čustveno povežeš in predelaš potem pa živiš dalje. Kar se tiče nekih problemov...recimo veza 13 let...v tej vezi sem prišla do te točke, da jaz nisem mogla več vztrajati, da sem jaz fanta prebolela že vmes, tako, da ne vem kje bi bil vzrok. doma pravijo, da ker sem ostajala doma in podobne reči, ki spadajo k vezi...ne vem.  Seveda imam skrbi, čustva tudi neprijetna, vendar mi ne sprožajo napadov..pač življenje je tako. Nekatere stvari lahko razrešiš v svoji glavi in jih obrneš pozitivno, z nekaterimi pa se moraš sprijazniti in živeti z njimi.
Dejstvo je in mi ga vsi ponavljajo. Vsem znaš pomagati samo sebi ne. In res je, vsakemu svetujem, vedno vse vem, kaj je dobro za druge, sama p ačakam, da bo prišel nekdo s čarobno palčko in pomagal meni...vendar te osebe ni od nikoder.
Tudi jaz sem si želela, da bi kakšen izvid kaj pokazal in da se to konča, pa nič...
Kakšne izkušnje imate kaj z Ad ji pri teh stvareh in katerimi?
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #29 dne:: četrtek, 23. oktober 2008 ura: 12:06 »

DesertRose, ADji niso glavna zadeva (dostikrat zelo pomagajo, so nekakšna odskočna deska, ampak...), glavna je psihoterapija!! Po moje boš počasi prišla (vsaj do določenih) vzrokov ... ma to gre vse res počasi, je potrebna vztrajnost ... lahko se govori o letih, ne mesecih ... a z vsakim mesecem je napredek, da ne boš zdaj mislila, da zdaj pa boš tri leta v riti, potem pa iz enega na drug dan kot rožca.
Ne mislim trdit, da fizično ni s tabo prav nič narobe, nisem ne dohtar ne nič ... ti pa lahko povem, da kar opisuješ sem sama doživljala ... ni mi sploh bilo jasno kako bi to lahko bilo zaradi psihe, pa saj v familiji je vse ok, nič mi ne manjka, nihče mi ne škoduje, sploh mi ni potegnilo ... isto tudi staršem ne ... ko zdaj (po več letih) pogledam nazaj pa mi ni jasno, da takrat nisem videla nič ... res ... vse preiskave sem naredila in bila še vedno prepričana, da to ne more biti 'le' psiha. Po več letih mi je zdaj jasno, marsikaj sem spoznala o sebi, nasploh o psih. težavah, boleznih, o marsičem - z vsem tem, z društvom DAM in mojimi najbližjimi grem zdaj dalje ... jemljem ADje (hvala bogu imam končno res dobro psihiatrinjo!!!) in s psihoterapijo še nisem končala (določene zadeve sem spoznala in razčistila, a še ni konec). Sami res lahko ogromno naredimo ... čeprav se zdi to na začetku totalno nemogoče in vztrajnosti vmes večkrat zmanjka in obupaš in kaj vem kaj vse ... takrat je dobro imet nekaj oz. nekoga, 'ki ti bo pomagal vstati'.
Ti praviš, da prej nisi nič hodila k zdravniku, da si redno športala itd. ... potem pa kar naenkrat ... mogoče si se prej s športom na nek način 'zamotila' ali pa pač ni bilo prej nič takega kar 'bi te zvilo' ... ali pa je mogoče celo bilo, samo je tvoje telo po določenem času odreagiralo ... pa praviš, da se bojiš smrti ... se to zdaj, odkar se ti to dogaja ali si se že prej ? če si se že prej, mogoče je tu kakšna povezava ... mogoče si zaradi razpada zveze (ali česa drugega) postala slaba in potem je ta strah vse to samo stopnjeval in stopnjeval in si padla v začaran krog ... mogoče prav zato tak strah, ker si prej skoz bila ok in te je čist šokiralo kako se lahko vse na hitro obrne in kaj če umreš itd. ... samo tako sem ti 'malo nametala', jaz ne vem kaj je, lahko pa se ti dokoplješ do tega ... počasi ...
Poišči dobrega terapevta in tudi skupine za samopomoč (DAM) so ti lahko v pomoč. Ne vem s katerega konca SLO si ?
Decembra pa kar pojdi do nevrologa ... jaz sem baje original paničarka s hudo anticipatorno tesnobo, tako da  kiselnasmeh ... ne morem ti rečt, to je od psihe, pusti vse ostale dohtarje in preiskave ... brez veze pa bi bilo po moje čakat na december preden si poiščeš psih. pomoč.
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Nativa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 150

« Odgovori #30 dne:: četrtek, 23. oktober 2008 ura: 12:22 »

Dejstvo je in mi ga vsi ponavljajo. Vsem znaš pomagati samo sebi ne. In res je, vsakemu svetujem, vedno vse vem, kaj je dobro za druge, sama p ačakam, da bo prišel nekdo s čarobno palčko in pomagal meni...vendar te osebe ni od nikoder.

Ta oseba je v tebi Wink
Prijavljen
DesertRose
gost
« Odgovori #31 dne:: četrtek, 23. oktober 2008 ura: 18:48 »

Hvala moonica in nativa...saj najbrž bo držalo, ampak težko je plezat ven ko nimaš nikogar ob sebi, ki bi te razumel Starši že popizdevajo...razčist v glavi...ampak s tem nočejo imet nič, najraje imajo, da se pretvarjaš da ni nič in greš dalje. S tem mislim, da niso za nobene pogovore in take stvari, ampak delaj pa boš pozabila. Moj bivši je rekel, da ga ne moti, da bo stal ob strani, ampak če me nekdo samo gleda mi nič ne pomaga. Pri njem se nisem počutila varno...Ugotavljam, da sem z leti ko sem skrbela, da bom vsem drugim ustregla, izgubila sebe...madonca se je zdaj težko najti. Včasih sem bila rada sama, danes me strah poje v samoti. Ne zmorem biti sama s svojimi mislimi, mislim, da se še najbolj počutim, ko me kdo razjezi, takrat vsaj nekaj energije pride vame in me jeza drži pokonci. Tud moje frendice so se takrat zelon hitro umaknile, pa sploh še niso vedele zakaj gre. Od takrat se slišimo enkrat na mesec, prej smo pa žurale pa spale skupaj...Tako, da sem v bistvu s tem ostala sama s sabo, pa še jaz se nočem. Včasih je tako hudičevo težko bit sam s sabo, da bi najraje ven skočila.
Tud jaz sem že skoraj doktor medicine, saj me moja dr. draži naj pridem k njej delat, za vsakega znam povedat, kako si naj pri težavah pomaga in kaj mu je, ter da ni nič hudega...ko gre pa za mene pa imam vse najslabše in mi nihče ne more pomagati. Groza.
A je mogoče za kakšen AD znano, da izstopa na način, da ga veliko hvalijo. Saj se brala o vseh AD-jih, in probala sem jih v teh letih kar nekaj, pa nič uspeha. Trenutno sem brez.
Kar se tiče terapije. Sem hodila na kognitivno V krško (sem z Dolenjske), pa mi je terapevtka rekla, če sem probala s tehniko stop, tako da sam sebi rečeš stop in to je to... Cheesy, za drugo varjanto pa me je vprašala, če ne morem živet s tem Cry
Letos sem hodila k psihologinji, ki je rekla, da misli, da so moje težave konstitucijskega značaja..in spet nič...
Tavam v krogu, dnevi pa bežijo.. Shocked

Ampak hvala Vam, ki se trudite za Vse nas Embarrassed
Prijavljen
Nativa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 150

« Odgovori #32 dne:: četrtek, 23. oktober 2008 ura: 21:18 »

@DesertRose: te popolnoma razumem, ker imam sama identično situacijo.
Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 678

« Odgovori #33 dne:: petek, 24. oktober 2008 ura: 11:24 »

omg, kje je bil ta forum takrat, ko se je meni to dogajalo  Smiley

jaz sem doživela cel suffer glede tega.
na mestni avtobus nisem mogla it, ker mi je bilo tam večinoma slabo.. telovadbe itak nisem zmogla (sem imela vsako leto opravičilo). 
lahko sem se v šoli  smejala, normalno funkcionirala, potem sem se pa kar naenkrat sesedla.
nisem izgubila zavesti, samo kot ena intenzivna izguba energije, al kako bi temu rekla..

pri zdravnikih smo dali čez vse živo..
slikanje glave, ščitnica, sladkor, pritisk.. na koncu so mislili, da se samo zmišljujem.

pri meni je bilo oboje - psiha, ki pa je posledično vplivala na fizično zdravje.
v bistvu sem bila leta in leta v stresu. skos sem se terala,
psihično obremenjevanje, problemi, žalost, perfekcionizem..
ker pa nisem imela fizičnih obremenitev, nisem dojemala tega kot napor.
in mislila, da ne potrebujem ventila za sprostitev (kakšna napaka!). 

na bioresonanci so potem ugotovili, da imam bolezen črevesja, 
ne bi razlagala v podrobnost, ker je ful za razložit.. ampak to je ful vplivalo na imunski sistem.
in potem sem mogla delat in na vzroku (psiha) in na posledicah (fizično telo).

aja, tole za bioresonanco ni reklama,
s pomočjo nje sem hvala bogu dobila vsaj diagnozo, zdravila se nisem, ker je tumač keša Smiley
je pa razlog sigurno psiha. ker pa sem leta in leta to ignorirala, je telo enostavno začelo pregorevat.

upam, da bo tole komu kaj pomagalo.. lp
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar