FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 14. maj 2026 ura: 01:12

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2] 3 4 5   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Narcistična osebnostne motnje  (Prebrano 27185 krat)
scorpion
gost
« Odgovori #20 dne:: torek, 16. september 2008 ura: 11:56 »

Nekaj sem pozabil povedati v zvezi z narcisom......LAŽE..samemu sebi in drugim....izmišlja si...potem pa projecira svojo laž na okolico, tako da so zanj vsi ostali lažnivci...

Ob takem človeku imaš res alternativo ..da ga slepo ubogaš in se podrejaš..ali pa ga zbiješ na tla ...in zapustiš za vedno..

Ne vidijo nobene napake pri sebi...in ne vidijo kaj počnejo bližnjim....zato se ne želijo zdraviti..

Razumem Romune, da so hladno ustrelili svopjega diktaorja..podobno se je zgodilo Huseinu....

Ob takem človeku se ti kopiči sovraštvo.......Ki ga mnogi zatrejo pri samem sebi tako da slepo obožujejo narcisa.....idealizirajo
Prijavljen
vesnav
gost
« Odgovori #21 dne:: torek, 16. september 2008 ura: 12:05 »

Narcis?
Do neke mere, ja.

Kdor ne ljubi samega sebe, težko da bo kar tako druge..
Ne preveč in ne premalo ni dobro, še najmanj pa so dobra nihanja..

V.
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #22 dne:: torek, 16. september 2008 ura: 12:38 »

Do neke mere ja..seveda..zato pa pravim, da je splošna vzgoja bila preveč naravnana na čimprejšnje odpravljanje narcizma pri otroku..kar ni dobro...

Če si lahko preživel fazo primarnega narcizma pri dveh letih imaš manj možnosti, da boš razvil sekudnarni narcizem, ki ostane v odrasli dobi...lahko se boš odprl na druge ljudi in razvil sočutje za njihove potrebe..ne le svoje..

Narcizem oz. narcistična motnja je huda ječa samega sebe....in je nasprotje ljubezni...in razuma..
Prijavljen
INESITKA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 109

« Odgovori #23 dne:: torek, 16. september 2008 ura: 18:21 »

kolesarka, popolnoma se strinjam s tabo.
to pa si zadela zdaj oki
Prijavljen

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´
ogrlica08
gost
« Odgovori #24 dne:: nedelja, 22. februar 2009 ura: 15:17 »

POVEM TI MOJO OSEBNO IZKUŠNJO.

VELIKO ČASA SEM PARTNERJA PREGOVARJALA K CELOSTNI OBRAVNAVI DRUŽINE. DOKLER NISEM ODŠLA K SPLOŠNEMU ZDRAVNIKU Z OTEKLINO NA VRATU, KI SE MI JE NAREDILA V ENEM TEDNU. NAPOTNICA ZA ONKOLOŠKI. NA VELIKO SREČO SO BILI IZVIDI V REDU.

Šele nato sem spoznala , da moram poskrbeti zase. S psihiatrinjo sem še naprej  delala na sebi. Odločila sem se, da z njim prekinem komunikacijo. Agresivnost se je stopnjevala.

Nekega dne sem kupila stanovanje in se odselila.

Bivšega partnerja je zlomilo, do psihotičnega stanja. Na žalost se noče zdraviti.

S psihiatrinjo sva se dogovorile, da je zgodbe mojega bišega partnerja konec.

Pozdravljena,
Ines
Prijavljen
Mei
gost
« Odgovori #25 dne:: nedelja, 22. februar 2009 ura: 18:50 »

moj bivsi je prav tako narcis, ceprav sva bila skupaj le 2 meseca, sem videla da nekaj ni v redu, izbruhi jeze, nezmoznost ljubiti, nezmoznost sprejemanja kritike, vse se vtri okoli njega, med vrsticami je kritiziral mene in me krivil. in ja sama imam problem zakaj padam na taksne tipe in moram se ukvarjati s tem zakaj si taksne izbiram in seveda zacenjati spreminjati ta vzorec, ker koncati s taksnim tipom je res grozno. Cry
Prijavljen
ogrlica08
gost
« Odgovori #26 dne:: nedelja, 22. februar 2009 ura: 19:36 »

Res,
kočati z narcističnim tipom je več kot grozmo. Jaz sem z njim živela 30 let. Enostavno imel me je v krempljih.

Ko pa se osvobodiš, komaj spremeniš samega sebe. Zadihaš v pravem pomenu besede.
Zanima pa me, če ima kdo izkušnjo z zdravljenjem te motnje.

Ker moj bivši partner je šel prostovoljno šele po drugem izbruhu psihoze k psihiatrinji in mu je dala sanax.

lep pozdrav,
Ogrlica

Prijavljen
Mei
gost
« Odgovori #27 dne:: nedelja, 22. februar 2009 ura: 19:53 »

kolk sem jaz brala o tem, so narcisticne osebnosti v skupini psihopatov in psihopate so poskusali zdraviti ampak jim do sedaj se ni uspelo. Ko so jim skusali pokazati kaj drugi ljudje cutijo so to uporabili v svoj prid in na ta nacin so lahko se huje manipulirali z ljudmi.
jaz sem vceraj imela scene s tem svoi bivsim ker je na vsak nacin hotel priti v stik z menoj, ko sem ga hladno zavrnila je znorel in je klical se mojo cimro, da me poskusa pridobiti na njegovo stran, ko sem mu koncno povedala, da ne morem vec imeti stikov vec z njim, ker trpim zaradi svojih custev do njega in se zato ne morem videvati z njim, se je pomiril. njemu je bilo olajsanje to da jaz trpim zaradi njega in zato nocem vec imeti stikov, ne pa zaradi tega ker si jaz mislim da je on slaba oseba.
najhujse je to ker taknse osebe ne mores takoj videt kdo in kaj je, ker se delajo kot da so izredno prijazni in custveni, z njim moras preziveti nekaj scen, da uvidis kdo so, nazalost.
Prijavljen
ogrlica08
gost
« Odgovori #28 dne:: nedelja, 22. februar 2009 ura: 22:58 »

Mei,
moj bivši je iz družine, ki ima v okolju velik družbeni status. Seveda je vse to zlagano. Tako prefinjena manipulacija, da je to pravi kriminal. Na žalost pa okolica ne spregleda. Zmanipuliral je celo moje sorodstvo.

Veliko, veliko moči sem potrebovala, da sem se osvobodila. Imam pa zelo dobro psihiatrinjo. Brez nje ne bi zmogla.

Velik problem je, ker se  službe med seboj ne povežejo. V mojem primeru splošni zdravnik, CSD, psihiatrinja. Največ napak pa je napravil CSD.

Psihiatrinja mi pravi,naj jih pustim, da bodo že sami prišli do resnice.
Če bi pri nas delo potekalo timsko, bi se problemi hitreje reševali in tudi rešili.
Znanost tako hitro napreduje, da sem optimist.

Nikoli več pa ne grem v ta ogenj.

Čauu
Ogrlica

Prijavljen
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 857

« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 02:19 »

Ce morda koga v zvezi s patologijo patoloskega narcisa zanima: http://www.druzboslovnerazprave.org/media/pdf/clanki/dr2Zizek.PDF

Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 07:48 »

Ogrlica08 in Mei....ja to je to..pekel življenja z narcisom.....in težko ga je zapustiti, ker se brez tebe zlomi, je popolnoma sam, ker ne zmore biti nikomur blizu...Se ti smili...Hkrati pa je sadističen, zatiralski in te ima pod popolnim nadzorom...Če ga pustiš se mu lahko odfuzla..ja...

Mej mu ne smeš in ne moreš postavljati, ker znori in postane nasilen..

Ogrlica08..30 let si živela z narcisom....to je pa bil pekel....Kako so pa to prenašali otroci? Če sta jih imela?

Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #31 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 10:11 »

očitno je to kar pogost pojav, saj je člankov na to temo precej:

http://www2.arnes.si/~dpsih/priloge/JanezRojsek%20NARCISIZEM%20OD%20KOD%20IN%20KAM.ppt#19

http://www.rtvslo.si/blog/slavko-majki/patoloski-narcisizem-2-del/8479

http://www.poslovni-bazar.si/?mod=articles&article=555
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Putka
gost
« Odgovori #32 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 11:10 »

Tudi sama imam izkušnjo s takim bolnim narcisoidom...vedno v središču pozornosti, v družbi najbolj simpatičen in zanimiv, ko pa si ostal sam z njim...pekel. Mene je dnevno zatiral, obtoževal za vse mogoče neuspehe, tudi lastne, če je imel slab dan sem bila jaz kriva...ko sem ga pustila je pa tudi grozil z vsemogočim.
Ampak enkrat, enega sončnega popoldneva se je v meni nekaj spremenilo. Neko odločnost sem dobila, da ga zares zapustim. In sem ga. Tudi dramatično ni bilo kot ponavadi in tistikrat je dojel. Niti mi ni več grozil, da se bo ubil, da ne more brez mene...
Prepričana sem, da človek enostavno začuti določeno energijo, ki jo izžarevamo.
Če je v tebi kanček dvoma bo to začutil tudi on pa čeprav mu stokrat na glas rečeš, da je konec...
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #33 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 12:47 »

Bravo Putka....bila si odločna hvala bogu...

Če enkrat skleneš pakt z narcisom si blizu pekla.....adijo tvoja osebnost in individualnost...ne smeš več obstajati...

Moja izkušnja z mojim narcističnim očetom  je taka, da tak človek sproža ogromno besa v bližnjih, hrati pa tega besa ne dovoli izražati....Kdo pa se nebi odzival z besom, če te nekdo kar naprej krivi za vse, ignorira tebe , tvoje potrebe in tvoj prispevek ....se hvali s stvarmi za katere nima nobene zasluge..to je grozen čustven pritisk..če imaš katerga od staršev narcistično motenega, nisi normalen, če ne zboliš Smiley..

Sicer pa Fromm govori o benignem in malignem narcizmu..Za prvega je značilna samohvala, ki pa ima realno osnovo in temelji na resničnih dosežkih (Mohamed Ali se je hvalil, da je najboljši in najlepši boksar..kar je tudi en lep čas bil)...

Maligni narcizem pa se hvali čisto brez osnove in gre pogosto za človeka, ki je nesoposben in ničesar ne zna...pa se hvali ..pogosto s tistim kar  je dobil od narave in mu ni bilo potrebno za to ničesar narediti...Telo..
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 15:08 od scorpion » Prijavljen
MATEJ09
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 48

« Odgovori #34 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 14:51 »

Oj. Tudi jaz imam poleg druge os. motnje diagnozo narcisoidna osebnost,sicer malo izraženo. Mislim pa da me partnerka sprejema takšnega kot sem in to je poanta;D

Osebnostne motnje so predsej neprijetne za tistega, ki jo ima lahko pa tudi za tiste, ki so takemu človeku blizu ( odvisno kakšna osebnostna motnja je in kako sprejemaš človeka z vsemi njegovimi skrajnimi lastnostmi). Večinoma je pod površjem take motnje zakoreninjeno hudo pomanjkanje samozavesti in občutek ničvrednosti. Osebnostna motnja zelo zaznamuje celo življenje in samomorilnost je kar visoka.

In osebnostna motnja in osebnostne lastnosti nekega človeka so predsej trdno zasidrane in spremeni se lahko deloma človek le sam.

Torej se vprašaj samo to ali si zadovoljna z svojim partnerjem takem kot je in ne pričakuj, da se bo spremenil in še manj da boš ti njega  spremenila.
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #35 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 15:05 »

Citiraj
Večinoma je pod površjem take motnje zakoreninjeno hudo pomanjkanje samozavesti in občutek ničvrednosti.

Res, mislim, da je to glavni vzrok osebnostnih motenj... ampak človek se lahko spremeni in jaz sem zavezan temu in si vsekakor priznavam, da mi nihče ni kriv za moje probleme in da sem sam odgovoren za spremembe in resnično vlagam v to... vska dan..  in da se spremeniti.
je pa res to povezano z velikimi bolečinami s katerimi se je treba soočiti, zares velikimi... sem pa velik optimist, ker vem, da lahko in počasi mi uspeva.

Mislim, da je najpomembneje pri zdravljenju oz. spreminjanju, da se človek odloči za ljubezen.. do sebe in drugih.. in na tem gradi. Meni to najbolj pomaga - LJUBEZEN. Potrebno pa je vlagati...
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #36 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 15:11 »

Matej09...Praviš, da te je partnerka sprejela....Ali jo zmoreš sprejemati tudi ti? če gre za one way ticket bo imel nekdo težave...

poleg tega narcisi ne priznajo, da imajo težave...In ne priznajo, da je z njimi karkoli narobe, ker so vendar popolni....čudoviti...in..sploh...
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #37 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 15:29 »

Če narcis naredi samomor, najbrž ve da ima težave... vprašanje je vedno v zmožnosti soočenja z lastno bolečino, ki narekuje spremembe. Bolečina pa dejansko izvira iz slabe samopodobe, navidez pa jo zadaja okolje.
Prijavljen
ogrlica08
gost
« Odgovori #38 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 19:36 »

Scorpion,

sedaj se ne ozirom za nazaj, kako sem to sploh zmogla. Bila je pa zelo vsoka cena. Previsoka. Na veliko žalost. O tem pa kdaj drugič.

Pomembno je, da sem iz tega izstopila, da sem spregledala. Nikoli ni prepozno.Ponosna sem, da sem to zmogla.

Zanimivo je še kako na prefinjen način manipulira z okolico, pa tudi s strokovnjaki. Če sama ne bi imela ob sebi prijateljic, ki me dobro poznajo, pritiska iz okolja ne bi zmogla. Edino moja psihiatrinja ga je prepoznala.

Zanima pa me kakšen primer iz psihoterapevtske prakse.

Lep pozdrav,
Ogrlica

Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #39 dne:: torek, 24. februar 2009 ura: 07:59 »

...Jaz sem imel očeta s tako motnjo...Mati pa mu je služila, kot sužnja...seveda sva tudi midva z bratom morala prevzeti to vlogo..podaljška njegove veličine, njegove svetosti....

Mati mu še vedno služi....on sedi..ona streže...on leži..ona nosi..groza...

Pa sem rabil leta, da sem ga preučil in odkril diagnozo Smiley

Ogrlica...a sta imela otroke?
Prijavljen
Strani: 1 [2] 3 4 5   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar