FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 12. maj 2026 ura: 22:26

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2] 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: DEPRESIJA IN HORMONI  (Prebrano 19742 krat)
mojcika
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 36

« Odgovori #20 dne:: torek, 21. junij 2011 ura: 17:54 »

POzdravček še enkrat

Ne boste verjeli, mene je hudo glava bolela, pa vrtelo se mi je, pa sem jemala AD je, pa vseeno, ko sem uredila hormone, se se tudi glavoboli nehali, tako, da dobro preglejte kako vam deluje ščitnica in kakšno stanje hormonov imate, enako mi je vplivalo na prebavo, na srce, na pospešeno dihanje, na krče v mišicah in ko sem uredila hormone...... se mi je tudi duševno stanje popravilo, tako, da kar resno vzamite, ker včasih bi AD ji pomagali pa ni uspeha, ker so tudi drugi vzroki za slabo dušeno stanje..... Vsekakor je ozdravljivo in počutje zelo dobro..... ko uravnate pravilno delovanje hormonov

Objem vsem in vso srečo, upam, da vam kaj pomaga pri premagovanju vaših ovir

Mojca
Prijavljen

Nauči se cenit življenje, ki ti je dano in uživaj vsak trenutek
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.889

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #21 dne:: torek, 21. junij 2011 ura: 19:41 »

Mojcika ...  oki

Neko pravilo naj bi bilo, da se da najprej pregedati ščitnico,
pa recimo srce itd ... da se izloči fizične bolezni ...
To naj bi predlagal zdravnik sam.

Šele nato naj bi se dejansko diagnosticirala psiha ...
Prav ščitnica ima lahko za posledico nepravilnega delovanja hude tesnobe...
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
mojcika
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #22 dne:: torek, 21. junij 2011 ura: 21:17 »

Pozdravček

Se strinjam s teboj Aslan, ma ni vedno tako, hvala za tvoje mnenje
Ja meni je ravno ščitnica povzročila vse mogoče a ugotovili so kasneje, ampak pomembno je da so......

rozicodam
Prijavljen

dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 974

« Odgovori #23 dne:: ponedeljek, 27. junij 2011 ura: 09:05 »

Mojcika,

spomnila si me, da se ta teden dogovorim s svojo osebno zdravnico za pregled krvi in vseh hormonov: to naredim vsako leto, da imam ščitnico in ostalo pod kontrolo, da sem bolj sproščena.. pomezik..trudim se, ker vem, da je vse med seboj povezano..

Dušica
Prijavljen
mojcika
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #24 dne:: ponedeljek, 27. junij 2011 ura: 12:36 »

Pozdravček dušica.... Grin

Pravilno, jaz tudi skozi kontroliram, sicer pa se čutijo hitro znaki, če kaj ni uredu, podobni so psihičnim problemom, hiter ritem srca, potenje, nemir, saj veš kako je hormoni zelo veliko vplivajo na vse, tudi na samo presnovo in delovanje organov, tako, da je dobro jih kontrolirat, ne le ženske, tudi moški, velikokrat pa to ne naredijo ravno......tako, da lahko vedno tudi sam zaprosiš...... ker ko meni ščitnica preveč dela, potem mi takoj udari tudi na psiho in ni nič kaj prijetno,.....

Tako, da korajžno in vso srečo, da bodo dobri rezultati.....in ti mirna.....

Mojca  rozicodam
Prijavljen

dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #25 dne:: četrtek, 14. julij 2011 ura: 09:02 »

Mojca,

rezultati so u redu, tako da ščitnica deluje kot če bit!  pomezik

Pravkar pa mi je kolega poslal slednje..

Kaj vse prikrivajo – vse za denar, ne glede na posledice?

Kombinacija hormonov estrogen-progestin za hormonsko nadomestno zdravljenje ima večji vpliv na povečanje tveganja za nastanek raka dojke kot sam estrogen. Priporočajo uporabo izključno pri izrazitejših simptomih in krajši čas uporabe.

Domneve o neposredni povezavi med hormonskim nadomestnim zdravljenjem (HNZ) in rakom dojke so stare že več desetletij.

Info: Kombinacije hormonov estrogen-progestin bolj poveča tveganje, kot če jemljemo samo estrogen.

Sumi o tveganju obstajajo že več desetletij

Obsežne metaanalize v zadnjih 20 letih pa so dale podrobnejši vpogled v klinične in epidemiološke vidike tega problema. V zadnjih petih letih so tako v raznih epidemioloških študijah, v katerih so omejili uporabo HNZ, opazili veliko zmanjšanje pojavnosti raka dojke, kar kaže na to, da ostaja neposredna povezava med HNZ in tveganjem za nastanek raka dojke.

Kombinacija in dolžina zdravljenja povečujeta tveganje

In če zdaj ni več dvoma o povezavi med povečanim tveganjem za nastanek raka dojke in HNZ, lahko nadalje pogledamo, kateri dejavniki največ pripomorejo k temu. Ugotovili so, da uporaba kombinacije hormonov estrogen-progestin bolj poveča tveganje, kot če jemljemo samo estrogen. Večje tveganje je tudi pri dolgotrajnejšem HNZ, saj se tveganje po prenehanju uživanja hormonskih nadomestkov hitro zmanjšuje. Prav tako se tveganje precej poveča, če hormonsko terapijo uvedemo takoj po menopavzi. O vplivih različnih oblik, odmerkov in načinov uporabe pa za zdaj izsledkov še ni.

Hormonsko nadomestno zdravljenje tako priporočajo le krajši čas in pri izrazitejših postmenopavzalnih simptomih pri ženskah, ki so povsem seznanjene z vsemi tveganji.
Prijavljen
Tačka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 391

« Odgovori #26 dne:: sobota, 16. julij 2011 ura: 20:34 »

Dušica, če bi tebe tako "trofnila" mena (klimakterij) kot nekatere, pač mogoče tudi ne bi "brala" stranskih učinkov oziroma "možnih posledic"..

jaz trenutno še "obvladujem" vse te klimakterične "pojave"  seznojim seznojim seznojim seznojim 013 013 srce-utrip srce-utrip, slabo  closedeyes... kako bo pa čez čas pa ne vem..

misliš, da tiste ki gredo na NHZ skačejo od veselja  wav.. kje pa.. samo prej se mesece in mesece mučijo

pa brez zamere..

rozicodam
Prijavljen

Smeh je pol zdravja ....
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #27 dne:: ponedeljek, 18. julij 2011 ura: 08:16 »

Tačka,

ni problem: kar odprto povej, kaj misliš! pomezik Sicer pa ne bom veliko komentirala, ker nisem še v obdobju mene, saj imam svojih 32 let..je pa res, da me včasih prevzamejo hormonski navali, pa ta nihanja in še napihnjenost od čudne prebave (kandida?  unsure) in se mi zdi, da sem že tukaj...

Kakorkoli, objevljano je bilo dobronamerno in v vednost..mogoče, pa koga zanima!

Dušica
Prijavljen
soncnica26
gost
« Odgovori #28 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 16:51 »

Zdravo, zdravo!

Hmm....se najprej nisem mislila oglasiti, ampak ker se že pogovarjate o hormonih, sama pa sem pred kratkim dobila (glede na pogovor pri hlinični psihologinji in Beckov test) diagnozo zmerna depresija, sem se vseeno odločla vključit v debato.

Zanima me kolikim od vas so dejansko rekli, da so vzrok lahko hormoni oz. ste zaradi njih posledično postali depresivni?
Sama sem v tem začaranem krogu počutja depresivnosti in močnega nihanja razpoloženja zadnje 2 leti, s tem da se s hormoni (prolaktinom) bojujem že 9 let, ob tem jemljem bromergon, aglurab, aldactone. In pred nekaj dnevi sem dobila še diagnozo povezano z depresijo, zraven pa pripomboo da je nekaj verjetno podedovano (mami, babica), nekaj so krivi hormoni in pa okolje v katerem sem rastla. Vse lepo in prav, ampak v moji glavi cela zmešnjava - kako zadevo rešit. Nehat jest hormonske tablete, se ponovno zredit za 40 kg (kot sem jih shujšala ob zdravljenju), biti še naprej depresivna???

Prijavljen
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 826

« Odgovori #29 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 07:46 »

O vplivu hormonov na možgane odlično pojasni knjiga Ženski možgani. Za vsa življenjska obdobja od zarodka do konca življenja. priporočam.
Ribica
Prijavljen
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #30 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 08:30 »

Bom tudi sama prebrala to knjigo, sicer pa sem se pred 8.leti, ko je izbruhnila moja depra, najprej
pomislila nanje - hormoni, ker sem v obdobju puberte "prebolela! anorekcijo in prav takrat se hormoni
najbolj sestavljajo, oblikujejo itd...saj veste! closedeyes tako da sem bila upravičeno zaskrbljena..

No, doslej ni nikoli pokazalo težav v povezavi s mojimi hormoni ali ščitnico..le opažam, da v določenih trebutkih prevladuje delovanje moških spolnih hormonov..ma kakšne! Tongue

Dušica
Prijavljen
Danaya
gost
« Odgovori #31 dne:: nedelja, 04. december 2011 ura: 19:53 »

Obstajajo tudi naravni hormoni. Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da na psihične težave MOČNO vpliva hormonsko neravnovesje. In to ne samo ščitničnih hormonov. Prav v tem je problem. Zdravniki dajo vedno pregledati samo ščitnične hormone. Nihče pa ne pogleda estrogen, progesteron in testosteron. Ljudje se leta in leta mrcvarimo, obupujemo in trpimo. Zdravniki pa z lahkoto pišejo raznorazna pomirjevala, ki v glavnem bolj škodijo kot koristijo. Šele zadnje leto imamo na razpolago vse več informacij o vplivu hormonskega neravnovesja. Predlagam da si preberete knjigo Žensko telo, ženska modrost, avtorica Christiane Northrup.
Prijavljen
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #32 dne:: torek, 06. december 2011 ura: 10:22 »

Danaya,

kje pa meniš, se da zmeriti, pogledati in preveriti stanje omenjenih 3 hormonov? Jaz bi šla, vsekakor...

Dušica
Prijavljen
dalia84
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 25

« Odgovori #33 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 11:46 »

Huh, še dobro, da sem naletela na to temo.
Sicer nimam kaj dosti pojma o medicini, pa vseeno vedno bolj pogosto razmišljam o tem, da verjetno psihoterapija in ad-ji niso dovolj, če meni morda sami hormoni delajo preglavice!  Huh?
Pa ne samo, da se že 7 let bojujem z depresijo in nihanji razpoloženja, tudi na drugih področjih imam težave, imam namreč PCO in to ravno zaradi pomanjkanja estrogena (če prav razumem zdravnika). Menstruacijo dobim samo tu in tam, enkrat ali dvakrat letno. Sigurno so take zadeve kdaj tudi med seboj povezane, čeprav bi človek na prvi pogled mislil, da ne... pa vseeno je verjetno možno, ali ne? 

Vedno sem razmišljala, zakaj za vraga me ne dajo še na kakšne druge preiskave?Huh?

Mi lahko kdo odgovori, kam in kako lahko grem na preiskave hormonov, mi lahko to predpiše osebna zdravnica, ali lahko tudi samoplačniško, ima kdo informacije, izkušnje?Huh??

Hvala že vnaprej! Lep dan želim vsem forumašem, super ste, res sem vesela za tam forum! rozicodam
Prijavljen
Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 422

Hrabra miška

« Odgovori #34 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 17:47 »

Hej dalia84.

Tudi jaz trpim za PCO, ki mi je svoj čas povzročal velikanske preglavice. Šla sem na preizkave v bolnico, kjer so ugotovili še kupček drugih nepravilnosti pri delovanju drugih hormonov, da ne naštevam... Sprašujem se, kako sem lahko funkcionirala, ko pa je v meni toliko defektov  closedeyes

V glavnem, z mano se nihče ni želel ukvarjati, ker so vse simptome pripisovali moji prekomerni telesni teži... bla bla bla bla. Končno sem prišla k starejši ginekologinji, ki me je sama od sebe ponudila pomoč, me pregledala in poslala moji osebni zdravnici priporočilo za endokrinologa. Od začetka je bila tam ista zgodba kot vedno, potem pa sem ostala na preiskavah teden dni in prišla ven s kupčkom diagnozic Embarrassed med drugim tudi s hipotirozo, ki lahko vpliva na/povzroča depresijo. Če ne še za katero drugo preiskavo, ti lahko zdravnik da preveriti vrednosti ščitničnih hormonov v krvi, ti mu samo povej, kaj te skrbi. Seveda pa je možno opraviti preiskavo tudi samoplačniško, pozanimaj se v laboratoriju.

Glede PCO pa še nekaj. Meni so ginekologi razložili, da se z zdravstvenega stališča šteje za normalno, ko ima ženska vsaj 4 krvavitve letno, manj je preredko, 4 letno so ok. Kako pa urejaš cikluse, imaš kakšna zdravila?
Jaz sem se dolgo bojevala s zelo dolgo trajajočimi krvavitvami in z odsotnostjo le teh, tudi več kot pol leta. Najprej sem nekajkrat jemala tbl., ki umetno sprožijo krvavitev (ne spomnem se imena), ko sem šla na kontracepcijske tbl., so bili cikli točni kot ura in neboleči. Ko sem jih prenehala jemat, pa zopet velike težave. Endokrinolog mi je kasneje predpisal metformin, ki mi je (aleluja! o happy day!) uredil cikle. Veš, nekateri zdravniki niti ne vedo, da se ga predpisuje tudi za PCO in ne samo kot antidiabetik, kot je to navedeno v indikacijah. Predlagam ti, da se pogovoriš z osebnim zdravnikom ali ginekologom ter mu omeniš, da želiš poizkusit z metforminom. Ko/če boš imela urejene cikle, boš videla, kakšno bo počutje in če je povezano z depresijo. Jaz sem nekaj let kar panično iskala vzroke za depro povsod, iskala povezave med hormoni, težo....  imela sem obdobje urejenega življenja in urejenih zdravstvenih težav ter konkretno nižjo težo kot sedaj, pa je depra kasneje zopet prišla kiselnasmeh Neka povezava med vsemi temi faktorji gotovo je, saj je naše telo zelo kompleksno, vendar je včasih res potrebno izločiti ostale fizične vzroke, da spoznamo, da je depra del nas in jo sprejeti, ne pa bežati pred njo.

Piši še  oki
Prijavljen

Let's run away and live in the woods.
crista
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 44

« Odgovori #35 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 18:09 »

dalia 84
še ena s pcos. Tukaj bi zelo dobronamerno ti svetovala, da uporabljaj izraz pcos ali sindrom pco, ker so lahko jajčniki samo policističnega videza, delujejo pa normalno.
Kar se tiče neravnovesja hormonov, običajno je preveč moških hormonov (=androgenov); estrogenov niti ni nujno manj, samo ravnovesje je porušeno.
Če je 84 tvoja letnica rojstva, potem so kt (običajno predisujejo Diane) primerne, v kolikor ni kakšnih drugih kontraindikacij.
Za pregled hormonov se lahko samoplačniško naročiš k endokrinologu, na Polikliniki se baje čaka nekaj mesecev. In potem, če bo endokrinolog predvidel terapijo, te bo poslal k osebnemu zdravniku po napotnico. Od ginekologinje bi prej dobila KT, ker oni preferirajo zdravljenje s kt in ne z metforminom. Z metforminom se ne "poskuša", ampak se indicira ob ustreznih simptomih. In praktično so ginekologi naklonjeni metforminu le ob neuspelih prizadevanjih za otroka.

Še odgovor, zakaj te niso dali na preiskave. Si prizadevaš zanosit in tudi donosit? Traja to že več kot leto dni? Če je odgovor ne, potem je "jasno" zakaj niso delali preiskav. Ker se večinoma posvetijo tem težavam šele, ko dekle želi zanosit.

Ne vem sicer kako močno je pri tebi izražen PCOS, tveganj je malo morje, zato če nimaš ravno idealne postave, potem hujšanje. Lažje reči, kot uresničiti, vem. Ker lahko s tem prispevaš k urejenosti in nenapredovanju ostalih simptomov. Pa upam, da nisem preveč medicinsko zatežila.

Prijavljen

Music is the medicine of the mind. ~John A. Logan
dalia84
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 25

« Odgovori #36 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 18:58 »

Hvala za vse odgovore!

Crista, kar se tiče tvojih vprašanj:
nimam  prekomerne teže, nikoli je nisem imela, imam čisto normalno postavo, tudi suha nisem, torej to nikakor ne more biti vzrok.
SPCO imam že od osnovne šole, imam porušeno ravnovesje hormonov, to so mi že vse razložili ginekologi, Diane35 sem jemala cca. 8 let, potem pa prenehala, ker sem želela zanositi (in lani avgusta tudi sem uspešno zanosila, vendar zaradi nenadne hude depresije splavila, kar obžalujem  Cry ).
Menstruacije jaz nimam včasih po letno dni skupaj, kakor kdaj. Sploh se več ne obremenjujem s tem, pač je nimam in to je to, sploh ne opazim.
Da sem sploh lahko brez pomoči čisto naravno zanosila, je baje bil čudež, ker pred tem in za tem ni bilo menstre več mesecev. Torej je bila ena sama ovulacija in se je "prijelo". Zanosim očitno lahko, vsaj to vem in s tem se nekako tolažim.

Glede hormonov pa ne vem... ne zdi se mi logično, da trpim za depresijo že 7 let, skoraj vsako leto se mi zgodi ob kakšnem stresu (kaj zares hudega se mi še ni zgodilo, pač kakšne večje spremembe ipd.), ampak še nobenemu zdravniku ni padlo na pamet, da bi me dal na pregled hormonskega delovanja. Jaz vem in čutim, da mi hormoni ne delujejo kot bi morali in čisto možno je, da vse skupaj med seboj povezano. Vendar če nimaš znanja in informacij, se nihče ne pobriga zate. Mogoče bi še kaj drugega ugotovili in bi lažje odpravila teža, ki jih imam. Tako pa se mi zdi, da se sučem v krogu.

Mislim, da bom kmalu šla do svoje osebne zdravnice in ji povedala, da želim napotnico za endokrinologa ali pa bom poiskala samoplačniško (če seveda ni predrago).

Za kakršne koli dodatne informacije in izkušnje sem vam neskončno hvaležna!  rozicodam
Prijavljen
Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Hrabra miška

« Odgovori #37 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 19:06 »

Citiraj
Od ginekologinje bi prej dobila KT, ker oni preferirajo zdravljenje s kt in ne z metforminom. Z metforminom se ne "poskuša", ampak se indicira ob ustreznih simptomih. In praktično so ginekologi naklonjeni metforminu le ob neuspelih prizadevanjih za otroka.

Še odgovor, zakaj te niso dali na preiskave. Si prizadevaš zanosit in tudi donosit? Traja to že več kot leto dni? Če je odgovor ne, potem je "jasno" zakaj niso delali preiskav. Ker se večinoma posvetijo tem težavam šele, ko dekle želi zanosit.

Ne bo držalo, crista. Imam drugačne izkušnje in nisem edina.
Prijavljen

crista
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 44

« Odgovori #38 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 19:18 »

Super, če nimaš težav s težo, razumi v tem kontekstu, da velika večina punc pa ima težave in tam se lahko že s samo redukcijo teže izboljšajo simptomi.
Glavni problem je ta, da vzroka ne poznajo, zato tudi ne morejo zdravit v smeri odprave sindroma, pač pa simtomatsko, tisto kar posameznico najbolj moti.
Depresija in pcos sta povezana. Kako točno še ne vedo - stvar raziskav.

Glede samoplačniškega pregleda: Mislim, da je na polikliniki okoli 60€, na voljo imaš še analizo krvi pri Adrialab. Če bi izbirala sama, bi se odločila za samoplačniški pregled na polikliniki, kjer bi potem dobila ustrezno napotnico za hormonske preiskave in na nek način prišla v sistem.
Kako dovzetna je glede teh preiskav tvoja osebna zdravnica je pa odvisno od njenega izobraževanja na tem področju. Poznam zdravnike, ki se jim pcos ne zdi nič posebnega, kot tudi takšne, ki takoj napotijo dalje.

Želim ti veliko sreče pri ustvarjanju družine; naj te ADji pri tem ne ovirajo; je že res, da se jih načeloma odsvetuje, hkrati pa gre razvoj naprej in vsi tudi ne prehajajo enako intenzivno placente. Če bi bila res tako močna kontraindikacija nosečnost, potem bi bila poleg nujna uporaba kontracepcije.

@libby
Lepo, če jih je več s takšnimi izkušnjami, kot jih imaš ti. Da je večinoma takšna obravnava pri endokrinologih, kot sem jo opisovala, pa so izkušnje večih endokrinologov, kjer so dolgo časa ginekologi vztrajali pri KT.
In metformin ni čudežno zdravilo, ki bi bilo za vse pcos-jevke. 
Prijavljen

Music is the medicine of the mind. ~John A. Logan
Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Hrabra miška

« Odgovori #39 dne:: četrtek, 08. december 2011 ura: 19:35 »

Seveda ni, to bi bil zelo star čudež pol.
Če si pozorno brala, sem dalio spraševala, kako ima urejeno svoje zdravstveno stanje, opisala svojo izkušnjo in podala svoje mnenje. Ne govorim v imenu vseh endokrinologov ali ginekologov, naj to počnejo predstavniki ceha zvizgam, jaz izhajam iz sebe in to je vse.
Prijavljen

Strani: 1 [2] 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar