FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 26. julij 2026 ura: 18:35

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Napadi panike,POMOČ  (Prebrano 3785 krat)
Christina
gost
« dne:: sreda, 13. marec 2013 ura: 17:07 »

Pozdravljeni! Smiley
Sem popolnoma nova tukaj na tem forumu.Rada bi vam zaupala svoje težave in vas prosila za kakšno mnenje in pomoč. Stara sem 19 let. Že približno 1 leto in pol imam napade panike, ki pa so se v zanjih mesecih zelo poslabšali. Da imam napade panike sem izvedela šele pribljižno 1 mesec nazaj ko sem začela obiskovati psihologinjo. Prav tako mi je omenila nekaj v zvezi z agrofobijo in anksioznost vendar nisem povsem prepričana kaj mi je želela povedati.Če na hitro povzamem kaj se mi dogaja: panika ko vidim prometno nesrečo ali zanjo samo slišim, panika ko slišim da je nekdo umru,ko se pogovarjamo o boleznih, ko me KARKOLI boli, ko sem sama v nekem prostoru, ko sem v dvigalu in še veliko.... vendar te so najhujše, Cry  v takšnoh primerih se začnem tresti, boli me v prsnem košu, mravlinci po rokah in včasih planim v jok. Sad Naj še omenim, da sem imela pred 5 leti zelo hudo prometno nesrečo.Zdaj sem dobila tablete Cipralex 5mg vsako jutro.Včeraj sem vzela prvo tableto in bilo je vse vredu. Danes pa utrujenost, vrtoglavica,slabo se počutim,glavobol,ponoči sem se dva krat zbudila in imela napad panike brez razloga,zelo me je strah, da se bo to stopnjevalo. ... Prosila bi,če mi lahko kdo pomaga oz. omili ta moj strah. Zanima me če kdo ve ali bo zaradi teh tablet vse več slabih učinkov? Vesela bom vsakega odgovora! Smiley
Prijavljen
Smokyboy
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 222

« Odgovori #1 dne:: sreda, 13. marec 2013 ura: 17:32 »

Brez skrbi, stranski učinki bodo izzveneli. Pravzaprav dvomim, da gre v tvojem primeru po prvi tableti že za pojav stransih učinkov. Sicer nimam izkušenj s takšnimi napadi panike, kot jih ti opisuješ. Diagnoza, ki ti jo je postavila psihiatrinja, pomeni, da imaš strah pred odprtimi prostori, tudi gnečo.
Kolikor vem je psihoterapija lahko zelo uspešna pri premagovanju tovrstnih strahov, bodisi z nadzorovanim izpostavljanjem ali z analizo in spreminjanjem miselnih vzorcev, ki se ob tem pojavijo. Pri tebi je očitna povezava med lastno prometno nesrečo in situacijami, ki spominjajo na bolečino, trpljenje, žalost. Malo še pobrskaj po forumu, predvsem v sklopu Panične motnje, kjer boš gotovo našla veliko sotrpinov s podobnimi težavami in koristnih nasvetov.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.892

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: sreda, 13. marec 2013 ura: 19:44 »

Zdaj sem dobila tablete Cipralex 5mg vsako jutro.Včeraj sem vzela prvo tableto in bilo je vse vredu. Danes pa utrujenost, vrtoglavica,slabo se počutim,glavobol,ponoči sem se dva krat zbudila in imela napad panike brez razloga,zelo me je strah, da se bo to stopnjevalo. ...

To so stranski učinki ...
Psihiatri uvajajo različno hitro antidepresive.
Nekateri pravijo da nekaj dni polovičko (5 mg) in nato višat..
Drugim je bližje uvajanje po 1/4 tablete in nato vsak teden še za 1/4 višanja...
Bolj postopno ko uvajaš MANJ je stranskih učinkov, bolj je človeku prijazno.

Načeloma pa stranski učinki NISO nevarni, izzvenijo v nekaj dneh do tednih ...
So pa neprijetni, celo poveča se lahko anksioznost itd ...

Citiraj
Naj še omenim, da sem imela pred 5 leti zelo hudo prometno nesrečo
Prometna nesreča je travmatski dogodek!
Telo se na nesrečo tudi psihološko odzove na svoj način ... včasih kaj ostane "zamrznjeno " v našem spominu, kar pomeni, da se ni predelalo spontano ... Kasneje v življenju se začno ti spomini (lahko le kot telesni občutki) vračati ...

Ponavadi se vračajo ob določenih sprožilcih, ki spominjajo na travmo:
Citiraj
Če na hitro povzamem kaj se mi dogaja: panika ko vidim prometno nesrečo ali zanjo samo slišim, panika ko slišim da je nekdo umru,ko se pogovarjamo o boleznih, ko me KARKOLI boli, ko sem sama v nekem prostoru, ko sem v dvigalu in še veliko.... vendar te so najhujše,

Poišči pomoč psihoterapije.
Predlagam ti tudi da morda poiščeš nekoga, ki dela tudi z EMDR tehniko,
ki je zelo dobra za predelavo travmatskih dogodkov.

Vse dobro želim  rozicodam

PS:
antidepresivi pomagajo pri neželjeni simptomatiki, jo omilijo ali popolnoma ublažijo ...
ne morejo pa vplivati na "predelavo travme", zato sama zdravila niso odovolj za dokončno razrešitev problema.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Christina
gost
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 17. marec 2013 ura: 15:18 »

Za odgovore se vama najlepše zahvaljujem, Smiley
naj še omenim...trenutno je moj 5 dan jemanja teblet Cipralex in od včeraj zvečer me na trenutke ZELO boli želodec malo mi gre na bruhanje in potem še napad in postala sem vsa ledena Cry  Ali je to normalno? včeraj me je tako bolelo,da sem že razmišljala da ne bom več vzela tablete. Zjutraj pa sem se le nekako prepričala, vzela zableto in upala da sem bo to končalo. Psihiatrinja mi je rekla, da bodo te tablete začele delovati čez približno 14 dni od prvega tableta in zanima me kaj pa bo potem??  kiselnasmeh 
Prijavljen
ljubica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 829

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 17. marec 2013 ura: 19:48 »

Na koledarček si obkroži dneve, ki bodo do tistih 14 dni še trajali s temi stranskimi učinki.
Tako boš vsak dan imela en krogec manj, stranski učinki pa bodo počasi odhajali.
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 17. marec 2013 ura: 22:08 »

Za odgovore se vama najlepše zahvaljujem, Smiley
naj še omenim...trenutno je moj 5 dan jemanja teblet Cipralex in od včeraj zvečer me na trenutke ZELO boli želodec malo mi gre na bruhanje in potem še napad in postala sem vsa ledena Cry  Ali je to normalno? včeraj me je tako bolelo,da sem že razmišljala da ne bom več vzela tablete. Zjutraj pa sem se le nekako prepričala, vzela zableto in upala da sem bo to končalo. Psihiatrinja mi je rekla, da bodo te tablete začele delovati čez približno 14 dni od prvega tableta in zanima me kaj pa bo potem??  kiselnasmeh 

Christina  rozicodam

Antidepresivi znajo imeti res zoprne stranske učinke, vendar je potem, ko pričnejo delovati, naše počutje veliko boljše.

A si začela jemati kar takoj celo tableto? Kajti včasih je dobro, da pričnemo z manjšim odmerkom zdravila, ter ga postopoma zvišujemo. Povprašaj svojo psihiatrinjo o tem, saj boš s takim načinom jemanja AD morda lažje prebrodila ta uvajalni čas.

Ko bo Cipralex pričel opravljati svojo "nalogo", boš začutila, kajti takrat se bo tvoja tesnoba zmanjšala in fizično počutje bo boljše.

Ti pa tudi jaz, tako, kot Aslan, svetujem, da si poiščeš tudi pomoč psihoterapevta, ter z njim (ali z njo) predelaš svojo travmo, ki si jo doživela, saj je le-ta verjetno kar precejšenj vzrok za tvojo anksioznost.

Kar pogumno naprej...vsak dan si bližje cilju  oki

« Zadnje urejanje: nedelja, 17. marec 2013 ura: 22:23 od Slavka » Prijavljen

"Per aspera ad astra"
Christina
gost
« Odgovori #6 dne:: torek, 19. marec 2013 ura: 19:33 »

Hvala Slavka za vspodbudo in vse ostalo... Smiley
Bom se pa tudi pozanimala za pomoč psihoterapevta. oki
Ne, vsak dan vzamem pol tableta 5mg zjutraj..... danes je 9 dan  Shocked happy
Psihiatrinjo imam čez 10dni in nazadnje mi je rekla, da če bo šlo do naslednjega pregleda na boljše bomo ostale na polovički, drugače bomo večale......... upam, da ne bo potrebno večati, ker ne vem če bi zdržala večje stranske učinke....čeprav jih imam zelo redko, so pa takrat zelo močni jok.......

Lep dan želim! rozicodam
Prijavljen
Christina
gost
« Odgovori #7 dne:: petek, 22. marec 2013 ura: 18:08 »

Smiley Če ima kdo podobno zbodbo ali podobne težave bom vesela, če jo bo deli z mano oz. z ostalimi na tej temi, da si bomo lahko med seboj pomagali in vedeli, da nismo sami Smiley oki

rozicodam
Prijavljen
LostOneFuture
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 391

« Odgovori #8 dne:: sobota, 23. marec 2013 ura: 11:41 »

Christina, naj te potolažim, da mine  rozicodam in ne nisi sama s temi težavami!  closedeyes

kolikor se spomnim, jaz sem po začetku jemanja AD imela nekje dva tedna stranske učinke, in sicer srce mi je čudno razbijalo, sem prvo že mislila da mi bo sprožalo panične napade, pa me je psihiater potolažil da zna to bit pač stanski učinek nekaj dni da se telo snovi navadi. Vsak ima neko svojo obliko paničnega napada, pri meni izgleda ta ''najhujši'' napad, kot da imam srčni infakt, bolečina se širi iz dela prsnega koša kjer je srce navzven, težko diham, lovim sapo, nekajkrat je bilo celo tako hudo da sem omedlela, in prešinejo me misli, da je z mano konec, da umiram. Sedaj mi pomaga da ko čutim da se neki pripravlja k paničnemu napadu, da preverim vse znake srčnega infarkta po korakih in se nekako pomirim. Ko sem v hudi stiski in me pravtako ful tesnoba daje, imam zelo močen utesnujoč občutek v prsnem košu in me daje ena vrsta panike, čisto sem zmedena, ratam zelo utrujena, delujem zelo v afektu, pol pa ko afekt mine pa cela prestrašena. ADji zelo pomagajo, vzroka za panične napade včasih zelo težko najdejo, pri meni sicer mislim da je krivo, da tlačim čustva vase, pri meni je vse povezano, težko gradim, ohranjam odnose, požiram vse misli in čustva vase, kar se kaže v penajedanju, a ker to kot zgleda ni dovolj znak, pol vrjetno v paničnem napadu izbruhne še kot pika na i tisto kar je najbolj potlačeno in se še niti ne zavedam. Sama si pomagam dodatno z meditacijo in knjigami o pozitivnem mišljenju, afimacijami, najbolj za varnost ( npr. Varna sem kjer koli se nahajam!), probam delati čimveč stvari ki me veselijo, ker ko doživljam minimalno anksioznost, tud paničnih napadov ni toliko.  Več mi pa niti ne znese zaradi otroka, zadnje dni se kar vredu počutim tako, čene pa bom probala še kake druge načine najti.
Prijavljen
Christina
gost
« Odgovori #9 dne:: petek, 26. april 2013 ura: 19:50 »

Pozdravljeni vsi skupaj! rozicodam
Dolgo se nisem nič oglasila, sem si rekla, da bom malo počakala in potem ponovno obiskala forum.
Hvala LostOneFuture  Smiley , da si me potolažila in da z nami deliš izkušnjo.... Grin oki
Naj povem, da je mesec in pol odkar sem začela z zdravljenjem z Cipralexom. Sedaj pa sem povečala iz 5mg na 10mg.Moram reči, da v tem mesecu in pol napadi niso bilo tako močni in tudi tako pogosti ne. Čeprav, sem imela 101 problem z samo seboj napadi niso tako pogosti. No.. sedaj pa sem povečala in kar sem občutila je ,da sem bolj zaspana(kar mi gre močno na živce), ker nisem tak tip človeka, ki bi bil vesel, da lahko dlje spi ali spi kadarkoli ne Moram pa še dodati, da imam majhne probleme z pritiskom,malo imam prenizkega... prej tega ni bilo Shocked Danes je 4 dan ko sem povečala na celo tableto Shocked  in zjutraj je bilo nevzdržno. Tako me je bolela glava Cry Cry , zaspana sem bila nenormalno, s tem,da sem že tako spala več kot 10ur!!! kar pa je nekaj nenormalnega za mene. Po navadi spim največ 7-8 ur. Po eni uri ko sem se zbudila sem bila tako zaspana, kot da ne bi spala več dni. Lahko bi zaspala tudi sredi ceste.Res upam, da bodo tudi ti stranski učinki izveneli kot so na začetku 5mg. Sad

rozicodam
Prijavljen
ugra
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 28

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 13. maj 2013 ura: 12:33 »

Živjo Christina, jaz sem imela pa ob začetku jemanja Cipralex obraten učinek. Nič nisem spala, počutila sem se kot bi spila deset kav. Tresla sem se. Tudi apetit mi je vzel čisto. Sem pa dodatno dobila Mirzaten za spat in sem spala. Sicer ne kot top vendar sem spala. Prve tri dni sem tudi spala po 10 ur, zraven sem imela potem še glavobol in vrtelo se mi je. Ampak trajalo je le slab teden, potem je vse skupaj izzvenelo. Pomagalo mi je tudi , da sem po 7-8 urah spanja vstala. Sem si kar pripravila budilko. In tako me ni bolela glava. Že od prej imam izkušnje, da kolikor spim več kot 8 ur sem cel dan narobe in ponavadi me še boli glava. Tako, da ti priporočam kakšen tak ukrep. Drugače pa zdrži. Meni je zdravnik rekel naj zdržim vsaj še 14 dni ko mi je predpisal Cipralex. No jaz sem potrebovala 5 tednov, da so stranski učinki izzveneli. Sedaj ga jemljem 2 meseca in zadnje tri dni spim, kljub temu da nisem vzela Mirzatena za spat. Tako da izgleda, da je odvisno od vsakega posameznika. Vedno pa je potreben čas in samo čas. Želim ti čimprejšnje okrevanje.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar