FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 10:56

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2] 3 4 5 ... 12   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: OKM ali GAM?  (Prebrano 51177 krat)
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 129

« Odgovori #20 dne:: torek, 15. maj 2012 ura: 09:01 »

Ignoriral sem te svoje misli oz vprašanja ki se mi vsiljujejo. Pustil sem jih da so tam in se nisem naprej obadal z njimi. Poskusi upam da ti bo pomagalo Smiley

Zakaj se bojim? Po tem pogovoru sem dobil občutek kot da vse kar že vsa ta leta počnem je narobe in da mi samo KVT nebo pomagal ampak sem nekaj porinil v svojo podzavest in to mi povzroča težave.

Sicer pa zdaj po prespani noči je bolje, bomo videli kako bo čez dan Smiley.

Kako pa tebi gre? Kaj te muči? Kako živiš? Smiley
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #21 dne:: sreda, 16. maj 2012 ura: 11:27 »

Update stanje:

Čist sem v k***** po domače povedano. Čustva in misli mi švigajo. Nevem če še sploh imam kakšne obsesije, trenutno sem bolj v neki depresiji ali kaj bi temu rekel. Strah me je svojih čustev, misli in notranjosti, strah me je biti sam. Mislim da počasi razumem ta nasvet glede tekmovalnosti in da naj postanem manj tekmovalen. Ko se prepustim vsemu temu dogajanjo v sebi in ga ne poskušam nadzirati ter grem s tokom kot se reče mi je lažje in imam nek občutek miru in tišine v sebi, seveda ob tem vsem nesmem biti sam in v hiši. Nevem mogoče se mi vse to dogaja zaradi tega ker sem dejansko trenutno brez cilja v življenju. Pavziral sem študij z namenom, da bi šel na en Euro trip ali kaj podobnega pa mi to ni uspelo. Nisem našel službe in tako preživljam dneve v samoti ker prijatelji in prijateljice vsi študirajo in so po šolah. Jaz pa si nimam kaj za začeti, skačem od računalnika do televizije in sem jezen sam nase in sit vsega, nič mi več neda zadovoljstva in tako se porodijo ta vprašanja zakaj me nekaj sploh osreči in spravi v dobro voljo in kaj če bom se tudi tega enkrat naveličal? Kaj mi preostane potem?
Skušam slediti nasvetu da naj se pogovarjam z ljudmi in se pozanimam o njihovih željah,strahovih itd. Fak spet začutim to tekmovanje. Katero vprašanje bo pravo? Kaj naj rečem da si bova s to osebo bliže? Kaj je prav in kaj ni? itd itd.
Zakaj nebi moral enostavno uživati v komunikaciji brez neke tekmovalnosti in želje nekaj iz tega pridobiti?
Na trenutke se mi zdi vse tako težko, celo razmišljati ampak le na trenutke potem ta občutek spet izgine. Všeč mi je pri alkoholu da se vse enostavno izklopi in si na nekem avtopilotu oz deluješ brez nekih misli in dvomov, delaš enostavno kar želiš in kar ti paše. Zakaj se to neda doseči ko si trezen?  Ko sem bil še "pošlihtan" sem se z lahkoto z vsem tem spoprijel, zdaj pa malo težje ampak zahvalujoč temu zdaj vidim svoje napake, ki bom jih poskusil v prihodnje odpraviti. Drugače pa mi v življenju nič ne manjka, imam vse kar si človek pri teh letih lahko želi (vsaj človek mojega karakterja, verjetno si drugi želijo druge reči) le nekako brez cilja sem, zabušant in (pre)velik žurer.

Malo sem se na široko razpisal, upam da si bo kdo vzel čas in prebral. Res si želim s kakšno starejšo in zrelejšo osebo pokomentirati o čem takšnem. Zanima me vaš pogled iz vašega stališča Smiley
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.667

« Odgovori #22 dne:: sreda, 16. maj 2012 ura: 11:42 »

men se zdi, da je vse tole (čeprav je zdej muka, verjemi, vem!) prav pozitivno zate, za tvojo osebnostno rast (če lahko tako rečem) ... tako se mi zdi že ko berem tvoje zapise ... to stanje v katerem si, te je potisnilo v razmišljanje ... večinoma so težave (tako fiz. kot psih.) opozorilo, da je cajt, da nekej spremenimo v našem načinu življenja ... zdej si nekak bolj sam s sabo, s svojimi mislimi, kar zna bit mučno, če tega človek ni vajen, ampak poskusi si to razložit kot nekaj dobrega zate, iz tega lahko potegneš nekej izredno pozitivnega - osebni napredek ... vzem si cajt zase, ne se obremenjevat, če samo posedaš in se prestavljaš iz računalnika do TVja, mogoče v tem cajtu prav to rabiš ... tud cajt za fax in delo bi pršu, ko boš pripravljen na to odločitev ... trenutno se mi pa zdi pametno (meni osebno, to so pač laični nasveti, sej veš), da malo zmanjšaš žuranje in s tem tudi pitje alkohola ... s cajtom boš videl, da se da v treznem stanju tud doseč marsikater občutek, ki ti je poznan iz opitega stanja

o psihoterapijah si kaj razmišljal? ker psihiatri nimajo velik cajta na enga pacienta in zato se z njim ne da nič konkretno obdelat ... pri terapevtu imaš pa okvirno 1h in se lahko določenim problemom, mislim, čemerkoli pač, globje posvetiš ... na dolgi rok je to itak najbolj učinkovito!
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #23 dne:: sreda, 16. maj 2012 ura: 12:07 »

Razmišljam o psihoterapiji in si jo želim. Moj doktor ima naziv pedopsihiater psihiater in psihoterapevt. Rekel mi je da za 1x ker nisem študent in je samoplačniško ter tudi on trenutno nima časa da naj ostane tak da se dobivava 1x mesečno. Kasneje z oktobrom ko pa bom začel študirat pa naj bi začela bolj pogosto se dobivati in izvajati psihoterapijo. Po eni strani mu zaupam ker imava zdaj res že neko zgodovino za sabo spet po drugi pa imam nek dvom ob njem, nevem zakaj ampak nekako pač 6 čuti ali kaj bi rekel.

Mogoče imaš prav, ampak mene je strah življenja. Ne življenja kot življenja ampak pač tega odraslega normalnega življenja, kjer je vse rutinsko (postelja,služba,delo doma,postelja ali nekaj podobnega). Vem da ni to vse in da se marsikaj dogaja vmes samo vseeno. Nevem najboljše bo res da se prepustim pa kar bo pač bo Smiley
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #24 dne:: sreda, 16. maj 2012 ura: 13:33 »

spremenil nick, vidim Smiley

razumem kaj misliš, ampak dejansko res ni vse sama rutina, razen, če se človek pusti temu toku delo-dom-delo-dom...

letos nimaš statusa študenta, ok, si pa verjetno brezposelna oseba, a ne? tud s tem statusom imaš določene ugodnosti, samo pozanimat se je treba
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #25 dne:: petek, 18. maj 2012 ura: 00:38 »

Malo spremembe ja Grin

Mislim da si imela prav glede tega da je to del neke rasti. Soočiti se moram s problemi pred katerimi ves ta čas bežim (odgovornost za svoja dejanja, izbira študija,...) in počasi odrasti. Predolgo se že borim da bi ostal Peter Pan Grin. Težko se je odločiti za nek študij če te vsak mesec druge stvari zanimajo. Kako se odločiti in kako bom vedel kaj bo pravo zame? Reševal sem že razne osebnostne teste na podlagi katerih bi si izbral študij pa se nekak ne najdem v opisu osebnosti in niti v karierah ki so bile podane. Mogoče se zdaj po tej krizi do konca razvijem Tongue in bo potem drugače Smiley. Mislim pa da bom preživel kar koli že pač bo Smiley

Odpravljam se spat v svojo posteljo v teh čudnih mrzlih že skoraj poletnih dnevih Grin in po dobrem mesecu neprespanih noči spet uživam v vsej radosti spanja Grin
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #26 dne:: sreda, 23. maj 2012 ura: 17:33 »

Malo sem si vzel čas za oddih od mestnega življenja in odšel na vas k starim staršem. Pomagam malo pri kmečkih opravilih in podobno. Stanje se je izboljšalo in se ne počutim več tako slabo kot se sem, edino nek strah se me loteva po par krat na dan včasih brez razloga včasih pa ga kakšna misel ustvari. Včeraj sem recimo imel nočne more o šizofreniji in me je zjutraj bilo malo strah. Čez dan pa pa spet kaj drugega. Pomoje ni tako hudo da bi moral na kakšna zdravila ali kaj koli. Rad pa bi poskusil s kakšno psihoterapijo.

A mi lahko malo več poveste o teh terapijah? Kaj tam počneš in kaj te učijo? Ter mi kakšnega dobrega strokovnjaka predlagate Smiley

Lep pozdrav!
Prijavljen
Poni
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.392

« Odgovori #27 dne:: sreda, 23. maj 2012 ura: 18:49 »

Pa kaj je pravzaprav to GAM? Kratica vsekakor, ampak nikjer ne najdem nobene razlage. Sem vsepovsod iskal. Striček gugelj pravi, da so to ženske noge. Ampak to najbrž ne bo.

Poni
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #28 dne:: sreda, 23. maj 2012 ura: 19:06 »

GAM je kratica za "generalizirano anksiozno motnjo" poni.

http://www.pfizer.si/index.asp?id=02.02.06
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
Poni
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.392

« Odgovori #29 dne:: sreda, 23. maj 2012 ura: 19:36 »

GAM je kratica za "generalizirano anksiozno motnjo" poni.

http://www.pfizer.si/index.asp?id=02.02.06

Ja, seveda, pa še čisto na začetku seznama podforumov je, jaz pa nisem opazil. Ja, s kraticami imam itak težave.
Hvala, Slavka.
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 11. junij 2012 ura: 21:38 »

Danes bil pri svojem zdravniku. Počasi se stanje izbolšuje, nekako sva ugotovila da je vzrok za izbruh teh misli ta moj način življenja - užitek prvo potem pa delo. Dogovorila sva se da se morem naučiti biti vztrajen in se začeti odrekati užitkom.

Doma sem povedal za svojo bolezen tudi staršem, ki pa je nikakor ne razumejo in si celo mislijo da imam res halucinacije itd. Obažlujem to dejanje in sem žalosten zaradi tega.

Obsesivne misli me napdajo še vsak drugi dan recimo in še to le za kratek čas. Se pa spreminjajo, včasih so o šizofreniji spet drugič o tem ali sem slab človek pa spet tretjič ali bom zadovoljen v življenju in podobno.
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 11:54 »

Včeraj večer me je začela loviti OKM o šizofreniji in danes sem naredil nekaj neumnega. Šel sem brat ali obstaja povezava med OKM in šizofrenijo in prebral da ja. Zdaj sem ves iz sebe in se bojim da bom dobil kdaj šizofrenijo in bo mojega življenja konec Sad
Prijavljen
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 856

« Odgovori #32 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 17:27 »

take misli so pri OKM pogoste in niso nič nenavadnega. razmišljaj v smeri: če razmišljaš o tem, to v ničemer ne vpliva na to, ali boš shizofrenijo dobil ali ne (veliko bolj verjetno je, da ne) in ti zgolj povzroča nepotrebne skrbi. s shizofrenijo se boš ukvarjal ko ali če jo boš dobil, sedaj lahko narediš kaj v smeri preventive, to pa je seveda psihoterapija, zdrav življenjski slog (predvsem prehrana: omega-3, cink in vitamin D - slednjega si lahko izmeriš).
meni so prvo (napačno) diagnosticirali shizofrenijo in me je potem naslednji zdravnik, ko sem šel po drugo mnenje, pomiril, da se da tudi s tem živeti. marsikaj se da tudi s prehranskimi dodatki rešit oz. močno omilit težave, morda bom kdaj napisal kaj tudi o tem, sedaj sem pisal bolj o depresiji in anksioznosti. zdravila so pa tudi vsako leto boljša. sploh pa se da shizofrenijo zaznat že kako leto ali več mesecev prej pred pojavom akutne psihoze (sicer to zaznavanje ni najbolj zanesljivo, vendar bolj v smeri, da odkrijejo koga preveč kot pa koga premalo), tako da se da pol preprečit najhujše.
če pa ti gre itak na boljše, potem ne skrbi, to je dober znak. eden od dejavnikov tveganja pri razvoju shizofrenije je tudi stres - s terapijo pa se ga boš naučil obvladovati.
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #33 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 19:56 »

Zgodilo se mi je nekaj groznega!!

Danes sem ves dan že iz sebe zaradi strahu. Boli me v pljučih, pečejo me oči, omotičen sem in spi se mi.

Prej sem bil zunaj s prijateljem ter sva se dogovarjala da bi šla večer enkrat po 9 uri tečt. Nato sem jaz rekel da so zdaj dnevi vedno krajši in da bo takrat že tema. To pa sem rekel zato ker sem dobil misel da sem se z nekom o tem pogovarjal, čeprav se nisem oziroma se mi zdi da se mi je to sanjalo in zdaj me muči spet vprašanje ali dobivam šizofrenijo, da imam že blodnje itd. Strah me je, zelo me je strah. Ne želim v tem strahu in negotovosti živeti :S :S. Kako je to možno da je tak preskok iz enega dneva v drugega? Včeraj sem še bil v popolnoma dobrem stanju zdaj pa spet to :S.

Pomagajte! Svetujte mi! Cry Prosiiim Sad
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #34 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 19:57 »

Zdaj ko sem pisal ta komentar, mi je ves čas po glavi hodilo vprašanje ali imam že nepovezan govor (simptom šizofrenije). Katastrofa kako grozno se počutim Sad

Zdi se mi kot da imam meglo v glavi...vse je tako omotično. Je to znak šizofrenije? Je mojega življenja konec? Bom invalid od zdaj naprej ? Sad Sad

Na jok mi gre, po dolgem času. Nisem kos temu, nisem na zdravilih in še mesec dni me loči od ponovnega srečanja z zdravnikom. Bom kos tem 31 dnem?  Cry
« Zadnje urejanje: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:05 od Fun » Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.527

« Odgovori #35 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:04 »

Hey Fun, glavo pokonci! Smiley

Use je OK, nimaš nobene shizofrenije, imaš pa OKM in ti v glavo daje te strahove. Brez skrbi vse bo OK, probaj se malo pomirit.
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #36 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:05 »

Fun, pomiri se. Ne razmišljaj, da imaš shizofrenijo, ker je nimaš  nehvala...imaš pa visoko stopnjo tesnobe zaradi obsesivnih misli.

Mene je bilo npr. strah, da se mi bo zmešalo oz., da se mi že meša...ko sem to omenila svojemu psihiatru, je dejal, da tisti, ki ga je strah, da se mu bo zmešalo gotovo ne bo tega doživel...tisti, ki so "zmešani" tega strahu namreč nimajo in njim je njihovo stanje normalno.  kiselnasmeh

Torej, če boš shizofrenijo diagnosticiral sam sebi, je zagotovo nimaš, kajti v primeru, da bi zbolel za shizofrenijo, bi bilo to tebi "normalno" stanje in ti ne bi povzročala misel na to take hude stiske in panike.

To so tvoje obsesivne misli, ki ti povzročajo, da si skoz na preži za novimi simptomi, ter te "prepričujejo", da si v nevarnosti. Ampak misli so zgolj misli...zaradi njih se ti ne bo zgodilo nič hudega.

Morda ne bi bilo slabo, da se vseeno odpraviš na tek s prijateljem, ter pustiš slabim mislim, da odidejo...
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.527

« Odgovori #37 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:09 »

Vem kako hudo je lahko, ko te takole zagrabi strah pred tvojo največjo katastrofo... Res, daj probaj se zavedati, da je vse samo OKM in da je strah tisti, ki ti te misli daje v glavo. Vem lažje reči kot storiti, ampak zavedaj se, da je OKM zelo dober oponaševalec psihičnih bolezni in da nas lahko sili v dvome čisto o vsemu...
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #38 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:10 »

Fun,
nehaj googlati za simptomi. Blazno škoduje, blazno.

Prebrala sem le nakaj tvojih zadnjih postov, pa vseeno: nimaš shizofrenije, te je pa grozno strah življenja in odraslosti, kar si ugotovil že sam.  
O OKM je na forumu veliko napisano, KVT je dostopna na poratalu, poskušaj se zamotit s kakšnimi vajami za preusmeritev....
To so samo misli...
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #39 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:16 »

Hvala upam da imate prav. Najbolj od vsega bi mi zdaj pasal pogovor z nekomer ki bi me razumel.

Verjetno sem res naredil napako to da sem šel brskat po simptomih. Zdravnik še me je opozoril da naj tega ne počnem ampak jaz pač se nisem mogel zadržati da nebi poskusil. Bilo je mikavno še bahavo sem si mislil sam pri sebi, kao zdaj bom izzival OKM in šel brat o šizofreniji potem pa mi nič nebo OKM morala storiti. Zdaj pa sem ves ubogi na kolenih pred OKM Sad
Prijavljen
Strani: 1 [2] 3 4 5 ... 12   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar