FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 14. maj 2026 ura: 01:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Moje življenje se podira.....  (Prebrano 2237 krat)
kafer1
gost
« dne:: ponedeljek, 02. maj 2011 ura: 23:09 »

Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu….tu sem se znašel ker že 3 mesece ne upam iti na delo in delam od doma, vendar se vedno bolj približuje dan, ko bom vseeno moral na teren, sestanek itd… No kako je prišlo do te situacije:
Z kolegi smo pustili službe in šli na svoje – naredili smo podjetje ki smo ga vedno želeli, ki bo usmerjeno v razvoj novih okoljskih tehnologij – skratka energetika in ekologija. Sam sem tudi velik ekolog in v tem duhu tudi živim. Ta moja ekologija je počasi preraščala že v rahlo obsedenost. Najprej sem pred 15 leti postal vegetarijanec. Sicer nekoliko zaradi težav z srcem, a v resnici je bila ta težava z srcem samo voda na moj mlin, saj sem o tem že nekaj časa razmišljal. No nato je sledil moj avto, ki za pogon uporablja izključno doma narejeno gorivo, nato sem se lotil ogrevanja, proizvodnje elektrike itd… skratka težim k neodvisnosti in maksimalni izkoriščenosti naravnih danosti.
To je vse lepo in prav, dokler nisem tudi službeno postal odgovoren za razvoj »nekih« naprav – da ne bom delal kake reklame pomisli. Ko smo »napravo« zagnali sem postal suženj te in še nadaljnih naprav ki smo jih pognali. Do vsake imam elektronski dostop in vsaka mi z SMS pošlje če je z njo kaj narobe. Tako sedaj skoraj eno leto praktično ne spim več kot 2 uri neprekinjeno. Velikokrat dobim kak alarm na telefon, klic obupanega upravljalca ali pa enostavno ne morem spati ker me preganja misel – ali je vse v redu… Tako se nikoli ne naspim, ampak spim ob računalniku in samo čakam na problem. Naj še omenim da zagon take naprave od mene zahteva da 3 – 4 dni delam neprekinjeno, potem pa kak mesec bdim v kakem avtodomu ob napravi. Žal v našem kolektivu samo jaz dejansko poznam delovanje in ker smo malo in novo podjetje si več zaposlenih ne moremo privoščiti.
Pred približno 3 meseci pa me je prvič udarilo – malo po tem ko sem šel spat sem se prebudil z mravljinci po celem telesu, nisem mogel govoriti, da bi poklical punco, nisem se mogel premakniti – nič. Po nekaj sekundah sem prišel k sebi in stanje se je umirilo. Zjutraj me je vse bolelo – predvsem prsni koš. Nisem popolnoma vedel ali se mi je vse skupaj sanjalo ali je bila resničnost. Po kakem dnevu dela iz postelje sem na to izkušnjo pozabil. Čez kake 3 dni pa me je med delom za računalnikom zvečer naenkrat nekaj pobožalo po vratu, srce mi je začelo razbijati, izgubil sem »sliko« za nekaj minut, vrtelo se mi je itd.. Zaradi težav z srcem v preteklosti sem seveda pomislil – to je to, to je moj konec. In glede na to kako se počutim sedaj bi bilo bolje da bi bil.
No peljali so me z rešilcem na urgenco, med potjo sem se začel še tresti – in to ne tresenje kot kak pijanec, ki še ni prejel dnevne doze, pač pa premiki rok in nog za cca 10cm. Mišice v trebuhu so mi kar podivjale. Vendar do urgence se je že vse pomirilo. Doktor me je vprašal, kaj sploh delam tam. EKG, kri vse OK. Pregled nevrologa spet OK. Po dobrih 4 urah norčevanja dežurnih doktorjev sem šel domov in v strahu zaspal. Sedaj se mi ti napadi ponavljajo v vseh mogočih okoliščinah: avtocesta, nakupovalni center, sestanek…. Tako ne upam voziti, ne upam v službo, trgovino, se izogibam družinskih obveznosti itd…predvsem pa ne prenesem samote, ker me je strah. Med vsakim napadom me tudi začne »šraufat« v črevesju, kar zahteva hiter obisk WC-ja, to pa predstavlja dodaten strah pred potjo, službo sestankom, terenom itd… Je pa res nekaj do tega prvega napada sem imel po 2 – 3 migrene na teden, pred prvim napadom sem imel migreno tri dni skupaj, sedaj pa je praktično izginila.  Tako osebni zdravnik sklepa da je to nova oblika migrene. Vendar ko berem tele forume nekako vedno bolj ugotavljam da gre za napade panike. Torej kaj storiti – zaradi migren že jem Amyzol tablete, po prvem napadu so mi zaradi visokega pritiska dali še tablete za zniževanje le tega. Čez dan sem tako živčen in napet, da si kupujem tablete Dominor, pa nič ne zaleže. Zdravnica pravi da bodo težave verjetno izzvenele, vendar jaz ne zdržim več te napetosti v glavi, neprestanem zvenenju v ušesih, mravljinčenju v udih, ter nekem čudnem občutku , ko ne vem ali me zebe ali me koža peče ali boli…ne vem več.
 Prosim za kak predlog na koga naj se obrnem, saj osebni zdravnik več ne ve kaj naj z mano. Več odsotnosi od dela si žal ne morem privoščiti, punca me tudi več ne bo dolgo prenašala itd...
No za vsak slučaj sem naredil managerski pregled srca – bojda je v super stanju glede na izvide izpred prejšnjih let – imam pa močno povišan holesterol, kar pa je glede na mojo prehrano malo čudno.

LP
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #1 dne:: torek, 03. maj 2011 ura: 00:07 »

Kafer...pozdravljen!

Napisala ti bom na kratko...naše telo je narejeno, da nekako deluje pod normalnimi pogoji,
torej zahteva delo , predvsem pa počitek...pri tebi se je pojavilo PREGOREVANJE organizma
ter posledično panični napadi.

Glede pregorelosti, si preberi na spodnjem linku:

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=465&Itemid=1

Vsemu temu so se pridružili še panični napadi, ki se ti pojavljajo z vsemi simptomi, ki jih
navajaš...posledično pa tudi strah, ki ga opisuješ.

Predlagam ti, da TAKOJ poiščeš pomoč pri strokovnjaku psihiatru, ki ti bo določil diagnozo in
ti verjetno predpisal tudi zdravila, vendar pa mislim, da boš potreboval tudi psihoterapevtsko
pomoč, kjer boš s pogovorom razčistil tvojo situacijo.

Predlagam ti, da se čim manj zapiraš v stanovanje...poiskusi it na krajši sprehod, vse to je zelo pozitivno za tvoje težave. Če ne zmoreš sam, naj gre s tabo partnerka, da se boš počutil varnega.

Vse to ti pišem iz lastnih izkušenj in verjemi mi, da se da marsikaj uredit.

Morda si prebereš tudi katero izmed teh knjig, ki so izšle prav za vse nas, da si z njimi razjasnimo
določene nejasnosti:

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=558

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=737&Itemid=99999999

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=818

Pri vsem tem pa je zelo pomembno sproščanje, ki ga izvajaš vsakodnevno in s tem sprostiš
telo....ki je utrujeno od prekomernega dela.

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=545&Itemid=2

Tole sem ti dala nekaj linkov, upam da te nisem preveč zamorila... oki

Drži se in RESNO POIŠČI POMOČ ter še piši....veseli te bomo... rozicodam
« Zadnje urejanje: torek, 03. maj 2011 ura: 00:10 od toja » Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 144

« Odgovori #2 dne:: torek, 03. maj 2011 ura: 00:52 »

Poznam ta občutek, ko ti zadeve uhajajo iz rok, kar se tiče obveznosti, pa se potem še dodatno žreš, ker ne moreš opravljati stvari, kot si jih včasih, čeprav ti je že brez tega dovolj težko. Sama tudi doma kaj konkretnega skupaj spravim, ugotavljam, da mi nekako bolj ustrezajo noči, ko se telo in misli nekako umirijo, lažje se skoncentriram na zunanje zadeve, nisem toliko osredotočena (samo) nase. Sicer jemljem tudi antidepresiv, Paroxat, 40 mg. Sem sicer še bolj na začetku, upam, da bo sčasoma kaj lažje. Načeloma naj bi višje doze pomagale pri obvladovanju anksioznosti, panike, tako da verjetno ne bi bilo slabo, da začneš delati kaj v tej smeri, vsaj na začetku, kot ti je svetovala Toja. Definitivno pa tudi psihoterapija ni slaba ideja - če si jo lahko privoščiš, seveda. Je pa najbrž tako, da ni najbolj enostavno naleteti na primernega terapevta. Aha, glede na to, da omenjaš težave s srcem, se lahko morda malo pozanimaš tudi o beta blokatorjih. Menda naj bi se načeloma uporabljali predvsem pri tovrstnih problemih, imeli pa naj bi tudi druge pomirjajoče učinke, kar se tiče telesne simptomatike. In menda ne povzročajo odvisnosti.

Verjamem, da je težko čakati, da stvari minejo kar same od sebe. Konec koncev nimamo na voljo toliko časa, večinoma težimo k temu, da bi živeli (kakor si posameznik to pač predstavlja), ne pa životarili. Če so kdaj za to, da se človek postavi na noge, sprva potrebna zdravila, v tem osebno ne vidim ničesar slabega. Hvalabogu, da obstajajo. Sam pa boš najbolje precenil, koliko si sposoben za to, da ti uspe brez. Včasih pač ne gre drugače.

Vse dobro ti želim.
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #3 dne:: torek, 03. maj 2011 ura: 08:37 »

Predhodnice so že napisale. Tipični panični napadi. Moral boš poiskati pomoč strokovnjaka. Predvsem pa boš moral spremeniti življenje. V bistvu tole tvoje "dežuranje" sploh ni življenje. Je trpljenje.  kiselnasmeh
« Zadnje urejanje: torek, 03. maj 2011 ura: 18:49 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
marina
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 974

« Odgovori #4 dne:: torek, 03. maj 2011 ura: 16:44 »

Kafer

ko sem prebrala tvoj post, sem imela občutek, da je moj. Tudi sama sem pred 10 leti doživela panični napad, potem pa enega za drugim , neprekinjeno,,,,hudo res. Bila sem že čisto v depresiji, samo jokala sem še lahko, ker dolgo nisem uspela priti do pravih vrat, za katerimi bi bila rešitev.
Pa je, samo tja moraš.
Obišči psihiatra, dobi si kaka zdravila (jaz sem imel Cipralex), jemala sem ga 8 let, pa sem bila kot nova.
Ko pa se ti bo to akutno stanje malo izboljšalo, pa razmisli o svojem življenjskem slogu. Čemu toliko delaš? Zakaj ne spiš kot normalen človek mora?
Glej, še stroj ima navodila za uporabo. Deluje po nekih načelih. Bog je ustvaril nas in nam dal neka pravila.
Ena od njih je ta, da je noč predvidena za spanje. Če se tega ne držimo, tvegamo, da bomo zboleli. Iso velja za hrano, obleko, slabe misli. Vse je pogojeno z vzrokom, čemur sledi posledica.

Verjemi mi, pojdi po pomoč in bodi čimveč v naravi , v gozdu...
Imej se rad, dobro bo, samo naredi te korake oki
Prijavljen

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
A. Einstein
kafer1
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 03. maj 2011 ura: 20:25 »

Hvala vsem za dobre želje in odgovore.
Nekatere med njimi sem že začel uresničevati, ker imam doma kmetijo sem sicer veliko v naravi. Seveda delovno in nimam niti časa opazovati in misliti nase.Sem pa pred mesecem začel z kar rednimi sprehodi. Včasih so res sproščeni - včasih pa vzbudi v meni še večjo jezo in napetost, ko vidim kako nekateri ravnajo z naravo. Ampak to je že druga zgodba.
Ko berem vaše odgovore mi nekak potrjujete besede moje osebne zdravnice ter moje družine. Vsi so namreč mnenja da naj pustim to službo. Nekoč sem namreč bil srečen. Bil sem avtomehanik v očimovi delavnici ter kmet ob vikendih. Potem sem se vpisal na faks, kasneje še podiplomski študij.... in tu se je vse obrnilo. Naenkrat te ljudje gledajo čudno - češ ne moreš z tako šolo šraufat avtov. In takrat sem se začel gnat in toliko delat.
Ampak vseeno se pa najbolj sprostim, ko kako nedeljo popoldan grem delat na polje ali naredim servis na avtu kakem kolegu ali sebi. Mogoče je res to moje poslanstvo.

V mesecu maju sem naročen pri nevrologu ter pri gastrologu, ker zdravnik sumi da je nekaj hudo narobe z mojo prebavo. Velikokrat - mislim res velikokrat namreč moram obiskati WC in to že nekaj let. Ampak očitno je da bom moral stopiti še do psihiatra. Nekak sem to vedel ampak sem rabil potrditev še nekoga.
Hvala.
Prijavljen
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 974

« Odgovori #6 dne:: sreda, 04. maj 2011 ura: 09:15 »

Kafer,

sam si že našel odgovor na tvoj problem tukaj
Citiraj
Ampak vseeno se pa najbolj sprostim, ko kako nedeljo popoldan grem delat na polje ali naredim servis na avtu kakem kolegu ali sebi. Mogoče je res to moje poslanstvo.
zato počenjaj tisto KAR TEBE VESELI in ne kar težijo drugi, okej?  pomezik

Ne pusti se obremenjevati PO NEPOTREBNEM, ker potem se bolezni vrstijo, zaradi napetosti, razočaranja, užaloščenosti...ni smiselno.. ne..POSLUŠAJ KAJ SI ŽELI TVOJE SRCE in..imej se rad do onemoglosti! rozicodam

Dušica
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar