FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 25. maj 2026 ura: 10:40

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Zanikanje  (Prebrano 2307 krat)
sivaMiš
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« dne:: torek, 14. februar 2012 ura: 13:21 »

Pozdravljeni vsi, rada bi delila svojo zgodbo z vami in vas prosila za kakšen nasvet. Upam da ne bo predolgo unsure

Telesni simptomi in zanikanje:
Lansko leto (2011) se je zame začelo precej zoprno, slabost, želodčne težave, bolečina v prsih, vrtenje v glavi. Začetku februarja sem opustila kajenje in popravila malo svojo prehrano, ki ni bila ravno tako napačna ampak nekje je treba začeti. Ker se po tem ni nič spremenilo sem odšla k osebni zdravnici in ta mi je predpisala tablete za GERB, ki sem o imela že tri leta pred tem in se je takrat  lepo in hitro umirila. Ni pomagalo, močnejše tablete, preiskave, nič. Vsem tem obiskom in poslabšanje je seveda sladilo tudi razmišljanje, kaj vse bi lahko bilo z mano narobe, telesno. Panika zakaj ni nič opazno na raziskavah.
Osebna zdravnica je konec poletja vprašala, če bi slučajno bil lahko kriv stres, da bi se mi vse nakopičilo ali prišlo za mano. Čeprav sam že takrat komaj povedala, kaj vse je za mano narobe, sem vztrajno verjela, da ni kriv stres. Kmalu po tem sem tudi sama opazila, da mora biti nekaj narobe z mojim psihičnim stanjem, saj sem jokala vse več in zaradi stvari, ki me včasih ne bi vrgle s tira. A ko sem konec novembra želela to povedat zdravnici sem onemela in skoraj bruhnila v histerični jok. Podobno kot na zadnjem obisku, samo da je blo tokrat težje, ker sem morala povedat kaj me muči. Zdravnica me je pomirila in mi na kratko razložila, da se ji zdi da sem verjetno res malo pod stresom (nevem kaj točno je rekla) in da mi za zdaj še ne bo dala AD (omenila je še ena druga zdravila a sem slišala samo AD) in mi je napisala naslov knjiga, da jo preberem. Premagovaje anksioznosti za telebane. Moja prva knjiga za samopomoč, ki se jih močno otepam, a o tem kasneje.
Naslednji mesec sem počasi prebirala knjigo, malo preletela internet, spoznavala sem anksioznost in predvsem sebe v novi luči. Več kot sem prebrala bol jasno mi je bilo, da problem sploh ni bil v mojem želodcu in da nikoli med ugotavljanjem, katera hrana in kakšne rutine mu odgovarjajo, nisem bila pozorna na to, kar se dogaja z mojimi možgani.

Predsodki in sprejemanje:
Ampak sprejeti da nisem v najboljšem psihičnem stanju ni bilo najlažje. Ubistvu je bila ena težjih stvari, kar sem jih morala (in jo do neke mere še vedno moram) sprejeti. Problem pa je to, da imam kar precej predsodkov. Moj ideal je močna oseba, ki ima nadzora nad sabo in svojim življenjem, in ji majhne stvari kot je stres pisanja diplome in organiziranje dogodka, ne morata prit, kar tako do živega. Nekdo ki je lahko vzornik za druge. Knjige za samopomoč so se mi zdele prav zaradi tega razloga dokaz šibkosti, tako kot tudi jok in priznavanje tistih res osebnih občutkov. Držal se me je tudi tisti stereotip, da AD dajo tako ali tako vsakemu, ki malo pojamra, ker se psihiatrom sploh ne da ubadat z vsemi. Hitro sem tudi sama pri sebi komu očitala, da ni dovolj močna oseba. Predvsem svojim staršem, ki so res super, ampak mojih idealov niso dosegali. Podobno pa se dogaja tudi z drugimi ljudmi, ki mi pridejo blizu.
No branje knjige in druge literatura je počasi odgrinjalo zaveso, pomagalo pa je tudi, da sem se malo znašla v družbi, ki nima toliko problema govorit, da ima probleme o tem ali drugem. Kakšne njihove omembe in pripombe, bi včasih kar močno obsojala, a se počasi otepam tega in sem vse bolj hvaležna, da o tem govorijo.
Nekaj navodil iz knjige sem si izpisala in jih poskušam upoštevat, a mi ne gre najbolje. Dihanja sem se navadila in mi je že velikokrat pomagal, prav tako se sem ter tja malo ubadam za jogo in je super samo morala bi bit bolj stroga in jo večkrat počet. Svež zrak in gibanje dobim s sprehodi s psom, kar je super. Začela sem pisat dnevnik, kar je bila ena od nalog, da bi lahko videla kako se moje razpoložene spreminja in kaj je krivo za kakšne tegobe, ampak mi je uspelo to napisat samo enkrat.

Realizacije:
Moje počutje je lahko nekaj dni ali cel teden vredu, sem realna ali malce v oblakih. Potem pa se obrne ali počasi vse slabše ali pa v momentu ne vidim več tal pod nogami in sem tako zaposlena s svojimi strahovi, da se jim ne upam upreti. Strah me je, da ne bom nikoli sposobna tega premagat.
Ker imam kar vredu domišljijo se ta obrne na temačno stran in me včasih tako prestraši, da ne moram verjet da je to v moji glavi. In ne glede na to kako se trudim, da bi možganom dopovedala, naj tega ne počnejo, se mi zdi da nima nadzora nad njimi. Rada bi delil svoje težave s komu ampak, ko želim povedat kaj čutim ponavadi obmolknem ali pa začnem histerično jokati. In ne maram jokati, zato sam pač tiho. Seveda ko sem spet bolje, hitro potisnem vse nekam v kot, ker sem navajena tako reševati težave.

Ugotavljam, da imam težave z zaupanjem drugim in sami sebi, ki so prisotni že precej časa. Probleme pa mi delajo še nekatere druge stvari. To me ovira pri tem, da bi počela, kar si res iz vsega srca želim. Boleča realizacija tega me je privedla do spoznanja, da pač ne gre več tako naprej.

Naročena sem (spet) pri zdravnici tokrat, da jo prosim za napotnico za terapijo (magari si na listek napišem, če ne bo šlo drugače). Zdaj pa bi vas rada prosila za kakšen nasvet. Pa tudi kakšno terapijo in kakšnega zdravnika/co. Psihiatra? Psihoterapevta? Ker se na to res na spoznam.

Hvala za vaš posluh in odgovore Smiley

Prijavljen
Tjashy188
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 97

« Odgovori #1 dne:: sreda, 15. februar 2012 ura: 19:37 »

Živijo! Zelo dober korak si naredila že s tem, da si si priznala da je nekaj narobe, da si želiš pomoči. Tvoja zgodba je zelo podobna moji, v bistvu kar vidim sebe v njej. O tem kar se s teboj dogaja in s tvojimi čustvi govori in še enkrat GOVORI! To je zelo pomemben korak pri sami anksioznosti in njej podobnimi boleznimi. Ne zapiraj se vase in pusti, da ti tebi bljižnji prisluhnejo! Če boš občutke držala v sebi, lahko nekega dne pridejo ven iz tebe še v hujši obliki. Svetovala bi ti, da si najdeš eno dobro psihologinjo ( ki pa naj bi bila tudi psihoterapevtka), da bosta šle skozi tvojo preteklost in ugotovile, kaj te je do anksioznosti sploh pripeljalo. Tablete pomagajo do določene meje, ogromno boš pa morala narediti kar sama. In to vsak dan in kar je najpomembneje, vedeti moraš, da ne bo šlo hitro, da nebo kar jutri bolje. Dati si moraš ČAS!! Sama sem bila že tako daleč, da nisem več vedela kaj naj, ni mi bilo do življenja in ni mi bilo do stvari, ki sem jih imela rada. Po pol leta moram povedati, da sem se močno spremenila, postala samozavestna in se vpisala v šolo, kar me je prej bilo grozno strah. Tako da brez skrbi, se da!  oki

Ampak volja je tukaj nekaj, kar najbolj potrebuješ in rabiš. Jaz se zjokam ko sem žalostna, pokličem prijateljico, starše... Najbolj pa mi je pri tem pomagal moj fant in sem zelo ponosna nanj. Pa še zdaleč ni tako popolno, kot bi ,,moralo'' biti... Še danes se zjočem zaradi bedarij, še danes me spreleti srh in grde misli, še danes se bojim... ampak uspelo ti bo, vem, da je zdaj težko in peklensko, kar sem jaz prestala, še zdaj ne morem verjet, da sem še sploh tu... Pa mi ni žal, da sem se trudila. Pot je težka, polna padcev, malo vzponov, ampak daj vztrajaj! Nikoli ne izgubi volje! Ti si vredna, TI si pomembna, TI si lepa, TI si sposobna in TI si TI!!! Zapomni si to, ponavljaj vsako jutro! Preberi si knjigo Življenje je tvoje.

In ne pozabi, uspelo ti bO!!! rozicodam
Prijavljen
sivaMiš
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 16. februar 2012 ura: 10:32 »

Hvala Tjashy188  Smiley ja dolge so poti navzgor.
Kar se tiče govorjenja pa je tako da, ko si rečem v glavi da bom kaj delila, me kar ustavi in potem se misli zvrstijo od - zakaj bi to delila, saj noben noče poslušat, zdelo se jim bo neumno, preveč boš izpadla ranljiva, preveč bodo vedeli o tebi, potem se boš tako ali tako počutila neumno, da si kaj rekla, bodi raje tiho. (in resnično ne maram tistega občutka potem Sad )
Pa se kar ne neha. Zdi se mi da je je tale anksionost začela že nekje v zgodnjih najstniških letih, zdaj jih mam 22, in sem tako navajena na določene vzorce razmišljanja, da jih težko zaobidem. Ampak razumem pa zakaj se je to začelo.
Kako pa je hoditi k psihologinji? Si imela kaj težav z zaupanjem neki tuji osebi? Na kaj naj bom pozorna ko bom iskala? Ima kdo kakšna priporočila za Ljubljanjo?

Še enkrat hvala za vso pomoč happy hug
Prijavljen
Tjashy188
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: petek, 17. februar 2012 ura: 14:19 »

Zdaj v prvi vrsti je, da začneš aktivno reševati problem. Sprejmi to bolezen za svojo, del tebe je in ti jo moraš samo premagati! Ni lahko, ampak vse se da če se le hoče! only the ski is the limit! pomezik

Pri iskanju psihologinje bodi pazljiva, da ni otroški psiholog, ta kaj dosti ne pomaga ( mam izkušnje!!), mora biti psihologinja ali psihoterapevtka za odrasle osebe, malo se pozanimaj na kakšnem forumu, katere ti priporočajo za Ljubljano... Poskušaj si najti psihologinjo, ki je tudi psihoterapevtka in ni plačljiva ( se pravi jo dobiš preko napotnice), ker znajo bit kar drage, sploh pa če si še študentka... Ampak kljub temu se vseeno splača dat denar in biti dobro obravnavan in ozdraveti.

Najdi si stvari, ki te veselijo, pleši, poj, hodi na sprehode... Takrat ko si najbolj utrujena, misliš, da je s teboj vse narobe, takrat premagaj to in ko boš nekajkrat premagala to ,,pametno bolezen'', se bo že telo tako navadilo, da boš zmeraj manj doživljale strahove in tesnobo! Tako je bilo pri meni. In zdaj sem res uspela, saj pravim, me še grabi panika in strah, ampak ga vedno poskušam premagati. Kriči, skači, delavaj  sesmejem  vse, samo da premagaš anksioznost! Nič ti ne more, ti pa jo lahko uničiš!

K psihologinji je super za hodit, jaz zelo rada grem, na začetku je bilo malo težje, saj se težko zaupam tujim ljudem, ampak sedaj pa tako zelo rada hodim k njej in od nje grem z vedno bolj dvignjeno glavo. Začni iskat, nebo ti žal!  rozicodam
Prijavljen
sivaMiš
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: torek, 21. februar 2012 ura: 09:30 »

Dobila napotnico in že termin pri psihologu. Vse je blo tko na hitro, ker sem se bala da bom kmalu začela spet vse prestavljat. Verjetno se bom vse dokler ne grem tja, sekirala 'kaj če ni pravi, kaj če sem se narobe naročila'  Sad

Počasi se daleč pride, kajne  happy
Prijavljen
Tjashy188
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 10:18 »

Seveda miška  pomezik  počasi se zelooo daleč pride, tako da brezskrbi! Glede psihologinje boš pa tako sama videla ali je prava ali ni, če ti nebo simpatična, jo boš pač menjala Smiley
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar