FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 25. maj 2026 ura: 18:30

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3 4 ... 6   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kako preprečiti hčeri študij na socialni  (Prebrano 18483 krat)
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 35

« dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 11:34 »

Sem tri leta ločen, sin je pravkar uspešno diplomiral na tehnični smeri univerze, hči pa je komaj spravila gimnazijo skupaj, sedaj pa se namerava vpisati na nek fax za socialno delo, kar mi ni niti najmanj všeč, celo zelo nasprotujem temu. Prvič zato, ker je ta fax ali nekaj podobnega že v času mojega študija bil bolj levi in so tja šli pač tisti, ki drugje niso bili sprejeti, drugič, ker so danes diplomanti in ostali socialni delavci precej nepriljubljeni v javnosti ali celo osovraženi in tretjič, ker je hči že tako malo čudna (podobno kot bivša) in se vede na momente, kot da ji nekaj koles manjka v glavi. Pa še službe ne bo dobila.Tudi sama podobno kot bivša , kar naprej nekaj bluzi o psihi, hodi na neke duševne treninge, fengšuje reikije in kaj še vem kaj. Punca kar naprej nekaj jamra in za vse pod milim nebom so krivi drugi, podobno kot pri bivši. Postaja me že oreng strah zanjo. Mogoče se ji še da kaj pomagati, če ne, bo šla po poti bivše žene, ki je sedaj že čisto na nekem drugem nivoju. Osebno sem tudi mnenja, da ne more en človk, ki še sam  seb ne zna pomagat, ki je ves v nekih strahovih in fobijah, pomagat potem drugim ali na njih zdraviti svoje komplekse. Tu bi že država morala malo pazit , kake ljudi ima tam. V službi imam eno sodelavko, ki se malo spozna na te zadeve in mi je tudi predlagala naj malo pogledam na tole stran in dejansko sem našel kar veliko podobnih stvari, nisem si pa mislil, da je toliko žensk v raznih depresijah. Zdaj me je še bolj strah. Mislim, da jo bom poizkusil prepričati, naj gre študirati kaj bolj uporabnega, oziroma  ne bom dal denarja za študij.
Prijavljen
krasendan
gost
« Odgovori #1 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 11:41 »

Ti Asklepij,kaj pa če se malce potrudiš pa svoji hčeri resno prisluhneš. Tako a veš, da poskusiš ugotovit, kaj ona želi, zakaj bi se ona vpisala na socialni fax itd...Brez zamere ampak, zveniš kot da je tvoj sin ceu car, hčerka pa ne tolk, ker pač ne razmišlja bolj po tebi...

Iz lastne izkušnje ti povem, da to zelo slabo vpliva na hčerko...Bodi fer do obeh, in ja oba sta različna in svoje osebnosti...sprejmi to...

Hčerka je pa prestara za manipuliranje...tudi če ti tokrat uspe, pa se vpiše kamor boš ti hotu, bodo slej ko prej težave!

lp,k

Prijavljen
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 11:56 »

Imaš prav krasendan, hčerka je prestara za manipuliranje. Se strinjam.Itak me z ženo že sedaj manipulirata , saj živita od mojga dnarja. Dajem ga pa zgolj iz ljubega miru in ker ga mam dovolj. Ja in zato bom najbrž priprl pipico, koneckoncev si pa ne želim da bo hči do 30 leta al pa bognedaj še dje visela na meni. Po eni strani bi me imeli za idiota, po drugi pa bi jima deval dnar. Lahko zarad mene gre študirat tudi teologijo, sam za svoj dnar. Sin je v rokih doštudiral, pa še prek študenta je delal, punci sem pa že v srednji plačval inštrukcije. Tak, da ne mi govort da delam razlike. Človk je vreden tolk kot (si) zasluži
Prijavljen
krasendan
gost
« Odgovori #3 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:04 »

denarne razlike so še najmanj...

Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.216

« Odgovori #4 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:17 »

Verjamem, da hočeš dobro, a morda ne bi bilo slabo, da posedeš hčerko in ji vse razložiš. Kako misliš, in kako boš ukrepal. Siliti je da študira nekaj kar noče je traparija. Še slabše bo. Saj ni potrebno, da čisto zapreš pipico, le zmanjšaj pretok do neke razumne mere. In res...pogovorita se.
Prijavljen

alexx Afro 
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 583

« Odgovori #5 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:36 »

Dragii asklepij,
če boš pozorno prebral, boš videl, da je tudi "toliko moških v raznih depresijah", kot praviš ti in tukaj ne bi delali razlik. Doleti lahko vsakogar, niti ti, niti tvoj sin nista imuna na to.
Tako na hitro me je spreletelo, da v svoji hčeri vidiš bivšo in vse kar te na njej moti. Seveda ima hči poteze svoje matere, pa tudi poteze svojega očeta, zato glej nanjo kot na individuum in ne projeciraj nanjo vseh ženinih napak.
Predvsem pa to - če jo boš silil študirati nekaj, kar ji ne paše, kar se ne sklada z njeno osebnostjo, nekaj, v čemer se ne bo mogla najti (pa naj bo to danes še tako perspektivno in rentabilno), pa se možnosti za pojav depresije res lahko povečajo!
Svetrovala bi, da si skušate bolj prisluhniti eden drugemu, si priti bliže, se pogovarjati in resnično slišati, si vzeti čas eden za drugega - če ne gre, tudi ob podpori izkušenega družinskega terapevta.
Vse dobro.
Prijavljen
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:39 »

Alexx! Če pa noče! Ko z mano govori imam občutek, kot da sem en mamun na drevesu, kot da nimam pojma. Verjetno jo je bivša našuntala. Mogoče bo kdaj pozneje spoznala, da se moti, ampak bo prepozno zanjo. Žal je živlenje kruto. Če bo poslušala mene ji bom pomagal, če pa ne bo, pa se bom sprijaznil da je pač izbrala slabšo pot in naj potem hodi po njej, in zarad mene joka in vpije in išče vzroke kjer hoče
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #7 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:44 »

Če pač ne sprejme tvojega mnenja, naj gre po svoji začrtani poti...naj gre študirat tisto, kar jo veseli...Saj veš, da se največ naučimo iz lastnih napak?
Bolj boš drezal vanjo in jo "usmerjal" po svoje, bolj se bo upirala...Pusti jo, da se odloči po svoje, ter ji daj hkrati vedeti, da se lahko obrne nate, če bo kadarkoli potrebovala pomoč ali nasvet.
Otroci niso naša last...niso naše orodje za uresničevanje NAŠIH sanj...so individumi s svojo lastno osebnostjo in začrtano življenjsko potjo...
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:49 »

Juliette!! Prvo: Iz tehle postov tule je razvidno, da je večina s problemi psihe tule žensk, kakih85-90%.
Drugo: ne da se pogovorit, poskušal pa ne gre. Na silo pa ne bom. Tretje : Zaradi mene lahko študira kar če, samo za socialni fax jes ne bom plačval. Pošteno? naj ji plača Pahor al pa Svetlik al pa kir drug, ki zna opletat sam s tujim dnarjem
Prijavljen
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 13:02 »

Slavka prav imaš. Tako tudi nameravam. In res je otroci niso naša last. Imamo jih za to, da se čimprej osamosvojijo in živijo po svoje, odgovorno in samostojno. Za to jih moramo vzgojit in naučit. ne da ti hodjo domov še po 30 mu, pamet solit, kot to dela hči od mojga znanca znanega prevoznika. Kupil ji je hišo in še kar hodi domov in se dela pametno in ga spravlja ob živce. Tri fakse je menjala in ne ve kolko moških pa nič od nje. Zdaj jo je sicer malo prizemljil, ker mora delat pri njem, saj nikjer ni dobila službe, če pa je so jo poteral. Ampak še vedno pametuje. Jaz tega nočem. Polnoletna je in če ne misli delat po moje, naj gre.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #10 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 13:36 »

Aklepij saj ne vem ali bi se človek zjokal pri tvojem branju postov, ali ne.

Prvo kot prvo; socialnega faksa se tako bojiš, da človek pomisli, da bi se tvoja hčerka rada vpisala na FP - fakulteto za prostitutke!!

Če hoče iti na socialo, si jo mogoče vprašal zakaj? Mogoče želi pomagati ljudem, jim prisluhniti, saj ima sama kar nekaj izkušenj, ko ji lasten starš ne prisluhne in jo ima celo za zblojeno (manjka par kolesc v glavi, je kot majmun... Huh? ); tudi moje oče mene ni priznaval in se sramoval moje invalidnosti; mogoče sem zaradi nesprejemanja doma, tudi šla študirati socialo (aja, btw, ti govori socialka); zihr sm pa zato šla študirat, ne ker me drugje ne bi sprejeli (pa tudi ta faks ima zdaj kar orng kriterije in se ne moreš vpisati kar tako), pač pa s srcem, da pomagam ljudem, ki to želijo in imajo voljo reševati svoje probleme z mojo pomočjo.

Veš, praviš, da če sam nimaš rešenih problemov, tudi drugim ne moreš pomagati; načeloma se strinjam, ne pa v celoti, saj gre navadno reševanje tujih problemov lažje kot lastnega. In zaradi izkušenj, lahko bolje razumeš stranko, ki je v depresiji, ki je zlorabljena od doma, ki je doživela medvrstniško nasilje, ki se sramuje svoje invalidnosti, ipd.

Kam pa tvoj sin hodi študirat oz. ima želje, če še ni študent? Kaj bi storil, če bi on hotel iti na socialo - bi mu tudi branil?

Res je, da smo socialci na udaru zaradi raznih špekulacij; pa saj so zdravniki tudi, in policisti. Vsi znamo pljuvati po vsem, ne znamo pa pljunkov pobrisati za sabo ali pa še bolje, ne pljuvati. Jaz osebno imam izredno pozitivne izkušnje s policisti-vedno, ampak res vedno so nam pomagali ob primerih nasilnih strank, so zelo hitro prišli in bili strokovni in človečni.
Ko se tako pljuva po policistih. Eni so dobri policisti, zdravniki, socialci, drugi ne... vendar večina je OK!!!

Socialno delo je res zahtevno, priznam, in tudi to, da ni toliko delovnih mest; na to zadnje, so nas opozorili že leta 1998, ko smo imeli dan odprtih vrat; a me to ni motilo, sem se vpisala na željeni študij, opravila pripravništvo in tudi delala na sociali. Potem nisem dobila podaljšanje pogodbe, že 4 leta delam izven sociale, v kolikor pa se pokaže prosto del.m., pa bom šla z veseljem nazaj v svoj foh, ki ni hvaležen - vendar, nekdo od dobrih mora pomagati tudi takim ljudem, ki se borijo za svoje preživetje in ne samo "fehtajo", izkoriščajo zakonodajo in posedajo doma pred TV. Kot vidiš, tudi stranke so ene super, druge malo manj; kot tudi očetje, mar ne?

Pa tvoj zadnji stavek:"Polnoletna je in če ne misli delat po moje, naj gre." , po moje bi bilo za oba bolje, da gre in da se zares osamosvoji, ter hodi na željeni fax. Jaz jo 100% podpiram. Veš asklepij, to je faks, ki ima ogromno dela, ko moraš po pripravništvu opraviti strokovni izpit iz 70 zakonov + zakon iz upravnega postopka, kjer ti v službi poleg kakšnega sodelavca in sitnega šefa morijo še nekatere obupane stranke, strožji pogoji (v zahvalo državi) za dodeljevanje pomoči, kjer je več neg. odločb kot poz., ko ti visi za vratom ne samo socialna inšpekcija pač pa tudi upravna inšpekcija, nato MDDSZ in še mediji, ki jim je mar, da poročajo slabo o sociali, kot pa dobro (imam izkušnje in medij na mojem centru nima več dostopa do nas, dokler se ne opraviči - in se še ni!).

Zato dragi Asklepij, hčera je dovolj stara, da ve kaj in kako in četudi se zmoti, je tudi to nauk v življenju; tako kot si bo postlala, tako bo spala. Če bi pa rad imel koga na povodcu, pa si kupi psa, ki bo ostal s tabo, saj ti bo dekle prej ko slej ušlo.

Vse dobro želim tebi in tvoji družini!

Lp Sofie rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #11 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 13:54 »

Aklepij saj ne vem ali bi se človek zjokal pri tvojem branju postov, ali ne.

no, zase vem, kaj mi je prvo prišlo na misel  strah slabost
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #12 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:21 »

Asklepij, pozdravljen!

Mene pa tvoji zapisi oz. način pisanja zelo spominja na nekoga, ki je tukaj že pisal...

Lej, niti ni pomembno ali sta si tako zelo podobna ali je tukaj zadaj kaj drugega. To sploh ni pomebno.

Pomembno pa se mi zdi, da bi bilo dobro, da bi razmislil, da bi začel na svet gledati tudi malo drugače. Ne poznam sicer tvoje zgodbe, ampak, da hčere ne sprejmeš take kot je, zato ker je podobna bivši partnerki...

To me preseneča. Moja mama je bila tudi ločena in midve s sestro sva bili v določenih pogledih podobni tudi svojemu očetu, ki je imel tako kot vsi ljudje pozitivne in negativne lastnosti. In njuna zgodba se ni srečno končala glede na to, da sta se ločila, ampak NIKOLI, zares NIKOLI o njem ni govorila negativno. To je bila njuna zgodba. In naju je sprejela in sprejela je tudi tiste najine lastnosti, ki so mogoče spominjale na njega.

Sem za pogovor in odkrito komunikacijo, če te kaj moti pri otrocih. Sem pa za to, da je potrebno za kvaliteten odnos vzajemno SPOŠTOVANJE. Spoštovanje na obeh straneh. Vem o čem pišem, ker smo doma imeli takšne odnose.

Srečno!
Prijavljen
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 826

« Odgovori #13 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:37 »

Asklepij,

ali imaš ti svojo hčerko rad ali pa jo mrziš kot svojo bivšo, ker je podobna bivši?
Ker, po tvojem pisanju sodeč, nekih toplih čustev do hčere ne gojiš. Po zakonu si pač za hčerko dolžan skrbeti, dokler se redno šola, pa ne glede na to ali študira po tvojih želja ali ne. Srce me je bolelo, ko sem brala tvoje zapise. Upoga punca!

Ribica
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.206

« Odgovori #14 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:42 »

In pol se folk ob takih starsih cud, da ima cedalje vec mladih psihicne tezave...
Prijavljen
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:47 »

Evo Sofija, tipičen primer, zakaj nočem da gre moja hči na socialni fax.
 Ljudi s katerimi si delala imenuješ "stranke" (lahko bi bili celo predmeti ali zadeve), ja res lep socialni odnos do siromakov s katerimi kao delaš.
Potem služba: ne dobiš jo! ja zakaj pol it tja študirat. ti si šla, kot pišeš, čeprav so vam povedali da ne boš dobila službe. Torej si šla tja zavestno, da boš pač visela na plečah svojih ta starih, sam da bo tvoji nežni občutljivi duši ugodeno. Do kdaj? če si že zdej čez 30 se mi po eni strani tvoji ljudje prov smiljo. (Tu pride prav pregovor naših ex južnih bratov: lahko je s tujim k*rcem po koprivah mahat") Pa konc koncev naj te vzdržujeta že zarad kazni. Glede na to, kolkor sem po tvojih postih prebral, kako sta kriva za čisto vse tvoje tegobe , jima kar privoščim hudo pokoro, in še hujšo kazen..barabi jedni. Ja in koliko je pomagalo tvoji samopodobi, tvoji osebnosti to, da si šla tja študirat, kamor si hotla?? a? Si zdej OK, zadovoljna, izpolnjeta etc.?
Sin, kot nisi dobro prebrala, je že doštudiral in je čisto v redu, in ne bi mu pustil na socialo...
Socialci niso na udaru zaradi špekulacij, ampak zaradi nedela in neznanja in zaradi tega, ker mislijo, da lahko izza pisalne mize rešijo vse na terenu, in to ve vesoljna Slovenija, razen njih (dobro da nisi med njimi)
Ja, hči je polnoletna in lepo je da jo podpiraš, lahko ji tudi kaj dnarja pošlješ Smiley, ko bo uveljavljala svojo pravico in svoj prav (kolkor jo poznam, bo na konc po mojem, saj je samostojna zgolj na jeziku)
In sploh si ne želim imeti koga na povodcu Smiley niti najmanj. Pse si kupujejo ljudje, ki rabijo nekoga, da mu ukazujejo, da jih posluša brezpokorno in da jim da misliti, kako so glavni...ne ne tega ne rabim. Naj gre po svoje, če ne misli delati po moje. Vsaj dokler dajem denar. Ta pa je sveta vladar. Priznate ali ne Smiley
Brez njega še h psihiatru ne moreš.
Arwen??? ne razumem tvoje poante. Zarad mene lahko začneš...jokat
Prijavljen
asklepij
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:48 »

Konto? Lahko je tudi obratno. Pri tako neodgovornih otrocih, lahko tudi starši zapadejo v psihične težave
Prijavljen
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 826

« Odgovori #17 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 15:22 »

Pa saj to je groza! Cheesy
Želim si, da si samo provokator in da nas samo malo zezaš! Ker drugače je realnost za tvojo hči  Cry
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.206

« Odgovori #18 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 15:36 »

Upam le, da se v njeno dobro punca čimprej odseli in osamosvoji. A žal je večji del škode verjetno že narejen..
Prijavljen
bikica66
DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.109

« Odgovori #19 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 16:00 »

Dragi očka pozdravljen !

V tvojem pisanju je toliko jeze na bivšo ženo,da me kar strese res !
Sama imam dva otroka in nisem nikoli in nikdar zahtevala od njiju,da študirata po mojih željah.Oba sta tako kot jaz človeka z dobrimi in slabimi navadami.Jaz imam samo poklicno šolo,mož ima fax,starejši otrok je letos diplomiral in je pri 24 letih univ.diplomirani inžinir,mlajši otrok je naredil poklicno maturo zdaj pa že dve leti dela splošno maturo - ja in ne se zgrozit kako to dovolim.Svojim otrokom bom vedno stala ob strani,saj sem njihova mati in tako kot sem jih vzgojila in naučila tako bosta v življenju vozila.Zelo sta si različna kot,da mame nimata iste kaj šele očeta.Veliko njunih korakov in življenskih zadev nista naredila po mojih napotkih,pa ju še vedno hranim,perem,..... pod mojo streho.Vseskozi oba delata preko študenta in si za svoje izhode,hobije in še kaj sama plačujeta.Starejši 1.10.2011 prične z redno službo in vsak mesec,ko bo dobil plačo bo dal meni nekaj za hrano oz.pranje likanje,to vesta oba,da takoj ko začneš s službo v naši hišni skupnosti prispevaš denar za gospodinjstvo.Dovolj je o mojih otrocih,tu teče pogovor o tvoji hčeri,ki si želi študirati socialo kar pa je zate nespremenljivo.
Seveda se strinjam s teboj,da je denar sveta vladar,vendar pa ali veš da si z njim ne moreš vsega kupiti ne ljubezni,ne zdravja in veš kaj je najhujše tvoji otroci ti nikoli ne bodo rekli " očka ti si zlat " moji to rečejo meni velikokrat !
Vse dobro ti želim,še bolj pa tvoji hčeri !
lp
Prijavljen
Strani: [1] 2 3 4 ... 6   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar