FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 29. april 2026 ura: 21:01

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: nenehni občutki strahu, rahla depresija, zmedenost?  (Prebrano 2403 krat)
trixxie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: torek, 30. oktober 2012 ura: 21:04 »

lep pozdrav vsem!  Smiley

po naključju sem naletela na ta forum in ugotovila, da nisem edina s takšnimi težavami. ampak ker nikjer nisem zasledila teme o mojem problemu, odpiram novo temo.

naj se najprej predstavim: sem 17 letno dekle, obiskujem gimnazijo, imam pa nek problem, za katerega ne vem pravilnega izraza. takole je:
imam fanta (že 2 leti), s katerim se super razumeva. problem pa je v meni - kadarkoli ga ni v moji bližini, se ne javi na telefon, ne odpiše takoj na sms, pomislim, da je nekaj narobe. da je poškodovan, v hudih težavah in v najhujšem primeru - mrtev. ta občutek me spremlja zelo pogosto. naj še povem, da ta težava ni tako huda, da bi mi ovirala življenje - normalno lahko počnem stvari, vseeno pa je ravno prav moteča, da me občasno zmede. na primer, ko se želim učiti, pa pomislim na to kako je z njim in me koncentracija mine. zanimivo je tudi to, da težava ni vsakdanja - če ga med vikendom ne vidim, me ne skrbi - ko pa se zmeniva, da pride nek dan na facebook in ga potem ni ali pa greva en dan ven, pa še cel dan razmišljam kako je z njim, je v redu itd. resnično ne vem, kako naj se rešim te težave. prosim, imate kakršenkoli nasvet?

potem pa je tu še ena težava - sem namreč zelo čustvena oseba, veliko mi pomenijo objemi, poljubi, lepe besede, lepi trenutki... če pa tega ni, postanem zmedena, užaljena, slabe volje, jokam čisto po ne potrebnem. v jok me spravi skoraj vse - filmi, razni žalostni in veseli trenutki, prepir s fantom (ki je, mimogrede, zmeraj nepotreben, manjši prepir zaradi trapastih malenkosti), prepiri s starši...
res ne vem zakaj sem takšna, čustvena. včasih me to že zelo moti, a ne vem kaj naj naredim. nekako sem zgubljena sama v sebi, drugače ne znam razložiti.

naj vam omenim še nekaj, če bo mogoče pomagalo:
že od majhnega imam težave z očetom. moj oče je sicer zelo prijazen, dober, iskren in direkten človek in odličen oče, ima pa (tako kot mi vsi) eno negativno lastnost, in sicer njegovo... saj ne vem kako bi temu rekla - enostavno ne zna pokazati čustev. drugače je zelo čustvena oseba in v njegovih očeh se vidi, da mu ni vseeno, da nas ima rad, da mu veliko pomenimo - ampak tega nikoli ne pokaže. v mojih 17. letih življenja mi ni niti enkrat rekel, da me ima rad, da me je pogrešal, da mi želi srečo (npr. pri testu v šoli). nikoli me ni sam od sebe objel, če pa ga objamem sama, pa je ta objem kot da bi držal v rokah nekaj mrtvega - zelo pust, prav nič topel. in jaz, kot zelo čustvena oseba že od majhnega zelo pogrešam njegove objeme, lepe besede - karkoli, da bi se počutila toplo ob njem. pa tega ni in ni. enako se vede do moje mame (poročena sta 18 let) - še nikoli nisem videla, da bi se poljubila, držala za roke, objela - nikoli, v 17. letih! in to me je zelo zaznamovalo. v fantu iščem ravno to toplino, ki mi manjka pri očetu - od fanta želim, da me objame, poljubi, pove da me ima rad. tako se počutim ljubljeno, toplo. zaradi vsega tega sem včasih zelo zbegana in ne vem več kaj hočem. naj povem še to, da sem pred letom dni odpotovala v Anglijo za 14 dni - takrat mi je oče prvič dal poljub na lice. ko sem se poslovila od njega in odšla na avtobus sem jokala - nisem mogla verjeti, kaj se je zgodilo. presrečna sem bila in hkrati zbegana. tistega dne se sedaj vedno spominjam s širokim nasmehom! in prosim, ne svetujte mi pogovora z očetom, ker to ni mogoče. o takšnih stvareh noče niti slišati, izmika se vedno, ko kdo kaj takega omeni.
zanima me samo, če je res, da lahko ta njegov odnos, njegova "ne čustvenost" tako zelo vpliva na moje sedanje razmišljanje, vedenje, na moja čustva do fanta (in na strah, da se mu bo kaj zgodilo?)

potem je pa tu še nekaj:
že od nekdaj imam občutek, da je nekdo z mano. da me nekdo varuje, pazi, da bo vse v redu, me nekako uči, kako ravnati v življenju in mi kaže, da se tudi jaz lahko zmotim. tega občutka ne znam opisati. nihče ne ve za to, ker mi nebi verjeli. in vem, da se sliši popolnoma noro, ampak takšen občutek pač imam. sicer v tem ne vidim nič slabega, saj karkoli to že je, name vpliva zelo pozitivno. če sem slabe volje, razočarana, prestrašena me nekaj prisili, da razmišljam bolj pozitivno. že od majhnega na moji steni visi angel, kateremu vsak dan povem, kaj me muči, vse kar mi leži na duši. sama sicer nisem verna, ampak angela sem dobila ob babice in mi zelo veliko pomeni (mimogrede - babica je še vedno živa Smiley ). to imam nekako po njej, saj se je tudi ona vedno pogovarjala s svojimi angeli in jim zaupala težave. zame ta angel predstavlja nekega zaupnika, kateremu se lahko spovem. in vedno imam občutek, da mi odgovori - in to v dejanjih, ki jih jaz kasneje storim. in ne vem, nekako verjamem v to, da me želi pripeljati na pravo pot, da mi želi le dobro, želi pa tudi, da nekako izkusim vse dobro in slabo v življenju.
zanima me, ali je to narobe? da se izpovem nekomu, ki mi besedno ali fizično ne more odgovoriti? da verjamem v nekaj, kar se mnogim verjetno zdi noro? prosim, napišite svoje mnenje o tem.

opravičujem se, ker sem se tako razpisala, ampak sem vam zaupala vse težave, ki jih imam in vas lepo prosim, da mi svetujete, pomagate... resnično bom vesela vsakega odgovora  Smiley

želim vam lep večer še naprej! Smiley
trixxie
Prijavljen
Poni
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.393

« Odgovori #1 dne:: torek, 30. oktober 2012 ura: 21:39 »

Draga Trixxie

Jaz ti verjamem. Temu bitju so naše babice rekle angel varuh. Jaz verjamem, da angel varuh v resnici obstaja. Mislim, da je to dobro, zelo dobro, da mu lahko vse poveš. Škoda sicer, da ti ne more odgovoriti besedno ali fizično, ti pa zato kako drugače. Mislim, da imata prav krasen odnos.
   Za verjeti v angela varuha pa sploh ni treba hoditi k maši, pa k spovedi, pa take stvari. Važna sta samo ti in on in vajin odnos.
   Veš kaj, Trixxie, ti kar še naprej verjemi v angela varuha in sploh v vse angele. Pa če se zdi drugim še tako trapasto. V resnici ni prav nič trapasto, da veš. Jaz že verjamem tako.

Mimogrede, s katero barvo bi rada da naslednjič pobarvam tvoje ime?

Aja, skoraj bi pozabil. Tvoj oče. Pri moških je to pogosto. Strah pred izražanjem čustev. Saj on gotovo tega ne dela nalašč. Tako je pač vzgojen. Mogoče ima še on sam največ težav s tem. Prepričan sem, da te ima rad. Ampak kar ne zna tega pokazati. Nikoli najbrž ni znal. Najbrž ga je prav strah tega, da bi kdo videl njegova čustva.

Poni
Prijavljen
trixxie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #2 dne:: torek, 30. oktober 2012 ura: 22:07 »

hvala za odgovor Smiley

hmm, ime lahko naslednjič pobarvaš modro Smiley

Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.159

« Odgovori #3 dne:: torek, 30. oktober 2012 ura: 22:43 »

Trixxie pozdravljena rozicodam

Si v obdobju, ko se tvoja čustva še prebujajo, razvijajo in oblikujejo. Strah, ki ga občutiš v zvezi s svojim fantom, je strah pred izgubo. In če imamo v sebi zametke negotovosti in strahu, se v naših možganih pričnejo odvijati črni scenariji, ki nas kmalu povsem okupirajo in razmišljamo samo še o tem.
Jaz sem podoben strah, kot ga ti občutiš, kadar se tvoj fant  npr. ne javi na telefon, občutila, kadar se na telefon ni oglasila moja mami.
Takoj sem pričela razmišljati o samih negativnih scenarijih in paničarila. Kako rešiti to težavo? Kakšnega konkretnega recepta nimam, morda le to, da se, takrat, ko te pričnejo obletavati dvomi in strahovi, zavestno opomniš, da je vse ok z njim in da bi, če bi se mu kaj hudega zgodilo, to sigurno izvedela med prvimi.

Citiraj
potem pa je tu še ena težava - sem namreč zelo čustvena oseba, veliko mi pomenijo objemi, poljubi, lepe besede, lepi trenutki... če pa tega ni, postanem zmedena, užaljena, slabe volje, jokam čisto po ne potrebnem. v jok me spravi skoraj vse - filmi, razni žalostni in veseli trenutki, prepir s fantom (ki je, mimogrede, zmeraj nepotreben, manjši prepir zaradi trapastih malenkosti), prepiri s starši...
res ne vem zakaj sem takšna, čustvena. včasih me to že zelo moti, a ne vem kaj naj naredim. nekako sem zgubljena sama v sebi, drugače ne znam razložiti.

Nekateri ljudje smo bolj občutljivi, rabimo več pozornosti in nežnosti, tudi jaz sem taka. Vendar mislim, da je pri tebi ta potreba bolj izražena tudi zaradi odnosa tvojega očeta do tebe.
Kot otrok nimamo veliko zahtev, zgolj ljubezen, varnost in sprejetost. Če tega od svojih staršev ne občutimo, lahko v nas nastane praznina, ki jo potem polnimo z drugimi odnosi ali s stvarmi.

Vse to se lahko sčasoma sprevrže v posesivnost in ljubosumje, kar pa zagotovo ni dobro za medsebojne odnose.

Zavedati se moraš, da tvoj oče kaže ljubezen na tak način, kot se je naučil od svojih staršev. Praviš, da se z njim ne boš pogovorila...Kaj pa z mamo? Si se kdaj o tem pogovorila s svojo mamo? Kako ona gleda na to? Kako je njej ob človeku, ki ne izkazuje nežnosti?
Morda pa tvojemu očetu, kot izkazovanje ljubezni, pomeni to, da skrbi za vas in je s tem čisto zadovoljen ter ne čuti potrebe po objemanju in poljubljanju?

Očeta verjetno ne boš spremenila, lahko pa sprejmeš tisto, kar ti daje, kot izraz ljubezni in s tem občutkom zapolniš tisto hrepenenje, ki ga imaš.

Citiraj
že od nekdaj imam občutek, da je nekdo z mano. da me nekdo varuje, pazi, da bo vse v redu, me nekako uči, kako ravnati v življenju in mi kaže, da se tudi jaz lahko zmotim. tega občutka ne znam opisati. nihče ne ve za to, ker mi nebi verjeli. in vem, da se sliši popolnoma noro, ampak takšen občutek pač imam. sicer v tem ne vidim nič slabega, saj karkoli to že je, name vpliva zelo pozitivno. če sem slabe volje, razočarana, prestrašena me nekaj prisili, da razmišljam bolj pozitivno. že od majhnega na moji steni visi angel, kateremu vsak dan povem, kaj me muči, vse kar mi leži na duši. sama sicer nisem verna, ampak angela sem dobila ob babice in mi zelo veliko pomeni (mimogrede - babica je še vedno živa ). to imam nekako po njej, saj se je tudi ona vedno pogovarjala s svojimi angeli in jim zaupala težave. zame ta angel predstavlja nekega zaupnika, kateremu se lahko spovem. in vedno imam občutek, da mi odgovori - in to v dejanjih, ki jih jaz kasneje storim. in ne vem, nekako verjamem v to, da me želi pripeljati na pravo pot, da mi želi le dobro, želi pa tudi, da nekako izkusim vse dobro in slabo v življenju.
zanima me, ali je to narobe? da se izpovem nekomu, ki mi besedno ali fizično ne more odgovoriti? da verjamem v nekaj, kar se mnogim verjetno zdi noro? prosim, napišite svoje mnenje o tem.

Lepo, da imaš ta občutek, da nekdo bedi nad tabo in te varuje. Ne vem, zakaj bi bilo to "noro", saj vsak izmed nas rabi nekaj ali nekoga, ki posluša naše izpovedi, strahove, izkušnje...

Lahko ti povem, da se zagotovo veliko ljudi "pogovarja" na grobovih svojcev. Tudi jaz se "pogovorim" s svojo pokojno mami, pa čeprav mi fizično ne more odgovoriti. Vendar nekako vem, da me sliši in že to mi je včasih v uteho.

Včasih do pravega odgovora pridemo ravno takrat, ko odgovora ne pričakujemo...In dokler imaš občutek, da hodiš po pravi poti, zaupaj tistemu, ki te vodi.  oki

Si na pragu življenja in soočaš se s prvimi ovirami, ki jih moraš prestopiti. Vsakič, ko boš storila korak naprej, zaupaj vase, bodi ponosna nase in uči se iz preteklih izkušenj....to so namreč bistveni temelji za življenje.  rozicodam
« Zadnje urejanje: torek, 30. oktober 2012 ura: 22:47 od Slavka » Prijavljen

"Per aspera ad astra"
BlažZ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7

« Odgovori #4 dne:: sobota, 03. november 2012 ura: 21:44 »

Zdravo!

Upam da trixxie ne bo jezna če si sposodim njeno temo Smiley
pišem pa sm ker mam js enake "probleme" in ste mi skoraj na vse že odgovorili Cheesy. Tko da hvalaa še iz moje strani.  rozicodam
Ampak kar se tiče problema ki je prvi omenjen tukaj in za katerega tudi sam ne vem pravilnega izraza, je pri meni mal drugačen.
Takole gre:
S punco sva seveda že lep čas skupaj. Med tem pa me je 1x prevarala. Pač 1x odšla na žur s prijatelji in nazaj pršla seveda v ne-treznem stanju, z različnimi znamenji po vratu in seveda z enim x tipom. Kasneje je priznala kaj je naredila in hotela je na vsak način vse skupaj popraviti...na kratko povedano, ni me hotela izgubiti. Ni imela razloga oz. sploh ni vedela zakaj je to naredila.
Uglaunem...morda me bote zdj tepli ampak...po dolgem prepiru, joku in nevem kaj še vse...sem ji dal še eno šansno. Sm pač človek s preveč mehkim srcem, kar kdaj obžalujem in hočem biti bolj priseben, ampak mi ne gre glih.
Seveda to vse skupaj ti ostane za vedno u spominu in se ne da izbrisati Sad.
Zdj pa je problem tale, da ko ona gre vn npr. s prijatelji, z ljudmi ki jih ni videla že ful časa.... Se v meni začne pravi pekel. Kot je že v tej temi omenjeno, začnem razmišljati same negativne stvari. Seveda Tudi takrat ko mi sploh ne odpiše, oglasi na telefon itd. Pri meni je pa to zelo moteče. Teško se skoncentriram-če se sploh, na stvari ki jih oprauljam.
Največji strah je pa ta...da se bo zgodba ponovila še 1x. :/
Večkrat si rečem " ah dj no...kaj blodiš. sploh ni tko kot razmišljaš. Dj se k sebi spravi..." in to pomaga. Ampak kdaj pa takoj za tem....s5 tiste misli..joojjooooj..
Jo pa po tem nerad sprašujem npr. kako je blo?, kaj ste počeli?, kolk časa si bla zuni? Kdaj si se vrnila domou? itd. itd. ....čeprou sm kr ljubosumen človek v tej smeri, bi izpadel kot nek...ne vem (ne dobim prave besede).

Sm tudi js v takem obdobju (čeprav sm star 21 let) ko mam neka čudna čustva? Ali naj tudi js tako odreagiram, da se zavesno opomnim, da ni nč od tega kar takrat razmišljam? Sicer to že delam ampak.. mi ne gre glih..

Pravijo da če te človek ljubi...ne bo naredu tega ali pa ponovil. Kaj vi menite?

Hvala za odgovore!! Smiley  rozicodam
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.159

« Odgovori #5 dne:: sobota, 03. november 2012 ura: 23:43 »

BlažZ, živjo  rozicodam

Zagotovo je prevara en izmed dogodkov v odnosu med dvema, ki postavi  razmerje na preizkušnjo. Seveda pa se je prvo potrebno vprašati, zakaj je do prevare sploh prišlo. Ali zaradi "trenutka slabosti", zaradi dolgočasja v zvezi, zaradi nezadovoljstva, radovednosti...  unsure
Nek vzrok za prevaro vedno obstaja, seveda pa tudi samo dejanje marsikdaj odpre oči obema partnerjema, da ugotovita, kaj bi to lahko bilo.

Pri tebi se je zaradi dekletove prevare vzbudilo ljubosumje in dvom, kar je normalno. Če se namreč zaupanje poruši, je potrebno precej časa, volje in ljubezni, da se razpoke v odnosu popravijo. Seveda tudi nima nobenega smisla vršiti na dekle pritisk v smislu spraševanj, zasliševanj, dvomov, preverjanj ipd., ker boš s tem samo dokazoval svojo nesigurnost v vajino vezo in to bo počasi začelo presedati tudi njej, kar pomeni, da bo vajina veza zašla v še večjo krizo.

Če si se odločil, da daš vajini vezi še eno priložnost, če čutiš, da jo imaš rad in je bil tisti njen skok čez plot zgolj "napaka", storjena pod vplivom alkohola in morda prijetnih besed nekega fanta, potem ji moraš pokazati, da ji zaupaš. Če pa čutiš, da tega ne moreš, da te razjeda ljubosumje in dvom, kadarkoli gre ona ven, potem mislim, da boš težko šel preko tega njenega dejanja in bo vedno kot senca visel nad vama, ter bil povod mnogim kasnejšim prepirom in nesoglasjem.

Za konec bi se ustavila še ob tem tvojem stavku:

Citiraj
Pravijo da če te človek ljubi...ne bo naredu tega ali pa ponovil. Kaj vi menite?

Ljudje smo samo ljudje in delamo napake. Če je bil njen skok čez plot njena napaka, potem tega zagotovo ne bo ponovila...če pa je bilo to dejanje posledica kakšnega njenega hrepenenja, neizživetosti, pomanjkanja ali nezadovoljstva v vezi, potem se lahko tudi ponovi.  kiselnasmeh

Najbolje je, da se o tem še enkrat pogovorita, morda zdaj bolj trezno, kot takrat, ko so bila čustva razburkana zaradi samega dejanja. Povej ji, česa te je strah, vprašaj jo, če je srečna s tabo, če ima kakšne neizpolnjena pričakovanja, če je pripravljena vlagati v vajin odnos in ga graditi skupaj s tabo. In potem boš lahko veliko bolj pomirjen...ali pa boš ugotovil, da je potrebno zadevo zaključiti.

Žal je tako, da nič ni večno, je pa lahko zelo dolgo, če smo se pripravljeni potruditi, odpuščati in sklepati kompromise.

In želim ti, da tvoja ljubezen traja skoraj do večnosti...   Smiley
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
chilispace
gost
« Odgovori #6 dne:: nedelja, 04. november 2012 ura: 01:26 »

Citiraj

JA, ce te clovek ljubi, se to NE MORE zgodit, nikakor ( varanje )! Ce se, potem je odgovor jasen. Alko, prijatelji, ...to so samo neki bedni izgovori...

lp
Prijavljen
BlažZ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 04. november 2012 ura: 13:33 »

živjo!
Najprej se vam zahvalim za odgovore Smiley

Seveda pa se je prvo potrebno vprašati, zakaj je do prevare sploh prišlo. Ali zaradi "trenutka slabosti", zaradi dolgočasja v zvezi, zaradi nezadovoljstva, radovednosti...  unsure
Nek vzrok za prevaro vedno obstaja, seveda pa tudi samo dejanje marsikdaj odpre oči obema partnerjema, da ugotovita, kaj bi to lahko bilo.

Da Slavka, pozabil sem napisati to. Ona sprva ni imela besede ne dejanja ki bi lahko razložila ZAKAJ. Mi je pa pol pozneje povedala po ovinkih (po domače rečeno) da je šlo za tega tipa-všeč ji je biu na nek tak način. ni pa sploh hotela skočiti čez plot. Ampak alkohol..prijatelji....veš kko gre naprej. Tko kot je chilispace napisal. izgovori itd. No pa je biu moj prvi pogoj da niti enga stika več znjim. Pa se je strinjala in to naredila.

Ljudje smo samo ljudje in delamo napake. Če je bil njen skok čez plot njena napaka, potem tega zagotovo ne bo ponovila...če pa je bilo to dejanje posledica kakšnega njenega hrepenenja, neizživetosti, pomanjkanja ali nezadovoljstva v vezi, potem se lahko tudi ponovi.  kiselnasmeh

Najbolje je, da se o tem še enkrat pogovorita, morda zdaj bolj trezno, kot takrat, ko so bila čustva razburkana zaradi samega dejanja. Povej ji, česa te je strah, vprašaj jo, če je srečna s tabo, če ima kakšne neizpolnjena pričakovanja, če je pripravljena vlagati v vajin odnos in ga graditi skupaj s tabo. In potem boš lahko veliko bolj pomirjen...ali pa boš ugotovil, da je potrebno zadevo zaključiti.

a veš da sm večkrat že hotu začet pogovor...ampak vedno je pršlo neki umes -.- žal. Bom seveda javil. In ja, upam da se nebo to ponovilo. Imam preveč uničeno preteklost pa bi blo to samo še pika na i.

Res...one big thanks za odgovore!!!!!  rozicodam
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar