FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 26. julij 2026 ura: 05:42

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: malo o meni  (Prebrano 2824 krat)
Yoda
gost
« dne:: ponedeljek, 10. januar 2011 ura: 20:26 »

Sem še vedno dokaj nova tule gor, pa se mi zdi prav, da končno nekaj več povem o sebi.

Vse skupaj se je začelo sredi oktobra, en dan po precej stresnem dnevu, z vrtoglavico. Nato vsakodnevna omotica, zaskrbljenost in občasno občutek, da ne morem dihat. Nato bolečine v prsnem košu, hitro bitje srca, bolečine v grlu, težko požiranje. Zdaj občasne bolečine v rokah, težko dihanje in utrujenost/pospešeno bitje srca ob najmanjšem naporu, včasih še nek grozljiv čuden okus v ustih in bolečine v vratu. Toliko o telesnih znakih. Zdravnica pravi, da telesno najverjetneje ni nič narobe z mano, kar bi tudi sama rada verjela, ampak je včasih enostavno pretežko.

Ko pomislim, kaj vse sem do srede oktobra z lahkoto počela, sedaj pa me že en sprehod popolnoma utrudi, se vprašam, kako je to možno. Ali sem že uspešno izgubila vso kondicijo ali kaj, tako hitro? In kako naj jo dobim nazaj, če imam občutek, da bom kar umrla ob zmerni hoji v klanec, ker mi srce tako razbija, da me vse boli. Kondicija ali preprosto strah pred tem, da bi bilo kaj narobe? Mogoče oboje. Sicer pa se po sprehodu vseeno počutim bolje.

Kar se tiče sproščanja… poskusim z nekim cdjem z vodeno meditacijo, ko se čisto dobro počutim, in neham po petih minutah, ker enostavno nisem zdržala in kar pojavile so se spet neke čudne bolečine. Kaj naj si mislim, meditacija ni zame, vsaj taka ne. No ja, pomirja me glasba in stvari, ki odvrnejo misli od telesa, ne pa “začutite dogajanje v levi roki”. Am, ne hvala, ne bi Smiley. Ali se to lahko označi za bežanje pred težavami?

Sicer razmišljam o tem, kaj me tare, zakaj se tako počutim... Sklepam, da predvsem to, da me že odkar pomnim skrbi vse, tudi najmanjše malenkosti, če sama nimam nič pametnega, kar bi me lahko skrbelo, pač skrbim za druge, v času gimnazije bi se najrajši kar namesto fanta učila in šla pisat test, ker me je tako skrbelo, kako mu bo šlo Smiley Kaj pa vem, skušam sprejeti dejstvo, da ne morem imeti vsega pod nadzorom, ampak je dokaj težko. Pa tudi to, da ljudem rada povem, kako se počutim, kaj čutim, zakaj me je nekaj, kar so rekli, spravilo v slabo voljo... okoli mene pa so večinoma ljudje, ki o svojih čustvih in razlogih za svoja dejanja ne znajo oziroma nočejo govoriti. Vse, kar šteje, je delo, govorjenje je izguba časa. Aja, in večkrat jokam, kar je seveda tudi grozno nepotrebno. Zakaj, o zakaj, bi sploh pokazali, da smo žalostni. Ne vem, mogoče sem res preobčutljiva in čudna. To pa res ne vem, kako naj spremenim. In seveda, odkar imam te smešne telesne znake, me je velikokrat strah, da bom umrla, kar je tudi precej obremenjujoče, ampak počasi se prepričujem, da temu ni tako. Vsaj upam no  sesmejem

Mogoče je to malo čuden in dolg zapis, težko je narediti kratko obnovo dogajanja in počutja Smiley Hvala za branje.
Prijavljen
noname1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 473

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 10. januar 2011 ura: 20:39 »

Citiraj
Pa tudi to, da ljudem rada povem, kako se počutim, kaj čutim, zakaj me je nekaj, kar so rekli, spravilo v slabo voljo... okoli mene pa so večinoma ljudje, ki o svojih čustvih in razlogih za svoja dejanja ne znajo oziroma nočejo govoriti. Vse, kar šteje, je delo, govorjenje je izguba časa.

To velja za primitivne, neempatične ljudi. No takšnih pa ti ne rabiš. Glej hvalabogu, da se izražaš, to te dela človeka v pravem pomenu besede. Ne sekiraj se, če te stigmatizirajo. V najslabšem primeru je tu ogromno ljudi, ki te bodo razumeli.

Glede tvojih težav, ti pa težko svetujem, ker nimam pojma za kaj se gre. Vem le, da ni preveč tragično in se bo dalo porihtati. happy
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.815

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 10. januar 2011 ura: 20:57 »

Yoda, pozdravljena

če so vsi pregledi za teboj in je vse fizično bp, je potem psiha tista, ki ti dela probleme. Daje pa ti drugačno signalizacijo. Tudi sama sem po stresu doživljala enako. Po prvem, po drugem, panični napadi, panična motnja, anksioznost, obisk urgence, padec v depresijo.....Vse skupaj se v nas dolgo časa nabira, potem pa enostavno pregoriš.
Toplo ti priporočam kakšno knjigo npr. Anksioznost za telebane , tudi psihoterapija ni odveč, če se počutiš res tako slabo in čutiš, da ne zmoreš svojega strahu kontrolirati. Saj se z nami dogajajo stvari, ki jih ne razumemo. Jaz sama sem zaradi enakih simptomov obiskala urgenco najmanj 6x, ker sem mislila, da doživljam infarkt.
Ne boj se, s svojim strahom povzročaš točno tisto, kar si ne želiš. Drži se in vzemi več časa za sproščanje, zase, privošči si počitek, razvajanje...... rozicodam
Prijavljen
Yoda
gost
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 10. januar 2011 ura: 22:26 »

Noname, hvala Smiley Se strinjam, ampak težko je imeti na izražanje čustev tako drugačne poglede kot ljudje, ki živijo s teboj, konstanten vir nezadovoljstva.

Trzinka, res hvala tudi tebi. Za preglede ne vem, poleg običajnega pregleda pri zdravniku so mi samo kri vzeli za ščitnico in naredili ekg. To je bilo v redu. No pa k nevrologu so me poslali, za vsak slučaj. Jaz bi kar še imela kakšnega, sam itak še sama ne vem, kaj, kako naj vem, če še zdravnica ne ve Smiley Saj jo razumem, samo občasno je res grozljivo, ko se nekaj novega pojavi ali pa se vrne močnejše, kot je ponavadi. Vedno znova se moram ustavljat, da ne začnem strašit najbližjega človeka pri roki in ga opozarjat, da me bo mogoče treba zdaj zdaj kam peljat. Tako da te čisto razumem glede urgence, zaenkrat sem bila tam 2x, ampak ni rečeno, da ne bom kdaj kmalu spet.. strah dela svoje.
Sicer pa mi je dala zdravnica tudi napotnico za psihologa, tako da sem se naročila v svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v LJ, pa bom videla, kako zgleda sploh to. A psiholog ni dobra izbira v primeru anksioznosti? Anksioznost za telebane pa nameravam kupit ja, samo trenutno čakam, ker mi je fant menda kupil eno knjigo za rojstni dan, pa še ne vem, katero Smiley
Spim dovolj in trenutno nimam nekih hudih obveznosti, edino dva izpita konec januarja, kar pa me malo skrbi, glede na to, da sem že tako vedno živčna, kaj bo šele sedaj. Sproščena sem pa le redkokdaj ja... navadno le če imam ob sebi osebo, ki ji lahko zaupam. Je prijateljica predlagala, da greva na jogo, načeloma sem za, bomo videli.
Prijavljen
piaa32
gost
« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 10. januar 2011 ura: 23:18 »

Pozdravljena,

sama mislim, da vse to dela psiha. Tudi v meni se je leta nabiralo (preobremenjenost) z občasnimi napadi panike, vendar sem jih nekako s pomočjo psihologinje obvladala, dokler ni novembra dokoncno poknilo, urgenca. Pregledi bp. Sedaj hodim k spihiatru in jem AD, trenutno zmanjšujem Helex (pomirjevalo) in stanje se izboljšuje, čeprav me panika lovi še vedno vsak dan.(omotica, hitro bitje srca, občutek omedlevosti, tresoče noge...) Priporočam ti, da čiprej obiščeš psihoterapevta in se začneš zdravit. Vedi nisi sama, ogromno nas je in nekega dne, boš lahko ti tista, ko boš ostalim delila nasvete.

Le pogumno,
Piaa
Prijavljen
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 372

« Odgovori #5 dne:: torek, 11. januar 2011 ura: 13:24 »

Kar se tiče sproščanja… poskusim z nekim cdjem z vodeno meditacijo, ko se čisto dobro počutim, in neham po petih minutah, ker enostavno nisem zdržala in kar pojavile so se spet neke čudne bolečine. Kaj naj si mislim, meditacija ni zame, vsaj taka ne. No ja, pomirja me glasba in stvari, ki odvrnejo misli od telesa, ne pa “začutite dogajanje v levi roki”. Am, ne hvala, ne bi Smiley. Ali se to lahko označi za bežanje pred težavami?
No, te "čudne bolečine" so menda kar pogoste pri meditaciji. Te pa lahko potolažim, da običajno ne gre za "prave bolečine" zaradi neke fiziološke okvare, ampak samo način, kako si naši možgani interpretirajo signale iz telesa, ko se nanje (prvič) osredotočiš. Pri tebi, ki imaš glede na napisano bolj anksiozno / nervozen pogled na vse skupaj, se signali interpretirajo kot "čudna bolečina", ki ti je zelo neprijetna. In verjetno izgine, ko se nehaš osredotočati nanjo oz. ko zaključiš z meditacijo.

Če lahko, poskusi še enkrat z meditacijo, in glej na to "čudno bolečino" z ... ljubečo naklonjenostjo. Tvoja leva roka je del tebe in ima samo čuden način, kako se "pogovarja s tvojo glavo". Ni nič kriva, da te boli. Če ji daš čas in pozornost, bo spremenila način komunikacije s tabo in ne bo več bolelo.

Predpostavljam, da ta bolečina ni tako hudo kot panični napadi in hitro izgine, ali pač? Če da, jo imaš lahko za "trening" za takrat, ko pride pravi napad - da se pač pri majhni bolečini navadiš nanjo in da te zaradi nje ne popade smrtni strah.

Če pa je bolečina ob meditaciji huda ali pa če kdaj preide v panični napad, pa je res bolje, da opustiš  meditacijo. Vsem pač ne pomaga. Opusitev v tem primeru ni "bežanje pred težavami", ampak opustitev zaletavanja z glavo skozi zid.
Prijavljen
Yoda
gost
« Odgovori #6 dne:: sreda, 12. januar 2011 ura: 21:18 »

Živijo Piaa, hvala za spodbudo. Se strinjam, da rabim tudi strokovno pomoč, začetek februarja imam psihologa, ker sem za to pač dobila napotnico.. Bo pa menda ona vedela povedati, če rabim kakšnega drugega strokovnjaka? Trenutno največ delam na tem, da se spravim iz postelje, iz hiše, na sprehod, za volan.. kakšen dan je bolje, kakšen slabše. Tako je pač povsod, a ne. Trenutno sem kar optimistična, čeprav se zna to hitro spremeniti. Želim ti vse dobro in da bi se ti stanje še naprej izboljševalo.

Tiranozaver, lepo si to povedal. Vse se sliši zelo logično; ni mi padlo na pamet, da je to mogoče nekaj normalnega, sem bila preveč zaposlena s paničarjenjem Smiley  Ne, bolečina ni nevzdržna, samo neprijetna. Bom poskusila še enkrat, ko bom pri volji.
Prijavljen
piaa32
gost
« Odgovori #7 dne:: četrtek, 13. januar 2011 ura: 20:54 »

Hpjla Yoda,

kar pogumno. pa javi se še kaj.

Piaa
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar